Tiistai 23.7.2019

Alma-gallup: Jussi Halla-ahon perussuomalaiset karkasi kilpailijoilta

Luotu: 
19.6.2019 19:00
Päivitetty: 
20.6.2019 08:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset ylsi ainoana päälle viidenneksen kannatuksen Alma Median uudessa puoluekannatusmittauksessa.
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Alma Median kesäkuun galluptulokset.
|

Perussuomalaisten kannatus on jatkanut tässä kuussa kohentumistaan samaan aikaan, kun sen kovimmat haastajat kokoomus ja pääministeripuolue sdp ovat menettäneet suosiotaan.

Tämä ilmenee Alma Median uudesta puoluekannatusmittauksesta, jonka toteutti Tietoykkönen Oy 4.6.–14.6.

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset ylsi ainoana päälle viidenneksen kannatuksen, kun se kipusi 20,1 prosenttiin, nousua 0,9 prosenttiyksikköä toukokuusta.

Toisena oleva kokoomus notkahti tässä mittauksessa 0,7 prosenttiyksikköä 17,2 prosenttiin ja sdp pari kymmenystä 16,2 prosenttiin.

Perussuomalaisten ero kokoomuksen on jo lähes kolme prosenttiyksikköä ja sdp:hen liki neljä prosenttiyksikköä, mikä on selkeästi enemmän kuin Ylen ja varsinkin Helsingin Sanomien kesäkuun mittauksissa.

Lue myös: Näkökulma: Halla-aho vastaan muut: sehän sopii persuille

Runsaat kaksi kuukautta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa sdp onnistui yltämään niukasti ykköseksi, mikä nosti puheenjohtaja Antti Rinteen pääministeriksi. Toiseksi tullut perussuomalaiset jäi nuolemaan näppejään oppositioon, kuten myös pronssia saanut Petteri Orpon johtama kokoomus.

Oikeistopopulistisen perussuomalaisten kannatusmenestyksen takana on puolueen erilaisuus, e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila arvioi.

”Ensimmäinen syy on perussuomalaisten erilaisuus verrattuna kaikkiin muihin. Siellä on erilainen sisältöpainotus ja tyyliero. Puhetavat ovat erilaisia ja myös henkilöt, jotka puhuvat, ovat erilaisia”, hän sanoo.

Uudessa eduskunnassa onkin nähty jo yksi suuri puhetapaan liittyvä perussuomalaiskohu.

Puolueen vasta valittu kansanedustaja Juha Mäenpää puhui viime viikolla ”vieraslajien torjunnasta” turvapaikanhakijoiden ja heidän uskontojensa yhteydessä. Siitä on tehty Uuden Suomen mukaan ainakin kaksi rikosilmoitusta ja viranomaiset pohtivat etenemistapaa asiassa.

Mäenpään aiheuttama kohu osui mittausjakson lopulle, joten sillä ei ollut käytännön vaikutusta tulokseen nostavasti eikä laskevasti.

Lue myös: Kansanedustajan puheet ”vieraslajeista” eduskunnassa – Poliisi: Näin asia voisi edetä

Yleisesti ottaen perussuomalaisten poliitikkojen retoriikka vaikkapa ilmastonmuutokseen liittyen on purrut yleisöön. 

”Perussuomalaisissa huomataan asioita, jotka kansalaisia ärsyttävät ja sitä (ärsyyntymistä) voidaan myös vahvistaa”, Jutila sanoo.

Kärkikolmikon takana on nähty yksi selvä muutos, kun vihreät on kiivennyt Alma Median mittauksessa ohi hallituskaveri keskustan. Vihreiden kannatus on pyrähtänyt 13,6 prosenttiin, missä on puolentoista prosenttiyksikön nousu toukokuusta.

”Yksi selitys on varmasti kaksi onnistunutta puheenjohtajavalintaa: Pekka Haaviston ja Maria Ohisalon valinnat. Tähän liittyy myönteisiä odotuksia”, Jutila arvioi.

