Maanantai 22.7.2019

”Ministerivastuun alla ei voi enää puhua pötyä - Demarit selittelevät tätä fuulausta vielä pitkään”

Luotu: 
25.6.2019 19:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oppositio ryöpyttää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua hoitajamitoituksesta.
|

Oppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat ovat nostaneet tiistaina uudelleen esiin hoitajamitoituksen sekä uuden perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) ja pääministeripuolue sdp:n toiminnan.

”Ennen vaaleja demarit  ilmoittivat 0,7 hoitajamitoituksen maksavan 250 miljoonaa euroa.  Hallitusohjelmassa mitoituksen toteuttamiseen on varattu vain 70 miljoonaa euroa.  On pakko kysyä, onko asia ollenkaan ykkösagendalla? Lisäksi voimavaroja tarvitaan myös koti- ja omaishoitoon”, Sari Sarkomaa (kok) tviittaa. 

”Onhan tämä uskomatonta”, hän kirjoittaa toisessa aiheeseen liittyvässä tviitissä.

Toinen kokoomuslainen Timo Heinonen vastaa tilanteen vaikuttavan siltä, ettei hallitus edes halua laittaa vanhustenhoitoa kuntoon. 

”Yksi lause olisi ollut mahdollista lisätä Krista Kiurun mukaan lakiin tunneissa. Nyt ei ollut halua sitä tehdä.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheejohtaja Jani Mäkelä nostaa esiin ministerivastuun.

”Kiurulle muodostui tässä ongelmaksi roolin vaihdos. Ministerivastuun alla ei voi enää puhua pötyä. Mutta se ei muuta sitä, että demarit selittelevät tätä fuulausta vielä pitkään.”

Sarkomaa toivoo Kiurun kertovan ”selväsanaisesti”, mitä hallitus aikoo tehdä ja mistä ottaa rahat.

Kiurun toiminta puhutti myös viime viikolla, jolloin hän sanoi Huomenta Suomessa, että ministeriön tekemä lakiesitys edellyttää lausuntokierrosta, jota ei kesäkaudella voi tehdä. Sen sijaan eduskunnassa kansanedustajan tai useamman ryhmän tekemä lakialoite ei edellytä lausuntokierroksen järjestämistä. 

Lue myös: Ministeri Krista Kiuru MTV:llä: Tässä on 0,7:n hoitajamitoituksen aikataulu – ”Eduskunnassa voitaisiin edetä nopeasti”

Sosiaali- ja terveysasioissa profiloitunut oppositiokansanedustaja Arja Juvonen (ps) syytti viime viikolla Kiurua hidastelusta ja bluffaamisesta.

”Ministerillä on valta itse omasta aloitteesta ja niin halutessaan antaa heti ripeä päätös hoitajamitoituslain esivalmistelun aloittamisesta. Ministerin oma aloite käynnistää lain esivalmistelun, joka tehdään joko virkamiestyönä tai valmisteluelimessä”, hän kirjoitti blogissaan.

Vanhuspalvelulain uudistustyön valmistelu kuitenkin aloitettiin jo edellisen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk) aikana. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti huhtikuussa laajan työryhmän valmistelemaan ”uudistusta iäkkäiden henkilöiden palvelujen kokonaisuuteen” eli muun muassa vanhuspalvelulakiin ja laatusuositukseen. Tämä sama työryhmä jatkaa edelleen työtään.

”Kyllä valmistelu on käynnissä. Se aloitettiin jo vanhuspalvelulain kokonaisuudistuksen osalta ministeri Saarikon aikana ja sitä jatketaan samalla kokoonpanolla myös tämän hallituskauden aikana, että saadaan koko vanhuspalvelulaki uudistettua. Sen tärkeä osa on se, millä tavalla tämä mitoitus säädetään lakiin ja tältä osin myös sen valmistelu on jo aloitettu. Se vaatii sekä virka- että asiantuntijavalmistelua ja nämä valmistelut on käynnistetty”, Kiuru sanoi Uudelle Suomelle.

Lue tarkemmin: Uusi syytös hidastelusta ja bluffista – Ministeri Krista Kiuru: 0,7:n hoitajamitoituksen valmistelu on jo käynnissä

 

 

 

 

 

Lue lisää:

Hoitajamitoitus: ”Kirjaus ei vastaa sitä, mitä SDP itse vaati välikysymyksessään”

Milloin 0,7:n hoitajamitoitus tulee? Näin vastaa tuore ministeri Krista Kiuru

Näin uusi ministeri Krista Kiuru sanoi vasta 1.2.2019 – Kansanedustaja: ”Nyt on näytön paikka, hoitajamitoitus heti”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Aika nopeasti lähti pois minunkin kommenttini, missä seikkaperäisemmin erittelin kokoomuksen ja demarien "saavutukset ja aikomukset" samalle tasolle. Tosin tein siinä sen yleisen sensuurisyyn, eli arvioin asiaan liittyviä henkilöitä nimet mainiten.
Siitä on ennenkin lähtenyt kommentit bittihautaan. Muuten US on kyllä poikkeuksellisen hyvä media sietämään mielipiteitä

Markko Sotisaari

Ensin kysytään öakmoehltä häkkänen miten sanotaan kyllä mikä oikeasti on ei ja 0.7 tarkoittaa jotain ja 70m on 250m€ kun odotetaan 7 päästä alkavaa oikeaa nousukautta mutta silloin ei ole enää paljon hommia jäljellä :) Kyllä on vaikeaa!!

