Maanantai 22.7.2019

Antti Rinne ärähti perussuomalaisille: ”Jos mitään ei tehdä, satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle sieltä”

Luotu: 
26.6.2019 15:27
Päivitetty: 
26.6.2019 15:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunta keskusteli keskiviikkona Suomen Eu-puheenjohtajakauden ohjelmasta.
|

Oppositiopuolue perussuomalaiset kyseenalaisti keskiviikkona ilmastopolitiikan nostamisen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden pääteemaksi. 

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan Suomen EU-puheenjohtajakauden painopiste on EU:n globaali ilmastojohtajuus.

”Se tarkoittaa sitoutumista ilmastoneutraalisuuteen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu Eurooppa-neuvostossa vuoden 2019 loppuun mennessä”, Rinne sanoi eduskunnalle keskiviikkona antamassaan pääministerin ilmoituksessa.

Lue tarkemmin: Antti Rinteeltä suuntaviivat Suomen puheenjohtajakaudelle ja piikki EU:n arvostelijoille: ”Jos EU ei määrittele sääntöjä, sen tekee joku muu”

Perussuomalaisten kansanedustajan Jani Mäkeän mukaan ilmastopolitiikka ”ei millään tavalla palvele Suomen kansallista intressiä”.

”Tässä on nostettu myös arvoja esille, muttei sitä, että Euroopassa on monta hienoa kulttuuria ja kansallisvaltiota, joita ei pidä tuhota monikulttuurisuudella ja globalismilla. ”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio puolestaan korosti itsenäisten kansallisvaltioiden merkitystä. 

”EU ei valitettavasti enää edusta Eurooppaa vaan vain itseään, harvainvaltaa ja korporatismia. Tarvitsemme enemmän itsenäisiä kansallisvaltioita – jäsenvaltioiden itsenäisyyttä. Suomen kansallisvaltio on paras tapa suojella suomalaista elämäntapaa, turvallisuutta ja arvoja.”

Antti Rinne vastasi arvosteluun korostamalla, että rauha ja vakaus ovat olleet keskeinen lähtökohta Euroopan uniolle. 

”EU ei ole mikään möhkäle, joka ulkoapäin kaappaa valtaa, vaan kansallisvaltiot ovat luovuttaneet sille valtaa niissä asioissa, joissa ovat halunneet. Kysymys ei ole siitä, että joku on kaapannut suomalaisilta valtaa, vaan se on tapahtunut ihan vapaaehtoisesti jäseneksi liittymällä”, hän kommentoi.

LUE MYÖS: Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Kansanedustaja Mika Niiko (ps) kysyi pääministeriltä suoraan, miten Suomen puheenjohtajuuskaudella aiotaan toimia, jotta vuoden 2015 kaltainen pakolaiskriisi ei toistu.

Rinne nosti vastauksessaan esiin YK:n väestöennusteen, jonka mukaan  vuonna 2050 mennessä Afrikassa on 2,4 miljardia ihmistä.

”Ilmastonmuutoksen vuoksi näiden ihmisten elämä siellä käy mahdottomaksi. Jos mitään ei tehdä, satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle sieltä”, hän huomautti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) nosti keskustelussa esiin sen, että Afrikkaa pitää katsoa laajemmin kuin vain kehitysyhteistyön vastaanottajana.

”Afrikkaa pitää katsoa poliittisena toimijana. ”

Sama aihe nousi esiin myös pari viikkoa sitten järjestetyissä Kultaranta-keskusteluissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi olevansa Rinteen kanssa samaa mieltä siitä, että ihmisten lähtöolosuhteita pitäisi parantaa niin, ettei heillä olisi pakkoa lähteä etsimään parempaa elämää Euroopasta.

”Ei Eurooppa voi rakentaa afrikkalaisille hyvinvointivaltioita. Kyllä Afrikan on löydettävä omiin ongelmiinsa afrikkalaisia ratkaisuja”, Halla-aho sanoi.

