Lauantai 20.7.2019

Hovioikeus: Jari Aarniolle pitkä vankeustuomio – Uudet todisteet vahvistavat: Aarnio on ”Pasilan mies”

Luotu: 
27.6.2019 09:38
Päivitetty: 
27.6.2019 11:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jari Aarnio arkistokuvassa.
|

Helsingin hovioikeus on pääosin pitänyt voimassa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumetuomion niin sanotussa tynnyrijutussa. Käräjäoikeus on aiemmin tuominnut Aarnion kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, ja rangaistus pysyy alentamattomana, vaikka syyte on eräiltä osin hylätty hovioikeudessa.

Hovioikeus katsoo Aarnion syyllistyneen viiteen törkeään huumausainerikokseen sekä törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin. Tuomion mukaan Aarnio oli huumeita Hollannista Suomeen tuoneen vastaanotto-organisaation keskeinen tekijä, ja lisäksi hänellä oli ilmeinen yhteys myös Hollannissa toimineeseen huumetynnyreiden lähettäjäorganisaatioon.

LUE MYÖS: Hovioikeus: Jari Aarnion väite 447 000 euron palkkiosta oli perätön

Hovioikeus katsoo, että Aarnio on käyttänyt hyväksi virkansa suomia mahdollisuuksia huumausainerikosten tekemiseksi ja niiden peittämiseksi ”piittaamatta seurauksista, joita muille hänen toiminnastaan aiheutuu”.

”Rikokset ovat olleet erittäin vakavia ja vahingollisia ja osoittaneet poliisin päällikkövirassa toimivalta henkilöltä poikkeuksellista häikäilemättömyyttä. Hovioikeus ei ole alentanut käräjäoikeuden Aarniolle tuomitsemaa 10 vuoden vankeusrangaistusta”, oikeuden tiedotteessa todetaan.

Uusia todisteita: Vain Aarnio käytti ”Pasilan miehen” liittymiä

Syyttäjä esitti hovioikeudessa uutta näyttöä siitä, että Aarnio on käräjäoikeuden johtopäätöksen mukaisesti ollut niin sanottu ”Pasilan mies”, joka on käyttänyt prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen. Aarnio itse on kiistänyt väitteen, sillä hänen mukaansa liittymiä käytti joukko poliisimiehiä.

”Uusi näyttö on antanut vahvaa lisätukea sille käräjäoikeuden johtopäätökselle, että Aarnio on ollut ’Pasilan mies’, joka on käyttänyt prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen. Useat eri seikat kunkin yksittäisen tynnyrilähetyksen kohdalla ovat yhdistäneet Aarnion tynnyreihin liittyviin tapahtumiin, eikä Aarnion osallisuudesta ole jäänyt epäilyä”, hovioikeus toteaa.

”Uudet todisteet ovat vahvistaneet sitä käräjäoikeuden johtopäätöstä, että Aarnio on ollut ’Pasilan miehen’ prepaid-liittymien ainoa käyttäjä. Kulunvalvontatiedot ja muut todisteet Aarnion liikkeistä sopivat paitsi toisiinsa myös liittymien televalvontatietoihin, useissa tapauksissa minuutin tarkkuudella”, tiedotteessa todetaan.

Syyttäjä esitti uusina todisteina tietoja Itä-Pasilan virastokeskuksen kulunvalvontajärjestelmästä. Virastokeskuksessa on sijainnut Aarnion johtaman huumerikosyksikön työtiloja.

”Hovioikeudessa on ollut riitaa siitä, onko kulkuavain, joka on takavarikoitu Aarnion hallusta hänen kiinniottonsa yhteydessä, ollut hänen omassa käytössään. Hovioikeus on päätynyt siihen johtopäätökseen, että kysymyksessä on ollut Aarnion henkilökohtainen kulkuavain. Sen käyttö on esimerkiksi alkanut Aarnion palatessa virkavapaalta ja katkennut aina Aarnion lomamatkojen ajaksi”, oikeuden tiedotteessa todetaan.

