Maanantai 22.7.2019

Ryöpytys hoitajamitoituksesta jatkuu: ”Ministerin olisi nyt uskottavuuden nimissä aika myöntää tosiasiat”

Luotu: 
20.6.2019 15:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun (sd) puheet hoitajamitoituksesta kuulostavat kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan (kuvassa) mielestä ”päivä päivältä kummallisemmilta”.
|

Perhe- ja peruspalveluministerin Krista Kiurun (sd) puheet hoitajamitoituksesta kuulostavat kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mielestä ”päivä päivältä kummallisemmilta”. Sarkomaa kuvailee Kiurun kommentteja ”melkeinpä kalajutuiksi”. 

Kiuru sanoi eilen keskiviikkona Huomenta Suomessa, että ministeriön tekemä lakiesitys edellyttää lausuntokierrosta, jota ei kesäkaudella voi tehdä. Sen sijaan eduskunnassa kansanedustajan tai useamman ryhmän tekemä lakialoite ei edellytä lausuntokierroksen järjestämistä. 

LUE LISÄÄ: Ministeri Krista Kiuru MTV:llä: Tässä on 0,7:n hoitajamitoituksen aikataulu – ”Eduskunnassa voitaisiin edetä nopeasti”

”Ministeri Kiurun on syytä lopettaa monipolviset selitykset ja kannettava vastuunsa ministerinä. Peruspalveluministerinä Kiurun on keskityttävä vanhuspalveluiden epäkohtien korjaamiseen. Ministerin olisi nyt uskottavuuden nimissä aika myöntää tosiasiat. Kiurun väite viime eduskuntakaudella siitä, että hoitajamitoitus on laitettavissa kuntoon heti ja yhdellä virkkeellä, ei ole todellisuutta”, Sarkomaa sanoo tiedotteessaan.

Sosiaali- ja terveysasioissa profiloitunut oppositiokansanedustaja Arja Juvonen (ps) syytti aikaisemmin torstaina Kiurua hidastelusta ja bluffaamisesta.

”Ministerillä on valta itse omasta aloitteesta ja niin halutessaan antaa heti ripeä päätös hoitajamitoituslain esivalmistelun aloittamisesta. Ministerin oma aloite käynnistää lain esivalmistelun, joka tehdään joko virkamiestyönä tai valmisteluelimessä”, hän kirjoitti blogissaan.

Vanhuspalvelulain uudistustyön valmistelu kuitenkin aloitettiin jo edellisen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk) aikana. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti huhtikuussa laajan työryhmän valmistelemaan ”uudistusta iäkkäiden henkilöiden palvelujen kokonaisuuteen” eli muun muassa vanhuspalvelulakiin ja laatusuositukseen. Tämä sama työryhmä jatkaa edelleen työtään.

”Kyllä valmistelu on käynnissä. Se aloitettiin jo vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen osalta ministeri Saarikon aikana ja sitä jatketaan samalla kokoonpanolla myös tämän hallituskauden aikana, että saadaan koko vanhuspalvelulaki uudistettua. Sen tärkeä osa on se, millä tavalla tämä mitoitus säädetään lakiin ja tältä osin myös sen valmistelu on jo aloitettu. Se vaatii sekä virka- että asiantuntijavalmistelua ja nämä valmistelut on käynnistetty”, Kiuru sanoi Uudelle Suomelle.

LUE TARKEMMIN: Uusi syytös hidastelusta ja bluffista – Ministeri Krista Kiuru: 0,7:n hoitajamitoituksen valmistelu on jo käynnissä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Anja Musakka

Sarkomaa mielestäni nyt munaa asiakansanedustajan kasvonsa pahemman kerran. Mitä hyödyttää kaivella tekeillä olevan lainsäädännön koukeroita kaksi viikkoa hallituksen nimittämisen jälkeen? Mitähän kokkarit asiassa enemmistöhallituksessa 4 v. aikana sai aikaan? Sanoisin, että kehtaakin...
Juvonen lienee ammattiosaaja, mutta ei hänellekään tiaraa esiintymisestään tule. Ilkeilyä sekin, mutta ei mitään lakia edistävää annettavaa. Menneisyydestä kaivettua syyttelyä. Edistääkö öyhötys jotenkin lain eteenpäinmenoa? Ala-arvoista kommentointia.

Petteri Baer

Outoa kirjottelua kokoomuslaiselta. Hänen oma puolueensahan on about kaikissa vaiheissa ollut JARRUTTAMASSA hoitajamitoitusta sekä kutakuinkin kaikkia muitakin sosiaalialan uudistus- ja parantamishankkeita. Kokoomuksen omakin väki arvostelee Petteri Orpoa toiminnasta vanhustenhuolto-asiassa. Luuleeko Sarkomaa oikeasti, että heidän jarrutuksensa poistuu ihmisten tiedosta haukkumalla Krista Kiurua?

Timo Virtanen

Eikös tuo ministeri ollut sitä mieltä ennen vaaleja, että yksi lause vaan lisätään ja homma on sillä selvä. Taitaa olla tuo lauseen muodostus hukassa ministeriltä ja koko hallitukselta samantien. Hallitushan ei ole kokonaisuutena lainkaan vahvempi kuin sen heikoin lenkki on.