Keskiviikko 17.7.2019

Uusi syytös hidastelusta ja bluffista – Ministeri Krista Kiuru: 0,7:n hoitajamitoituksen valmistelu on jo käynnissä

Luotu: 
20.6.2019 11:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Krista Kiuru kertoo, että vanhuspalvelulain ja sen myötä hoitajamitoituksen valmistelu on parhaillaan käynnissä.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoo Uudelle Suomelle, että sekä koko vanhuspalvelulain uudistus että hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on jo valmistelussa. Hallitusohjelmassa linjataan, että lakiin tuodaan 0,7:n hoitajamitoitus.

Kiuru sanoi eilen keskiviikkona Huomenta Suomessa, että ministeriön tekemä lakiesitys edellyttää lausuntokierrosta, jota ei kesäkaudella voi tehdä. Sen sijaan eduskunnassa kansanedustajan tai useamman ryhmän tekemä lakialoite ei edellytä lausuntokierroksen järjestämistä. LUE LISÄÄ: Ministeri Krista Kiuru MTV:llä: Tässä on 0,7:n hoitajamitoituksen aikataulu – ”Eduskunnassa voitaisiin edetä nopeasti”

Sosiaali- ja terveysasioissa profiloitunut oppositiokansanedustaja Arja Juvonen (ps) syyttää nyt Kiurua hidastelusta ja bluffaamisesta.

”Ministerillä on valta itse omasta aloitteesta ja niin halutessaan antaa heti ripeä päätös hoitajamitoituslain esivalmistelun aloittamisesta. Ministerin oma aloite käynnistää lain esivalmistelun, joka tehdään joko virkamiestyönä tai valmisteluelimessä”, Juvonen kirjoittaa blogissaan.

Vanhuspalvelulain uudistustyön valmistelu kuitenkin aloitettiin jo edellisen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk) aikana. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti huhtikuussa laajan työryhmän valmistelemaan ”uudistusta iäkkäiden henkilöiden palvelujen kokonaisuuteen” eli muun muassa vanhuspalvelulakiin ja laatusuositukseen. Tämä sama työryhmä jatkaa edelleen työtään.

”Kyllä valmistelu on käynnissä. Se aloitettiin jo vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen osalta ministeri Saarikon aikana ja sitä jatketaan samalla kokoonpanolla myös tämän hallituskauden aikana, että saadaan koko vanhuspalvelulaki uudistettua. Sen tärkeä osa on se, millä tavalla tämä mitoitus säädetään lakiin ja tältä osin myös sen valmistelu on jo aloitettu. Se vaatii sekä virka- että asiantuntijavalmistelua ja nämä valmistelut on käynnistetty”, Kiuru sanoo Uudelle Suomelle.

”Vanhusten hoidon kuntoon laittaminen ei ole pelkästään tämän [hoitajamitoituksen] kuntoon laittamista, vaan se on isompi uudistus, jossa pitää ottaa myös monenlaisia muita ongelmia käsittelyyn. Mutta tämä mitoitus tulee olemaan tärkein signaali sille, että vanhusten hoivaa voidaan tehdä kunnianpalautus. Olen erityisen huolissani siitä, mistä tämän alan tulevat tekijät löydetään, jos ei tule sellaista tunnetta, että nämä asiat saadaan lopulta kuntoon. Sen takia hoitajamitoituksen säätäminen lakiin mahdollisimman nopeasti, niin nopeasti kuin se vain on mahdollista, on tärkein yksittäinen signaali”, Kiuru sanoo.

LUE MYÖS: 

Milloin 0,7:n hoitajamitoitus tulee? Näin vastaa tuore ministeri Krista Kiuru

Eduskunnassa leimahti 0,7:n hoitajamitoituksesta – ”Antti Rinne, kerro se suomalaisille”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Hakala

Taidat olla varsinainen satusetä Topelius. Olin Jorvin sairaalassa ja siellä muslimi nainen toimi sairaanhoitajana ja hän kyllä kosketteli potilaita, samoin siellä oli laborantti joka oli muslimi. Näissä meillä olisi potentiaalinen työvoima terveys/sosiaali alalle.

