Tiistai 16.7.2019

Suomalaistutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteen eskaloitumisesta: ”Tehokas, kiistettävä ja yhä aktiivisemmin käytettävä keino”

Luotu: 
23.6.2019 19:32
  • Kuva: Ilkka Laitinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jarno Limnéllin mukaan kyberuhkat ovat merkittävä tekijä myös Suomelle.
|

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll varoittaa, että Yhdysvaltojen Iraniin tekemässä kyberiskussa on eskaloitumisen riski. 

Presidentti Donald Trump määräsi torstaina kyberiskun Iranin ohjusten ja rakettien laukaisujärjestelmiin sen jälkeen, kun Iran oli ampunut alas Yhdysvaltain miehittämättömän lennokin torstaina. Lue tarkemmin: Donald Trump määräsi kyberiskun Iranin ohjusjärjestelmiin

”Kyberhyökkäykset ovat yksi vaikuttamisen keino valtioiden "työkalupakissa." Tehokas, kiistettävä ja yhä aktiivisemmin käytettävä keino. Tällaisissa USA:n (ja muiden) kybertoimissa on aina eskalaation riski”, Limnéll kommentoi Twitterissä.

Hän pohtii aihetta myös IL-blogissaan ja sanoo suoraan, että kyberuhkat ovat merkittävä tekijä myös Suomelle. 

”Kyberhyökkäykset saattavat tuottaa väärän vaikutelman siitä, ettei kysymys ole vakavasta tapahtumasta, koska ihmishenkiä ei välttämättä menetetä. Kuitenkin hyökkäykset yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria vastaan saattavat aiheuttaa aineellisten tappioiden lisäksi myös ihmishenkien menetyksiä. Esimerkiksi ihmisten terveystietoihin kohdistuvalla laajamittaisella tietomanipulaatiolla voi olla merkittäviä vaikutuksia yhteiskuntajärjestykseen. Suomeen tehtävä vakavampi sotilaallinen kyberisku kohdistuisi todennäköisesti puolustusjärjestelmien sijasta yhteiskunnan elintärkeää infrastruktuuria vastaan.”

Limnéll muistuttaa, että Suomi on pitkälle kehittyneenä tietoyhteiskuntana erittäin riippuvainen tietoverkkojen ja -järjestelmien toiminnasta, minkä johdosta kybertoimintaympäristön kautta tulevat uhkat ovat kokonaisturvallisuuden kannalta hyvin merkittävä tekijä. 

”Oleellista on ymmärtää, että digitaalinen ympäristö näyttäytyy tulevaisuudessa yhä vahvemmin poliittisena ympäristönä. Tällöin kyberpelotteen luominen, poliittinen sitoutuminen asioiden edistämiseen ja kyberdiplomatian merkitys korostuvat.”

Turvallisuusneuvosto koolle

Financial Timesin mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu huomenna maanantaina keskustelemaan jännitteiden kiristymisestä Iranin ja Yhdysvaltojen välillä. Samalla Yhdysvallat valmistelee uusia Iranin vastaisia pakotteita, joista on määrä kertoa mahdollisesti jo maanantaina. 

Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi sunnuntaina, että kansainvälisen yhteisön tulee vastata Yhdysvaltojen toimintaan.

”Olemme erittäin herkällä alueella ja Persianlahden ja Omaninlahden turvallisuus on tärkeä monille maille. Monet ongelmat juontavat juurensa tiettyjen maiden, etenkin USA:n diktaattorimaisesta käyttäytymisestä”, hän vastasi Yhdysvalloille.

Donald Trump määräsi myöhään torstaina sotilaallisen iskun Irania vastaan, mutta perui käskyn 10 minuuttia myöhemmin.  CNN:n mukaan hän toimi vastoin yksimielisten neuvonantajiensa ohjeita.

Iranin ja Yhdysvaltain välit kiristyivät torstaina, kun Iran kertoi ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin. Amerikkalaisten mukaan lennokki ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa.

Lue lisää: 

Nyt tuli Iranin vastaus Donald Trumpille: ”Se olisi kuin ampuisi ruutitynnyriin”

Tutkija varoittaa USA:n ja Iranin tilanteesta: ”Jos Iran jatkaa, sota näyttää väistämättömältä”

Donald Trumpilta uusi uhkaus Iranille: ”En halua sotaa, mutta jos se tulee, siitä tulee ennennäkemätön tuho”

Donald Trump: ”Iran teki erittäin suuren virheen” - Vladimir Putin varoittaa katastrofista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllä maailman tapahtumia nähdessään onkin syytä olla huolestunut ja jopa varautunut vastoinkäymisiin.

Tämä valitettavasti johtuu siitä, että monessa maassa, liian monessa, valtaa käyttävät oranssit täysidiootit, puolialastomana hevoisten selässä machoilevat testosteronia valuvat johtajat. toisissa suunnissa taas 100% tyrannian sisäisesti valitsemat valtiaat ja kaikenlisäksi eräissä uskonnollisen fundamentalismin runtelemat kivikaudessa ajattelevat paikallisten "piispojen" valitsemat täystyrannit. Osassa kansalaisten itsensä vielä valitsemana. Osassa taas xenofobisen systeemin valitsemat.

Euroopassa olemme vielä suhteellisen turvallisissa käsissä kun valtaosassa m aita vallitsee kohtuullinen demokratia ja aivan täysverisiä idiootteja ei ainakaan merkittävien eurooppalaisten maiden johtoon yleensä valita.

Jouduin käyttämään ilmaisua yleensä, kun nyt on ilmassa viitteitä, että jopa Englantiinkin saatetaan valita ihan demokraattisesti melko arvaamaton ja yhteistyövastainen klowni pääministeriksi. Toivottavasti niin ei kuitenkaan käy.
Tämä maailmalla levinnyt henkilökohtainen hulluus ja arvaamattomuus pitäisi kyllä soittaa kelloja eurooppalaisille pysyä tiukasti demokratian ja sananvapauden puolella ja pitää Unionimme kaikella tavalla hyvässä kunnossa ja parantaa sen ilmiselviä puutteita ja osin vääriä valintojakin.

Suomalaisten pitäisi taas ymmärtää maailmantilannetta tulkitessaan, että oma apu on paras apu mutta hyvät suhteet naapureihin ja demokratioihin ovat eduksi, ei haitaksi.

Itse kyberuhan vuoksi hallinnon pitäisi kyetä järjestämään kriittiset toiminnot niin, että niitä ei voida täysin lamauttaa vihamielisellä toimella, vaan energia, kommunikaatio, havainnointi, liikenne ja kansan perushuollot ovat niin hajautettu ja suojattu, että ne toimivat vaikka polkupyörälähetillä tarpeen niin vaatiessa. Pitäisi olla myös tärkeimmällä hallinnolla ja huollolla täysin netistä ja linkkitorneista riippumattomia kommunikaatiojärjestelmiä.

Uskoisin että kyllä viisas hallinto on ilman suurempaa elämää tällaisista vaihtoehtoisista järjestelmistä huolta pitänytkin.
Mutta onko riittävästi pidetty sähkön ja lämmityksen varajärjestelmistä huolta niin että jos vaikka hetkelliseksi jonkun kaupungin sähköt kaatuvat kyber tai muulla hyökkäyksellä, niin koko maan systeemit eivät kaadu samalla, kuten kävi sähköille suuressa osassa Etelä Amerikkaa vähän aikaa sitten Argentiinan, Uruguayn osalta kokonaan ja Brasilian, Paraguayn ja Chilen osalta kohdittain samaan gridiin kuulumisen vuoksi