Lue lisää: Antti Rinne Jussi Halla-aholle: ”Jos se 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle, niin pistetäänkö me rautaa rajalle?”

LUE MYÖS: Kauppa vastaa ministerille: ”Yksisilmäinen näkemys – Private label pärjää, jos brändituote ei tuo lisäarvoa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Helena Salo

Antti Rinne voisi lopettaa niiden vetovoimatekijöiden tarjoamisen, jotta ihmiset pysyisivät siellä kotimantereellaan. Suomi ei voi hoitaa väestöräjähdystä, vaan se on hoidettava siellä, missä se on alkanutkin. Suomi on kyllä siinä mielessä syypää, että olemme jakaneet avokätisesti vuosikymmet vastikkeetonta kehitysapua moniin maihin ja näin pahentaneet tilannetta. Mutta kehitysmaiden ihisten pitää antaa ratkaista omat ongelmasa.. Toki ymmärrän, että tämä ilmastovouhotus ja miljoonien ihmisten auttaminen on osa toisenlaista vouhotusta eli kanasanvaihtoa eli eurooppalaiset ovat liian koulutettuja ja halauvat palkkaa. Halvemoia ratkaisuja halutaan vaikka valehtelemalla.

Raija Lempiäinen

Vääristelet tai ymmärrät tahallaan väärin Rinteen puheet. Juurikin afrikkalaisten pysymistä omalla mantereellaan halutaan avittaa, EU ja jäsenmaat yhdessä . Ei Suomi yksin pysty hommaa hoitamaan. Mitään kansanvaihtoa EI OLE tapahtumassa, se on persujen uutta pelotusanastoa, näitähän riittää! Nimenomaan valvottua ja kohdennettua kehitysapua on Euroopan ja Suomen taholta aiottu antaa. Jopa Halla-Aho on näiden toimien kannalla. Afrikkalaiset autetaan itse rakentamaan hyvinvointiaan, keinot ovat moninaisia, mutta tarvitaan taloudellista tukea!

Timo Laine
Vastaus kommenttiin #14

Toissa vuonna Tansaniassa käydessäni paikalliset olivat sitä mieltä, että Kiina investointeineen on hyödyttänyt tavallisia ihmisiä paljon enemmän kuin kehitysyhteistyö koskaan. Tämä siitä huolimatta, että Kiina vieläpä vaatii investoinneiltaan tuottoa.

Jaakko Aalto

Sanoiko se Antti edes puolta sanaa Afrikan räjähdysmäisen väestönkasvun pysäyttämisestä? Sanoiko Antti edes puolta sanaa siitä, miten kurjuutta aiheuttava surkea hallinto saadaan noissa maissa kuntoon? Ei sattunut ainakaan minun silmiini ja nuo kaksi asiaa ovat ne ylivoimaisesti tärkeimmät syyt Afrikan ongelmiin ja niiden kasvun. Entä sanoiko Antti edes puolta sanaa siitä, miten Kiinan päästöt saadaan alenemaan ja intian päästöjen kasvu pysäytettyä. Ei sattunut minun silmiini. Nuo kaksi puolestaan ovat ne selvimmin päästöjen määrään ja kasvuun vaikuttavat toimijat. Taisi Antti tyytyä poliittiseen liturgiaan puhumalla asioista joilla ei voida vaikuttaa ja joihin täällä ei voida vaikuttaa.

Jukka Mattsson

Rinteen lässytystä ei enää jaksa kuunnella. Jos "sieltä" lähtee satoja miljoonia liikkeelle niin lyökää euroopan rajat kiinni! Jos se ei toimi niin muistelkaa -90 lukua kun Suomeenkaan ei tultu luvatta ilman passia ja viisumia, mistään suunnasta.

