Maanantai 22.7.2019

Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Luotu: 
26.6.2019 17:42
Päivitetty: 
26.6.2019 17:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho vastustavat niin sanottujen Isis-naisten tuomista Suomeen. Pääministeri Antti Rinne pitää tärkeänä, että lapset saadaan tavalla tai toisella autettua parempaan tilanteeseen.
|

Väittely terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleiden, nyt Lähi-idän konfliktialueen leireillä olevien suomalaisten tuomisesta Suomeen on saanut uusia kierroksia keskiviikkona. 

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi yksiselitteisesti, ettei Suomen pidä auttaa niin sanottuja Isis-vaimoja palaamaan. 

”En tunne mitään sympatiaa niitä kohtaan, jotka ovat vapaaehtoisesti lähteneet Suomesta palvelemaan terroristijärjestöä. Lasten kohdalla pitää harkita tapauskohtaisesti”, Orpo tviittasi. 

”Lapsi ei ole voinut kohtaloonsa vaikuttaa. Pieniä lapsia on pyrittävä auttamaan, mutta se on vaikeaa, sillä viranomaisten toimivaltuudet Syyriassa ovat rajalliset. Ilman vanhemman lupaa lasta ei voi tuoda takaisin. Siksi tarvitaan tapauskohtaisia toimia”, hän jatkoi.

 

 

Toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi aihetta paljon suorasanaisemmin. Hän kysyy, haluaako Suomi olla ”turvasatama, josta voi lähteä leikkaamaan kurkkuja ulkomaille, ja jonne voi aina palata jäähdyttelemään, kun bileet ovat ohitse”.

”Lapsia käytetään keskustelussa keppihevosena, mutta arveluni on, että juuri naiset ovat ne, jotka Suomeen halutaan takaisin. Kyse on suvaitsevaisesta trippailusta ja itsetehostuksesta”, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Halla-aho pitää selvänä, että  jos lapset käydään hakemassa leiriltä, äidit tulevat mukana. 

”Jos äidit tulevat Suomeen, heitä ei tulla syyttämään tai tuomitsemaan rikoksista sen enempää kuin tänne jo aiemmin palanneita Isis-taistelijoita tai näiden morsiamia. Lasten huostaanotolle ei löydetä perusteita.”

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan on selvää, että Suomen pitää kaikissa tilanteissa toimia oikeusvaltioperiaatteiden mukaan. 

”Suomi ei voi valita, milloin toimimme lakien mukaan ja milloin ei”, hän toteaa Twitterissä.

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen on samaa mieltä. 

”Oikeusvaltiossa viranomainen ei voi valita, milloin lakia sovelletaan. Kaikkein vähiten on varaa valita silloin, kun kysymys on perus- ja ihmisoikeuksista”, hän huomauttaa.

 

 

”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Jihadismin tutkija Juha Saarinen huomauttaa, ettei kyseessä ole millään tapaa yksiselitteinen asia tai ilmiö. Hän korostaa, että kun keskustellaan lapsisotilaista tai terroristisissa järjestöissä toimivista lapsista, puhutaan moniulotteisesta ja monimutkaisesta ilmiöstä, jota ei tulisi yksinkertaistaa. Saarinen toteaa, että myös lapset voivat tehdä julmuuksia osana aseellisten ryhmien toimintaa. 

”On ilmiön ymmärtämisen kannalta todella ongelmallista luoda harhakuvaa siitä, että kaikki konfliktialueelle vanhempiensa mukana päätyneet lapset ovat viattomia/syyttömiä. Lapset eivät ole moraalisesti vastuussa siitä että he ovat päätyneet konfliktialueelle tai Isisin vaikutusvallan alaisuuteen. Joissain tapauksissa jopa Isisin riveihin. Tässä moraalinen vastuu on täysin niillä, jotka veivät lapset konfliktialueelle sekä Isisillä itsellään”, hän kirjoittaa laajassa tviittiketjussa.

Saarisen mukaan ”lapsi”-termin alaisuuteen mahtuu kuitenkin tuhansia pelkästään länsimaista tulleita alaikäisiä. 