Keskustan kannatus on hiipunut 13,0 prosenttiin, eikä tilannetta ole helpottanut puolueen johtoon liittyvä epävarmuus. Keskusta pääsi huonolla vaalituloksella hallitukseen, jonka ohjelmaan se tosin sai painavan puumerkkinsä.

Keskustan vaalitappioon keväällä vienyt Juha Sipilä luopuu puheenjohtajuudesta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. Kisa paikan täyttäjästä on käynnistynyt, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen on ilmoittautunut siihen ensimmäisenä mukaan.

Alma Median kannatusmittaus ei kerro Karina Jutilan mukaan vielä kansalaisten suorasta reagoimisesta oppositio- tai hallituspolitiikkaan. Joillekin voi olla vielä hieman epäselvää esimerkiksi se, mitkä puolueet kuuluvat Rinteen hallitukseen ja mitkä eivät.

”Pitäisin vielä auki sen, mitä politiikan tekeminen tällä vaalikaudella tulee olemaan. Sitä ei ole vielä oikeastaan nähty sen enempää hallituksen kuin oppositionkaan toimesta. En lähtisi vielä arvioimaan, mikä se toimintatapa uudessa valta-asetelmassa on. Ei ole nähty, minkälainen oppositiopuolue perussuomalaiset on, eikä sitä minkälainen kokoomus on”, hän sanoo.

 Näin tutkimus tehtiin

Haastattelut (1 510 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 4.6.-14.6.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Korjaus 20.6.2019 klo 08:07: Korjattu grafiikkaa. Jutun alkuperäisessä grafiikassa oli virhe: keskustan ja vihreiden kannatusmuutokset olivat vaihtaneet paikkaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Mark, kyllä siinä on niin käynyt. Keskusta on oikeasti Vihreiden takana.
Tuo Keskustan kannatus tullee jatkossakin olemaan nykyisellä tasolla tai jopa reilusti putoamaan yhä, syynä intressiryhmänsä jyrkän pienenemisen kaupungistumisen ja maatilojen vähenemisen takia.

Raija Lempiäinen

Uskon ja luotan suomalaisiin, jossain vaiheessa tyhjä suunsoitto ja asioiden vääristely paljastuu , persujen höpsötyksiä uskovat huomaavat tulleensa huijatuksi. Ei ihmiset voi olla niin typeriä , että tosiasioiden vähettely otetaan todesta ja kansalliskiihkoilu on mieluisaa! Se ei vaan ole suomalaisten tapa toimia!

Matti Loikkanen

Kaksi suuurinta puoluetta on oppositiossa ja populisti pääministerinä!

Raija kirjoitit että "persujen höpsötyksiä uskovat huomaavat tulleensa huijatuksi"
Kuinka näin päättelit? Persuille ei ole vielä annettu tilaisuutta huijata ketään, mutta
katellaan miten Antin lupauksille käy - voi olla että jostain täytyy leikata.

Raija Lempiäinen

Persut huijaavat nyt puheissaan, ilmastonmuutosta vähätellään, maahanmuutajien rikollisuutta suurennellaan, Afrikan pakolaisilla pelotellaan , sekä punamultahallituksen toimet on jo etukäteen tuomittu tuhoaviksi. Pelkkää negatiivista suunsoittoa, se on huijausta ihan konkreettisesti!

Esko Riikonen

"Ei ihmiset voi olla niin typeriä , että tosiasioiden vähettely otetaan todesta ja kansalliskiihkoilu on mieluisaa! Se ei vaan ole suomalaisten tapa toimia!"

Mietippä, ketkä yrittävät tosiasioita piilotella. Ja vähätellä. Ota vaikka esimerkiksi vuoden 2015-2016 tapahtumat. Isänmaan ja suomalaisuuden ja veteraanien arvostamoinen on monelle näköjään kansalliskiihkoilua. On hienoa olla suomalainen, kun jääkiekkojoukkueemme voittaa maailmanmestaruuden ja saamme nostaa siniristilippumme salkoon. En minä ainakaan haluaisi silloin EU-lippua nostaa.

