Tiistai 23.7.2019

Nyt nousee esiin uusia nimiä EU:n johtajaksi – Alexander Stubb toisena

Luotu: 
25.6.2019 08:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Euroopan kansanpuolueen eli EPP:n virallinen ehdokas Euroopan komission johtoon on yhä Manfred Weber, mutta hänen nimitystään vastustetaan voimakkaasti. Alexander Stubb nousee vahvasti esille, kun verkkolehti Politico esittelee Weberin mahdollisia vaihtoehtoja.

Konservatiivinen saksalaispoliitikko Weber voitti Stubbin EPP:n puoluekokouksen äänestyksessä ja nousi eurovaalit sittemmin voittaneen ryhmän kärkiehdokkaaksi. Juuri hänen konservatiivisuutensa on kuitenkin syy siihen, että muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Euroopan parlamentissa valtaansa kasvattanut keskustaliberaali Alde-ryhmä vastustavat Weberin nousua komission puheenjohtajaksi.

LUE MYÖS: Stubbin voittaneelle Weberille täystyrmäys – EU:n uusi ”kuninkaantekijä” vaatii valtaa

Weberille ei löytynyt tukea, kun Euroopan johtajat kokoontuivat Brysseliin viime viikolla. Politico ei usko hänen mahdollisuuksiinsa myöskään ensi sunnuntain kokouksessa. Lue tarkemmin: EU:n huippunimitykset jäivät pöydälle: ”Osalla kärkiehdokkaista mahdollisuudet heikentyivät, osalla pysyivät entisellään”

Varasuunnitelmana EPP kuitenkin etsii nyt toista vaihtoehtoa, Politico kertoo: henkilöä, joka saisi tuen sekä Eurooppa-neuvostolta että europarlamentilta. Lehti nostaa esiin yhdeksän nimeä, joista ensimmäinen on EU:n brexit-neuvottelija toiminut ranskalainen Michel Barnier. Hän on toiminut kahdesti EU-komissaarina.

”Hänellä on johtokokemusta ja tarvittua tietoa EU:sta. Brexit-neuvottelijana hän on mies, joka piti 27 jäsenmaata yhtenäisinä. Hän on EPP:n jäsen mutta on rakentanut vahvat suhteet EU-johtajiin ja parlamentaarikkoihin läpi poliittisen kentän”, Politico summaa Weberin ykköskorvaajan avuja.

Barnierin heikkoutena pidetään ikää, sillä hän täyttää pian 70 vuotta. Näin hän ei täyttäisi EU-johdon toivomusta sukupolvenvaihdoksesta EU:n johdossa.

Listan toinen nimi on suomalaisille tuttu: Alexander Stubb (kok), Suomen entinen pääministeri ja nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja.

“Hän oli [Weberin] haastaja EPP:n kärkiehdokaskisassa – se fakta voi saada puolueen toteamaan, että entinen Suomen pääministeri on kärkiehdokkaan jälkeen paras vaihtoehto. Toisin kuin Weber, Stubb toisi tehtävään kattavan johtajakokemuksen toimittuaan sekä hallituksen johtajana että eri ministeritehtävissä”, Politico listaa.

Muut puolueet voisivat kääntyä Stubbin puolelle, koska häntä EPP:n joukoissa pidetään maltillisena ja modernina.

LUE MYÖS: Alexander Stubb komission puheenjohtajakilvasta TE:lle: ”Noista hommista ei kieltäydytä – kukaan ei tiedä miten tämä päättyy”

Stubbia vastaan puhuu Politicon mukaan se, että sdp:n johtama Suomen hallitus on jo nimennyt Jutta Urpilaisen komissaariehdokkaakseen. Pääministeri Antti Rinteen (sd) täytyisi vaihtaa suosituksensa Urpilaisesta Stubbiin, jotta tämä voisi nousta komission johtoon. Lisäksi Puola, Unkari ja mahdollisesti muut itäeurooppalaiset maat saattaisivat vastustaa Stubbia.