”Osa heistä on osallistunut Isisin aseelliseen toimintaan. Osa muunlaiseen toimintaan. Jotkut ovat jopa teloittaneet vankeja. Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät. Etenkin sellaisissa tapauksissa, joissa rikosoikeudellisen vastuun ikä ylittyy. Lapseus (ja nuoruus) ylipäätään ovat kulttuurisidonnaisia käsitteitä. Mikä on lapsi länsimaissa ei välttämättä ole tätä Irakissa, Syyriassa (tai Isisin kalifaatissa). Moraalisesti tai laillisesti.”

”Jos se olisi helppo asia päättää, se olisi jo päätetty”

Laaja joukko suomalaisia oikeustieteilijöitä otti asiaan kantaa viime viikolla linjaten, että perustuslain 9. pykälän mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen 4. pöytäkirjan 3. artiklan mukaan ”keneltäkään ei saa evätä oikeutta tulla sen valtion alueelle, jonka kansalainen hän on”.

”Tämä jättää jäljelle vain kysymyksen siitä, pitääkö viranomaisten aktiivisesti avustaa heidän tuloaan maahan. Konsulipalveluista annetun lain mukaan asianmukainen Suomen edustusto ”voi avustaa evakuoinnin järjestämisessä kriisi­alueelta lähimmälle turvalliselle alueelle tai kotimaahan”. Vaikka muotoilu on avoin, säännökseen liittyvässä hallituksen esityksessä on selvästi todettu, että tällaisessa tilanteessa päätarkoituksena on siis avustaa kansalaisia siirtymään kriisialueelta turvalliselle alueelle”, he kirjoittivat Helsingin Sanomissa.

Oikeustieteilijöiden mukaan konsuliavustamisesta ei saa luopua rangaistuksena. 

”Avustamisen perusteina ovat avun tarve ja joutuminen hädänalaiseen asemaan.”

Lue tarkemmin: Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle ainakin velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”

Pääministeri Antti Rinne (sd) totesi keskiviikkona, että ratkaisun tekeminen vie aikaa. 

”Jos se olisi helppo asia päättää, se olisi jo päätetty. Asian ympärillä on inhimillisiä syitä, turvallisuusasioita, oikeudellisia asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Ratkaisun tekeminen vaatii nyt vain aikaa. Minulle on tärkeintä se, että lapset saadaan tavalla tai toisella autettua parempaan tilanteeseen”, hän sanoi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden vuoksi pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Juha Saarinen huomauttaakin,  etteivät hänen kommenttinsa tarkoita sitä, etteikö voisi edelleen puoltaa kaikkien lasten välitöntä kotiuttamista. 

”Se on täysin validi näkemys. Niin kauan, kuin se pohjautuu tosiasioihin.”

Lue lisää: 

Muhiiko hallituspuolueissa kiista Isis-naisista? – ”Harkitsematon ulostulo keskustalaisilta”

Vakava vetoomus Isis-palautuksista Maria Ohisalolle - BenTV: ”Älä edes harkitse”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Latvala

Mikä on lapsen ikäraja Suomessa - 16 vai 18 vuotta? Vrt. 16 v. saa äänestää srk-vaaleissa, mutta srk:aan kuulumisesta saa päättää vasta 18 v? Voi hyvinkin ajatella, että 15-16 vuotias on jo tietoinen ja vastuussa tekemisistään ja jo mahdollisesti radikalisoitunut. Jos laki sallii, voisi palautettavien lasten yläiäksi määritellä 12 vuotta.

Nita Hillner

Isis-naisten piirissä työskentelevä ruotsalainen lääkäri on kertonut että kalifaatissa jo 10-vuotiaat pidettiin aikuisina. Eli joutuivatko jo tämän ikäiset teloittamaan tottelemattomia ihmisiä/vankeja? Nämä nuoret voivat myös ajatella tänne tullessaan, että ovat joutuneet vihollisten keskelle, sillä heidät on aivopesty ajattelemaan niin. Nämä lapset tarvitsevat vuosikausia hoitoa, rakkautta ja rajoja eikä sekään vielä ole tae kuntoutumisesta. Miten ihmeessä jotkut vanhemmat ovat halunneet viedä lapsensa noin sairaaseen ja vaaralliseen paikkaan ihan vapaaehtoisesti?