Raija Lempiäinen

On todellakin hienoa nähdä jääkiekkojoukkueen voittavan ja iloita siitä, vaikka ei olekkaan persu!! Vuoden 2015-2016 tapahtumat olivat koko Eurooppaa koskettava ongelma, Suomi oli yksi parhaiten siitä selvinnyt valtio ja asia alkaa olla hallinassa, hoituu kaikenaikaa. Tämähän ei riitä persuille, heille riittää vain kaikkien maahanmuuttajien poisto!! Yksi toisasioiden vähättely juttu , toinen on ilmastonmuukoksen ja sen seurausten vähättely ja kolmas on Rinteen hallituksen tuomitseminen jo etukäteen!
ps. heilutimme Suomen lippua kun voitto tuli!

Juha-pekka Naukkarinen

Persuthan nimenomaan sanovat totuuden esim.haittamaahanmuuton kuluista,ne puolueet jotka kannattavat sitä eivät kerro kuluista mitään,eivätkä varsinkaan sitä,että ne miljardit ovat pois Suomen vähäosaisilta,ironista on että juuri nämä huonompi osaiset äänestivät nykyisen hallituksen valtaan!

Raija Lempiäinen

Persupropagandaa pukkaa, maahanmuuton kulut on kerrottu ja julkista tietoa, persujen tuottama tieto on vääristeltyä ja liioiteltua . Suomalaiset vähäosaiset saavat kaikki läkisääteiset avustukset ja tuet mitä meidän järjestelmästämme heille kuuluu, siihen ei maahaanmuuttajien saamat avut vaikuta, avustukset eivät nouse eikä laske sen mukaan montako maahanmuuttajaa saa tukea, tämäkin on persujen kehittämä vääristynyt väittämä. Naurettava on myös väitteesi, että huonompiosaiset äänestivät tämän hallituksen valtaan! SDP,Vihreät,Vasemmistoliitto,RKP ja Keskusta ovat hyvinkin monenlaisista kansalaisista koostuva äänestäjäjoukko, on varmaan joukossa huonompiosaisiakin, juurikin heitä varten tehdään nyt hyvinvointivaltion nousuun tähtäävää politiikkaa, mutta sehän ei sovi Persuille, silti väittävät olevansa isänmaallisia ja pienen ihmisen puolella, pelkkää sananhelinää.

Juha-pekka Naukkarinen
Vastaus kommenttiin #32

Kait huomasit,että Rinteen vappusatanen kutistui viiteenkymppiin ja sekin annetaan alle 1000€ eläkkeisiin,eikä luvattuun alle 1400€ eläkkeisiin,samoin on käymässä hoitajamitoituksen kanssa,ei tule olemaan luvattu 0,7,Kiuru kiemurtelee tämän asian kanssa jo nyt,kuin mato koukussa! Eikö nämä ole äänestäjien pettämistä? Persut ottaisivat maahanmuutosta ja ilmastontorjunnasta miljardeja pois,eli ne rahat tulisi valtion kassaan ja sieltä suomalaisten hyvinvointia tukemaan,eikö tämä ole aika selvää politiikkaa?

Raimo Ilaskivi

Muut antavat puhetilaa Halla-Aholle, joka älykkyydellään helposti ottaa ykkössijan. Nyt kun ministeriö vielä päätti kyseenalaisin perustein periä takaisin PS-nuorten valtionavun kuluvalta vuodelta, niin myötätunto vain kasvaa. Yhä vaikeampaa nujertaa Perussuomalaisia, kun keinot ovat väärät ja syöttävät kannatusta heille.

