Tiistai 23.7.2019

Kokoomuslainen vetoaa: Vihreän ministerin puututtava vesivoimalaan – ”Vie pohjan hallitusohjelman hyviltä kirjauksilta”

Luotu: 
24.6.2019 15:39
  • Kuva: Inka Soveri / Alma Media arkisto
    Kuva
    Vihreää ympäristö- ja ilmastoministeriä Krista Mikkosta vaaditaan puuttumaan hallituksen vesivoimalinjaan.
|

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén pitää omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) kannanottoa Sierilän vesivoimalaitoksesta ”valitettavana”.

Paatero ilmoitti Ylen haastattelussa, ettei hän aio puuttua Kemijoki Oy:n hankkeeseen eikä näe syytä puuttumiseen. Paatero saa vihreiltä vaikuttajilta ja Luonnonsuojeluliitolta kovaa kritiikkiä linjauksestaan, jonka mukaan uusi vesivoimala ei ole ristiriidassa hallitusohjelman kalapolitiikan ja ympäristölinjausten kanssa.

LUE LISÄÄ: Vihreät ja Luonnonsuojeluliitto älähtävät hallitukselle: ”Ministeri Paatero pesee kätensä”

Kokoomuksen Sirénin mukaan ”hallitusohjelman sinänsä kunnianhimoinen kalapolitiikka saa suuren kolauksen, jos hallituksen ensimmäisillä metreillä Kemijoen pisin valjastamaton osuus padotaan”.

”Hallitusohjelmassa on erinomaiset kirjaukset kalapolitiikan kunnianhimon lisäämiseksi. Vesilain uudistaminen, vaellusesteiden purkaminen ja kalojen lisääntymisalueiden kunnostaminen ovat oikeita askeleita, joita tuen ilomielin. Valitettavasti nyt näyttää siltä, että matto vedetään näiden hyvien tavoitteiden alta heti alkuun”, sanoo Sirén tiedotteessa.

Sirénin mukaan voimalaitoksen rakentaminen tarkoittaisi, että viimeiselle Kemijoen patoamattomalle osuudelle syntyisi 30 kilometriä pitkä patoallas, jonka vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle olisivat haitalliset.

”Sierilän vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ja vaelluskaloille olisivat hyvin merkittävät. Yksinään Sierilän rakentaminen veisi pohjan hallitusohjelman hyviltä kirjauksilta, sillä sen vaikutukset Kemijoen vapaana virtaavalle yläjuoksulle eivät ole kompensoitavissa”, sanoo Sirén.

Hän vetoaa Paateron ja sdp:n hallituskumppaneihin eli vihreisiin, jotta asiaa vielä harkittaisiin.

”Toivon, että ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) nostaisi Sierilän vesivoimalaitoksen vielä keskusteluun hallituksen piirissä. Vesivoimalla on varmasti rooli myös tulevaisuuden energiantuotannossa, mutta ennen kuin vanhojen voimalaitosten kalatiet on hoidettu kuntoon, on lisärakentamisesta syytä pidättäytyä”, Sirén sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Onko Usarissa joku Vihreän puolueen aktivisti töissä kun sieltä poistetaan Vihreiden toimintaa arvostelevia kommentteja.

Päätoimittajalle Huuskolle ja lehden Board of Directors:lle terveisiä.
Näin ei toimita jos haluaa säilyttää puolueettomuutensa riippumattomana tiedonhakajana!

Timo Virtanen

Taitaa olla pieni ongelma nyt monissa lehdissä. Tähän saakka hallituksen arvostelu on ollut sallittua, jopa suosittuakin. Nyt olen havainnut, että mieluummin käytetään tiheämpää kampaa, jos arvostelu kohdistuu tähän uuteen hallitukseen. Sinällään ei tuolla kaiketi suurta merkitystä ole. Ihmiset näyttävät kuitenkin päättelevän ihan itsenäisesti asioista. Persujen kannatus tuntuu kasvavan. Kokoomus junnaa paikallaan. Se ei siis johdu pelkästään oppositioasemasta ? Jostain syystä taitaa persujen "arvopohja" näköjään miellyttää äänestäjiä.

Martti Mykkänen

Keskusta vie hallituskumppaneitaan kuin litran mittaa. Se saa maakuntahallinnon, joka tulee olemaan vain vallankäytön kanava Kepulle. Sieltä avautuu portit yksityissairaaloihin, teiden kunnossapitoon, asuntorakennusbusinekseen, sekä vesistötakentamiseen ja hiilinielubusinekseen. Hiilinielukorbaukset ovat puolueelle ja sen ympärillä oleville organisaatioille kuin lottovoitto. Kepun tulkinnan mukaan kaikki luonnon työntää vihreä on hiilinielu ja korvattavaa. Vihreät ovat naiiveja ja uunotettavissa mennen tullen. 0

Raimo Laine

Kemijoen vaelluskalathan ovat kuolleet sukupuuttoon jo aikoja sitten. Jos portaita rakennetaan, se täytyy
tehdä muihin kohteisiin, joissa elävät kalat hyppelevät.
Vesivoima on saasteetonta, hyvin säädettävää ja edullista energiaa eikä sille löydy varteenotettavaa kilpailijaa
ja Kemijokeen mahtuisi lisääkin voimaloita. Ilmastomuutoksen tehokasta torjuntaa !!!
Kun pienikin alue maata joutuu veden alle, nousee aina valtava halloo, vaikka joki on täynnä samanlaisia kohtia.

Juha Lehtonen

Voimalasta tullaan siis saamaan lähes päästötöntä energiaa. Siis joesta, joka padottiin yli 70 vuotta sitten, ja jonka luontainen lohikanta kuoli hyvin pian sen jälkeen sukupuuttoon. MIksei voimalaa ole tehty jo ajat sitten?