Tiistai 23.7.2019

Antti Rinteen vappusatasesta heti äläkkä eduskunnassa: ”Kutistuuko keskikesän kympiksi?”

Luotu: 
25.6.2019 14:39
Päivitetty: 
25.6.2019 16:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Valtiovarainministeri Mika Lintilä joutui eduskunnassa puolustamaan Kelan 5,5 miljoonan euron pottia, joka on tarkoitus käyttää pienien eläkkeiden korotuksen valmisteluun.
|

Eduskunta aloitti tiistaina kuluvan vuoden toisen lisätalousarvion käsittelemisen lähetekeskustelussa. 

Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan määrärahoihin 162 miljoonan euron lisäystä ja varsinaisiin tuloihin 298 miljoonan euron lisäystä. Verotuloarviota ehdotetaan korotettavaksi yhteensä 298 miljoonalla eurolla, johon on vaikuttanut muun muassa ansio- ja pääomatuloveron sekä arvonlisäveron tuottoarvioiden nousu. Esitys vähentää valtion nettolainanoton tarvetta 136 miljoonalla eurolla, jolloin valtion nettolainanotoksi vuonna 2019 arvioidaan 1,7 miljardia euroa.

Hallitus esittää lisämäärärahaa muun muassa perusväylänpitoon ja liikennehankkeisiin tämän vuoden toisessa lisätalousarvioesityksessä. Hankkeilla haetaan keinoja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseen ja viennin edistämiseen koko maassa sekä parannetaan raide- ja tieliikenteen sujuvuutta.

Eduskuntakeskustelussa nousi heti esiin Kelalle myönnettävä 5,5, miljoonan euroa pienten eläkkeiden ja muiden etuuksien korotuksen toimeenpanon valmisteluun.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan kyseessä on myös pääministeri Antti Rinteen (sd) kuuluisan eläkesatasen valmistelu. 

”Hallitus ottaa ensimmäiset askeleet pienempien eläkkeiden korottamisessa: kelalle 5,5 miljoonaa, jotta se voi valmistautua hankkeeseen”, hän sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio kuittasi heti Lintilän puheenvuoron jälkeen, että kyseessä näyttää olevan hallinnon paisuttaminen. 

”Tässä näyttää paisutettavan hallintoa ja byrokratiaa: muun muassa kelaa 5,5 miljoonalla ilmeisen monimutkaisen eläkelupauksen toteuttamiseen”, hän totesi. 

Lintilä vastasi korostamalla, että kyseessä on tietojärjestelmiin tehtävä investointi.

”Tämä 5,5 miljoonaa ei mene hallinnon paisuttamiseen, vaan ict:hen. Nykyinen Kelan järjestelmä ei taivu siihen, mitä siltä edellytetään, joten siihen sijoitetaan tämä 5,5 miljoonaa.”

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kommentoi samaa aihetta tiedotteessaan puuttumalla ihmettelemällä, minkälaisesta eläkkeiden korotuksesta on kyse. 

Rinne lupasi alun perin sadan euron korotuksen pienituloisten eläkkeisiin. 

Vappuna 2018 annetun lupauksen hinnaksi Rinne ilmoitti noin 700 miljoonaa euroa, mutta Eläketurvakeskus laski kustannukset korkeammiksikin. Hallitusohjelmassa pienten eläkkeiden korottamiseen on varattu 183 miljoonaa euroa.

”Ennen eduskuntavaaleja ja vielä hallitustunnustelijan aikaan Rinne lupasi sadan euron nettomääräisesti korotuksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. Hallitusneuvotteluissa lupauksesta tingittiin. Hallitukselta olisi nyt syytä suoraselkäisesti kertoa, miten asian laita todellisuudessa on”, Sarkomaa vaatii.

Lue myös: Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?

Kelan päämatemaatikko Tapio Isolankila sanoi viikonloppuna Helsingin Sanomille, ettei hallitusohjelmaan kirjattu 183 miljoonaa euroa riitä korottamaan alle 1 000 euron eläkkeitä edes 50 eurolla.

