Keskiviikko 17.7.2019

Li Anderssonilta piikki Antti Rinteelle: ”Työttömyys on kaikkea muuta kuin chillaamista”

Luotu: 
22.6.2019 10:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Li Andersson.
|

Opetusministeri Li Andersson (vas) huomauttaa Twitterissä pääministeri Antti Rinteelle (sd), että ”työttömyys on kaikkea muuta kuin chillaamista”. 

Kommentti liittyy Rinteen keskiviikkona työllisyysseminaarin päätöspuheenvuoron toteamukseen, jonka mukaan ”meillä ei ole varaa sellaiseen maailmaan, jossa chillaillaan”. Lausunnosta on uutisoinut Ilta-Sanomat.

Rinteen mukaan työikäisten ihmisten chillailu on omiaan vaarantamaan hyvinvointivaltion tulevaisuuden.

”Töihin pitää lähteä, kun on työkykyinen tai osakykyinen”, hän sanoi.

Li Andersson muistuttaa, että itse asiassa työttömyys aiheuttaa monille ahdistusta ja pahoinvointia.

”Työttömyys on kaikkea muuta kuin "chillaamista". Rahamurheet ja epävarmat tulevaisuusnäkymät aiheuttavat todella monille ahdistusta ja pahoinvointia. Sitten on työelämässä paljon uupumuksesta ja stressistä kärsiviä, jotka tarvitsevat mahdollisuuden chillata.”

Myös Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi osallistuu keskusteluun. Hänen mukaansa on vaikea nähdä, että työn karttaminen olisi oikea ongelma Suomessa.

”Vaikea on nähdä, että ns. ”chillailu” tai jokin työn karttaminen olisivat varsinainen ongelma. Pikemminkin kyse on mielestäni työpaikkojen puutteesta sekä työnhakijan näkökulmasta puutteellisista palveluista. Koulutus- ja osaamistason nostaminen auttaisi myös.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Rinteen hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin hallituskauden loppuun eli vuoteen 2023 mennessä. Se tarkoittaa tämän hetken ennusteeseen verrattuna työllisyyden kasvua noin 60 000 henkilöllä. Moni ekonomisti on epäillyt, että tavoite on karannut hallitukselta jo ennen sen varsinaisen työn alkua. Lue tarkemmin: Antti Rinteen tärkein tavoite karkasi jo nyt? ”On korjattava enemmän kuin pari napsua”

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) myönsi keskiviikon seminaarissa, ettei talouskasvu yksin riitä tuomaan tarvittavia uusia työpaikkoja.

”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä. Meidän on saatava mahdollisimman moni osalliseksi työelämään ja sitä kautta rahoittamaan yhteistä hyvinvointia.”

Lintilä linjasi kuitenkin samalla, että työllisyystoimet eivät voi merkittävästi lisätä julkisia menoja, koska hallitusohjelmassa tavoite julkisen talouden tasapainottamisesta vuoteen 2023 mennessä.

Lue lisää: 

Antti Rinne ja Mika Lintilä monien epäilemästä suunnitelmasta: ”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä”

Mika Lintilä perustelee veronkorotuksia: ”Tilanne on varmasti herkkä, milloin se kamelin selkä katkeaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kivi

Puolet niin sanotuista työttömistä ehkä oikeita työttömiä ,loput näitä työnvieroksujia ja muiden palkalla eläviä loisia .Herää Andesson oikeeseen mailmaan niiden punasten epärealististen lasiesi takaa.

Jukka Laine

Mahdollista vain heille joilla on ollut niin suuri palkka jotta ansiosidonnainen kattaa jo hyvin elinkustannukset. Ja tietysti tavoitteena on saada työpaikka josta maksetaan palkkaa selvästi enemmän mita anssi on. Ei se ole niin helppoa.

Tietysti sanotaan että pitää tyytyä pienempään palkkaan, mutta ei sellaisiin paikkoihin oteta entistä hyväpalkkaista. Oletetaan että se lähtee ensi tilassa pois, joka on varmaan tottakin.

Kyse on kuitenkin marginaalisesta porukasta, ja näiden touhut yleistetään pitkäaikaistyöttömiin, joita syyllistetään laiskoiksi.