Hovioikeuden mukaan uusilla todisteilla on ollut keskeinen merkitys Aarnion esittämän vaihtoehtoisen tapahtumainkulun arvioinnissa. Uusi näyttö osoitti paikkansa pitämättömiksi eräät Aarnion kantaa tukeneet todistajien kertomukset. Kolme Aarnion entistä alaista kertoi käräjä- ja hovioikeudessa yksityiskohtaisesti puhelinten liittymisestä tietolähdetoimintaan sekä puhelinten käytöstään, mutta uudet todisteet ovat näiden kertomusten kanssa ristiriidassa.

”Kulunvalvontatietojen mukaan kyseiset poliisimiehet ovat liikkuneet Itä-Pasilan virastokeskuksessa samaan aikaan, kun liittymiä on käytetty Pasilan ulkopuolella”, oikeus toteaa.

Oikeuden mukaan Jari Aarnio vaikeutti tynnyriasian selvittämistä tutkinnan aikana lavastamalla ”erityisen suunnitelmallisella tavalla” syyttömän miehen keskusrikospoliisin etsimäksi Pasilan mieheksi.

Aarnion tuomio ei vielä ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea valituslupaa.

Hovioikeus määräsi Aarnion ja kaksi hänen rikoskumppaniaan heti vangittaviksi. Aarnio on hovioikeuden nyt antaman tuomion lisäksi saanut lainvoimaisen tuomion niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Lue lisää:

Jari Aarniolle 10 vuotta ehdotonta vankeutta

Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion Trevoc-jutussa

Jari Aarnion asianajaja MTV:lle: Oikeus ei ymmärtänyt miten huumepoliisi toimii

Yle: Poliisijohdon syytteet kaikki nurin – kyse historiallisesta rikosjutusta

Hovioikeus tuomitsi vankilaan myös rikollisjärjestö United Brotherhoodissa toimineen Keijo Vilhusen, jonka hovioikeus katsoi syyllistyneen kahteen törkeään huumausainerikokseen yhdessä Aarnion kanssa. Hänen syytteensä hylättiin hovioikeudessa osittain, mutta kymmenen vuoden vankeusrangaistus pysyi voimassa.

Käräjäoikeuden tuomiota muutettiin kahden muun rikoskumppanin osalta. Seija Kortekallio-Lammen seitsemän vuoden vankeusrangaistus aleni hovioikeudessa kahden vuoden ehdottomaksi vankeudeksi ja Mari Romano tuomittiin kolmen vuoden ja kahden kuukauden sijasta kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

LUE MYÖS:

Antti Rinne ärähti perussuomalaisille: ”Jos mitään ei tehdä, satoja miljoonia ihmisiä saattaa lähteä liikkeelle sieltä”

Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Mikkonen

Helsingin käräjäoikeuden ja hovioikeuden päätökset viikolla 26 kertovat lahjomatonta tarinaa siitä, kuinka huumepoliisi on tehnyt suomalaisesta huumeongelmasta sellaisen kuin me sen uutisista tunnemme. Tämä on mahdollista siksi, koska huumepoliisi ei ole missään valvonnassa eikä kukaan kanna tästä tilanteesta vastuuta. Eivät edes poliitikot, koska huumeongelma on antanut muutamille tilaisuuden moraalisten irtopisteiden keräämiseen. Kieltolaki on niin karikolla kuin joku yhteiskunnallinen kokeilu vaan voi olla.

