Maanantai 22.7.2019

Suomen kaupassa poikkeuksellinen ilmiö – Ministeriltä ukaasi: ”Tähän pitää saada muutos”

  • Kuva: Mauri Ratilainen
    Kuva
    Ainoa tehtävässään jatkava edellisen hallituksen ministeri Jari Leppä (kesk) on itsekin maanviljelijä, joka on ottanut tiukan linjan kaupan omiin merkkeihin eli niin sanottuihin private label -tuotteisiin.
|

Faktakulma

Jari Leppä

Syntynyt: 24.6.1959

Koulutus: Maanviljelysteknikko

Ura:

2019– Maa- ja metsätalousministeri

2017–2019 Maa- ja metsätalous­ministeri

1999– Kansanedustaja

1993– Maanviljelijä Antinmäen tilalla

Perhe: Puoliso Kaarina Leppä, koulu­ikäinen tytär

Harrastukset: Liikunta, raviurheilu, metsästys, harrastajanäytteleminen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) työlistalla on useita asioita, joilla hallitus aikoo suitsia päivittäistavarakaupan vahvaa asemaa ruokaketjussa.

”Suomen päivittäistavarakauppa on EU:n kannattavimpia ja maatalous EU:n heikoimmin kannattavia. Tämä epätasapaino ei ole vain suomalainen ilmiö, mutta meillä se on poikkeuksellisen vahva. Sille on tehtävä jotain.”

LUE MYÖS: Hallitusohjelma pelästytti kaupan: Mitä tapahtuu Rainbow- ja Pirkka-tuotteille?

Keinot löytyvät pitkälti selvitysmies Reijo Karhisen raportista, jonka Leppä tilasi ollessaan edellisen hallituksen maa- ja metsätalousministeri. Moni Karhisen ehdotuksista on kirjattu uuteen hallitusohjelmaan.

”Ongelma on se, miten arvonlisä jakautuu elintarvikeketjun sisällä. Vaikka maatalouden tilakoko on kasvanut ja tehokkuutta lisätty, tuottajat eivät saa vietyä kustannusten kasvua ketjussa teollisuuden ja kaupan suuntaan läpi.”

Ministeriön ja muun muassa Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijat ovat jo alkaneet selvittää, miten tuottojen jakautumista ketjun sisällä voisi ohjata.

Kaupan neuvotteluvoima näkyy selkeästi kaupan omien merkkien valmistuksessa. Suomalaisten päivittäistavaraostoista kaupan merkkien osuus on 25 prosenttia.

Julkisuudessa on kummasteltu, miten sääntelyllä voisi puuttua yritysten välisiin sopimuksiin. Kauppa kilpailuttaa teollisuutta etsiessään valmistajaa omien merkkiensä tekoon.

LUE MYÖS: Huoli Rainbow- ja Pirkka-tuotteista leviää – Puhelin alkoi piristä Kuluttajaliitossa

Leppä uskoo, että keinoja on.

”Huonoja sopimuksia saa vapaasti tehdä, emmekä aio puuttua kuluttajahintoihin. Mutta pelin pitää olla reilua. Tilanne on nyt se, että kun bränditalo tekee tuotekehitystä ja hyvä tuote löytyy, kaupat alkavat välittömästi valmistaa samaa tuotetta private labelina panostamatta lainkaan tuotekehitykseen.”

”Kaupan neuvotteluvoiman takia teollisuus ei voi kieltäytyä omien merkkien valmistamisesta. On päivänselvää, että tähän pitää saada muutos.”

Karhisen listalta hallitusohjelmassa on myös esitys kaupan asiakasdatan luovuttamisesta kolmansien osapuolien käyttöön. Tiedoista näkyy, mitkä tuotteet myyvät ja mihin hintaan. Näin esimerkiksi teollisuus saisi hyödyllistä tietoa tuotekehitykseen.

”Nyt tuo tieto on vain kaupalla”, Leppä toteaa.

