Tiistai 23.7.2019

PS-Nuoret julkaisi ministeriön kirjeen: ”Avustuksen eväämisen taustalla on muitakin syitä kuin ne, jotka on mainittu julkisuudessa”

Luotu: 
21.6.2019 11:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Perussuomalaiset Nuoret julkisti perjantaina opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) kirjeen, jossa kerrotaan päätöksestä nuorisojärjestön tuen peruuttamisesta ja tänä vuonna jo maksetun tuen takaisin perimisestä. 

Kirjeessä on myös päätöksen perustelut, jotka PS-Nuorten tulkinnan mukaan kertovat, että päätöksen taustalla on muutakin, kuin julkisuudessa esiin tullut PS-Nuorten virallisella Twitter-tilillä julkaistu kuva tummaihoisesta perheestä, jonka saatteena oli kehotus äänestää EU-vaaleissa perussuomalaisia, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä".

”Niitä (perusteluja) lukiessa voi huomata, että avustuksen eväämisen taustalla on  muitakin syitä kuin ne, jotka on mainittu julkisuudessa, ja ne ovat  vielä kohuttuun twiittiin perustuvia syitäkin hatarammalla pohjalla.  OKM:n toiminta muistuttaa vahvasti poliittista syrjintää”, PS-Nuoret sanoo tiedotteessaan. 

Lue myös: Historiallinen päätös: Ministeriö peruuttaa koko PS-Nuorten 115 000 €:n potin – Tässä perustelut

PS-Nuorten tarkoittamassa kohdassa ministeriö toteaa katsovansa PS-Nuorten Twitter-tilillä 18.5.2019 julkaistun päivityksen sekä järjestön aikaisemmin julkisuudessa esittämien kannanottojen perusteella, että järjestön toiminta on ristiriidassa nuorisolain 2 pykälässä säädetyn yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä koskevien tavoitteiden sekä tavoitteiden toteuttamisen lähtökohtana olevien kulttuurien moninaisuuden ja kansainvälisyyden kanssa. 

Aikaisempia kannanottoja, joihin ministeriö viittaa ei ole eritelty. PS-Nuorten mukaan niillä voidaan tarkoittaa ainoastaan niitä kannanottoja, joista ministeriö kutsui järjestön edustajan keskustelemaan kanssaan maaliskuussa. Tämä keskustelu mainitaan päätöksen taustat-kohdassa.

”Mainitut OKM:n näkemyksen mukaan ongelmalliset kannanotot liittyvät siihen, että järjestö vastustaa nykyistä maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikkaa, erilaisten vähemmistöjen erityiskohtelua ja -oikeuksia (esim. Kelan puhelinpalveluita arabiaksi ja somaliksi) ja kannattaa viranomaisten, kuten ulkomaalaispoliisin, etnisen profiloinnin harjoittamisen sallimista työnteon helpottamiseksi”, PS-Nuoret linjaa.

Lue myös: Näkökulma: Syrjiviä ihonvärioppeja levittäneet PS-Nuoret saivat oikean rangaistuksen

Järjestö huomauttaa, että kannanotot  pohjautuvat periaateohjelmaan, joka on hyväksytty vuonna 2015. 

”OKM:n ongelmiksi nostamat ja päätökseen vaikuttaneet asiat pohjautuvat näihin kantoihin ja lisäksi joihinkin vuonna 2018 julkaistuihin kannanottoihin.  Ministeriön tuoreen päätöksen takana on siis linjauksia ja kannanottoja, jotka ovat olleet olemassa jo ennen päätöstä vuoden 2019 valtionavustuksen myöntämisestä. Perussuomalaiset Nuoret katsoo, että mainitut seikat horjuttavat jo ennestään hataralla pohjalla ollutta päätöstä entisestään.”

Kysymyksessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun nuorisoalan järjestön avustus joudutaan perimään takaisin siksi, että sen toiminta on ristiriidassa nuorisolain tavoitteiden kanssa.

Ministeriö korosti tiedotteessaan keskiviikkona, että avustettavan nuorisoalan järjestön tulee toiminnassaan toteuttaa nuorisolain tavoitteita. 

