Lauantai 20.7.2019

Kansanedustajan puheet ”vieraslajeista” – Poliisi: Syyttäjä nimetty, harkinta käynnissä

Luotu: 
20.6.2019 10:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa eduskunta. Kansanedustajan syytteeseenpano valtiopäivätoimesta edellyttää siis eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä.
|

Helsingin poliisi harkitsee parhaillaan, käynnistetäänkö esitutkinta kansanedustaja Juha Mäenpään puheenvuorosta eduskunnassa. Näin kertoo rikoskomisario Pekka Hätönen Uudelle Suomelle.

Hätösen mukaan valtakunnansyyttäjänvirasto on nyt nimittänyt tapaukselle syyttäjän.

”Nyt on harkinta käynnissä esitutkinnan aloittamisesta. Poliisi tekee päätöksen [esitutkinnan käynnistämisestä], mutta se tehdään yhteistyössä syyttäjän kanssa”, Hätönen kertoo.

Poliisi harkitsee parhaillaan siis sitä, onko syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Hätönen huomauttaa, että tapauksessa on ”erityisiä asianhaaroja”, jotka poliisi ottaa huomioon harkinnassaan. Nämä ovat ensinnäkin kansanedustajan nauttima parlamentaarinen immuniteetti sekä toisekseen se, että Mäenpää esitti puheenvuoronsa oppositiopuolueen kansanedustajana, kritiikkinä hallitusohjelmalle.

LUE MYÖS: Professori ”vieraslajeista” puhuneen kansanedustajan asemasta: ”Persujen uskottavuus on nolla, jos he äänillään blokkaavat”

Mäenpää mainitsi aiemmin kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa vieraslajien torjunnan tehostamisen yhteydessä, jossa hän käsitteli turvapaikanhakijoita ja heidän uskontojaan.

Mäenpään puheenvuoro täysistunnossa kuului näin:

”2015 syksyllä Suomeen tuli turvapaikanhakijoita sellaisista maista, joissa on erilainen uskonto kuin meillä, ja joissa uskonnon sisällä on useita haaroja, jolloin eivät keskenäänkään pysty siellä asumaan. 2015 tänne tuli noin 32 000 ihmistä, pääosin samasta uskontokunnasta, mutta hyvin monet heistä erilaisista uskonnon haaroista. Se tulee aiheuttamaan ongelmia. Jos viitsisitte katsoa tuon Seinäjoen arabikevät -dokumentin, se löytyy Yleisradiosta vielä muutaman päivän ajan. Siinä hyvin selkeästi tulee ilmi, kun turvapaikanhakija kertoo, että osa heistä tuli tänne turistiksi, osa raiskaamaan. Tiedän jotain muutakin tuosta dokumentista, mutta kerron nyt vain sen, mitä tässä julkisesti sanon.  Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. — Kiitoksia.”

Kansanedustajalla on parlamentaarinen immuniteetti.

”Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut”, perustuslaissa sanotaan.

Kansanedustajan syytteeseenpano valtiopäivätoimesta edellyttää siis eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä. Syyttäjän on haettava eduskunnan suostumus syyttämiselle.

Olisi äärimmäisen harvinaista, että kansanedustajan eduskuntapuheesta seuraisi poliisitutkinta.

LUE MYÖS: Kansanedustajan puheet ”vieraslajeista” eduskunnassa – Poliisi: Näin asia voisi edetä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Onko jonkin muun puolueen kansanedustaja käyttänyt Mäenpäähän rinnastettavan puheenvuoron? Jostain syystä rasistiset ulostulot keskittyvät persuihin.

Persuja on syytäkin pelätä. Oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian murentaminen on jo pitkällä populististen nationalistien johtamissa Unkarissa ja Puolassa. Toivottavasti Suomessa järki voittaa ennen katastrofia.

Risto Nikander

Isänmaallisuus os kehittynyt joissakin asioissa turhan pitkälle Ouolassa ja Unkarissa. Suomessa isänmaallisuus ja Suomen kansalaisten puolustaminen on vielä surkeasti jälkijunassa. Suomessa vielä 80% kansaedustajista ajaa maailman islamisointia ja rahojen jakamista noin neljälle miljardille huonosaisille. Ja niistäkin menee jo suuri osa nuorien Lähi-Idästä tulleiden elättämiseen SUomessa ja Suomen vakiloissa. Pahu Saarelan pitäisi huomata oleellinen. Islaminlauus on vieraslaji kristtilisyydeelle ja länsimaiselle frmonrataoööe ja inhimillisyydelle.

Pertti Kostiainen

Nyt saatiin aihe johon voi keskittää kaikki median huomion.
Tehkää vaan taas "uhri" jotta persujen kannatus senkun vaan nousee.

Tämä on just sitä tartutaan lillukan varsiin jotta huomio saadaan siirrettyä mieluiseen aiheeseen.
Tässä on vaikea sanoa kuka käyttää mitäkin hyväksi.

Raimo Laine

Syytettyhän vain esitti lausunnon siirtämistä toiseen paikkaan. Eivätkö Perussuomalaiset saa enää mitään
esittää, vaikka heillä on ylivertaisesti suurin kannatus (yli 20 %) Suomessa.
Olisiko jo kyseessä vihatoiminto kansanosaa kohtaan ?

Markku Hatakka

Sarkasmi on joillekin ihmistyypeille tuntematon tai tässä tapauksessa kestämätön ilmaisutyyli. Sitä käytetään tekemään naurettavaksi satiirin kohteen ajatusten ja tekojen logiikka. Kun se kohdistuu ns johtavaan eliittiin, tässä tapauksessa hallitukseen, sitä ei voida sietää koska se vie uskottavuutta sen päätöksiin. Esivallan on siis kukistettava/rangaistava vaikutusvaltaiset henkilöt (opposition kansanedustajat) ettei sarkastisesti puhumisesta eduskunnassa tulisi valtavirtaa ja kansa menettäisi hermonsa Rinteen hallitukseen. Sarkastisesti puhuminen kielletään ainakin kansanedustajilta ...

Raija Lempiäinen

Sarkasmi ei ole samaa kuin rasistiset ilmaisut! Ei myöskään maahanmuuttajista voi puhua halventavaan tai rotua alentavaan tyyliin, sen verran älyä pitää olla arvovaltaisen tehtävän saaneella kansanedustajalla, persut eivät saa romuttaa eduskuntainstituution arvokkuutta suunsoitolla, vaihtoehtoja, fiksumpia löytyy jos on erimielinen!
Puhumiskultuurin rapautumisesta varoitti jo edellinen puhemies Risikko ja myös Vanhanen kehoitti pysymään asiallisella pohjalla. Suomen Eduskunta ei ole mikään markkinatori jossa koomikot kilpaa herjoilla huvittavat kansaa, ei pitäisi olla vaikeaa ymmärtää miksi!

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #16

Jukka Mattsson: Nimenomaan eduskunta ei saisi olla suhteellisuudentajuttomien kerho, jotka kuvittelevat, että Suomen varat riittävät maailman köyhyyden poistamiseen, ilman saastumisen poistamiseen ja liikakansoittumisen aiheuttamaan maailmanloppun estämiseen. Eduskunnan pitäisi ajaa suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin valvomiseen ja siinä Eu:n mukana maailman parantamiseen suhteessa resursseihimme.

Tapani Vieri

Eduskuntainstituution arvokkuus on karissut jo aikapäiviä sitten. Nykytilanteen voi todellakin tarkistaa eduskunnan täysistunnoista, täyttä pelletouhua! Ja Sergejeffille ottaa persujen menestys koville. Suosittelen lääkitystä.