Tuiccu Karhu

Tuntuu niin järjettömältä, että nämä miehet saavat 10 vuoden tuomion, kun taas lapsenraiskaajista osa jätetään tuomiotta, osa saa ehdollista tai parin vuoden tuomion.
Kyllä on mätää näissä tuomioissa.
Hyi helvata, pthyi

Petri Suomi

Onkohan niitä huumeita kukan Suomessa nähnyt tai käyttänyt. Niistä kun ei puhuta mitään. Luin vain yhden jutun jossa kerrottiin, että tynnyreitä on tullut, mutta huumeita niistä ei löytynyt. Jos niitä ei ole löytynyt, niin miten voidaan tuomita huumeiden salakuljetuksesta? Erikoista on myös se, että juttua on tutkinut KRP. Aarnihan hyllytettiin jo kerran ennenkin KRP:n ilmiannettua hänet muutaman muun huumepoliisin, kun nämä eivät pidättäneet etsintäkuulutettua tietolähdettään. Poliisin ylin johto pyysi Aarnion kuitenkin takaisin virkaansa. En ole lukenut pöytäkirjoja, joten nämä ovat vain ajatuksia. Ei totuuksia välttämättä. Lähinnä koko tuomio tuntuu perustuvan tähän puhelinten teletietoihin. Eli, kuka on kantanut useaa kännykkää mukanaan, joissa eri numerot. Trevoc jutusta oli toisessa erittäin arvostetussa lehdessä juttu, jossa siinäkin ihmeteltiin seurantalaitteen kanssa KRP sähläsi. Sitä yritettiin koodata KRP:n palkkalistoilla olevien miesten toimesta. Laitteen valmistus taas oli muualla. Kun koodaamisesta ei oikein tullut mitään, se annettiin Trevocille ja KRP:ssä tiedettiin kuka sen startup firman omisti. Trevoc syytteessä painotetaan Aarnion hyviä välejä sen omistajan kanssa, joka rikoksista tuomionsa lusinut. Tätä pidettiin rikollisen suosimisena. Lain mukaan lehdessä huomautetaan, että tuomion lusittuaan on henkilö sujut, eli se siitä. Italiassa Trevocin laitteet on edelleen toiminnassa, mutta KRP lopetti niiden käytön heti, muka yllättyneenä Trevocin omistajan henkilöllisyydestä. Ihmeellinen maailma.

Petri Suomi
Vastaus kommenttiin #13

Ei tuo ole lainattua, vaan luetun toistoa siinä muodossa kuin sen muistan. Lehti on nyt kotona ja minä siitä noin 2400km:n päässä, joten vaikea mitenkään sitä sieltä nopeasti tähän etsiä. Jos lainaan suoraan toisen tekstiä niin olen tietoinen menettelytavoista.
Se jolla tuo lehti on, voi sen lukea. En ole tilaaja, vaan ostin kioskilta, joten en pääse arkistoonkaan katsomaan. Mielenkiintoinen se silti on. Kukaan ei ole väittänyt sen yhtäkään seikkaa (niitä on paljon enemmä kuin tuossa muistelen) vääräksi eikä vääristelyksi. Tuo Trevoc ( nimi on toisinpäin covert, liekkö sattuma) haara oli siinä pääosassa, sillä siinä KRP:n edustaja väittää Aarnion saaneen koodarit lähtemään Trevocille töihin ja päättäneen jopa itse laitteiden myynnin siirrosta Trevocille. Siitä on kuitenkin päättäneet aivan muut tahot, jotka ovat olleet Aarnion esimiehiä. Kova tyyppi, jos pystyy määräilemään ylintä johtoakin.
Ps. Kuva puuttuu(syytä en tiedä), mutta löytyy tuolta blokien puolelta.

Petri Suomi

Ei reviiritaisteluista, vaan toinen tutkii, joka on osapuoli asiassa. Samat poliisit tutkii asiaa, jotka ovat olleet häätämässä jo aikaisemminkin Jari Aarnioa pois virasta. Enkä todellakaan väitä mitään, koska en ole asian tutkija.

Anteeksi kirjoitusvirheet. On venäläinen näppis läppärissä.