Topi Rantakivi

Voisi myös miettiä sitä, että ei tänne satoja miljoonia mahdu. Ongelmat pitää ratkaista siellä, missä ne ongelmat ovatkin ja ne pystytään antamaan kunnon koulutuksilla ja luomaan kunnon perustuksen yhteiskunnan infran rakentamiseen, millään muulla tavoin ei pystytä auttamaan. Sen lisäksi sinne vapaaehtoisesti lähtevät ammattiosaajat saisivat kunnon palkkaa kuukaudessa, että valvoisivat kaikkia siellä olevia tahoja, että saataisiin aikaiseksi toimiva maa infroineen.

En ymmärrä, että miten yksinkertainen ei kelpaa malliksi? EU:han suunnittelee sitä, mitä vuosia sitten on yritetty saada näytille.

Juhani Kleemola

Niin. Apokalyptisten ennusteiden mukaan maapallon lämpötila nousee sadassa vuodessa pari astetta. Käytännössä 0,02 astetta vuodessa.

Se että joku Rinne väittää kahden miljardin ihmisen olevan lähtökuopissa muutaman asteen sadasosan vuoksi keskilämpötilaltaan 25 astetta kylmempään maahan, on populistista idiotismia.

Valitettava fakta on siinä, että Suomi tarjoaa moninkertaisen, ilmaiseksi annetun elintason kaikille maahamme saapuville kehitysmaalaisille. Tämä on se, miksi väkeä tulee, eikä se että uskotaan lämpötilan nousuun joskus sadan vuoden päästä.

Raija Lempiäinen

Kleemola vääristelee. EI Rinne väitä, että lähtee, vaan sanoo ,että jos elämä käy mahdottomaksi näin saattaa käydä! Syynä ei pelkkä ilmastonmuutos vaan myös ennestäänkin köyhien maiden ylikansoittuminen, populistista idiotismia on jatkuvasti vääristellä asioita vain suosion tavoittelemiseksi !
Hallitus on ottamassa sopimusten mukaiset kiintiöpakolaiset, kuten ennenkin, ei se Suomea romuta!

Juhani Kleemola

Afrikassa on vähemmän ihmisiä neliökilometrillä kuin Suomessa. Ei se ole ylikansoittunut.

Ja mikä ne 'köyhät' sitten juuri Suomeen ajaa, jos ei kerran raha.

Ja kiintiöpakolaiset eivät ole kaksi tuhatta miljoonaa afrikkalaista.

Lempiäinen voisi hieman funtsia itsekin, eikä usko Rinteen jokaista populistista heittoa.

Raimo Laine

Suomi antaa kehitysapua miljardin vuosittain ja siitä suurimman osan Afriikkaan. Näin on tehty jo yli 50 vuotta.
Tulokset ovat vähäiset ja osa rahoista häipyy tehottomaan hallintoon ja eliitin taskuihin. Meidän populistipuolueemme on tosin rahanjaon mestari ja osannee hommat paremmin.
Kiintiöpakolaisten lisäksi Suomeen tunkee parituhatta "turvapaikanhakijaa" vuosittain, mikä kyllä kansantaloudessakin tuntuu.