Sirpa Abdallah

Täsmälleen noin. Kyseenalaiset päätökset tulevat vielä syömään jopa ministeriöiden virkamiesten puolueettoman toiminnan. Puhumattakaan siitä, että joka tilanteessa noudatettaisiin voimassa olevaa lainsäädäntöä. Mitenkäs onkaan PS Nuorten avustuksen takaisinperintäpäätös perusteltu, lainkohdat osoittaen perusteluissa?

Mihin onkaan Suomi menossa tätä menoa? Ei taida olla edes "samassa veneessä" Unkarin ja Puolan kanssa vaan pahasti tuuliajolla. Suomen arvomaailman perustus on muuttunut vuosien varrella huolestuttavaan suuntaan. Onko unionin jäsenyys saanut tämän kaiken aikaan?

Esko Riikonen

On. Meillä vain pyritään EU:n ytimeen päättämään asioista, mutta meille ei siellä ole tilaa. Sinne mahtuu vain Saksa ja Ranska. Mutta hienoa on varmaan meidän poliitikkojemme mielestä se, että saamme olla samaa mieltä heidän kanssaan.

Esko Riikonen

Minkä takia joku puolue pitäisi nujertaa. Mutta todellisuudessa näyttää sille, että tähän nujertamiseen pyritään. Puolueensa pettänyt Soini ja hänen kumppaninsa Orpo ja Sipilä eivät siihen pystyneet, vaikka ilmeisti uskoivat saaneensa tuhannen taalan tilaisuuden.

Juha Vesikallio

Katsoin kultaranta keskustelua. Täytyy todeta myötähäpeää Antin puolesta. Upotti itsensä suohon tuolla afrikka kysymyksellä.

Onko SDP enää palkansaajan asialla? Lisää veroja duunarin pussista jaettavaksi pitkin Europpaan ja Afrikkaa.

Matti Loikkanen

Syy persujen suosioon löytyy vihervasureiden ylimitoitetusta maailmanlopun ennustelusta, haalimisesta kaikki maailman pakolaiset Suomeen ja holtiton lupailu "kaikkea hyvää kaikille".

Myös Antti Rinteen hillitön halu päästä pääministeriksi hinnalla millä hyvänsä auttaa persuja. Ei Halla-aho ole niin älykäs ja/tai hyvä, että pystyisi yksinkäsin sekottamaan pakan näin perusteellisesti kuten nyt on käynyt.

Veikkaan Rinteen hallitukselle noloa loppua.
Lupauksia täytyy perua ja jostain on pakko "leikata".

Raija Lempiäinen

Voihan Loikkanen, mitkä "kaikki maailman pakolaiset" ja mikä ylimitoitettu maailamanlopun ennuste????? Suomi ottaa kiintiöpakolaisia ja ilmastonmuutos on kansainvälisesti tunnustettu ja huolestuttava uhka, ei sitä ole Rinteen hallitus keksinyt!

Juha-pekka Naukkarinen
Vastaus kommenttiin #37

Vaikka kaikki suomalaiset lopettaisivat hengittämisen,niin ilmasto ei siitä muutu miksikään,jos olet saanut edes jonkunlaisen koulutuksen matematiikassa ja ymmärtänyt siitä edes osan,niin ymmärtäisit myös tämän Rinteen hallituksen vouhotuksen järjettömyyden!

Raija Lempiäinen

SDP on palkansaajien ja oikeasti kaikkien tavallisten kansalaisten puolella, duunari pussista ei olla ottamassa mitään se on väärää tietoa! Eikä myöskään suomalaisten maksamia verorahoja jaeta Eurooppaan ja Afriikkaan, liioittelet vahvasti. Hallituohjelmassa on sopimusten mukaiset kehitysyhteistyörahat ja EU:n jäsenmaksut. Samat ovat olleet kaikilla hallituksilla ei tämä ole poikkeus!
Propagandaa ja vääristelyä, sekä mustamaalaamista persutyyliin!

Esko Riikonen

Kun kannatus kasvaa, niin hyökkäykset lisääntyvät vastapuolelta ja mediasta. Ja taas sitten kannatus kasvaa.