Haastattelu jatkuu ministeri Lepän videohaastattelun alla.

 

Leppä on Antti Rinteen (sd) hallituksen ainoa ministeri, joka jatkaa samassa tehtävässä kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksessa. Kokemuksesta on apua, kun Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajana heinäkuussa.

”Yhteisen maatalouspolitiikan uudistaminen ja rahoituskehykset ovat puheenjohtajakauden keskeiset asiat. Kolmannes EU:n budjetista on maataloutta ja maatalouden kehittämistä. Suomen kaudella myös biotalouden edistäminen on ­isossa roolissa.”

Edellisen ja nykyisen hallituksen ohjelmien eroa hän kuvailee niin, että nykyiseen tehtävät on kirjattu yksityiskohtaisemmin. Sipilän ohjelmassa korostettiin strategiaa, jonka pohjalta luotiin tavoitteet.

Kumpi on parempi?

”Se jää nähtäväksi.”

Suomeen on suunnitteilla useita sellutehtaita. Leppä ei ota kantaa siihen, kuinka monta uutta sellutehdasta Suomeen mahtuu.

”Markkinat sen ratkaisevat, mutta on hyvä, että tehdään investointeja. Ne mahdollistavat uusien tuotteiden tekemisen. Puuta Suomessa kyllä on, ja metsät kasvavat hyvin.”

Leppä kehuu viime vuonna laadittua Kansallista metsästrategiaa. Sen mukaan Suomi voi lisätä hakkuita 80 miljoonaan kuutioon vuoteen 2025 mennessä ilman, että metsien hiilinielu pienenee.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa. Haastattelun aikaan ehdokkaaksi on ilmoittautunut puolustusministeri Antti Kaikkonen.

”Hyvä, että hän avasi pelin. Tarvitsemme useita hyviä ehdokkaita, jotta linjakeskustelut ovat monipuolisia ja syntyy kunnon kamppailu.”

Lue lisää: Ministeriltä tiukka linja Pirkka- ja Rainbow-tuotteisiin: ”Kauppa otti niskalenkin – halvan ruoan maksaa aina joku”

LUE MYÖS:

Iranilta jäätävä vastaus Donald Trumpille – Venäjältä uusi varoitus

Keskustan Kärnä turhautui: Mihin ministeri Mikkonen pyrkii? – ”Hallitus ei kykene torppaamaan Sierilän voimalaa”

Faktakulma

Jari Leppä

Syntynyt: 24.6.1959

Koulutus: Maanviljelysteknikko

Ura:

2019– Maa- ja metsätalousministeri

2017–2019 Maa- ja metsätalous­ministeri

1999– Kansanedustaja

1993– Maanviljelijä Antinmäen tilalla

Perhe: Puoliso Kaarina Leppä, koulu­ikäinen tytär

Harrastukset: Liikunta, raviurheilu, metsästys, harrastajanäytteleminen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Hos kahden ryhmän markkinaosuus on miltei 90% niin mitä voi odottaa.
Tähän pitäisi puuttua. Miettiä jopa näiden kahden "pilkkomista" koska ovat jo markkinoille liian isoja.
Kilpailua pitää olla. Se pitää hintatasonkin alhaisempana ja lisää tehokkuutta.

Topi Rantakivi

Muistan tuon kahden kaupparyhmän pilkkomisesta jotain yli 15 vuotta sitten, että sellainen pilkotus toisi uusille kaupparyhmille tilaa. Muistaakseni oli puhuttu siitä, että vähintään 4 osaan pilkottaisiin per iso kaupparyhmä.

Timo Virtanen

Tosiasuahan on, että kuluttajat tuntisivat kukkarosaan pilkkomisen. Jos palaisimme ns " kyläkauppa-aikaan" hinnat nousivat vähintään 5-10 % logistiikan heikkenemisen johdosta. Ja lisäksi tietenkin Lepän ajama tuottajahintojen nousu. Valitettavasti ei ole järkevää mitenkään palata menneisyyteen. Ainoa tapa on maataloustuotannon rationalisointi ja muu kehittäminen. Muussa tapauksessa tuonti lisääntyisi ja mastaloustuotanto maassamme näivettyisi kokonaan.

