Lauantai 20.7.2019

Jutta Urpilainen: Euroopan kohtalonyhteys Afrikkaan ratkaistava – ”Naapurissa valtava ihmispotentiaali, samaan aikaan Eurooppa vanhenee”

Luotu: 
24.6.2019 16:34
Päivitetty: 
24.6.2019 16:38
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Jutta Urpilainen on sdp:n ehdokas Suomen EU-komissaariksi, joten hänestä tulee Suomen ensimmäinen naiskomissaari. Urpilainen on syksyllä vanhempainvapaalla siihen saakka, kunnes uusi komissio nimitetään.

EU:n suhde Afrikkaan tulee jatkossa korostumaan, sanoo syksyllä Brysseliin matkaava Jutta Urpilainen (sd), tuleva Suomen ensimmäinen naiskomissaari.

Euroopan unioni on jo aloittanut politiikan, jolla se pyrkii ohjaamaan investointeja Afrikkaan. Se ei Urpilaisen mukaan riitä.

”Afrikan osalta pitäisi pyrkiä vielä määrätietoisemmin rakentamaan strategista kumppanuutta. Ei vain kehitysyhteistyötä, vaan laajempaa strategista kumppanuutta.”

Afrikassa on Urpilaisen mukaan paljon potentiaa­lia. Siellä asuu 1,2 miljardia ihmistä, joista puolet on alle 25-vuotiaita.

”Euroopan naapurissa on valtava ihmispotentiaali. Samaan aikaan Eurooppa vanhenee. Miten me tulemme tämän kohtalonyhteyden rakentamaan niin, että se olisi molempien maanosien kannalta kestävä”, hän kysyy.

Toisaalta maahanmuutto nähdään uhkaksi, joka nostaa populistien kannatusta.

”Pitää aidosti luoda ihmisille toivoa ja elämän edellytyksiä. Se on ainoa tapa saada ihmiset jäämään Afrikkaan ja kehittämään sitä yhteiskuntaa”, on Urpilaisen vastaus hallitsemattomaan maahanmuuttoon.

Lue laajempi Urpilaisen haastattelu Kauppalehdestä.

LUE MYÖS: Sdp nostamassa Afrikan teemaksi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle: ”Yksi Euroopan kohtalonkysymyksistä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Tuominen

On karmivaa, että meillä voi epäonnistua tehtävässään täysin ja siitä palkitaan politiikassa uudella palkintoviralla. Katainen lähtee ja tilalle tulee Urpilainen. Heidän hallitusyhteistyönsä tulokset ovat karua luettavaa.

Kertoo myös siitä, kuinka surkea järjestelmä EU on. Älkää nyt vaan missään nimessä valitko siellä Urpilaista vastuuseen Afrikka-suhteista. Sama ranskaksi ja englanniksi.ä

Jukka Mattsson

Vai vielä ihmispotentiaali! Eikö Jutta näe yhtään riskiä euroopalle kun hän näin hehkuttaa? Korkeakoulutettujen röykkiötä ilmeisesti osti afrikasta noilla suomalaisten veromiljardeilla Kreikan välityksellä?

Hyvä että lähti EU:n hyvävelivirkaan. Kunhan pysyisi siellä.

Tapani Tuominen

Koska Urpilainenkin viimein ymmärtää että luku- ja kirjoitustaidottomien eri kulttuuria (islam) edustavien ihmisten massarahtaaminen Eurooppaan ei ole ratkaisu maanosan ongelmiin, vaan se vain mm. heikentää huoltosuhdetta?

Ja kääntäen; luku-ja kirjoitustaitoisten rahtaaminen Eurooppaan vain pahentaa Afrikan tilannetta. Eli se siitä ihmispotentiaalista.

Esa V

Afrikkalaisten hillitön lisääntyminen on saatava loppumaan. Sa on 100% varma, että mikäli kehitysmaissa lisäännytään kuin kanit ja väkeä tungetaan kehittyneisiin maihin, ei lopputuloksena ole MITÄÄN hyvää. Maapallon kantokyky, sodat, taudit jne. noin aluksi, voitte kukin mielessänne luoda muita skenaarioita, mutta hyvin ei tule päättymään.

Jukka Mikkola

Pääkaupunkiseudulla tämä ”strateginen kumppanuus” näyttäisi jo olevan täydessä käynnissä. Syntyvyys ja sitä kautta lapsiluku maahanmuuttajataustaisten perheissä on täysin toista luokkaa kuin kantaväestöperheissä. Se on jo nyt nähtävillä peruskoulujen alaluokilla pääkaupunkiseudulla. Olosuhteet tähän on luotu asunto ym. politiikalla erityisen otollisiksi.
Käsitykseni mukaan nykykehitystä ei voida enää pysäyttää. Näyttäisi siltä, että edessä olisivat tulevina vuosikymmeninä ”kansanvaihtovuodet.”