”Kutistuuko vappusatanen keskikesän kympiksi? On pakko kysyä, onko edessä taas luvatun eläkekorotuksen leikkaus? Nyt on täysin epäselvää, toteutuuko pienempien eläkkeiden 50 euron korotus. Ennemminkin näyttää siltä, että korotus kutistuu entisestään. Näyttää siltä, että eläkkeiden korotusta on valmisteltu hallitusneuvotteluissa ilman asiantuntijoiden kuulemista”, Sarkomaa ihmettelee.

Sarkomaa huomauttaa, että eduskunta ei ole kuitenkaan saanut vielä tarkempia esityksiä eläkelulupauksen toteuttamisen vaatimista muutoksista eikä niiden toimeenpanon vaatimista rahatarpeista.

”Hallituksen esittämistä lisämäärärahoista kaikki kuluvat etuushallintoon ja -byrokratiaan. Euroakaan ei esitetä suoraan avuntarvitsijoille”, Sarkomaa huomauttaa.

Pääministeri Rinne linjasi eduskuntakeskustelussa, että pienien eläkkeiden korotusten toteuttaminen aloitetaan ensi vuonna.

”Ensimmäinen askel otetaan vuonna 2020. Kelalle nyt 5,5 miljoonaa euroa, jotta se saadaan liikkeelle ensi vuonna. Raha menee siis Kelan ict-järjestelmiin”, hän vastasi ihmettelyihin.

Pääministeri myös vakuutti, että todellisia korotuksia pieniin eläkkeiseen on tulossa.

”Nyt ollaan nostamassa nettona 50 euroa kuukaudessa ja siitä eteenpäin joitakin kymppejä. En pysty tämän tarkemmin sanomaan sen takia, että me halutaan tämäkin asia valmistella huolella. Jokaiselle, joka tienaa nettona alle 1 000 euroa se ensimmäinen askel on tulossa.”

Lue lisää:

Nyt tuli Juha Sipilältä selitys ”eläkesataselle”: ” Tämä nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla kymmeniä tuhansia suomalaisia”

Kopioiko Juha Sipilä populismiksi haukkumansa Antti Rinteen vappulupauksen? – Ekonomisti: ”Kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Arvattavissa oli... Kommentoikaa ääridemarit jos uskallatte!

Keskustan lisäksi voidaan todeta että Demaritkin pettävät äänestäjänsä aika ;-) Vaalilupauksia ei tunnuta muistettavan ja äänestäjät voisivat miltein petossyytteen nostaa.

Esko Saariaho

Aika paljon on demarien lupauksis täytettykin, vai onko duunarin elintaso noussut elinkeinoelämän hyvän tahdon ansiosta? Hieman lapsellista vetää johtopäätökset yhden uutisen pohjalta. Odotetaas rauhassa mitä tuleman pitää.

Pasi Käyhkö

Jos hallitsee edes jollain lailla talouden monetaristiset pelisäännöt niin kyllä asia on mielestäni selvä.
Demari Rinne aloitti työllistämistoimet valtiosihteereiden palkkaamisella. Tuli oikein 15 uutta virkamiestä. Kaverit saivat töitä pudottuan eduskunnasta. Palkkakin työn määrään ja vaativuuteen nähden hyvä n. 9800€/kk.
Meillä Suomessa tämä rakenteellinen korruptiokin pelaa. Hyväveli-järjestelmä pelaa demareillakin. Mummoilta jäi satanen saamatta. Se ainakin on varmaa. Rahat eivät riitä kaikkeen.

Hannu Kallonen

Entä Krista Kiurun lupaus 0,7 hoitajamitoituksen säätämisestä lakiin muutamassa tunnissa. Tuo lupaus tehtiin vaalien alla ja SDP oli tuolloin oppositiossa. Varmaan moni uskoi, että Krista Kiuru pitää puheensä. Nyt on puheet muuttuneet. Kantaako Krista Kiuru vastuun puheistaan?

