Lauantai 20.7.2019

Maria Ohisalo joutui kovaan ryöpytykseen: ”Tässä ei auta itku markkinoilla - Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”

Luotu: 
29.6.2019 12:23
Päivitetty: 
29.6.2019 12:41
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Maria Ohisalon lausunto pakolaispolitiikan muuttumisesta hämmentää etenkin hallituskumppani keskustaa.
|

Sekä hallituspuolue keskustasta että oppositiopuolue kokoomuksesta arvostellaan kovin sanoin sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) linjauksia pakolaispolitiikassa ja niin sanottujen Isis-naisten suhteen.

Ohisalo arvioi perjantaina hallituksen pakolaispolitiikassa tapahtuneen linjanmuutoksen, kun hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiaan rantautuneelta pelastusalukselta. 

Pääministeri Antti Rinne (sd) linjasi myöhemmin lauantaina, ettei Suomen pakolaispolitiikkaan ole tulossa ”mitään erityistä muutosta”. Lue lisää: Antti Rinne linjasi pakolaispolitiikkaa MTV:lle: ”Ei mitään erityistä muutosta ole tulossa”

Lisäksi aikaisemmin perjantaina Ohisalo vihjasi, että ”Isis-naisten” evakuoinnit ovat yhä harkinnassa. Pääministeri Antti Rinteen (sd) eduskunnan kyselytunnilla torstaina tekemä linjaus on kuitenkin tiukka: Konsulipalvelulaki ei hänen mukaansa sovellu Isis-kysymykseen, eikä leireillä olevia lähdetä sen perusteella tuomaan Suomeen.

”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä, ne eivät sovellu tähän laisinkaan”, Rinne sanoi.

Lue lisää:

Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

”Maria Ohisalolle tuli aikamoinen tenkkapoo. Silloin kun vihreät olivat oppositiossa niin riitti se, että erilaisista asioista puhuttiin kauniisti. Puhuttiin inhimillisyydestä tai ihmisoikeuksista. Nyt kun käsissä on ministerin salkku, vaikeista ja monimutkaisista asioista pitää olla valmis tekemään päätöksiä ja kantamaan niistä vastuuta”, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kommentoi Verkkouutisten BenTV-videoblogissa.

Keskustan kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä puolestaan kehottaa vihreiden ministeri- ja eduskuntaryhmää lukemaan istuntotauon aikana hallitusohjelman sekä erityisesti sen pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevän osion. Kärnä oli keskustan neuvottelija työryhmässä, jossa asiasta päätettiin.

”Vihreiden tulisi nyt sisäistää, mitä siellä hallitusohjelmassa oikein lukee. Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikan linjaan ei ole tulossa muutosta, jos pieniä kiristyksiä ei nyt sitten lasketa. Tässä ei auta itku markkinoilla, vaikka linja ei kaikkia omia kannattajia välttämättä miellytäkään. Sama koskee al-Holin leirillä olevia isis-naisia. Hallitus ei ole noutamassa heitä Suomeen, vaikka sisäministeri yrittää asiaa edelleen pyöritellä. Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”, Kärnä sanoo tiedotteessaan. 

Kärnä hämmästeleekin erityisesti Ohisalon lausuntoa pakolaispolitiikan muuttumisesta ja huomauttaa, että Italiasta vastaanotettaviin pakolaisiin liittyvä toimenpide on kertaluontoinen. 

”Hallitusohjelmassa on asetettu turvapaikkaprosesseille tavoiteajat, sitouduttu solmimaan uusia palautussopimuksia sekä toteuttamaan palautukset tehokkaasti. Samoin tehostetaan kielteisen päätöksen saaneiden valvontaa jalkapantaseurannalla ja laaditaan sekä toteutetaan laittoman maahantulon ja maassa oleskelun toimenpideohjelma. Näiden asioiden valmisteluvastuu on vihreiden ministereillä, eikä hallitusohjelmasta tulla poikkeamaan. ”

Aikaisemmin myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ihmetteli Ohisalon lausuntoa. 