Mäenpään puheessa ei olut mitään väärää. Sanavapauden rajoissa mennään. Mutta Ohisalon purkauksista kukaan huolestuva ei ole huolissaan. Ministerin pitää harkita, miten asioita kommentoi huomattavasti tarkemmin.

Arvo Tammela

Lempiäinen, eikös se ollut Antti Rinne joka uhkaili 100 miljoonan ihmisen vyöryvän Eurooppaan. Vaikka en kuulu Perussuomalaiseen puolueeseen toivon, että kirjoittaisit edes yhden asiallisen ja tosiasioihin perustuvan blogikirjoituksen tai kommentin. Kiitos etukäteen.

Sirpa Abdallah

Arvo, kyllä nimenomaan Antti Rinne uhkaili 200 miljoonan ihmisen vyöryvän Eurooppaan. Muistini mukaan siis 200 milj. eli puolet enemmän kuin kirjoitat. Se on paljon se. Sanoipa vielä senkin, että rautaako rajalle. Siinä meillä pääministeri.

Raija Lempiäinen

S.A. on ymmärtänyt väärin, Antti Rinne kertoi uhan olevan olemassa jos ei Afriikkaan auteta, mikä on taas Persuille huudon aihe. Toiseksi ,"Rautaako rajalle" oli retoorinen vastakysymys Halla-Ahon vaihtoehdoille!! Meillä on hyvä pääministeri !

Juha-pekka Naukkarinen
Vastaus kommenttiin #39

Katsoppa googlesta vaikka Rinteen kavallukset,niin uskottavuus menee,hän on nyt huijaamassa suomalaisten rahoja,kuten nähtiin tämän avustaja kaartin hankinnasta,johon laitettiin heti 40 miljoonaa verorahoja,ei tunnu kovin osaavalta ja luotettavalta henkilöltä Suomea johtamaan!

Raija Lempiäinen

Kyllä, Antti Rinne puhui uhasta joka syntyy kun Afrikka ylikansoittuu ja ilmastonmuutos tekee elinolot huonoiksi, se ei ole Rinteen keksintö vaan koko EU:n huolen aihe, voipi olla koko maailmankin. Vyöry voi ollakin 100miljoonaa ihmistä, mutta Persut väittävät Rinteen hallituksen ottavan kaikki tulijat Suomeen ja puheillaan saavat aikaan pelkoa ja epäluottamusta. Lisäksi hallituksen ja EU:n suunnitelmat Afrikan kehitysavusta ovat persujen mielestä tuhlausta, rajalle rautaa ja tulijat teurastetaan, on persujen vaihtoehto.
ps. Enkä nyt väitä ,että Halla-Aho olisi näin sanonut, vaan ne sadat väärinymmärtäjät ja ne jotka provosoituvat solvausinnoissaan. PerusSuomalaisten toiminta on titynlaista kansankiihotusta kaiken aikaa!

Airi Pulkkinen

Suomi on avustanut mm. Tansaniaa vuodesta 1962 ja Mosambikia vuodesta 1977 alkaen ja edelleen. Kyseiset maat kuuluvat edelleen Suomen viiden suurimman avustusmaan joukkoon. Somaliaa on avustettu 1980-luvulta alkaen ja edelleen molemmissa päissä. Avustamme maailman korruptoituneimpia Afrikan ja Lähi-idän islamistimaita ja tulokset ovat sen mukaisia. Tulokset luulisi olevan tärkeimmät kuin pienen pohjoisen kansan verorahojen lappaminen yhä suuremmalla määrällä. Tälle vuodelle budjetoitu 989 miljoonaa euroa ei tälle hallitukselle riitä.
Kehitysapuun menee 10 vuodessa yli 10 miljardia euroa, Voisiko joku näyttää mitä 10 vuodessa tällä summalla on saatu aikaiseksi? Montako kilometriä moottoriteitä 10.000 miljoonalla eurolla olisi rakentanut Suomeen?