Tiistai 16.7.2019

Arkkipiispa vastaa Päivi Räsäselle: ”Samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan”

Luotu: 
19.6.2019 13:23
  • Kuva: Alma Media arkisto / John Palmén
    Kuva
    Arkkipiispa Tapio Luoma.
|

Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Päivi Räsäselle.

Räsänen kirjoitti arkkipiispalle avoimen kirjeen huolestaan, kun kirkko on tukemassa seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumaa.

”Osallistumisesta Pride-tapahtumaan on päättänyt kirkkohallituksen johtoryhmä sen jälkeen, kun sitä on kutsuttu mukaan. Ennen päätöstä minua on informoitu ja kysytty näkemystäni. Kuten lähtökohtaisesti aina niin myös tässä olen luottanut työtoverieni harkintaan”, arkkipiispa kertoo tiedotteessaan.

”Kyse ei ole kannanotosta avioliittolakiin vaan siihen, että kirkon sanoma kuuluu kaikille. Piispainkokous on todennut avioliittoselonteossaan vuonna 2016, että kirkko on kaikkia varten ja että samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan. Tätä periaatetta päätöksellä on haluttu toteuttaa”, arkkipiispa jatkaa.

”Kirkkoomme kohdistuu monenlaisia odotuksia, joista jotkut toteutuvat, joissakin petytään. Niiden valossa on tärkeä muistaa, että kirkko ei ole koskaan täydellinen, koska se koostuu meistä epätäydellisistä ihmisistä. Vikoineen ja puutteineenkin se on yhteisö, jossa me syntiset turvaudumme Jumalan armoon ja rakkauteen”, arkkipiispa linjaa.

LUE MYÖS: Päivi Räsäsen Pride-kommentti ”häpeästä ja synnistä” kuohuttaa – Kirkko: ”Arkkipiispa on myös päätöksen takana”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Saari

Ehkä arkkippiispa - kuten hän vastasi Räsäsellekin - luottaa siinäkin työtoveriensa ratkaisuun, olipa se mikä hyvänsä?
Kirkolle tuskin tuottaa vaikeuksia selittää samojen raamatusta löytyvien periaatteiden pohjalta, joihin arkkipiispa viittasi, miksi se ei tukisi molempia miekkareita?

Kari Kapela

Mielestäni on iloinen asia, että piispat näyttävät Jumalalle kaapin paikan. Kyseessä on sentään Piispainkokous, jossa asiat ratkaistaan demokraattisesti ... siinä ei yhden Kaikkivaltiaan sana paljon paina, kun enemmistö on eri mieltä.

Jumala saa olla onnellinen, jos tulevaisuudessa pääsee edes porstuaa pidemmälle kirkkoon ... yksikin poikkipuolinen ilmestys, niin se on TÄYDELLINEN porttikielto. Meillä on nyt mukavampi Isäntä.

Kari Saari

Kommentisi perusteella sinulla tuntuu olevan näkemys siitä, mitä Jumala haluaa? Oliko demokratian virhe poistaa kivitykset, orjuus, sun muut tuon uskonnon käsittämättömyydet?

En oikein ymmärrä tätä suvaitsemattomuutta, sillä se ei tunnu kuuluvan kristinuskon arvoihin mitenkään. En kirkkoon edes kuulu, joten voihan hyvin olla että olen ymmärtänyt väärin länsimaisen kristinuskon anteeksiannon ja lähimmäisenrakkauden uskontona.

Kari Kapela

No mitenkä sinä nyt tämän näin sait käännettyä ... Eikö tuosta käynyt selväksi se, että nimenomaan on täysin yhdentekevää se mitä Jumala haluaa?

Aivan käsittämätön kommentti. Toivon että sinä kristinuskoa tuntevana jaksat käännellä poskiasi, etkä hyökkää tuputtamaan uskoasi meille, jotka sitä eivät pätkääkään kaipaa.

Nythän näytämme piispojen johdolla, että kansalaiset ovat viimeinkin saaneet tarpeeksensa tuosta vanhasta partanaamasta ja pistävät itse asiat tolalleen herra Herralta asiaa sen kummemmin tiedustelematta. Mikä lie Perussuomalainen sekin ukkeli.

Harri Kota-aho

Maapallo on pyöreä. Olemme yhtä halusimme tai ei. Ei kukaan ole syntinen syntyessään. Kirkko on aina halunnut valtaa ,eikä aina pyyteettömästi. Ihmettelen miksi vieläkin, jos tuntee sielunkumppanuutta samaan sukupuoleen,niin ei ole pois keltään. Itse olen ollut naimisissa 45v. En vain pysty ymmärtämään tätä homofopiaa. Mielestäni on vain rikkaus,että meillä on erillaisuutta. Ihmisillä on henkinen kapasiteetti ongelma raamattuun ,joka purkautuu syyttä pahan olon tunteena, kun pitää löytää syy syyttää ja korostaa omaa uskoansa mikä johtaa väärin päätöksiin elämässä .