”Ministeriöstä avustusta haluavan nuorisoalan järjestön on noudatettava toiminnassaan nuorisolakia. Jos lakia ei halua noudattaa, on järjestön hankittava rahoitus toimintaansa jostain muualta kuin nuorisotyön varoista”, ministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto sanoi.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo opetus- ja kulttuuriministeriölle antamassaan lausunnossa, että Perussuomalaisten Nuorten toiminta on selkeässä ristiriidassa nuorisolain yhdenvertaisuuden edistämistavoitteen kanssa. 

Valtuutetun mukaan järjestön toiminnan voidaan tulkita rikkoneen etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa tai vähintään loukanneen tummaihoisten suomalaisten ja Suomessa asuvien ihmisarvoa. Lue tarkemmin: Painava lausunto PS-Nuorten toiminnasta: ”Johtohahmojen tarkoituksena levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa etnonationalistista sanomaa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi torstaina pitävänsä ministeriön päätöstä kohtuuttomana, koska se käytännössä lopettaa PS-nuorten toiminnan ja ajaa sen konkurssiin. 

Halla-aho moitti kuitenkin myös kohun aiheuttaneen tviitin kirjoittajia.

”Se, että ministeriön päätös on poliittinen, epäoikeudenmukainen ja väärä, ei tietenkään muuta sitä seikkaa, että eräät PS-nuorten toimijat syöttämällä syöttivät vastustajan lapaan ja kaikin tavoin pahensivat tilannetta. Mahdolliset seuraukset kärsii koko järjestö ja kaikki sen jäsenet. Siksi toistan aiemman, sekä sisäisesti että julkisesti esitetyn toiveen, että PS-nuorten jäsenistö reagoisi järjestössä olevaan ongelmaan niillä keinoilla, joita yhdistysdemokratia ja säännöt sille suovat.”

Lue lisää: Jussi Halla-aho: Päätös 115 000 €:n potin peruuttamisesta kohtuuton - ”Eräät PS-nuorten toimijat syöttämällä syöttivät vastustajan lapaan”

Perussuomalaiset Nuoret kertoi keskiviikkona vaativansa opetus- ja kulttuuriministeriöltä oikaisua vuoden 2019 avustuksen maksamisen lopettamisesta ja jo maksetun osuuden takaisin perimisestä. 

”Järjestö tulee laittamaan OKM:lle oikaisuvaatimuksen päätöksestä ja jos oikaisua ei saada, niin ainoa vaihtoehto on viedä asia oikeuteen”, PS-Nuorten pääsihteeri Toni Saarinen sanoi tiedotteessa. 

Lue myös:

115 000 €:n potti: PS-Nuoret ei sulata ministeriön päätöstä - ”Jos oikaisua ei saada, niin ainoa vaihtoehto on viedä asia oikeuteen”

Raju reaktio PS-Nuorten 115 000 €:n potin peruuttamiseen: ”Annika Saarikko aloitti ennennäkemättömän syrjinnän”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Eli näistä alla olevista asioista koko Suomen kansalle on määrätty kielto ilmaista vapaasti mielipiteensä?

"OKM:n näkemyksen mukaan ongelmalliset kannanotot liittyvät siihen, että järjestö vastustaa nykyistä maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikkaa, erilaisten vähemmistöjen erityiskohtelua ja -oikeuksia (esim. Kelan puhelinpalveluita arabiaksi ja somaliksi)"

Mitä sanoo petustuslaki tai rikkooko joku taho tietoisesti tätä lakia estääkseen mielipiteen vapauden?
Laki ei ole sama kaikille!

Kaarlo Kunnari

Jukka Mattsson, lisään täydennykseksi vielä erityiskohtelusta sen, että tuttavani vanha pariskunta saapuessaan Suomeen yli kymmenen vuoden Espanjassa oleskelun jälkeen ja ilmoittautuessaan Kelan toimistoon, kuunteli seikkaperäistä virkailijan neuvontaa sosiaaliturvan ja oleskelun avustuksista turvapaikanhakijalle (selvästi ulkomaalaiselle maahanmuuttajalle). Nämä vanhukset kysyivät päästessään vuorollaan virkailijan puheille; "Mitä neuvoja te meille annatte?" Virkailija vastasi ; "Teille ei mitään neuvota tehän olette suomalainen". Tämä suomalaisen erityiskohtelu ja oikeudettomuus se meitä rupukansalaisia närkästyttää. Tuntuu siltä että meidät halutaan ajaa maasta pois ja tilalle tuoda parempi porukka.