Mikko Toivonen

Antti Rinteen ja koko vihervasemmiston maailmanhalaus-ja elätyspolitiikka on kokonaisuudessaan yksiselitteisen tyhmää toimintaa jota ei pitäisi edes politiikaksi nimittää.
EU tarvitsee täysin pitävät ulkorajat ja halutessaan kykenee sellaiset toteuttamaan.
Sen lisäksi EU tarvitsee aivan pragmaattisen, mutta erilaisen laillisen ja helpon määräaikaisviisumeilla tapahtuvan maahantulon ja nimenomaan kahden kerroksen työmarkkinat missä halpatyövoimalle on määritelty minimipalkkaus ja asumisehdot tuvan työnantajan hoidettavaksi. Sellaiset ehdot mitkä ovat kevyemmät paikalliseen väkeen verrattuna, mutta moninkertaiset heidän lähtömaansa mahdollisuuksiin.
En nyt tarkoita, että pitäisi ryhtyä filippiineiksi, joiden pääelinkeino on koulutetun työvoiman lähettäminen ulkomaille, mutta voitaisiin ottaa oppia maahantulo ja palkaus sekä asutusmääräyksistä, joita esimerkiksi GCC maat, Singapore, Malesia, Australia, Uusi Seelanti, Kanada ja osin USA'kin toteuttavat.
Pakolaisten sotkeminen työmarkkinaan tai kehitysmaiden auttamiseen on fundamentaalisen nyrjähtänyttä ajattelua.
EU voi kyllä ottaa ulkopuolisilta leireillä pienen määrän aitoja ja pakolaisen määrityksen varmistetusti täyttäviä poliittisesti tai uskonnollisesti jahdattuja turvaa, mutta työmarkkinan ja todellisen auttamisen kanssa sillä ei ole mitään tekoa. Ainoastaan moraalin suojella ihmisiä joiden henki ja terveys on poliittisesti uhattuna

Henri Lentonen

Onko Suomella sitten suomalaisia ratkaisuja? Bensaa, elektroniikkaa, ruokaa tulee rajan yli. Ei Suomi selviä ilman kehitysmaiden resursseja: melkein kaikki kahvi tulee myös Afrikasta. Valkuaisomavaraisuus on n. 15% luokkaa: jos rajat laitetaan kiinni, niin suomalaisten pitäisi siis syödä 85% vähemmän lihaa. Ns. isänmaallisten pitäisi lopettaa populismi ja puhua asioista rehellisesti.

Erkki Martikainen

Suomen elintaso ei taatusti romahda Afrikan maiden tasolle vaikkei kehitysmaiden resursseja käytetä yhtään. Saattaa olla että ylellisyystavaroita kuten sitä kahvia on vähemmän mutta ensihärdellin jälkeen Suomi pystyy ruokkimaan kaikki kansalaisensa. Juuri tuon takia maataloutta ja maatalousosaamista ei saisi menettää yhtään enempää nykyisestä mutta sitä ei vihervasemmisto ymmärrä.

Juhani Kleemola

Mikä ratkaisu on väestönsiirto?

On tämä idioottien hommaa. Kolme vuotta sitten kiljuttiin, että meidän pitää päästää lähi-itäläiset maahamme. Nyt kiljutaan, että meidän pitää ottaa Afrikka maahamme. Mikä sakki seuraavaksi: japanilaiset transukääpiöt?

Mikko Toivonen

"Bensaa", elektroniikkaa ja ruokaa tulee rajan yli!'

Niinpä tuleekin, mutta sekä bensaa, että elektroniikkaa tosiasiallisesti Afrikasta erittäin vähän. Elintarvikkeita ei juuri laisinkaan. Kahvia kyllä tulee, mutta kokonaismäärästä syhteellisen vähän. Pääosa tulee Etelä Amerikasta, samoin valkuaisaineet ja niistä johdettu tuotanto tuonnin osalta. Suomi on riittävän omavarainen kaikkien peruseleintarvikkeiden tuotannon osalta ja osin yliomavarainen niin että tuotetaan suurilla tuilla muiden syötäväksi. Tuontia tulee luonnollisesti materiaaleista ja elintarvikelajeista joiden kasvatus taloudellisessa mittakaavassa ei ole kovin Suomeen istuvaa kuten vaikkapa banaanit ja juurikin kahvi.
Afrikka kykenisi kuitenkin omilla resursseillaan äärettömästi suurempaan sekä tuote, että työvalikoimaan, vaan ei kykene.
Kyllä tällaisessa keskustelussa on osallistuttaessa oltava peruskäsitykset kunnossa ja rehellisyys tallella kun arvioidaab jonkun alueellista suoritusta, suorituskykyä-, tai kyvyttömyyttä.
Afrikka on kautta tunnetun historiansa ollut poikkeuksellisen kyvytön maanosa huolehtimaan itsestään hyväksytyn ihmisyyden tasolla, puhumattakaan muiden auttamisesta. Miksi näin on on jokaisen rehellisen yksilön kysyttävä itseltään.
Tällä hetkelläkin Afrikka on täysin aasikärryn ajaja ja raaka-aineiden toimittaja Kiinalle ja myös muulle teolliseen toimintaan kykenevällä maalle ja maanosalle.
En itsekään tiedä mitä pitäisi tehdä Afrikkaa yleisesti auttaakseen.
Varmaa on kuitenkin, että se ei apua antamalla tai lisäämäällä parane vaan maanosa on ajettava sellaiseen malliin, missä sen johtajilta loppuu ruoka ellei johtamiensa kansojen elinolot, koulutus ja demokratia parane. Ehkä silloin Afrikan johtajatkin vasta heräisivät