Timo Virtanen

Jos oikein nyt muistan, niin "todella isoja" yli 10.000 eur/kk saavia eläkeläisiä on reilut 200. Ja he maksavat tuloistaan veroja 50 %. Siis puolet heidän eläkkeestään saa yhteiskunta ! Maksuthan on maksettu täydestä määrästä. Jos tulisi katto, voitaisiin tietenkin maksutkin määrätä vain enintään katon suuruisina. Mitään uutta jaettavaa muilie ei syntyisi, mutta verotulot vähenisivät. Koko homma menisi siis miinukselle. Jos taas joku ajattelee, että maksut perittäisiin kuten nytkin, mutta eläkkeitä leikattaisiin yläpäästä ja annettisiin muille, ei siitä ne muut 1.450.000 eläkeläistä juurikaan koostuisi. Katosta riippuen ehkä 2-3 euroa/kk. Ja verotulot vähenisivät. Ei taida olla järkevää. Ja sitäpaitsi nuo suurimmat eläkkeet ovat työnantajan ottamia lisäeläkkeitä, joitten "rasvaiset maksuttulot" jäisivät pois eläkeyhtiöiltä. Eikä kysymyksessä olisi silloin enää ansiosidonnainen eläkejärjestelmä. Se olisi kansaneläke jälkeen kaiketi ? Ja sitä eivät kyllä helposti nielaise työmarkkinajörjestöt. Tulisihan silloin leikkausten piiriin niittenkin johtoporraskin.

Kai Niemeläinen

5,5 miljoonaa euroa tietojärjestelmämuutokseen? Tuolla summalla pitäisi pystyä rakentamaan kokonaan uusi tietojärjestelmä. Sellainen voisi valmistua seuraavan hallituksen aloittaessa työnsä.

Itse uskon summan menevän tarvittavan lisäbyrokratian pyörittämiseen, en tietojärjestelmäinvestoinniksi.

Arvi Hagelin

Oletan, ettei keskusta tule hyväksymään polttoaineveron korottamista. Meille syrjässä asuville on oma auto välttämätön kulkuväline. Maitokauppaan kymmenien kilometrien matka, samoin terveyskeskukseen ja kunnan virastoon. Palvelujen suhteen meidät on saatettu eriarvoiseen asemaan taajama-asukkaiden kanssa. Meille kuuluisi verovähennyksin korvata eriarvoinen kohtelu. Maksamme välillisiä veroja enemmän kuin taajamien asukkaat, mutta saamme maksamillemme veroille vähemmän vastinetta.

Timo Hietanen

Afrikka, Lähi-itä ja Isisin-tyttäret ensin. Kehitysapuun puoli miljardia lisää ensin.
Sitten vappuvitonen, muutama kymmenen tuhatta peukalonpyörittäjää lisää.
Mummolla edelleen samat puurot ja viimeviikkoinen vaippa täynnä sitä itseään.

Jouni Lehmusruusu

Demarit suuressa viisaudessaan eristivät eläkeläisten indeksikorotukset. Näin saatiin rakenne jossa hinnat nousevat enemmän kuin eläkkeet. 1996 alkaen eläkkeellä ollut on jo hävinnyt 31,4% eläkkeestään.

EU on patistanut kymmeniä kertoja Suomea korjaamaan alimman toimeentulon rajaa, sillä hintatasoon nähden sen pitäisi olla 1200-1400€ paikkakunnasta riippuen.

Nyt demarihallitus miettii nostetaanko alimman 800 euron eläkkeen rajaa kympillä. Eläkevakuutusyhtiöiden 200.000.000.000 euron varallisuus on kerätty juuri näiltä ihmisiltä, ja niiden tuotto on paljon suurempi kuin mitä niistä maksetaan eläkkeinä.

Suomi on OECD maiden alimpana ikäihmisten kohtelussa ja ylimpänä vanhusten köyhyydessä.

Vappusatanen hävisi johonkin kuten muutkin demarien valheet. HÄVETKÄÄ!