Muita Politicon listan nimiä ovat muun muassa Maailmanpankin bulgarialainen pääjohtaja Kristalina Georgieva, Kansainvälisen valuuttarahaston ranskalaisjohtaja Christine Lagarde sekä Saksan talousministeri Peter Altmaier.

LUE MYÖS: Macron ja Merkel päätyivät vastakkain – Taistelu EU:n ykköspaikasta käynnissä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #11

Varsin maltillisesti ja perusteellisesti harkittu lista Mattsonilta.
Tuosta listasta en poistaisi minäkään kuin yhden nimen osittain, eli Liikasen, jolla matkarasitteestaan huolimatta on ollut ihan tuottavakin poliittinen ja luottamustehtävä ura.

Timo Virtanen

Hyvä juttu Tuskin edes Rinnekään pystyy estämään Stubbin valintaa ? Hyväkuntoinen mies parhaassa iässä. Toisin kuin kotosuomessa touhuavat johtavat politiikot. Sairastelevat kovasti. Ja korkeaan EU:n virkaankin Suomi esittää vanhaa eläkeläistä.

Tiina Ison

Hei,

Alexander Stubbin ehdokkuus oli odotettavissa ja ennakoitavissa.

Hän on tuottanut muiden ohjauksen alla ja muiden käskystä ns. "kolmansien tahojen (third party) arkalountoisten tietojen (sensitive personal data) toissijaista (secondary) ja rinnakkaista (dual/parallel) käyttöä (use/exploitation), sekä arkkitehtuuria että lakeja.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että ihmiset ja ympäristöt sekä ihmisoikeudet (the Convetnion) ovat toissijaisia (secondary) ja Consortia tietohallinto (Consortia knowledge management), talous- ja vapaa kauppa ovat ensisijaisia.

Tämä edelleen tarkoittaa siis, että ihmiset ja ympäristö ovat alisteisia integroidulle Consortialle, mikä vastaa päätöksenteoista ja päätöksentuki järjestelmistä tuottaen niistä integroidusti tahtoamiaan tuotoksia.

Lähtökohtaisesti tämä taasen tarkoittaa Rome Statute Art 5 vastaista toimintaa ja European Convention of Human Rights and Fundemntal Freedoms ECHR 1, ECHR 2 , ECHR 3 , ECHR 4 ja ECHR 5 vastaista toimintaa, mikä johtaa mm lääketieteellisiin kokeiluihin, ihmiskauppaan ja ihmisten elinten kauppaan hyötyntäen etäteknologiaa. Kohdennus tapahtuu erityisvähemmistöryhmiin skaalaten muihin Consortia tarpeen mukaisesti ja ehdoilla.

Valitettavasti Stubb on saatettava kansainävälisen tuomioistuimen oikeilla ja asiallisilla argumenteilla Euroopan vaarantamisesta 2010-19 ja on ymmärrettävää, että ELY tukijoukko- ja lobbarit, joilla osakkuusintressit innovaatio ja R&D tuotoihin sekä hallintareksitereihin saatettuina voimakkaasti turvaa omia intressejään.

Vaarallisin elementti kuitenkin juontaa innovaatioiden eli ideoiden ja ajatusten reaaliaikaiseen louhintaan ja siirtoon Consortia omistuksiin, mitä Consortioiden alustat varsinaisesti myös ovat ja siten ECHR 10 ja ECHR 11 vastaisia - kyseessä on IPR talous eli yksilön oikeudesta oman kognition, emootion ja kehon omistajuteen ja sen siirrolle konsernihallintoon.

EU:n ja Suomen kannattaa pohtia tietojohtamisen arkkitehtuuria muilta osin kuin mikä mahtanee olla krooninen motiivi saattaa johtoasemiin heikoimmat linkit luonteen ominaisuuksiltaan, älykkyydeltään että viisaudeltaan, minkä Stubb on toistamiseen julkisesti osoittanut.

Kuutta kieltä osaavat monet muut. Kyse on lukemisen ja ymmärtämisen taidosta kokonaisvaltaisesti sekä johtamisentaidoista, johon tarvitaan muuta kuin "kielten" osaamsita "small talk" ja "diskutera" dialogeja.