Raija Lempiäinen

Tilastot kait osoittaa ,että Suomessa on liian vähän työpaikkoja, esim. teollisuudesta niitä on poistunut jo kohta 30 vuoden ajan tasaiseen tahtiin. Myös osaamisessa on puutteita, suuri osa työttömistä on alikoulutettuja nykyisiin työtehtäviin, siitä on kyse työvoimapulassa. Uudelleen koulutus ja oppisopimuskoulutus voisivat auttaa. Työelämän muutos pitää huomioida myös perus- ja keskiasteen koulutustarjonnassa.

Jaakko Aalto

Vasemmistoliitto on aina oppositiossa, olipa sillä ministereitä tai ei. Antti saa nyt huomata, että hänellä on vastassaan kaksi oppositiota, se varsinainen ja sitten se hallituksen sisäinen. Ja jälkimmäinen on hyökkäävämpi, populistisempi ja vastuuttomampi.

Timo Virtanen

Antti uskoo, että hän voi tukkia hallituksessakin muitten suut niinkuin hänen aikaisemmissa duunipaikoisssan on ollut tapana tehdä. Se ei vaan tällaisessa sateenkaarihallituksessa onnistu. Kaikki haluavat, ehkä RKP:tä ( jolla ei ole varaa mihinkään) lukuunottamatta, kerätä vähäisetkin irtopisteet suuriäänisesti itselleen. Mutta itsepähän on kumppaninsa valinnut.

Petri Suomi

Milloinkahan Ministeri Li Andersson ollut työttömänä? Itse oli 90-luvulla ja ansiosidonnaisella mitään hätää ollut. Meitä oli yli 500 000 muutakin vailla töitä. Oli pakko unohtaa mihin olin kouluttautunut ja vaihtaa jopa maata ja mannerta työn perässä. Lopputulos oli, että niitä töitä tuppas tulemaan ensin kotiin ja lopulta uniinkin ja se vasta vaikeaksi olon teki. Työttömyys sinänsä oli haastavaa, aiheutti huolta ja opetti elämään niukemmin. Liiallinen työnteko teetti osin samaa, eli ei ollut rahkeita sanoa ei, vaikka työkavereita vähennettiin ja tehtäviä jaettiin. Ensialkuun sitä oli vain väsynyt iltaisin ja loppupelissä työt tuli huonosti hoidetuksi. Vaikka siitä maksettiin avokätisesti, ei niistä rahoista osannut nauttia. Eli chillailla ollenkaan.
Nyt vanhempana osaan jos sanoa koska riittää. Työuran lopulla ei ole väliä mitä työnantaja työpanoksesta miettii. Teen sen minkä osaan ja kohtuudella pystyn. Jos ei riitä, tulkoon sanomaan.

Tommi Messi

Alkaa jo pelottamaan nämä poliitikkojen puheet ja toimet. Itse olen työtön ja teen osa-aikaista työtä 0 tunti sopimuksella kun se sopii yhteen opiskelujen ja perhehoidon tekemiseen. Sitten itse pohdin 3,5 vuotta rakennusteollisuudessa ja sosiaali ja terveys alalla olleena, viimeiseksi 2, 5 vuotta turvapaikan hakijoiden ryhmäkodissa. Ei noissa vakituisissakaan töissä "chillailtu" vain itseä ihmetyttää kyllä hallituksen "tiekartta" kuten myös edellisen. Lapsia pitää syntyä suomeen ja sitten kun niitä saa, ei olekaan oikein niitä kotona. Ehkä Antti Rinteen olisi syytä tulla alas norsunluutornista ja ymmärtää , että kaikille ei ole suomessa työtä ja joissakin alueille on ongelmana että työ ja oikeat työntekijät ei kohtaa. Mitä hallitus on tekemässä asialla ? Joten Antti hyvä lopeta itse "chillailu" - Täällä työtön, osa-aikainen työntekijä ja aikuisopiskelija jatkaa arjen pyörittämistä. Pitäisikö päättäjien "kesäloma" olla 1 kuukausi, joten ei tulisi liikaa "chillailtua", täällä loma n.2 viikkoa.
Vanhojen nokkamiesten mukaan betonityössä vasta sitten on tehty työtä kun otsa on hiessä. Tätä en ole vielä nähnyt.