Juha Kuikka

En pidä Urpilaista yleisesti ottaen visionäärisenä guruna, mutta tässä tapauksessa kommentoijat ovat ymmärtäneet hänen viestinsä väärin. Hänen sanomansa oli, että Afrikalla voisi olla potentiaalia kehittyä siten, ettei sieltä enää haluttaisi lähteä massamuuttoon kohti Eurooppaa. Ja Eurooppa voisi osaltaa edesauttaa tällaisen kehityksen luomista.

Mikko Toivonen

Enpä, Juha, usko kenenkään väärin ymmärtäneen Urpilaisen visiota tuossa asiassa, vaan olevan sen kanssa yksinkertaisesti aivan eri mieltä, miten kummpanuus/yhteistyö/avunanto pitäisi hoitaa.
Uskoisin useimpien haluavan antaa Afrikalle vastuuta itsensä hoitamisesta. Sitä se ei ole tähän asti kuitenkaan osoittanut haluavansa ottaa, vaan etsii "maksajia" ja elättäjiä.
Kun Afrikka osoittaa haluavansa ottaa vastuuta omista asioistaan, niin vasta sen jälkeen voidaan edes alkaa keskustelemaan kumppanuudesta ja silloinkin vain niin että molempien maanosien välillä vallitsee laillisen liikkumisen lait ja pääpiirteissään demokratian fundamentit.

Jukka Mikkola

Afrikassa on kieltämättä ”potentiaalia.” Mitä enemmän Afrikkaan annetaan rahaa, sitä enemmän väestö siellä lisääntyy. YK:n raportin mukaan Afrikan väkiluku oli 1256 miljoonaa vuoden 2017 väestölaskennan mukaan. Se on 228 x Suomen väkiluku.

Mitä taas taloudelliseen ”potentiaaliin” tulee, niin Wikipediasta voi lukea, miten kävi, kun Rhodesiasta tuli Zimbabwe.

Kauko Aalto

”Se on ainoa tapa saada ihmiset jäämään Afrikkaan ja kehittämään sitä yhteiskuntaa.”
Afrikalla ei ole potentiaalia kehittää yhteiskuntaansa, sama koskee islamilaista maailmaa, ne ovat yksikertaisesti pudonneet junasta jo satoja vuosia sitten. Me emme tarvitse heitä mihinkään, yhteiskuntamme on vanhenemassa, – pitäisikö siitä syyttää hyvinvointivaltiota – tekniikka hoitaa raskaat työt, joihin afrikkalaisten koulutus ja kouluttamattomuus riittää. Meillä on jo kolmekymmentä vuotta kokemusta afrikkalaisten työ halukkuudesta, jos työvoimaa tarvitaan sitä on haettava samanlaisen kulttuurin piiristä. Afrikasta ei tule muita kuin eläkeläisiä, ja niitähän meillä on omasta takaa. Ikään kuin Afrikka olisi kuolemassa sukupuuttoon, koska heille rakennetaan reservaatteja Eurooppaan, kysymys on juuri päinvastaisesta ongelmasta. Tätä menoa Eurooppa on sadan vuoden kuluttua se maanosa, jolla on valtavasti potentiaalia. Afrikkaa ei pelasta Euroopan hyväntahtoisuus, ainoastaan he itse sen voivat tehdä, mutta siihen heillä ei sitä potentiaalia näytä olevan. Koulutuksesta sen on alettava ja nimenomaan periaatteella kouluta tyttö koulutat koko perheen, kouluta poika ja koulutat vain pojan.

Jone Virtanen

Tuossa lausunnossa "strategisesta kumppanuudesta" on jo aivan tarpeeksi höttöä, jotta sitä koko lausuntoa voisi ottaa vakavasti. Jos vastakumppaniksi tarkoitetaan Afrikan Unionia niin sitä sopii sitten yrittää. Sen edeltäjä OAU haudattiin ja nykyisellä AU:llä on jo nyt nokka vastakkain EU:n kanssa; etenkin näistä elintasopakaolaisista. Afrikassa pelätään, että EU:n suunnitelmat, Afrikassa olevista leireistä johtavat nykypäivän orjamarkkinoihin, joissa vain ”parhaat” afrikkalaiset pääsevät Eurooppaan ja muut käännytetään.