Risto Salonen

Hoitajamitoitus 0.7 on sama kuin jos kaikille koululaisille annettaisiin arvosanaksi joka aineessa 8 ansaitsi hän sen tai ei.
Jokainen vanhus ei tarvitse 0.7 hoitajaa useimmat selviää jopa ilman. Jokainen koululainen ei ansaitse sitä kasia, toiset kympin toiset nelosen.

Pertti Vaulasvirta

Taas se nähtiin. Valtaan pääsemiseksi luvataan ihan mitä vaan. Luvatessa tiedetään luvattu mahdottomaksi. Sillä ei ole väliä, voidaanhan vallassa ollessa sitten selitellä asiaa. Ja äänestäjän muisti on lyhyt ja vaaleihin on taas neljä vuotta. Mistä löytyisi kansanedustajia jotka olisivat toista maata. Ei ainakaan demareista.

Pasi Käyhkö

Eipä hätäillä. Voi olla, että tulevana talvena pukkaa uusia vaaleja.

Näitä demareiden vaalibluffeja on niin monta, että jollain aikavälillä hallituskumppanitkin hermostuvat. Lukuunottamatta Keskustaa, sillä he luulevat vielä maakuntauudistuksen todella toteutuvan.

Seppo Simonen

Aivan vaaleja pukkaa, ensiksi maakuntavaalit sitten kuntavaalit ja aikanaan eduskuntavaalit. Tälle punamultapohjaan rakentuvalla hallituksella on pitkä tulevaisuus kuten taanoin Rafael Paasion ja Kalevi Sorsan aikoihin. Niinä aikoina rakennettiin hyvinvointiyhteiskunta joka mienasi rapautua kokoomuksen ylimieliseen politiikkaan.

Esko Riikonen

Demareitten mielestä kaikki hyvä ja posittinen on heidän ansiotaan. Negatiiviset asiat ovat muiden syytä. Ja demareilla ei ole ollut em aikana enemmistöä eduskunnassa. Ja demarit voisivat joskus katsoa tulevaisuuteen, mutta he vain miettivät entisiä suuruuden aikojaan.

Tapani Tuominen

Nyt kiireellisempiä asioita agendalla. Pitää löytää (löytyi jo) rahat eduskunnasta pudonneiden toverien palkkaamiseksi valtio- yms. sihteeriksi, sekä tietysti puoluetuen 25% korotukselle jne.

Kyllä niin härskiä toimintaa sosilistiliigalta, johon nyt (taas) myös "Kepu pettää aina" -periaatteella vaalit kampanjoineet maaseudun tinanapit kuuluvat.

Mitä niistä vanhuksista! Moniko niistä edes elää seuraaviin vaaleihin?

Arja Nikali

Ottamatta kantaa ennen vaaleja tehtyihin lupauksiin tms., pidän erittäin tärkeänä, että hoitajamitoituksen lakiin kirjaus tehdään harkiten. Tehostetussa palveluasumisessa hoitajat tekevät nykyään paljon ns. tukitöitä (siivous, pyykkäys, tiskaus, pihan hoitoa jne.), jolloin on tärkeää, että lakiin ei kirjata vain numeroa hoitajamitoitukseksi, jolloin noita tukitöitä voidaan periaatteessa lisätä edelleen eikä mitoitus kertoisi oikeasti siitä, paljonko hoitajia on varsinaista hoitotyötä varten. Tukitöiden määrä vaihtelee eri paikoissa. On olennaista yrittää erottaa mitoitusta määriteltäessä tukityöt varsinaisesta hoitotyöstä, jotta tulevalla lailla on jokin todellinen merkitys.

Erkki Häkkinen

Ja lisäksi tämän aamuinen uutinen jossa kerrotaan valmisteluun tulevasta puoluetuen reippaasta korottamisesta!
Sitä saavat mitä tilaavat nämä SDP:n ja RKP:n äänestäjät. Puoluesihteerit eivät "kommentoi" vaan tyytyvät selittelemään jostakin "inflaatiokorjauksesta", nämä tuet on kuulema jääneet jälkeen muusta kehityksestä.
Mielestäni nämä puoluetuet voitaisiin laukkauttaa kokonaan. Aate joka ei itseään elätä joutaa mennä historian romukoppaan

Tapio Vaali

Lakiin kirjattu mitoitus tuskin vaikuttaa nopeasti jos ollenkaan. Hoitoa tarjoaville tahoille, yksityiset ja kunnalliset, pitäisi luoda riippumattoman tahon toimesta ns. hyvän sertifikaatin vaatimukset ( ns. suomilippu). Yliopistotaho voisi varmaankin asiaa hoitaa. Näin päästäisiin nopeasti parempaan tilanteeseen, kun hoitoa tarjoavien tahojen itse olisi nostettava tasoaan voidakseen pysyä "markkinoilla"!!