Tiistai 20.8.2019

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

Luotu: 
28.6.2019 10:34
Päivitetty: 
28.6.2019 11:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) antoi ymmärtää, että Rinteen hallituksen linja Isis-naisten ja heidän lastensa evakuointien suhteen on yhä avoin.
|

Antti Rinteen (sd) hallitus ilmoitti torstaina eduskunnassa, että se ei ”tässä tilanteessa” harkitse niin sanottujen Isis-naisten ja heidän lastensa evakuointeja Lähi-idän konfliktialueen leireiltä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on kuitenkin myöhemmin vastannut kritiikkiin vihjaten, että tämäkin vaihtoehto olisi yhä harkinnassa.

”Kuten keskustelussa käytiin läpi, Suomi edelleen selvittää tilannetta monista näkökulmista”, ministeri Ohisalo, vihreiden puheenjohtaja, vastasi Twitter-kritiikkiin torstaina hallituksen linjauksen tultua hieman aiemmin julki.

Ihmisoikeusjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala oli kohdistanut Ohisaloon kritiikkinsä hallituksen linjauksesta.

”Olen järkyttynyt tästä uutisesta. Suomi jättää omat kansalaisensa ja näiden lapset Syyrian al-Holin leirille taistelemaan hengestään? Pitääkö tieto paikkansa Maria Ohisalo, [ulkoministeri] Pekka Haavisto? Kuka päätöksestä vastaa ja mitkä ovat juridiset perusteet”, Vartiala kyseli tviitissään.

Juttu jatkuu tviitin alla.

 

Vartiala toteaa olevansa huojentunut Ohisalon vastauksesta.

Ministeri Ohisalo korosti myös eduskunnan keskustelussa, että lapsen oikeudet velvoittavat Suomea ja että hallitus kerää parhaillaan asiantuntijatietoa muun muassa leirien oloista. Samoin ulkoministeri Pekka Haavisto, Ohisalon puoluetoveri, totesi hallituksen selvittävän, mitä apua mahdollisesti tarvitaan. Hän ei kuitenkaan viitannut aktiivisiin toimenpiteisiin, vaan tilanteeseen, jossa tällaisia ihmisiä saapuisi Suomen konsulaattiin jossakin maassa. Suomen kansalaisina heidän maahantuloaan ei voi estää.

”Rinne siis käytännössä kertoi Suomen hallituksen linjaksi tismalleen saman asian, mitä Orpo eilen pohti twiitissään”

Pääministeri Antti Rinteen evakuointien vastainen linjaus oli kuitenkin tiukka ja selkeä. Konsulipalvelulaki ei hänen mukaansa sovellu Isis-kysymykseen, eikä leireillä olevia lähdetä sen perusteella tuomaan Suomeen.

”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä, ne eivät sovellu tähän laisinkaan”, Rinne sanoi.

”Nyt haetaan ratkaisua, joka tulee tyydyttämään suomalaisia moraalisesti ja eettisesti mutta myös turvallisuuden osalta. Arviointeja täytyy toteuttaa yksilökohtaisesti, kun näitä päätöksiä tullaan tekemään. Yhtäkään heitä ei voi estää tulemasta Suomeen, jos he päättävät lähteä sieltä leireiltä.”

LUE LISÄÄ: Nyt tuli Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

Ohisalon osin Rinteestä eriävän linjan nosti ensin esiin oppositiopuolue kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri Tuomas Tikkanen puolestaan tulkitsi, että Rinteen hallitus tuli torstain päätöksellään kokoomuksen ja puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon linjoille. Orpo sai aiemmin linjauksestaan kovaa kritiikkiä etenkin todettuaan, että myös leireillä olevien lasten auttamista täytyy harkita tapauskohtaisesti.

”Tänään eduskunnan kyselytunnilla hallitus ilmoitti pääministeri Rinteen suulla, että Suomi ei aio evakuoida Syyriassa leireillä olevia Isis-toimijoita Suomeen. Rinteen mukaan lain mukainen apu ei sovi tilanteeseen. Hän myös sanoi, että Isisiin lähteneet on arvioitava yksitellen, jos palaavat. Rinne kertoi myös hallituksen kantana, että myös lasten kohdalla tapauksia pitää arvioida yksittäisesti”, Tikkanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Rinne siis käytännössä kertoi Suomen hallituksen linjaksi tismalleen saman asian, mitä Orpo eilen pohti twiitissään. Samat puolueet, Vihreät ja Vasemmistoliitto etunenässä, jotka eilen moralisoivat keskustelussa muita, päätyivät tänään samalle kannalle.”