Erkki Johansson

Ongelma ei taida olla niinkään kauppojen omissa merkeissä vaan siinä, että massiiviset K- ja S-ketjut ovat määräävässä asemassa Suomessa.

Kuka tietää, nämää isot ovat ehkä tehneet kartellin keskenään? Ainakin näin kuluttajana se tuntuu siltä, hintaeroa niillä ei ole kuin karvan verran, jos niinkään paljoa.

Pasi Käyhkö

Otetaan käyttöön Ruotsin malli niin koko ala tervehtyy.
Ruotsissa valtio ei tue maatiloja jakamalla massiivista maakohtaista tukea jokaiselle tilalle niin kuin Suomessa tehdään.
Siellä tukea jaetaan vain tilojen tärkeimpiin kehityskohteisiin. Vuonna 2017 Ruotsi maksoi kansallista maataloustukea vain n. 50milj.€.
Siis vain selkeästi kehittyvät maatilat saavat tukea.

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #13

No miten sen ottaa.
Ruotsin maataloudesta suurin osa on Skånessa, Hallandissa ja Blekingessä. Suomessa taas tiloja on paljon Keski-Suomessa jopa Kainuussa ja Lapissa.
Haarukka pitää kärjistäen paikkansa.
Ruotsista saa uusia perunoita, kun täällä vasta mietitään perunoiden istuttamista. No eipä niitä ruåtsalaisia perunoita oikein syö Erkkikään.

Pasi Käyhkö

Timo, Ruotsin lopetettua maatalouden tuet, alkoi maassa tapahtua maatalouden todellista kehittymistä ja yrittämistä.
Täällä hetkellä Ruotsista tulee Suomenkin marketteihin paljon todella laadukkaita ja maukkaita elintarvikkeita.

Risto Ikonen

Sitten vaan alat ajamaan alas koko läntisen pallonpuoliskon maataloustukia, koska niitä maksetaan kaikkialla. Miksikö? Kriisivalmiuden takia. Poliitikot tietää sen perusasian että kansa on tyytyväinen moneen asiaan, mutta nälkään ei.

Risto Nikander

Olen samaa mieltä Lepän kanssa, vaikkakin ajaa omaa asiaansa. EU tuet ja paremmat ansiot Lepälle ja vieläkin varakkaammille kuten Englannin kuninkaallisille, Wahlroosille ja Antti Herlinille (suomalaisia kun ovat). Kaikki EU tuet , menevätkin korruptioon, byrokratiaan ja väärinkäytöksiin koko lasajalla skaalalla. On nillä jopa 50%:illa tuista "saatu jotakin hyvääkin aikaan, kuten tutkomukset osoittavat. VArisankaa suomalaisille maanviljelijöille ei tulekaan mitään, paisi kovat kilpailu juuri AU tukien vuoksi. Eivätkö he edes osaa niitä hakea!

Arvi Hagelin

Kauppa ottaa joka tapauksessa katteensa. Ottaako tasaisesti tuottajilta ja kuluttajilta, siinä vasta ongelma. Kapisosialismi tukiviidakoineen on luonut purkamattoman rakenneongelman. Kilpailusta puhuminen tällaisessa järjestelmässä on vitsi.

Risto Ikonen

Jos täällä maksettaisiin tuotteista viljelijöille sama hinta kuin keskieuroopassa, niin olisi jo sinnepäin. Sitten toisaalta kaupat ei välitä onko elintarvikkeet puhtaita. Sitten vedetään takaisin kun jäävät kiinni. Viimeksi eilen uutisoitiin mtä p,tä on syötetty vauvoille.