Raimo Laine

Musliminaisia on koulutettu hoitajiksi päiväkoteihin. Niihin he ilmaantuvat mustissa Burghissaan sopivasti myöhässä aamuruuhkan jälkeen. Lapset pelästyvät ja tarrautuvat hoitajiinsa. Lasten syöttöäkään ei voi tehdä, koska kallis Burgha saattaa tahrautua.

Raimo Laine

Ennen vaaleja homman piti olla pikainen juttu ja vanhukset saisivat samantien kaiken tarvitsemansa. Nyt 0,7 viivästyy tulevaisuuteen, rahat eivät riitä eikä hoitajiakaan saada tarpeeksi. Alkaapa vanhuus vanhoissa vaipoissa
todella pelottaa.

Kaarlo Kunnari

Nyt kun Krista Kiuru on vallassa ei asian eteenpäin vienti ole ongelma. Ei ole perustuslaillista estettä lautakunnan puheenjohtajan hidastamana, kun hän on ministerinä vetämässä asiaa. Pitäisi jonkun tajuta mikä jarru tämä Kiuru oli edelliselle hallitukselle. Minä muistan loppuelämäni ja toivottavasti joku muukin.

Juha-pekka Naukkarinen

Kiuru vastusti lähes jokaista asiaa sotessa,joten hän ei missään nimessä saa aikaiseksi 0,7 hoitajamitoitusta luvatulla tavalla,vaan jollain vippaskonstilla,kuten Rinteen lupaus alle 1400€/kk eläkkeisiin 100€/kk lisää nettona,nyt se on alle 1000€/kk eläkkeisiin 50€/kk lisää,tässä se näkyy,demarit pettää aina!

Juha Heikki Tapani

Täytyy muistaa, että kaikki ulkoistetut vanhustenhoidot on kilpailutettu määritellyillä toimintoperiaatteilla. Tuo 0,7 kerroin muuttaa sopimusehtoja ja antanee uuden neuvottelupohjan vanhoille sopimuksille. Tämä tarkoittaa vanhusten asumis- ja hoitokustannusten nousua. kustannukset valuvat veroihin ja vanhusten itsensä maksettavaksi. Ketju jatkunee sosiaalikustannusten ja asumistuen nousuna. - lupausta ei ole loppuun asti harkittu

Jouko Tuhkanen

Juu, vasemmisto pettää aina. Pieneläkeläisten bruttosatanenkin vaihtui netto-viiskymppiseen.

Viime hallituksessa kokoomus ja keskusta lupasivat mm. leikata työttömyysturvaa, pienituloisten työntekijöiden palkkoja ja korottaa paljon lääkkeitä tarvitsevien omavastuuta. Ja nämä lupaukset pitivät. Tosin koulutuksesta ei pitänyt leikata, mutta kuinkas sitten kävikään...

Jouko Tuhkanen

Jatkona vielä edelliseen kirjoitukseeni, on sinänsä hienoa havaita, että tälläkin palstalla näkyy olevan paljon pieneläkeläisten ja vanhusten asioista huolestuneita kirjoittajia.

Uskon kuitenkin, että huolenne esim. 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin on turhaa, ja se tullaan toteuttamaan hyvinkin pian, sillä asiaa jyrkästi vastustanut kokoomus ei ole tällä kertaa jarruttamassa asian etenemistä.

Timo Virtanen

Otatko ne hoitajat pois kotihoidosta ? Hoitajia kun ei ole. Tilanne vaan pahenee, jos kotihoito vähenee. Kiurusta ei ole (edes) hoitajaksi. Kumma juttu, että hän sanoi ennen vaaleja, että helppo homma, lisätään vaan yksi lause lakiin. Tuo lauseen muodostus tuntuu kovin hitaalta. Vaaleista on jo monta kuukautta. Tuntuu, että Demarit nyt ovat nyt ryhtyneet jarrunaisiksi ?