Kalle Paloheimo

Kukaan ei kai tee työtä hyvintivation takia vaan oman toimeentulonsa eteen. Mielestäni yhteiskunta on yksilöä varten eikä yksilö yhteiskuntaa varten. Jotta yhteiskunta toimisi on jokaisen tehtävä työnsä ja maksettava veronsa, mutta työn m äärän ja verojen tulee olla kohtuulliset Vastuuta pitäisi mahdollisuuksien mukaan pyrkiä siirtämään yksilölle jonka pitäisi pyrkiä huolehtimaan itsestään lakien puittessa.

Ilkka T Arvola

Vanha ja koettu kommunistisen perustuslain muotoilu vuodelta 1936 on siis edelleen voimissaan.

Nyt vain ovat osat vaihtuneet; SDP kannattaa ja vasemmistoliitto vastustaa sitä.

Tekstihän kuului näin: «В СССР осуществляется принцип социализма: от каждого по его способности, каждому — по его труду» (Neuvostoliitossa noudatetaan sosialismin periaatetta: jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle työtuloksensa mukaan).

Siis Stalinin parannettu versio Marxin alkuperäisestä, jossa sentään kaikki saivat jotain vielä tarpeittensa mukaan.

Kim Forsell

on se hienoa SDP puolueen jonka pitäisi olla se inhimmillinen ja sosialisempi rupeaa samaan kuin Sipilän hallitus haukkuu työttömiä ja karsii tukia olen oikeasti pahoillani että äänestin näitä huijareita ensivaaleissa ette mun eikä varmaan monen muunkaan ääntä tule saamaan jäljelle jää siis vasemmisto

Jouni Särkijärvi

Julkisuudessa on kyllä esiintynyt näitä chillailu-puheenvuorojakin, esimerkkinä erään nuoren toteamus siitä, "ettei ole työorientoitunut". Moni on myös esittänyt, että hänelle pitäisi maksaa kansalaispalkkaa tai jotain muuta vastaavaa pelkästään siitä syystä, että on sattunut syntymään suomalaiseksi. Ja vaikutelmana on ollut, että nämä chillailijat olisivat poliittisesti lähellä juuri Li Anderssonia.

Veli-Jussi Jalkanen

Suomessa ei ole poliittisesti korrektia kirjoittaa esiin faktaa, että osalle työttömistä työ ei kelpaa vaikka sitä tarjotaan.
Päivärahoilla on päässyt laiskistumaan /syrjäytymään. Mitä tätä nyt kiertelemään.
Meillä on kymmeniä ammatteja, joissa on työvoimapula, vaikka maassa on 200.000 työtöntä ja monta avoinaisten työpaikkojen vieressä.
Anderssonin mainitsemiin koulutuksiin pitää lisätä asennekoulutus.

Jouni Lehmusruusu

Antti Rinne, perustuslain vastainen pääministerimme on kovin varma taloustietämyksestään. Viimeksi kun demari puhui yhtä pehmoisia se oli Jutta Urpilainen joka myös lupasi 100.000 uutta työpaikkaa. Saimme 70.000 uutta työtöntä.

Mutta onneksi Rinteellä on jokin temppu, sillä tuo vaatii 50 Helsingin telakkaa tai vastaavan kokoista tehdasta. Ja ainakaan rakentaminen ei ole vastaus, sillä ne työpaikat täytetään Virolaisilla ja Puolalaisilla.

Nyt uuden taantuman alkaessa onkin melkoinen temppu elvyttää, se kun on perinteisesti tehty infran rakentamisella. Mutta sellaiset elvytystoimet valuvat nykyään muille maille. Ja porvarit eivät edes ymmärrä kotimarkkinoita tai sanaa elvytys.

Onneksi meillä on suuri johtaja jolla on kyky ja käsitys niin syvällistä että se menee jopa taloutta opiskelleiden ihmisten käsityskyvyn ulkopuolelle, onhan Rinteellä sentään puolitoista vuotta lakiopintoja takanaan.

Huhu ei kerro onko hän joskus lyönyt golfissa 18 hole-in-onea putkeen, mutta kyvyt viittäävat siihen.

Nyt voimme kaikki ottaa rennosti, sillä Rinne on varmasti rehellinen ja sanansa mittainen mies, onhan siitä presidentin, oikeuskanslerin ja 117 kansanedustajan virkavalalla tekemä äänestys todisteena.