Maanantai 22.7.2019

Antti Rinne ja Mika Lintilä monien epäilemästä suunnitelmasta: ”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä”

Luotu: 
19.6.2019 17:50
Päivitetty: 
19.6.2019 17:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Antti Rinne ja valtiovarainministeri Mika Lintilä eivät aio tinkiä uuden hallituksen tavoitteesta eli työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin.
|

Pääministeri Antti Rinne (sd) ei aio tinkiä hallituksensa tärkeimmästä tavoitteesta eli työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin. Rinteen mukaan kunnianhimoinen tavoite on mahdollista saavuttaa määrätietoisella politiikalla.

”Työllisyystavoitteeseen sitoutuminen on kirjattu hallitusohjelmaan vahvasti. Tavoitteen toteutumista seurataan jatkuvasti jokaisessa budjetti- ja julkisen talouden suunnitelman riihessä ja hallituskauden puolivälitarkastelussa. Tarvittaessa ryhdytään määrätietoisiin lisätoimenpiteisiin tavoitteeseen pääsemiseksi,” Rinne sanoi hallituksen ja työmarkkinatoimijoiden seminaarissa Helsingissä keskiviikkona. 

Rinteen hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta vuonna 2023. Se tarkoittaa tämän hetken ennusteeseen verrattuna työllisyyden kasvua noin 60 000 henkilöllä. Moni ekonomisti on epäillyt, että tavoite on karannut hallitukselta jo ennen sen varsinaisen työn alkua. 

Lue tarkemmin: Antti Rinteen tärkein tavoite karkasi jo nyt? ”On korjattava enemmän kuin pari napsua”

”Työllisyystavoitteen saavuttaminen edellyttää toimenpiteitä, jotka tukevat työn tarjontaa ja kysyntää ja lieventävät kohtaanto-ongelmia. Hallitusohjelmaan on kirjattu niitä toimia, joilla näihin pyritään. Sitä varten käynnistämme kolmikantaisen valmistelun”, Rinne kommentoi keskiviikkona.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että valmistelu etenee kaksivaiheisesti. Ensimmäinen osa valmistuu syyskuun 2019 budjettiriiheen mennessä ja toinen osa niin, että esitykset ovat käytettävissä kevään 2020 julkisen talouden suunnitelman käsittelyn yhteydessä. Elokuun 2020 budjettiriihi on puolestaan tärkeä tarkastelupiste hallituksen omassa arviossa toimien etenemisestä.

”Jos onnistumme työllisyystavoitteessa, saavutamme myös hallitusohjelman toisen keskeisen talouspoliittisen tavoitteen, koko julkisen talouden tasapainon vuonna 2023. Hallitus kantaa vastuun tavoitteista ja niihin pääsemisestä. Keinoja haluamme valmistella yhdessä, parasta asiantuntemusta hyödyntäen. Tähän työhön kutsumme nyt työmarkkinaosapuolet mukaan”, Rinne totesi.

Aikaisemmin tällä viikolla sekä valtiovarainministeriö että Danske Bank alensivat ennusteitaan Suomen taloudesta. Danske Bank arvioi, että Suomen talouskasvu putoaa jo tänä vuonna 1,3 prosenttiin. Ensi vuonna yllettäisiin enää tasan prosentin kasvuun. Syynä on alkuvuodesta havaittu yksityisen kysynnän vaisuus. VM:n mukaan tänä vuonna mentäisiin vielä 1,6 prosentin kasvussa ja ensi vuonna hieman yhden prosentin päälle. Suomen Pankki arvioi viime viikolla, että ensi vuonna voitaisiin päästä vielä puolentoista prosentin kasvuun.

Lue myös: Näkökulma: Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

Samassa seminaarissa puhunut valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) muistutti, että Suomen julkisella taloudella on isoja haasteita edessään. Hän myönsi lisäksi, että talouskasvu ei yksin riitä tuomaan tarvittavia uusia työpaikkoja.

”Julkista taloutta heikentää väestön ikääntymisestä aiheutuva menojen kasvu ja työssäkäyvän väestön määrän väheneminen suhteessa eläkeläisiin. Talouden kasvu ei yksin riitä luomaan tarvittavia uusia työpaikkoja. Tarvitaan merkittäviä lisätoimia ja tähän työhön tarvitaan mukaan myös työmarkkinajärjestöt”, Lintilä totesi.

