Keskiviikko 24.7.2019

Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”

Luotu: 
29.6.2019 10:02
Päivitetty: 
29.6.2019 12:42
  • Kuva: EPA / Matteo Guidelli
    Kuva
    Saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Sea-Watch 3 –pelastusaluksen kapteeni Carola Rackete pidätettiin Italiassa perjantai-iltana.
|

Italia on pidättänyt saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Sea-Watch 3 –pelastusaluksen kapteenin Carola Racketen, joka ajoi aluksen Italian kielloista huolimatta Lampedusan sataman edustalle. 

”Rikollinen kapteeni on pidätetty. Piraattialus takavarikoitu. Kaikki siirtolaiset toimitetaan muihin Euroopan maihin. Tehtävä suoritettu”, Italian maahanmuuttovastainen tiukan linjan sisäministeri Matteo Salvini kertoo Twitterissä.

 

 

Pelastusalus oli kaksi viikkoa jumissa Välimerellä, kunnes se päätti uhmata Italian hallituksen kieltoa saapua maan satamiin tai edes sen merialueille. Mikään muukaan maa ei ollut ilmoittautunut aluksen vastaanottajaksi.

”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”, Rackete kommentoi Corriere della Seralle.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa. Aluksella on kansainvälisten lehtitietojen mukaan kaikkiaan 42 siirtolaista. Lue tarkemmin:Hallitus päätti: Suomi ottaa 8 turvapaikanhakijaa alukselta, joka uhmasi Italian hallituksen käskyä ja Matteo Salvinin uhkauksia

”Ohisalo ei ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla”

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan kyseessä on uuden hallituksen linjanmuutos pakolaispolitiikkaan.

”Euroopan komissio on esittänyt tällaisen pyynnön eri jäsenvaltioilleen, ja Suomi EU:n tulevana puheenjohtajamaana kantaa hieman enemmän vastuuta”, hän kommentoi Ylelle

Hän linjaa lisäksi Twitterissä, että EU:ssa pitää saada aikaiseksi yhteinen, ihmisoikeuksia kunnioittava turvapaikkapolitiikka ja vastuunjako.

”Tätäkin Suomi edistää puheenjohtajuuskaudellaan. On myös Suomelle EU:n ulkorajavaltiona tärkeää, että EU-maat jakavat vastuuta yhdessä.”

 

 

Lausunto aiheutti heti ristivetoa hallituksen sisällä, sillä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan pakolaispolitiikan linja ei ole muuttunut.

”Ohisalo ei selkeästikään ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla hallitusohjelman turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Ei sieltä ole mitään linjamuutosta tulossa. Suomi on tähänkin saakka pyrkinyt yleiseurooppalaisiin ja yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin näissä kysymyksissä, eikä tämä hallitus tee mitään poikkeusta. Nyt Italiasta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat yksittäinen, maksimissaan kahdeksan hengen joukko, jonka otamme puheenjohtajakautemme takia. Mikään uusi linja tämä ei ole. Saapuneista jokainen, joka ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tullaan palauttamaan kotimaahansa”, Kurvinen toteaa tiedotteessaan.

 Pääministeri Antti Rinne linjasi myöhemmin lauantaina, ettei Suomen pakolaispolitiikkaan ole tulossa ”mitään erityistä muutosta”. Lue lisää: Antti Rinne linjasi pakolaispolitiikkaa MTV:lle: ”Ei mitään erityistä muutosta ole tulossa”

LUE MYÖS:

Suomen turvapaikkajärjestelmä perattiin: ”Tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä yhtenäistä turvapaikkaprosessia”

Jalkapantoja ei tulekaan? – Sisäministeri Ylellä: Virheellinen tieto, on muitakin vaihtoehtoja

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Laine

Näyttää kuvassa olevan kaksi valkoista naista, ehkä he ovat raskaana. Loput ovatkin lapsia, näyttäisivät suunnilleen saman ikäisillä kuin taannoin Ruotsissa ennätysjuoksuja tehtaillut ala-asteikäinen "poika".

Erkki Malinen

Ainahan pakolaiset on kovan kohtelun saaneet tulo maassa, minuakin vielä 60luvulla opettaja nimitti Malinoufskiks kun olen evakon poika. Isällä oli vielä kovempi kohtelu, en ihmettele yhtään että pakolaisilla pärjää politiikassa.

Hannu Mononen

""Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”, Rackete kommentoi Corriere della Seralle."

Hieno juttu, että pelastettiin merihädästä. Mutta miksei pelastettuja palautettu kuivalle maalle lähtösatamaan, vaan tuotiin laittomasti EU:hun?

Sami Saxelin

Toivottavasti tämä provokaatio ei muuta mitään. Lääkinnällistä hoitoa vaativat tapaukset oli jo noudettu kalikalta. Euroopan ihmisoikeus tuomioistuin totesi että laivalla olijoilla ei ole sellaista hätää että rantutuminen olisi ollut tarpeen, kun meritaksijärjestö valitti niile Salvini tempusta sulkea pääsy Lampedusan satamaan.
Se on selvää että kyydissä olijat ovat käyneet rauhattomiksi kun reissu ei sujunut kuin strömsöössä, mutta se ei ole syy. Lisäksi frontexilla taitaa olla todisteet että merihätää ei ollut.
Tullessaan satamaan kapu ajoi päin poliisivenettä jotta se häipyisi laiturin vierestä. No nyt kapu lähti tempustaan linnaan ja laiva lähti takavarikkoon.