Minä itse ajattelen että nämä naiset ja miehet, jotka jäivät alueelle vaikka näkivät suurta pahuutta, tavallaan viihtyivät siellä. Tiedetään, että osa ihmisistä pokkeusoloissa tekevät pahoja tekoja/tappavat/raiskaavat siitä yksinkertaisesta syystä, että se on mahdollista ja se on helppoa eikä ole rangaistuksen pelkoa.

Tapani Tuominen

Missä tämä märkä itku oli kun pieniä jesidi-tyttöjä myytiin orjiksi, raiskattiin ja tapettiin kauheilla tavoilla?

Missä oli silloin 2000- > Demla-juristien kerma, kun me muut huusimme sosiaalisessa mediassa, että meidän tulee hakea ja tuoda maahan oikeita pakolaisia eikä irakilaisia partureita? Istuivat Kallion baareissa, jalat metrin ilmassa todellisuudesta, lipimässä veronmaksajien heille maksamaa keskioluttuoppia.

Elämä on.

Raimo Laine

Isiksen Kalifaatti julisti ensitöikseen sodan kaikille Länsimaille, myös Suomelle. Naiset lähtivät siis maahan, joka kävi sotaa Suomea vastaan, ottivat sen kansalaisuuden ja luopuivat Suomesta. Ennen tällaista kutsuttiin Valtiopetokseksi, joista langetettiin äärimmäisiä tuomioita.
Naisia syytetään myös mm. Jesidi-kristittyjen tappamisesta.
He ovat tehneet rikoksensa Irakissa ja Syyriassa ja siellä heidät tulee tuomitakin, koska todisteetkin ovat siellä.
Suomessa kaikki sortuisi todisteiden puuttumiseen.

Satu Heinonen

Jos suomalaiset naiset ovat vapaaehtoisesti lähteneet isis-sulhojensa mukaan kalifaattia rakentamaan, niin mikä velvollisuus Suomen valtiolla on heitä vetorahoilla tuoda Suomeen? Orvoiksi jääneiden lasten tuomisrn ymmärtää. Jos naiset ovat syyllistyneet Irakissa rikoksiin heidät tulee tuomita siellä. Ei rikollisia Suomeen.

Erkki Malinen

Ainoa oikea konsti olis laatia laki että kaikki vierastaisteliaksi lähtiät tuomitaan vähintään 5v vankeuteen. Oli se sota ketä vastaan tahansa, meillä ollaan kaksinaismoralisteja tässä asiassa Ss miehet oli muka puhtosia poikia vaikka ne oli samoja tappajia kuin Sakemannitkin.

Jukka Mikkola

Viisautta 450 vuoden takaa. Olaus Petri: ”Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä.”

Oikeusvaltio ei ole ollut lakeja luodessaan varautunut siihen, että lakeja voitaisiin käyttää ihan omin voimin heikentämään oikeusvaltion kansalaisten turvallisuutta ja käyttää oikeusvaltiota rikoksiin syyllistyneiden ihmisten pakopaikkana.

Isisin kalifaatista joutui pakenemaan sen hirmuhallintoa mm. 60 000 kristittyä.

Nyt ollaan tätä Isis-väkeä hyysäämässä Suomeen. Ei voi kuin ihmetellä tätä typeryyden määrää.

Arvi Hagelin

Ei oma-aloitteisesti poismuuttaneita kohtaan ole mitään valtiollisia velvoitteita. Valtion ei tule olla aktiivinen asiassa, vaan jättää silleen. Poliittisten säälipisteiden kerääminen veronmaksajien rahoilla on moraalitonta.