Sami Rinta-Mänty

#5

Eihän ilmaisu rajat kiinni tarkoita että kansainvälinen kauppa ja muu kansainvälinen kanssakäyminen lopetetaan. Se tarkoittaa sitä että maahan pääsevät sisään ne, joilla on siihen oikeuttavat asiakirjat kunnossa. Näinhän suurin osa maailman maista toimivat.

Raimo Laine

Meidän maataloutemme kyllä hoitaa lihantuotannosta suurimman osan ja vain pieni osa tulee muualta ja valmistuotteista. Myös lihanjalostus on etupäässä suomalaista ja työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Kalliit hinnat muodustuvat sitten kauppamonopolien huippuvoitoista.

Lauri Kiiski

Melkoinen pölvästi tämä Rinne.

Kiina ja Intia liki 3 miljardin väestöineen on lisäämässä ilmastopäästöjä edelleen ja siinä Suomi ja EU ovat sinänsä sivustakatsojan rooleissa.

Toki nyt sosialismiin pyritään tällä kertaa ilmastoverotuksen kautta punavihermarxismin keinoin.

Maolaiskommunistinen Kiina vain on lisäämässä kivihiilen polttoa liki 30 % vuoteen 2030 mennessä, joka eroaa kovasti hyödyllisten idioottien haaveista.

Jukka Mikkola

Kirjoitin tämän lehden kommentissani 17.6.2011 ”Suomen tie on Kreikan tie.” Tällä tiellä velkaantunut Suomi-neito kulkee kaiken aikaa. Nyt näyttäisi siltä, että neidolla olisi edessään Rinteen hallituksen (”viisikon”) myötä loppukirin aika ennen troikan (EU, EKP, IMF) kohtaamista. Suomi-neito saa tästä ilmastonmuutoksesta mukavan myötätuulen loppukiriin.

Mitä enemmän Afrikkaan annetaan rahaa, sitä enemmän väestö siellä lisääntyy. YK:n raportin mukaan Afrikan väkiluku oli 1256 miljoonaa vuoden 2017 väestölaskennan mukaan. Se on 228 x Suomen väkiluku.

Pauli Haukka

Rinne nosti vastauksessaan esiin YK:n väestöennusteen, jonka mukaan vuonna 2050 mennessä Afrikassa on 2,4 miljardia ihmistä.

”.... Jos mitään ei tehdä, satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle sieltä”, hän huomautti.

YK:n raportin mukaan jo nyt Välimeren yli tulleista "turvapaikanhakijoista" yli 90% oli elintasopakolaisia, joten vaikka ilmastomuutos pysäytettäisiin Eurooppaan vyöryy silti satoja miljoonia ihmisiä vuoteen 2050. Maapallon väkimäärä on saatava supistumaan, ilmastomuutoskin on vain saman ongelman seuraus.