Dialogit ja mielpiteet ovat toki helppoja nakkeja niille, joilla ei muusta yläpäässä johdu.

Tiina Ison,
tietojohtamisen asiantuntija

Tiina Ison

EU:n valittava osaava johtaja;

"älykäs, teräksinen lounne, nopea kyky omaksua ja ymmärtää monitahoisia kokonaisuuksia sekä johtajan liuonnetta eli "ei kollegiaalisuutta" vaan harkintaan perustuvaa päätöksentekoa."

EU:n presidentiksi, kanntan Margrethe Vestager:ia (EU:n "antitrust commissioner), joka on osoittanut ymmärtänsä teknologiaa, R&D sekä digitaalisia alustatalouksia (eli data ekosysteemejä) siten, että hän on tehokkaasti haastanut sekä google, facebook että amazonin ja siten kykenevä haastamaa sote-, pankki- ja vakuutusyhtiö "kartelleja", joita sallittu muodostuvan Vision2020 EU hankerahoitusten aikana, mitkä muualta "visioitu" kuin EU lähtökohdista.

Stubb on ehdottomasti huonoin vaihtoehto, joka ahkerasti ja aktiivisesti edistänyt kolmansien tahojen eli lobbareiden "visioita", mitkä saattaneet koko Europeaan sotkuun. EU Komission vastaa tieteen ja tutkimuksen R&D rahoituksesta eli digtaalisoitumisen, alustatalouden, data ekosyssteemien ja ICT-tukiplavelujen (B2B (Buisiness to Business) tietoketjuista.

Finanssikriisi 2008 perutui nimenomaan pankkien eli kolmansien thaojen "junk data" ja "junk data chains" ekosyteemin, mikä johti maailman talouden romahtamiseen. Tämän korjaamiseksi, EU.n Visio oli laajentaa kolmansien tahojen huonoja käytäntöjä ns. Third Party Doctrine digitaalisiin alustatalouksiin siten, että sekä some (facebook, google, amazon) että valtiohallintojen arkaluontoisten tietojen (sote-, te-, oppilas- jmv) tiedot on saatettu "yhden luukun"-malliin, "avoimena datana" kaikkien "tutkimuslaistosten" ja kaikkien "ELY-tahojen" hyöty- eli hyväksikäyttöön, jopa suojaten IPR- ja kauppasopimusten suojaan. Vastaavaa tyhmyyttä ja itsetuhoisuutta ei ole missään maailmassa mikään johto ryhtynyt, johon EU.n johtajat saattaaneet EU kansalaiset.

Suomi on toiminut kovin innokaana "kokeilukansana" 2010-20, jopa "Suomi ensin periaatteella". Seurauksena 2019 on ollut ennakoitavissa oleva toteutuma; alin syntyvyys sitten 1868 ja suurimmat epätyypilliset vanhusten kuolemat koskaan. On mahdollisesti lohdullista, että Sipilä varmisti Lintilän Valtiovarainministerin asemaan, keskustan ELY-ministerin, jolla YO-tulosten mukaan heikoimmat arvosanat ja matematiikassa riittvän ammottavat "mustat aukot". Suomessa valitaan tietoisesti epäpäteviä henkilöitä sekä ministeri, komissio ja muihin nimityksiin "strategiana".

Stubb on ehdottomasti huonoin valinta EU johtoon, mikä on loogisesti, systemaattisesti ja "hänestä lähtöisin omaehtoisesti ja toistuvasti" todennettavissa. Monissa tapauksissa, alamäkien kautta viisastuu mutta ei hänen tapauksessaan. Stubb ei ole johtaja materiaalia eikä myöskään kyvykäs muuhun kuin simulointien ja vaikutelmien tuotantoihin, vahvan ICT-lobbarijoukon muutoin sisällöttömänä DorianGray-kehyksen täytteenä eli näyttönä.

Suomen ja EU:n ei kannata valita heikkoimmat linkit vaan vahvimmat. Jos Trump vihaa Vestageria; hän on oikea valinta ja riittävän etevä istumaan "pöydällä".

Tiina Ison
tietojohtamisen asiantuntija