Petteri Orpo totesi kohua herättäneessä tviitissään, että hän ei tunne ”mitään sympatiaa niitä kohtaan, jotka ovat vapaaehtoisesti lähteneet Suomesta palvelemaan terroristijärjestöä”. Hän lisäsi, että ”lasten kohdalla pitää harkita tapauskohtaisesti”.

”Lapsi ei ole voinut kohtaloonsa vaikuttaa. Pieniä lapsia on pyrittävä auttamaan, mutta se on vaikeaa, sillä viranomaisten toimivaltuudet Syyriassa ovat rajalliset. Ilman vanhemman lupaa lasta ei voi tuoda takaisin. Siksi tarvitaan tapauskohtaisia toimia”, Orpo totesi.

LUE MYÖS: 

Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle ainakin velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”

Väittely ”Isis-naisista” jatkuu hallituksen sisällä: ”Kanta nojaa pohjoismaiseen linjaan, josta Suomi ei voi poiketa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Tämähän ei kuulu ollenkaan Finnwatchin toimenkuvaan, joka rajoittuu ulkomaan hankintojen sohlaamiseen.
Toisaalta voidaanhan tätäkin hankintana tarkastella, mutta sohlataan taas sitten kunnolla, niin ei sitten saadakkaan terroristeja tänne.

Timo Harju

Minkä "punahallituksen"? Sinäkin Tuominen elät yhteiskunnassa, joka olisi aivan toisennäköinen ilman demokraattisen työväenliikkeen ajamia asioita. Surkeinta näillä kommenttipalstoilla onkin olematon historiantuntemus.

Timo Virtanen

Kysymyshän on kyllä ns punahallituksesta. Juuri katselin Kepun puheenjohtajaksi pyrkivien Kulmunin ja Kaikkosen aatemailmaa viime vaalikone vastausten perusteella. Kulmuni on erittäin vasemmistolaisesti suuntautunut ja Kaikkonenkin keskiviivan vasemmalla puolella.

Timo Hietanen

Paperilla Suomen "kansalaisia" mutta käytännössä Isisin kalifaatin islamisti-
terroristien vaimoja. Onko Vihreän Ohisalon näin vaikea ymmärtää faktoja,
kun halaa muiden Vihervassujen ohella islamia ja sen eri ilmiöitä edelleen ?

Hannu Lehmussaari

On se varmaan jännää lähteä sota-alueelle lasten kanssa tai saada lapsia siellä? Paraniko maailma?
Mutta kuka pakotti lähtemään, niin se maksakoon myös poistumiskulut sota-alueelta.
On ihan typerää pyytää Suomen valtiota (=minä ja muut veronmaksajat) maksamaan kustannuksia "kivasta seikkailumatkasta". Jos itse tarkoituksella menee vaaralliseen paikkaan, niin pitää osata edes paluumatkan verran säästää ennakkoon.
Ei ilmaista rahaa itse aiheutettuun tilanteeseen. Tienatkoon rahansa siellä, missä ovat. Mun maksamien verorahojen pitää olla suunnattu Suomen sisäiseen hyvinvointiin Suomessa.

Timo Virtanen

Nämä ISIS terroristien leirille vietyjen mahdollinen palautus Suomeen veronmaksajien rahoilla, jota vihervassarien toimesta näytetään valmistelevan, on ulkopoliittinen kysymys ja kuuluu näin ollen myös Tasavallan Presidentin toimialaan. Rinteen lausunnosta kuultaa Presidentin eiliset mielipiteet. Haaviston ja Ohisalon on tyydyttävä soittelemaan toista ellei kolmatta viulua tässä asiassa.

Pentti Westerholm

Suomen kansalaisilla on tasavertaiset kansalaisoikeudet.Nyt tämä vihervasemmiston johtama hallitus on unohtanut ihmisoikeudet tyystin.Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu selvittää rikokset ja tuomita siihen syyllistyneet.Nyt jätetään ilman selvitystä naiset ja lapset kuolemanleirille riutumaan.Enempi on lynkkausmielialaa kuin halu selvittää tapahtumia.

Marita Suo

Varsinainen juupas-eipäs-hallitus, aamupäivällä tätä, iltapäivällä toista mieltä.
Supo on asiaan kantansa selkeästi ilmaissut vakavasta turvallisuusuhasta. Ohisalon olisi syytä kuunnella uutena ministerinä sitä. Ei sisäministeri voi yksin sooloilla, vaikka vihreä onkin.

Mauno Strandén

Kuka ottaa selville montako jesis naista he on tappaneet? Kenen siittämiä lapset on, viedäänkö isiltä oikeus lapsiinsa? Siellähän pitäisi olla dna testit ja hehän oli kalifatin kansalaisia, jotka halusi poistaa vääräuskoiset maailmasta? Eikö Ohisalolla ole mitään muuta tehtävää vai yhden asian takiako tuli ministeri?