Markku Koivisto

Mitä uutisia seuraamalla merkille olen pannut, ei sieltä nälänhädän takia ihmisiä juurikaan Eurooppaan saavu, siis kuivuuden tai muiden luonnonkatastrofien takia. Tuntuvat mieluummin kuolevan paikalleen, niin traagista kuin se onkin. Mutta keskinäiset vihanpidot sodan asteelle kehittyessään saa vielä hyväkuntoiset ihmiset liikkeelle, jopa joskus Eurooppaankin asti. Sama koskee lähi-itää. Ilmaston muutoksesta noissa invaasioissa ei ole ollut ollenkaan kysymys.
Aiemmin paljon puhuttu aavikoituminen (ilmastonmuutos?) hitautensa vuoksi aiheuttaa muuttoliikettä mutta vain lähialueille.
Yht'äkkinen satojen miljoonien liikkeelle lähtö edellyttäisi mielestäni yht'äkkistä valtava katastrofia hyvin laajalla alueella. Hidas kuten ilmastonmuutos aiheutta sopeutumista ensisijassa ja vähittäistä hakeutumista harvaan asutuille mutta siedettävämmille seuduille, joita Afrikan manterella ainakin vielä riittää yllin kyllin. Paikallisiin heimosotiin, jopa kansanmurhiin, se on johtanut, ei koskaan vielä kansainvaelluksiin.
Varautuminen ilmastonmuutoksen torjunnalla ehkäistä sadan- tai satojen miljoonien ihmisten massamuuttoa on pahasti yli lyövää huonoa propagandaa. Ilmaston muutoksen torjunta sinänsä on oikea suunta, mutta järkevissä puitteissa. Pakolaisiin vetoaminen ei sellaista ole.

Tapani Tuominen

Rinteen ajatusmaailma on apokalyyptisen typerää. Tavaako hän iltaisin Raamatun heinäsirkka yms. vitsauksia vai mistä tämä idiotismi kumpuaa?

Afrikan ongelmat eivät ratkea Euroopan eivätkä varsinkaan Suomen tekohengityksellä. Vain he itse voivat ymmärtää, että tekemällä vain kaksi lasta, molemmat voivat elää hyvin, sen sijaan, että tekevät seitsemän, joista kaksi kuolee ja kaikki loput voivat huonosti

Onko tämä liikaa vaadittu aikuisilta ihmisiltä? Olisiko aika alkaa suhtautua afrikkalaisiin kuin muihin kanssaeläjiin tällä planeetalla eikä pudotella heille riisipusseja koneesta kuin jollekin idioottilaumalle? Koska Afrikan on tarkoitus kasvaa aikuiseksi?

Timo Hietanen

Afrikka ja Isisin entiset Suomineidot. Paljonko tämä kaikki puuhastelu
mahdottoman edessä tuleekaan maksamaan suomalaiselle veronmaksa-
jalle? Afrikan valtiot lienevät itsenäisiä ja omat pressansa ja ministerinsä
ja valtiosihteerinsä valinneet. Miksi mennä jatkuvasti käsi ojossa poltta-
maan miljardi tai sata savannille ? Afrikan väestönkasvulle Antti ei voi
yhtikäs mitään ja Suomen ilmastopuuhastelu kirpun kokoisena tekijänä
on itsensä pettämistä. Olisiko peiliin katsomisen aika ja lopettaa ajoissa
hiekkalaatikolla möyriminen ja vaihtaa vaipat itselle ja naapurin mummolle ?

Erkki Malinen

Rikkaat länsimaat on kupanneet Afrikkaa orjakaupasta lähtien, sieltä on orjatyöllä kaivettu timantit sun muut rikkaudet. Nyt on länsimaitten velvollisuus jelpata niitä että ne pystyy elämään kotonaan, mutta se jelppi pitää olla sellaista mikä kehittää Afrikkaa koulutus etunenässä. Jos toinen vaihtoehto on että sadat miljoonat lähtee liikkeelle, kenestä teistä kommentoijista on painamaan liipaisinta. Ahtisaari oli valmis laittamaan rautaa rajalle kun Neuvostoliitto kaatu ,kun pelättiin maatuskojen ryntäystä mutta kukahan olis liipaisinta painanu.