Raimo Laine

Kirkkoon on periaatessa kaikki tervetulleita kunhan elleivät tule sitä tuhoamaan. Arkkipiispa on periaatteessa Jumalan työntekijä, joka nyt on asettunut työnantajaansa vastaan. Jumalan tahto selviää Raamatusta. Arkkipiispan ja kumppanien tahto on täysin vastakkainen.
Rehellisyyden nimissä heidän tulisi erota Kristillisestä Kirkosta ja perustaa oma yhteisönsä eikä katalasti hajoittaa ja tuhota Jumalan Kirkkoa.

Erkki Malinen

Lukekaa hyvät ihmiset raamattunne, sielä on mielenkiintoisia tarinoita. Tähänki aiheeseen liittyen, Daavidilta karkasi yksi vaimo no Daavid lähti hakemaan hänet takaisin. Mutta paluumatkalla kun hän meni yöpymään tuttavansa luokse, kylän miehet tuli vaatimaan että hyö haluaa homostella Daavidin kanssa. Mutta se vieraspaikan isäntä sanoi elkää tälläistä tehkö onhan meillä naisiakin, minulla tyttö ja Daavidilla vaimo. No Daavidin vaimo kelpais, mutta kun Daavid aamulla meni ulos oli vaimo kuolleena oven takana, kylän miehet oli kohdellut kaltoin. Daavid nosti vaimonsa aasin selkään ja vei kotiin, sielä hän palasteli sen 12 osaan ja lähetti kaikille juutalaisten sukuhaaroille palan, ja kertoi miten hänelle oli tehty.

Juhani Nissilä

Jos täällä kommentoijilla olisi enemmän käsitystä laista, evankeliumista, viimeisestä tuomiosta ja iankaikkisesta elämästä maallisen kuoleman jälkeen niin uskon , että kommentit olisivat monessa tapauksessa hyvin erilaisia. Nyt näyttää vahvasti siltä, että puuttuva raamatuntuntemus paikataan mielikuvituksella ja väärinymmärryksellä monessa tapauksessa !

Paula Plysjuk

- Tottakai evankeliumi kuuluu kuuluttaa kaikelle kansalle ja kaikille kansoille, näin Jeesus lähetyskäskyssään sanoi! Mutta on eri asia, kuuluuko uudestisyntymättömien olla seurakunnan jäseniä.
- Ei kuulu, Raamatun mukaan.
- Seurakunta on ryhmä ihmisiä, jotka on kutsuttu ulos maailmasta seuraamaan ulkopuolella leirin Herraa Jeesusta Kristusta.

Seppo Saari

Ihminen, joka janoaa ja haluaa olla tekemisissä Jumalan kanssa, ei tarvitse - Lutherinkaan mukaan - siihen laitoskirkkoa (Suomessa ev.lut. seurakuntaa), vaan henkilökohtaista etsintää, uskoa ja pelastusta: yhteyttä 'ylöspäin'.
Ns. seurakuntayhteyden tai hengellisen kodin löytäminen on yksilön oma asia.

Juha Lapveteläinen

Hindulaisuus: Veda-kirjat, Buddhalaisuus: Tripitaka-kirjallisuus, Juutalaisuus: Heprealainen Raamattu (Vanha Testamentti), Kristinusko: Raamattu (Uusi Testamentti), Islam: Koraani, Kiinan Taolaisuus- ja Kungfutsealaisuus, Japanin Shintolaisuus, ja Sikhiläisyys sisältävät viisauksia ja Pyhiä kirjoituksia kaikkeuden Jumalasta, taivaallisista arkkienkeleistä, maan päällä eläneisiin profeettoihin apostoleista enkeleihin, joiden sääntöjä ja ohjeita hengellisessä uskossa olevat yksilöt arvostavat, niitä rakkaudella kunnioittaen ja noudattaen. Talmudissa, heprealaisessa Raamatussa, on suullisesti kerrottu ikiaikainen tarina arkkienkeli Samaelista, joka oli yksi tärkein Jumalan arkkienkeleistä ja lähettiläistä taivaan valtakunnassa ennen karkoitustaan maan päälle. Häntä on joissakin teksteissä kutsuttu myös jopa Jumalan veljeksi, jolla liian usein oli synkkiä ja tuhoisia ajatuksia vallankäytön osalta enkeleiden pyhässä valtakunnassa. Pyhiä Raamatun tekstejä, kirjailija Jari "puolueohjelmat ovat väärässä" Tervo, ja Vasemmistoliiton edustaja Merja Kyllönen, ei toiste enää häpäistä Isä Cainin, ja hänen kumppaninsa Lilithin, sekä muiden demonien vuoksi maan päällä.