Ralf Karlsson
Vastaus kommenttiin #25

Joopa joo. Tuttavapariskuntasi siis roikkuivat maahanmuuttajan olan yli kuuntelemassa mitä hän ja virkailija luottamuksellisesti puhuivat`? Eikö vanhalla pariskunnalla jo ollut eläkeasiat ihan hallussaan ennestäänkin kun se todennäköisesti on maksettu heille Espanjaan. Ja ensimmäinen asia minkä he kysyivät olis siis mitä neuvoja virkailija heille antaa vai? Eivät esittäneet asiansa eli mitä etuutta he tulivat hakemaan vaan ihan vaan yleisesti kyselivät epämääräisiä neuvoja johon virkalijan olisi pitänyt löytää oikea neuvo? Kuullostaa aika fiktiiviseltä tapahtumalta ottaen huomioon ettei asiakkaat jonota Kelanm virkailijan luukun edessä vaan vuoroaan odottavat ovat odotustilassa.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #28

Kyllä minullakin oli naurussa pitelemistä kun työvoimatoimistossa kysyivät eräältä afrikasta tulleelta pakolaiselta mitä työtä hän hakee? Kaveri vastasi pokkana että jalkapalloilijaksi pitää päästä.

Tosin onhan meillä ympäristökeskuksessa muutama pyöriäistutkija, vaikka meillä ei ole vesistöissä yhtään pyöriäistä!

Eliitti mällää ja tavallinen kansa kärsii...

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #28

Etkö tiedä että ulkomailta takaisin Suomeen muuttavan pitää ilmoittautua Kelalle henkilökohtaisesti, jos ei ole nettipankkitunnusta jota tietenkään vanhusparilla ei ollut. Ei ne siellä huvikseen jonota, vaan pakosta. Juttu ei siis ole fiktiivinen vaan tosi. Nämä suomalaisten kohtelut ne kyrsittää ja valitettavasti ne ovat totta. Meillä on monen luokan kansalaisia vaikka et sitä uskoisikaan. Kaikkia kun ei puoluetoverit puolusta, varsinkaan meitä jotka emme kuulu pouoluesiin. Olemme kotimaassamme muualta tulleita eli lähes samassa asemassa kuin maahanmuuttajat, ainoa ero on että puhumme suomea. Oletettavsti saisimme paremman kohtelu, jos puhuisimme englantia.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #38

Edelliseen lisäisin vielä etteivät persut oletettavasti asu vuosikausia ulkomailla eli persujen vihaaminen ao. vanhusparin Kelalle ilmoittautumisessa on väärä juttu. Tämä pariskunta ei käsitykseni mukaan ollut persuja, vaan keskiluokkaisia kansalaisia Suomesta, puoluetta en tiedä. Etkö tosiaan teidä että Kelan tiskillä ilmoittautuu myös ihmisiä, jotka eivät hae etuuksia, vaan sinne pitää ilmoittautua jostakin syystä ja yksi syy on kotimaahan palaaminen pidemmän poissaolon päättyessä. Tutustu asioihin, niin opit jotain.

Mauno Strandén

Onko mielipiteen kysyminen perustuslainvastaista toimintaa? Missä kohdassa siellä sanotaan, ettei voi kysyä mielipidettä? Muistan ajan kun Neuvostoliitosta ei saanut kertoa totuutta? Sama meininki jatkuu ylenannon A ohjelmissa ja myös vastaavissa maikkarin ohjelmissa, toimittajat valitsee osallistujat ja otetaan yksi persu mukaan jota kaikki rökittää, eikä anneta sille vastausaikaa monesti edes koko lauseen esittämiseen vaan huudetaan päälle, se on sitä perustuslakia? Rikollisen tuntomerkeissä ei saa sanoa jos oli tumma, mutta vaalean saa sanoa?

Markku Savikivi

"Valtio ei voi tukea perustuslain vastaista toimintaa."

------------------------------
Ei vai?

Freudebntalistipuolue edellyttää perustuslain vastaista toimintaa ja eunukkikuoro huutaa hyvä hyvä!