Ongelma on myös se, että koko Afrikan manner jää jälkeen lähes kaiksesta kehityksestä ja samalla sen väkimäärä kasvaa. Eurooppa tarvitsee uutteria ja koulutettuja ihmisä. Ja niitä valitettavan vähän löytyy Afrikan mantereelta. (Tiedän, että tämä on ilkeästi sanottu ja kammottava yleistys, mutta sanon sen silti.)On tietysti olemassa unelma, että nuoria Afrikkailaisia "koulutetaan" Euroopan tarpeisiin, mutta tämä tie lienee ensinnäkin liian pitkä ja myös kulttuurisesti hankala. Opportunistin ja pragmaatikon katse kääntyy mieluummin Aasiaan.

Uripilaisen pestaaminen tehtäväänsä on kyllä karmea esimerkki siitä, että meillä korruptio on hyvin voimissaan. Valitettavasti.

Airi Pulkkinen

Urpilainen kirjoitti Savon Sanomissa jo 30.5.2018, että demarit peräävät toimia, joilla Suomen kehitysrahoitus nostettaisiin YK:n tavoitteeseen 0,7 %:iin bkt:sta. Tälle vuodelle on budjetoitu 989 miljoonaa eu, siis demarien tavoittelema merkitsisi + 600 miljoonaa lisää. Uusi Suomi 12.10.2018: "Suomessa arvioidaan olevan jopa 100 000 syrjäytynyttä nuorta." Eu:n komissio 21.10.2015: "Euroalueella on työttömiä lähes 18 miljoonaa ja monet ovat varassa syrjäytyä." Eikö näiden ihmisten elämisen mahdollisuudet pitäisi olla Urpilaisenkin agendalla, mihin töihin tarvitsemme ihmisiä Afrikasta?

Martti Mykkänen

Ihmiskunta on aina vanhentunut ja eliniän ennuste koko ajan noussut. Nyt Jutta Urpilainen aikoo ottaa ihmiskunnan ohjauksensa ja määrätä väestön ikä.
Mutta mitä hyötyä väestön nuorentamisella on. Tuottaako mielihyvää tietoisuus, että seinän takana nukkuu nuori työtön. Mitä Jutta Urpilainen saavuttaa nuorentamalla Euroopan väestöä.
Mihin tarvitsemme nuoria tai vanhoja, lisäväkeä yleensä? Emme ainakaan töitä tekemään!
- Ongelmana on työttömyys ja sen pienentäminen.
- Lähivuosina automaatio vie 30% työpaikoista.
- Meidän hallinto on ylen määrin pöhöttynyt ja paisunut, suhteettoman suuri populaatioon nähden. Byrokratia me on täynnä turhia ja keskenään ristiriitaisia pyrkimyksiä. Julistetaan lähiruuan tukemista, mutta samalla kannustetaan kuljetus tukien avulla siirtelemään tavaroita ja elintarvikkeita. Julistetaan hiilijalanjälki en pienentämistä, mutta samalla viljellään esim. heinää tuhottavaksi. Aivan järjetöntä ja vastuutonta puuhaa. Tuotetaan hiilidioksidia turhaan ja tietoisesti ja seuraavassa hetkessä ollaan vihreitä luonnon suojelijoita.
Monet poliitikot laukovat damnakoita ilmoille. Ehdotuksissa ei ole päätä eikä häntää. Työttömyys on alakohtaista eikä ongelma ole valtiovallan hoidettavissa, vaan työnantajat hommaavat itse työntekijänsä, sillä ainoastaan he tietävät millaisia, kuinka monta, milloin ja missä tarvitaan. Sitten vaan nettiin ja haku Espanjaan, Ranskaan ja Hollantiin jos kotimaasta ei tärppää.

Martti Mykkänen

Väestön nuorentaminen on outo peruste. Ainakaan se ei perustu työvoiman tarpeeseen. Työllisyys aste on 72%. Työvoimareservi me on 2.5 miljoonaa henkilöä. Heistä töissä 1.7 miljoonaa. Lähivuosina automaatio vie 30% työpaikoista. Saamme nykyisten työttömien jonoon 0.5 miljoonaa lisää. Byrokratiaa me pitäisi karsia ja rationalisoida. Siellä on paljon sekä turhia että ristiriitaisia toisensa kumoavia puuhastelua. Julkiselta saisi helposti vapautettua 0.2 miljoonaa hyvin koulutettua ammattilaista. Työvoimapula on alakohtaista eikä siihen auta aivan väärien henkilöiden tuonti.
Jos Urpilaisen harrastus on nuorentaa väestöä, niin ompa kallis harrastus. Mutta kansahan sen maksaa.