Lauantai 20.7.2019

Antti Rinteen kauden ensimmäiset työllisyysluvut: Hyviä uutisia ja ”helpotuksen huokaus”

Luotu: 
25.6.2019 08:41
  • Kuva: EPA / Stephanie Lecocq
    Kuva
    Pääministeri Antti Rinne ensimmäisessä EU-huippukokouksessaan viime viikolla.
|

Ensimmäiset työllisyysluvut Antti Rinteen hallituskaudella on julkistettu. Suomen työllisyysaste on kasvanut viime vuodesta ja edelliskuukausista.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan kausivaihtelusta puhdistettu työllisyyden trendiluku oli toukokuussa 72,6 prosenttia. Kaikkiaan työllisiä oli toukokuussa 32 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysasteen trendiluku puolestaan oli 6,6 prosenttia. Kaikkiaan työttömiä oli toukokuussa 249 000, mikä oli 12 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyysaste on pysytellyt viisi edellistä kuukautta 72,4–72,5 prosentin tasolla. Hiipuva talouskasvu ja negatiiviseksi kääntynyt tuottavuuskehitys luovat kuitenkin tummia pilviä myös työllisyyskehityksen ylle.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen arvioi uusien työllisyyslukujen olevan ”pieni helpotuksen huokaus”.

 

Kesäkuun alussa valtaan astuneen Antti Rinteen (sd) hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tavoite on erittäin tärkeä myös hallituksen talouslinjan vuoksi, sillä se on rakennettu vahvistuvaan työllisyyden varaan. Rinteen hallitus on myös sopinut, että mikäli työllisyys ei kehity odotetusti, lähtevät hallituspuolueet karsimaan toukokuussa sopimiaan toimia.

S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi aiemmin Kauppalehdelle heikkenevän tuottavuuskehityksen olevan huono enne myös työllisyyskehitykselle.

”Hallituksen työllisyystavoitteille tämä on märkä rätti kasvoille”, Hirvonen totesi.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Korjaan hiukan edellistä. Kylmän Rinne lupasi eduskunnasta pudonneille tuttavilleen valtiosihteerin työpaikat. Niitä onkin nyt 16 virkamiestä. Palkkakin työtehtäviin nähden hyvä, noin 9800€/kk.
Tästä voisi ottaa oppia kaikki Suonen työnantajat.
Rinteen korruptoituneet toimenpiteet maksamme valitettavasti me, veronmaksajat.

Johannes Hissa

Kyse on siis Sipilän hallituksen loppusaldosta eli kun Sipilän hallitus aloitti toukokuussa 2015 niin työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 67,9 prosenttia ja työllisiä 2 433 000, neljän vuoden päästä työllisyysaste 72,6 prosenttia (kasvua 4,7 prosenttiyksikköä) ja työllisiä 2 587 000 (kasvua 154 000). Tätä voidaan verrata Kataisen ja Stubbin hallituksen suoritukseen eli kun se aloitti toukokuussa 2011 niin työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 68,5 prosenttia ja työllisiä 2 512 000 eli niiden aikana työllisyysaste laski 0,6 prosentiyksikköä ja työllistenmäärä väheni 79 000. Joten kumpi olikaan parempi työministeri kehuttu Lauri Ihalainen vaiko haukuttu Jari Lindström.

Timo Virtanen

On pysytellyt (vielä) ennallaan. Siis ei parantunut, kuten otsikko antaa ymmärtää. Ja jos iainaan edellisen opposition huutokuuroa, niin se on kansainvälisten suhdanteitten ansiota. Tosin edellisen hallituksen aktivointitoimet ovat edelleen täysimääräisesti edelleen voimassa, joten sillä lienee edelleen vaikutusta ?

Marjatta Marttila

Vähitellen alan uskoa, että pm Rinteen hallitusta kuin sen ympärillä pyörivä "muka suomalaisten hyväksi" eliitti ajattelee VAIN omaa hillopurkkiaan. Vaikka Sipilän hallituksen säästöohjelma leikkasi ja globaali elpyminen tuki työllisyyden nousua, niin jälkimainingit eivät tue Rintee toimia. Huolestuttaa!! On TODELLA huonoa tilannetajua nauraa kysymykselle; milloin leikattu indeksi palautetaan työeläkkeisiin?