Lintilä vakuutti Rinteen tavoin, että hallitus on vahvasti sitoutunut 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Hänen mukaansa kyse on viime kädessä hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksesta.

”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä. Meidän on saatava mahdollisimman moni osalliseksi työelämään ja sitä kautta rahoittamaan yhteistä hyvinvointia.”

Lintilä linjasi kuitenkin samalla, että työllisyystoimet eivät voi merkittävästi lisätä julkisia menoja, koska hallitusohjelmassa tavoite julkisen talouden tasapainottamisesta vuoteen 2023 mennessä.

"Hallituksella ei ole myöskään sellaista vaihtoehtoa, jossa työllisyystavoite jää toteutumatta, mutta menojen suunnitellut lisäykset toteutuvat.”

Lintilä on aikaisemmin ilmoittanut, että että kaikki hallituspuolueet, eli sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp, ovat tarvittaessa valmiita mittaviin julkisen talouden leikkauksiin.

Lue lisää: 

Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä väläyttää rankkoja leikkauksia HS:ssa: ”Ilman tätä kirjausta hallitusta ei olisi”

Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Ehdotus Antti Rinteen hallitukselle: Tarvitaan ”Kiky kakkonen” – Tällaisia toimet voisivat olla

”Hallitusohjelman menettely on rumaa ja valheellista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarno Kanervo

Samalla härkäpäisyydelläkö/pakkomielteellä Pääministeri Rinne aikoo puskea kuin Sipilä tuota 75 prosentin työllisyys tavoitetta viis välittämättä onko järkee vai ei.Saas ny kattoo montako "takkia" kääntyy vaalikauden aikana ja kaatuuko hallitus,koska ?

Arto Savolainen

Ei montaa päivää kerennyt Rinne olla pääministerinä kun jo toteaa että työttömille pitää antaa vähän potkua persauksiin.
Rinne olisi voinut sen kertoa jo ennen vaaleja. Samoin kuin vappusatasen puolittamisen, verojen korotuksen, valtion omaisuuden myymisen ja rahan lahjoittamisen Afrikkaan, polttoaineiden ja lämmitysöljyjen hinnan noston, kotitalousvähennyksen leikkaamisen, sokerin ja rasvan hinnankorotukset ja mitä näitä vaalivoiton jälkeen tekemiään äänestäjien pettämisiä nyt onkaan.
Ei olisi demarit vaaleja voittanut, jos nyt jo selvinneet ja vielä jatkossa eteen tulevat petkutukset olisi ollut tiedossa äänestettäessä.

Jukka Mattsson

Näin sanoo SDP joka huusi oppositiossa työttömille oikeutta. On ensimmäinen hallituksessa, ja vieläpä pääministeri puolue joka rankaisee ja kohtelee kaltoin työttömiä.
Näin toimi aikoinaan myös Suomen Pankissa hääräävä Liikanen. Kaksinaamaisesti pelasi tovereitten selän takana ja luikki EU virkaan piiloon.

Tätä ei ole vieläkään unohdettu ja pressaksi en tule ikinä äänestämään.

Kuka SDP kommenttikiihkoilija ryntää nyt puolustamaan tätä Rinteen kertomaa välttämättömyyttä?

SDP on täysin mätä puolue jota duunarin ei kannata äänestää missään tapauksessa.

Teatteriporukkaa koko SDP:n hallitus!

Erkki Martikainen

"kunnianhimoinen tavoite on mahdollista saavuttaa määrätietoisella politiikalla."
Se vaan vaatii tiukkaa asioihin puuttumista ja siihen ei vihervasemmisto taida pystyä. Komiteoissa ei jyrkkiä päätöksiä pystytä tekemään vaan annetaan vain ajan kulua.

Rauno Kujala

Suomalaisten henkinen raiskaaminen (fyysinen myös) jatkuu näemmä ihan samaantapaan vihervasemmiston toimesta kuin edelliselläkin hallituksella....kaikkihan nämä ovat vasemmistoliitosta kokoomukseen Suomea myymässä alehintaan, muodostamassa Suomesta reservaattia, käytännössä tappamassa suomalaisia monilla keinoilla..kaikkia yhdistää Eu:n ja euron palvonta sekä arvoliberalismi.