Petri Suomi

Oletko sitten kuullut tai nähnyt jossain, että ne huumeet olii löytynyt tai asiat eivät olisikaan noin, kun asiaa penkoneet toimittajat ovat sitä tehneet.
En alkaisi nimittemään, sillä tuskin sinäkään olet tietoinen koko keissin sisällötä. Vai oletko? Jos et, niin kerro totuus, äläkä minua nimittele.
Tapaushan lähtee varmasti korkeimpaan oikeuteen.

Mikko Toivonen

Minustakaan asia ei ole vielä valmis, vaan vaati KKO päätöksen.
Toistaiseksi minullekin tällaisessa asiassa ihan katsojan ja kuuntelijan roolissa näyttää siltä että on erityiskorostettu syyllisyyteen viittaavia asioita ja vähätelty syyttömyyteen viittaavia asioita.
Siksi minullekin tämä tuomi "tuoksahtaa" ennekuin kko on lopullisen tulkintansa tehnyt, ja kuten tiedämme useista kko päätöksistä, niin voi jäädä tuksahtelemaan senkin jälkeen. Ainakin minun mielestäni myös KKO on kautta vuosien aina silloin tällöin tehnyt joko poliittisesti ohjattuja päätöksiä tai ns. Korppipäätöksiä (ei korppi korpin silmää....)

Petri Suomi

Juttuun ei voi olla vaikuttamatta sekään, että Jari Aarniosta on tehty jo ennen päätöksiä mistään (siis KKO) TV-sarja Keisari, jossa hänet tuomitaan kylmästi, sekä kirja jossa hänetä esitetään mielipiteet faktana. Itse en ainakaan esitä yllä enkä tässä muuta kuin omia epäilyjäni, joiden tukena on muidenkin epäilyt. Ei nämä ole faktaa, koska en ole asianosainen. Puistojuristi vain.

Nita Hillner

Luin Kuvalehden jutun Trevocista. Mielenkiintoista, kertoo myös paljon korkeimman virkakunnan osaamattomuudesta. KRP, n olisi kannattanut pitää Pasi Patama palveluksessaan ja maksaa hänelle jopa ruhtinaallista palkkaa. Todella tyhmää päästää noin pätevä mies pois! Sama juttu kunnilla - Hallintoviranomaiset ostavat huonoja, jäykkiä, toimimattomia it-ohjelmia. Sen sijaan kuntien pitäisi palkata kovapalkkaisia alan huippuasiantuntijoita tähän tehtävään sillä se tulisi pitkässä juoksussa halvemmaksi veronmaksajille. Kansalaiset joutuvat maksamaan hallinnollisten virkamiesten tekemistä virheistä kovan hinnan.

En yhtään ihmettele sitä, ettei Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa. Ei ymmärretä edes pitää kiinni hyvistä osaajistaan...

Risto Mikkonen

Tässä on Aarnion faneille hovioikeuden perustelua niin ei tarvii kaivella vanhoja Aku Ankkoja eikä muita varmoja lähteitä:
Uudet todisteet ovat vahvistaneet sitä käräjäoikeuden johtopäätöstä, että Aarnio on ollut ”Pasilan miehen” prepaid-liittymien ainoa käyttäjä. Kulunvalvontatiedot ja muut todisteet Aarnion liikkeistä sopivat paitsi toisiinsa myös liittymien televalvontatietoihin, useissa tapauksissa minuutin tarkkuudella. Liittymien paikantuminen Itä-Pasilassa sijaitseviin tukiasemiin on ollut erittäin vahvassa yhteydessä kulunvalvontatiedoista ilmeneviin Aarnion liikkeisiin Itä-Pasilan virastokeskuksessa. Eri todisteet ovat tukeneet ja täydentäneet toisiaan niin, että niistä on yhdessä muodostunut johdonmukainen kokonaiskuva tapahtumista.

Kieltolaki korruptoi ja kaikista vakavinta on sen aiheuttama henkinen korruptio.

Petri Suomi

Mistä ihmeestä lyöt fanikortin pöytään? Syyllinen, kunnes toisin todistetaan. En tunne, en ole tavannut tuomittua, en ole rikollinen. Ei edes ensimmäistä rikesakkoa ja ikää jo 65.
1: Jokin ei täsmää.
2: Se pitää tutkia.

