Keskiviikko 24.7.2019

Hallitus päätti: Suomi ottaa 8 turvapaikanhakijaa alukselta, joka uhmasi Italian hallituksen käskyä ja Matteo Salvinin uhkauksia

Luotu: 
28.6.2019 15:29
Päivitetty: 
28.6.2019 16:11
  • Kuva: EPA / RICCARDO ANTIMIANI
    Kuva
    Italian varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini kommentoi Sea-Watch 3 -aluksen tilannetta Italian televisiossa keskiviikkona.
|

Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa pelastusalukselta, joka uhmasi Italian hallituksen kieltoa saapua maan merialueille. Aluksella on kansainvälisten lehtitietojen mukaan kaikkiaan 42 siirtolaista.

Ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan Euroopan komission Suomelle esittämää pyyntöä ottaa sisäisinä siirtoina vastaan Välimereltä pelastettavia turvapaikanhakijoita.

”EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomella on valmius käynnistää valmistelut ottaa Lampedusan saaren edustalla olevalta alukselta enintään kahdeksan turvapaikanhakijaa. Nyt tehty linjaus on kertaluontoinen”, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan turvapaikkahakijoiden hakemukset käsitellään Suomessa tavanomaisin menettelyin, perustuen hakijan suojeluntarpeen yksilölliseen arviointiin. Sisäministeriö vastaa sisäisten siirtojen edellyttämistä valmisteluista.

Saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Sea-Watch 3 -alus oli ollut kaksi viikkoa jumissa Välimerellä, kun se päätti uhmata Italian hallituksen kieltoa saapua maan satamiin tai edes sen merialueille. Mikään muukaan maa ei ollut ilmoittautunut aluksen vastaanottajaksi.

Aluksen kapteeni ajoi lopulta Sea-Watch 3:n Lampedusan sataman edustalle riskeistä huolimatta. Hänen mukaansa aluksen 42 selviytyjää ovat näännyksissä, brittilehti Independent kertoo.

Italian maahanmuuttovastaisen hallituksen tiukan linjan sisäministeri Matteo Salvini uhkaa alusta sakoilla, pidätyksillä sekä itse aluksen takavarikolla. Salvini on vaatinut muita EU-maita ottamaan vastuulleen aluksen turvapaikanhakijat.

”Me käytämme kaikkia mahdollisia demokraattisia keinoja pysäyttääksemme tämän lakien pilkkaamisen”, Salvini sanoo.

BBC:n mukaan Italian viranomaiset ovat kuitenkin ottaneet kymmenisen turvapaikanhakijaa alukselta vastaan terveyssyistä.

LUE MYÖS:

Matteo Salvinin raju maahanmuuttoon liittyvä ehdotus sai hallituksen takajaloilleen - ”Näin ei voi jatkua”

Maahanmuuttopolitiikan vuoksi rikostutkintaan joutunut Italian sisäministeri:”Häpeällistä, minua ei pysäytetä”

Italia pysäytti oman rannikkovartiostonsa aluksen: Siirtolaiset jumissa

Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Törkeää järjestäytynyttä rikollisuutta tuetaan hallituken toimesta verovaroin. Kyse ei ole siirtolaisista, vaan oppurtinistisesta paremman elintason hakemisesta laittomin keinoin.

Tässä asiassa tulisi tehdä yhteinen ja yksimielinen päätös EU- tasolla, eikä sooloilla, kuten Rinne nyt tekee varsin omituisella tavalla.

Mikko Toivonen

Kyllähän yleisön enemmistön mielestä kyseessä on selvä laittoman maahantulon ja ihmissalakuljetuksen tukeminen.
Tuo eräiden "avustusjärjestöjen" yhteistyö näiden maksupakolaisten noutamiseksi aivan Libyan aluevesirajojen tuntamasta veneistä joilla ei alunperinkään ole ollut tarkoitustakaan sen pidemmälle päästä, on osa tuota laitonta ihmissalakuljetusketjua ja ajattelua.

Eu on joka tapauksessa jossain vaiheessa pakko ottaa itseään niskasta ja mahdollistaa ainoastaan joko laillinen tai pakolaisleireiltä tapahtuva hallittu Unioniin päästäminen.

Pitää myös olla rehellinen ja tunnustaa tosiasia, että pääosin kyse ei ole turvapaikanhakijoista tai todellista vainoa pakenevista vaan puhtaasta ns. talous eli opportunistisesta "pakolaisuudesta".

Well! jokaiselle ihmiselle tietysti on oltava oikeus jakea itselleen parempaa talouttakin, mutta lopussa se ei ole mahdollista muuten kuin laillisesti ja täysin hallitusti

Suomen hallituksen ei pitäisi mielestäni olla aktiivinen laittoman maahantulon minkäänlaisessa edistämisessä, vaan edistää laillisen maahantulon eli unioniin tulon edellytyksiä ja ihmisten suoraa työhön tuloa niillä työnantajan kautta haetuilla helpoilla määräaikaistyöluvilla. Tarvitsemme kautta Unionin työhaluista ja työkykyistä väestöä, jotta voimme elättää haluttomat. Mutta sen on tapahduttava laillisesti ja hallitusti

Mikko Toivonen

Eipähän tämä "kertatapausmäärä" todellakaan kovin suuri ole. Vuonna 2015 se oli erään Petterin toimiessa sisäministerinä noin 35000 ennenkuin Ruotsi pysäytti tulvan emmekä itseasiassa me!

Kysymyshän on puhtaasti oikeuden ja oikeuden pohjalle perustettujen hallintojen oikeasta toiminnasta ja siitä, että itse ongelmaa ei voida minkään tyyppisellä pakolaispolitiikalla ratkaista vaan lähtömaiden on tavalla tai toisella opittava ottamaan itsestään vastuutta, mikä ei taatustiu ainakaan syöttämällä kasva.
On vaan niin että meilläkin osa kansalaisista ei edes ymmärrä mitä on oikeus ja kohtuus tai todellinen tasa arvo.Unionimme pitäisi omien asuttajiensa oikeudet ja edut paremmin tunnistaa ja toimia niiden mukaan. Maailman, puunhalaajien tai punaisen ristin naisten oikeus ei siihen kykene

Pasi Käyhkö

Niinpä, onneksi luvut ovat Ruotsin 180 000 hakijaa ja Suomi 32 000 hakijaa.
Suomen vetovoimatekijä oli Sipilä tarjoten omaa asuntoakin turvapaikan hakijoiden käyttöön. Sekä pääministerinä ollessaan vallankäyttäjänä.
Shengen -alueen pohjoisosan maista turvapaikan hakijoiden kohdemaat olivat lähinnä Saksa, Tanska ja Ruotsi.

Arvi Hagelin

Olemmeko todellakin äänestäneet noita, jotka vallan kahvaan päästyään vahingoittavat poliittisella uhallakin kansantaloutta. Pakolaisten ottaminen sovitun järjestelmän ohi on jo sellaisenaan anarkistinen toimenpide. Luulin äänestäneeni vastuullisia kansanedustajia, mutta sainkin anarkisteja.

Jaakko Hakala

Ei ole yhdelläkään kokoomuslaisella, persulla sanomista sanakaan. 2015 maahan tuli 32.000 ihmistä ja ei tehty ELETTEÄKÄÄN olisi pysäytetty tulijat. Linja-autoja vaan rahdattiin Tornioon vasrtaanottamaan tulijlita, että sillai.