Jouko Tuhkanen
Vastaus kommenttiin #17

Hoitajia alkaa löytymään, kun työolot ja palkkaus saadaan houkuttelevammaksi. Toki edellisen hallituksen koulutusleikkaukset vaikuttivat myös alalle haluavien määrään.

Eikä kysymys ole pelkästään sairaanhoitohenkilökunnan määrän lisäämisestä, vaan palkataan lisää niitä kiinteistönhoitajia, siivoojia, vartioita yms. jotka ovat täyttäneet työvuorolistat varsinkin yksityisissä hoitolaitoksissa. Tällöin oikeille hoitajille jää aikaa hoitaa niitä tehtäviä, jotka heille kuuluvat.
Ja kunnathan ovat jo maksaneet palkan haamuhoitajista, joten tuskinpa kustannuksetkaan nousevat, vaikka "haamut" laitetaan töihin.

Kaarlo Kunnari

Paljon lääkkeitä tarvitsevana voin korjata että edellinen hallitus pienensi omavastuuta eli maksoin vuodessa (v 2018) vähemmän lääkkeistä kuin edellisinä vuosina. Nämä tämänkin asian virhellisen tarinan kertojat eivät joudu käyttämään lääkkeitä niin paljon että maksuraja ylittyy ja eivät ole havainneet sitten lääkkeiden olevan ilmaisia kun maksaa apteekkimaksun (muutama euro). Kela maksaa silloin kalliin lääkkeen, lääkekatto/vuosi on alle 600€.

Jouko Tuhkanen

Kokonaislääkelaskun nousua ihmetellessä kannattaa huomioida edellisen hallituksen reseptilääkkeille asettama alkuomavastuu 50,- euroa, joka on edelleenkin voimassa.

Ei edellisen hallituksen tarkoituksena ollut pienentää omavastuita, vaan hakea säästöjä kela-korvattavia reseptilääkkeitä käyttävien avulla. Toivottavasti Rinteen hallitus poistaa tuon aloitusmaksun, joka on monille pienituloisille aiheuttanut valitsemisen ruuan tai lääkkeiden välillä.

Jari Koskinen

Minä lopetin hoitajantyöt ja siirryin muualle töihin. Itsekin sijaisia soitelleena, tiedän että niitä on vaikea saada, varsinkin sellaisia jotka jotain osaisivat tehdä. Ei riitä että lähihoitajia koulutetaan, oli kansallisuus mikä tahansa, jos niistä on töissä enemmän haittaa kuin hyötyä. Minua kysytään vieläkin töihin, vaikka on jo 1.5 kun lopetin hoitajantyöt. Menenkin välillä sijaiseksi, kunhan vain kerkiän muilta töiltäni.

Jouko Tuhkanen

Kannattaa muistaa, että näissä terveysasioissa oli aiemmissa hallituksissa suurimpana jarrukapulana kokoomus, joka ainoana puolueena vastusti mm. hoitajaminimin kirjaamista lakiin.

Ja seurauksethan tulivat varmasti tutuiksi kaikille, kun yksityisissä hoitolaitoksissa töitä tehtiin haamuhoitajien voimin, omavalvonnan "valvoessa" kokoomussuositusten täytäntöönpanoa.

Arvo Tammela

"Muuttolintu"Kiuru palasi todelliseen arkeen ja kaikki sotevaliokunnan puheenjohtajana käytetyt keinot ja lupaukset jäivät unholaan. Nyt kiertelee ja kaartelee vastauksissaan eikä lupauksiensa täyttäminen ole enää mahdollista, kun hallituksen päätökset pitää valmistella erittäin huolellisesti ja se vie aikaa, mahdollisesti koko vaalikauden ajan. Näin ollen meidän kannattaa pitää mielessä, hyvää kannattaa odottaa, ja luottaa Kiurun lupauksiin kuten iso osa häntä äänestäneistäkin uskoi ennen vaaleja moneen kertaan lausutun lupauksen siitä, että yhdellä virkkeellä tehty muutos tuo heti 0,7 hoitajamitoituksen !