Missä ne huumeet ovat?????

Petri Suomi

Sinulle tiedoksi (anteeksi sinuttelu), minulla on 9 prepaid liittymää riistakameroissa. Vaihdan niiden paikkoja ja jokainen on etäohjattu, joten kuva tai video latautuu tietokoneelleni. Jokaisen paikka voidaan peilata. Käyttö = joku lämmin osuu 180 asteisseen kuvaan, lähettää 2-3-4G verkon kautta minulle sen mitä laite havaitsee.
Kamerat ovat kuin kännyköitä ja niihin kaikkiin on soitettu puhelinmyyntifrmoistakin.
Logi näyttää soittopyynnöt. Kännykkä ja sen sijainti on outo peruste yhtään mihinkään. Yksi tuttu hirvi juuri kävi esittäymässä.

Petri Suomi

Totta, eihän tuollaista voisi uskoa mitenkään. Siksi tässä varmaan kirjoittelenkin, sillä eipä ole ensimmäinen kerta, kun oikeus ja poliisi syyttää ja vangitsee, josta syntyy karmea sotku. Bodom ja Ulvilan murha, jotka piti olla sulka hattuun. Eivät olleet.
Rahat ja niiden määrä, joita etsittiin ensin väärältä tontilta on hyvin pieni, jos tynnyrit olisivat todella olleet huumeita täynnä. Ne tyhjät löytyi, mutta ei huumeita, joten kuka ne on käyttänyt ja myynyt.
En todellakaan puolustele rikollisia, sillä olen ollut töissä Suomen nykyisin pahimmassa vankilassa. Tiedän vain sen tosiasian, että yksikään rangaistus ei voi pelkästään perustua aihetodisteisiin.

Markku Räisänen

Nyt varmasti alkaa ainakin uudet esitutkinnat näitä HO:n toteamia väärän valan tehneitä Aarnion alaisia kohtaan. Väärästä valasta muistaakseni tulee aina vankeutta, että häkki heiluu monen kohdalla. Tietoisesti oikeudessa valehdelleiden poliisien monilukuisuus osoittaa kuinka laajaa epärehellisyys Hgin huumepoliisissa on; nämähän "todistajat" on edelleen virassa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Risto Mikkonen

Tiivistettynä nämä kaksi ratkaisua:

Hovioikeus: esimerkki siitä mitä tapahtuu, jos valvonta pettää!

Käräjäoikeus: huumepoliisin toiminnalla ei mitään valvontaa, eikä kukaan ei ole tästä vastuussa edelleenkään.

Kannabiksen kotikasvatus on ollut ainoa toimiva keino hasiksen kansainvälisen salakuljetuksen korvaajana.

Vuonna 2013 poliisi takavarikoi ennätysmäärän kannabispensaita, 23 000 kappaletta. Keskimääräisen takavarikon ollessa noin 5 kasvia tekee tämä 4600 ratsia tms yhdessä vuodessa. Jokainen kotietsintä sitoo usean virkamiehen päivän työpanoksen ja siitä seuraavat oikeudenkäynnit ym. Tällaista toimintaa on voitu jatkaa, koska kukaan ei kysele kustannushyötysuhdetta silloin, kun kyseessä on ollut aarnio-jengi.

Jari Aarnio menee lusimaan, jengi jää pyörittämään kahden raiteen huumepolitiikkaansa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Pertti Ikonen

Ne jotka vähänkin ymmärtävät sulautettuja järjestelmiä ja niiden ohjelmointia, eivät varmaankaan pidä Pataman keksintöä kovinkaan kummoisena. Tehdään kännykkään ohjelma ja laite kiinnitetään seurattavaan. On siinä laitteessa saattanut olla poikkeava toimintokin, että nauhoitti seurattavien puhelut.