Markku Peltola

Mitä opimme tästä?
Ota lapset mukaan, kun lähdet Suomesta sotimaan ja terroritekoja tekemään, niin pääset turvallisesti ilmaiseksi paluumatkalle, koska lapset ja Suomi.
Miksi kukaan ei estänyt noitten Suomi-ISIS-kaksoiskansalaisten lähtemistä.
Miksi suvaittiin lähteminen Kalifaattiin? Jo se on rikos, että suvaitaan lähteminen terroristien Kalifaattiin.
70-luvulla oli rangaistuksen uhalla kielletty Suomen kansalaista liittymästä vieraan maan sotavoimiin esim USAn merijalkaväkeen. Onko se nyt sallittu?

Pekka Siikala

Tiettävästi Suomesta on lähtenyt 80 miestä isistaistelijoiksi, ja tiettävästi 20 heistä on palannut Suomeen. Jostain syystä heistä ei juurikaan puhuta, mutta näiden naisten ja lasten mahdollisesti muodostamasta turvallisuusuhasta kohkataan aivan tavattomasti.

Markku Peltola

Lukekaa kommentit, niissä on hyviä ajatuksia vuodelta 2014.
http://caalim68.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175092-isis-suomensomalit-tarvi...

Tuliko tästä laki?
*** Hallitus alkaa myös valmistella lakia, jonka nojalla taistelijoiksi ulkomaille lähteviltä voisi ottaa passit pois. ***

Ilona Oksanen kirjoitti 6.9.2014 15:07 :
"Hallitus alkaa myös valmistella lakia, jonka nojalla taistelijoiksi ulkomaille lähteviltä voisi ottaa passit pois.
...Kun sinne lähtevät vapaaehtoisesti ne jotka ovat tässä maassa vuosia asuneet,miten se voi olla suomen valtion vika??"

Aslak Koivuila 6.9.2014 15:31
"APUA APUA !
Me emme kotoudukkaan, tehkää syylliset jotain !!

Ei vaan siis aikuisen vastuullisesti, ISIS-veteraanien kuntoutus tarpeen ennakoitaminen on aloitettava aikailematta, kun SDPn edustaja jokin viikko sitten vaati."

Martti Mykkänen

Jussi Halla-aholla logiikka toimii, oikeusoppineilla ja vihervasemmistolla ei alkuunkaan.
Ensinnäkin mitä tulee isis-äiteihin, niin voiko olla selkeämpää irtisanoutumista kansalaisuudesta kuin hypätä vihollisarmeijan riveihin, armeijan, joka on ihmiskunnan julmimpia ja joka ei kunnioita mitään kansainvälisiä humanitaarisia tai muita julistuksia ja sääntöjä.
Vastuu lapsista kuuluu vanhemmille. Jos vanhemmat ei siihen kykene, niin yhteiskunta voi suorittaa huostaanoton. Jos Suomi vastaanottaa lapsia ja erottaa heidät vanhemmistaan, niin silloin se on pakkohuostaanotto.
Suomi ylpeilee kasvatustieteistään ja koulutuksestaan. Tutkimuksissa on moneen kertaan todettu, että lapsen varhaisten vuosien kokemukset ohjaa tulevien vuosien käyttäytymistä. Isis-lapset ovat saaneet hurjan aivopesun. Heidät on kasvatettu vihaan ja väkivaltaan, mutta ei vastuuseen ja työhön. On sekä naiivia että vastoin tutkimuksia haaveilla, että jouduttuaan liriin, leireihin ja pulaan, niin kaikki entinen oppi ja tunteet olisivat poispyyhkäistyt ja voitaisiin lähteä puhtaalta pöydältä.
Suomen valtion johtoon, oikeuslaitokseen yliopistoihin ja korruptoituneeseen politiikkaan on pesiytynyt fariseuten yhteiskuntaluokka, joka katselee maailmaa pykälien ja julkilausumien, kirjojen ja "tutkimusten" kautta, mutta he ovat menettäneet näköyhteyden ja kosketuksen elävään elämään. Se näkyy myös valtakunnan korkeimpien oikeusoppineiden laintulkinnoidta ja uskomattomista johtopäätöksissä.
Politiikkaan ei kuulu faktoihin perustuva perustelu. Puheet ovat silkkaa fiktiota ja lyriikkaa.