Suomalaisten etnistä ryhmää ei saisi suosia vauraampien ruotsietnojen hyväksi. Kun saadaan valittua tolkuissaan oleva perustuslakivaliokunta, niin rupeaa tapahtumaan. Toki voidaan valittaa Euroopan unioniinkin päin.

Olli Aulio

Yleensä valtionavustuspäätöksessä kerrotaan mihin tarkoitukseen rahaa saa käyttää, millaisia raportteja tulee saajan antaa, miillä ehdoilla avustus voidaan periä takaisin. Olisi mielenkiintoista nähdä avustuspäätös. Jos em juttuja ei avustuspäätöksessä ole selvästi kerrottu , on takaisinmaksupäätös hyvin ongelmallinen ja saatta jopa johtaa mielivaltaan opetusministeriön taholta

Timo Virtanen

Kokolailla omituinen kannanotto. Yhtälailla voitaisiin aina puristella kaikkien erilailla ajattelevien avustukset minimiin. No, tietenkin se viehättää diktatuurin ihamnoijia. Yksi puolue, yksi totuus. Sinällään en osaa sanoa, onko on Persu nuorten raflaavat kannanotot jotenkin huonompia, kuin stalinistinuorten 70-luvulla ? Nykyisinhän noita silloisia nuoria vilisee vihreitten porukoissa.

Tuomo Niemelä

Kas kas. Vanhat puolueet eli federalisit riisuivat hanskat jo heti enimmäisellä viikolla. Ei ole ainakaan enää mitäään epäselvyyksiä, miten Suomesa tehdään politiikkaa. Jos nyt jolle kulle on ollut. Eiköhän tässä jotain vastatoimia keksitä.

Oppositiopartenerina Kokoomus on kuin HIV-potilas rakastettuna. Ei pari hyvää naista ja miestä riitä tekemään Stubbin-Tujusen-Kataisen virheitä tyhjäksi. Orpon tehtävänähän oli ainoastaan säilyttää staus quo. Ja katso, vähimmin paskin ehdokas voiti.

Mauno Strandén

Eikö saa kysyä mielipidettä enää? Eikö saa kertoa kertoa vaikkapa rikollisen tuntomerkkejä, ellei ole vaalea? Eikö saa vaatia samanlaisia etuja kantasuomalaisille kuin mitä Sipilän vieraat saa ilmaisia asuntoja ja täysylöspitoa, vaikka loppuelämäksi?

Arvi Hagelin

Miksi ei saa olla sitä mieltä, että Suomen pitäisi tulevaisuudessakin näyttää suomalaisten kotimaalta eikä suinkaan afrikkalaistaustaisten? Vain onko kysymys vain siitä, että tuota mielipidettä ei saa sanoa eikä kirjoittaa. Mistäpä nuoret voisivat tietää, mitä saa sanoa ja mitä ei? Jos ko. sanominen on lainvastaista, niin sakko siitä kuuluu antaa, mutta ei nuorten asettamista eriarvoiseen asemaan veronmaksajien kukkarosta maksettavien tukien suhteen.

Marjatta Marttila

Hämmästyin todella käydessäni noin runsas vuosi sitten Kelan toimistossa. Isossa aulassa pystyin toimimaan tietokoneella avustajan opastamana, jonka jälkeen odotin vuoronani. Minkään valtakunnan yksityisyyttä ei ollut. Ennen minua ulkomaalaistaustaisia neuvottiin mistä saa mitäkin ja millä papereilla liitteineen. Kerrottiin myös toimeentulotuen jo olevan tilillä. Minulle ilmoitettiin, ettei korvauksia lääkkeistä ja hoidoista makseta, koska olin hakenut apua yksityiseltä enkä odottanut n.6-8 viikkoa. Terveydenhuollon ohjelmassa otetaan huomioon sinut, mikäli osaat kaikki kiemurat. Minä en osannut.

Pentti Kupari

Onko tietoa milloin kela katkaisee tuenmaksun isis terroristeille ja perii maksetut korvaukset takaisin? Isiksen touhut ovat monta kertaluokkaa pahemmat kuin suomalaisen nuorisoporukan nettikirjoittelu. Jonkinlainen yhtenäisstandardi tulisi olla näissä asioissa.