”Ohisalo ei selkeästikään ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla hallitusohjelman turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Ei sieltä ole mitään linjamuutosta tulossa. Suomi on tähänkin saakka pyrkinyt yleiseurooppalaisiin ja yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin näissä kysymyksissä, eikä tämä hallitus tee mitään poikkeusta. Nyt Italiasta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat yksittäinen, maksimissaan kahdeksan hengen joukko, jonka otamme puheenjohtajakautemme takia. Mikään uusi linja tämä ei ole. Saapuneista jokainen, joka ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tullaan palauttamaan kotimaahansa”, hän totesi tiedotteessaan.

”Isis-naisista” on ollut eripuraa hallituksessa jo aikaisemmin kesäkuussa. Keskustan hallintovaliokunnan jäsenet ovat linjanneet, etteivät hyväksy niin sanottujen Isis-naisten tuomista takaisin Suomeen. Hallituskumppani rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on ihmetellyt keskustalaisten kannanottoa ja pitää sitä erikoisena ja harkitsemattomana. Lue tarkemmin:Muhiiko hallituspuolueissa kiista Isis-naisista? – ”Harkitsematon ulostulo keskustalaisilta”

LUE MYÖS:

Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa

”Ei tarvittu kuin yksi twiitti ihmisoikeusjärjestöltä ja sisäministeri jo hämärtää pääministerin lupausta eduskunnalle”

Nyt tuli Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle ainakin velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/278394-sauli-niinistolta-piikkia-hallit...

"Presidentin korvaan on särähtänyt tapa, jolla hallituspoliitikot puhuvat päätöksistä, joiden pitäisi olla yhteisiä.......Hän halusi korostaa sitoutumisen merkitystä.

”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”, Niinistö sanoi.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa niin kansanedustajia kuin puolueitakin, joiden tasolla sitoudutaan hallitusyhteistyöhön.

”Valtioneuvoston työtapaa kuvataan virallisesti sanalla kollegiaalinen; se on, että yhdessä päätetään, yhdessä vastataan”, Niinistö sanoi jatkaen:

”On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ’tämä oli meidän vaatimuksemme’ ja tuo taas oli ’heidän ehdottamaansa’. Yhtä lailla särähtää, kun kuulee sanottavan valtioneuvoston päätöksestä, että tämä on vain sen ja sen ministerin politiikkaa”, Niinistö arvosteli."

Pasi Käyhkö

Rinteen hallituksen linja joko muuttuu päivittäin tai jokainen ministeri puuhastelee omiaan.
Nyt alkavat jo keskustalaisetkin hermostumaan. Tietenkin tämä voi olla vain Kepun hämäystä. Syynä puolueen kannatuksen jatkuva laskusuunta.
Tämä tietää mielenkiintoista tulevaa syksyä maan poliittisessa elämässä.

Marko Kivelä

Kepulla ei juuri nyt ole johtajaa, joten sekä ne jotka vastustivat hallitukseen menoa, että ne jotka haluavat muuten vaan nostaa profiiliaan hyppivät pöydillä. Pohjimmiltaan Kärnän ja kumppaneiden toiminta repii keskustaa sisältä, mikä sinällään ei ole yllätys. Tilanne tasoittunee kunhan keskusta valitsee Sipilän seuraajan.

Tapani Tuominen

On järkyttävää, että meillä on sisäministerinä henkilö, joka ei ymmärrä tehtävästään yhtään mitään. Höpöttää ideologista jargoniaan oman pikku kannattajapiirinsä agendan mukaisesti.

Ohisalo tulee olemaan katastrofi myös vihreiden puheenjohtajana. Se taas on vain positiivista.

Marko Kivelä

On järkyttävää, että kommentoijissa on henkilöitä jotka eivät ymmärrä kommentoimistaan asioista yhtään mitää. Antavat ennakkoluulojensa ja asenteidensa sokaista itsensä.

Ohisalo on hyvä puheenjohtaja ja ministeri vaikka kärnä ja muut rajakit mitä selittäisivät.

Timo Virtanen

Senverran sekalaisesta hallitus seurakunnasta on kyse, ettei sille ole pitkää ikää tulossa. Maan onneksi. Kunhan kepukin pääsee alkiolaisesta ensi-innostuksestaan yli, niin ääni kellossa muuttuu. Tai vaihtoehtoisesti kannatus laskee. Demarien osalta tilanne käy vaikeaksi, kun lähes kaikki vaalilupaukset on petetty. Ja veronkorotukset purevat sen kannattajakuntaan kaikkein pahiten. Demarit eivät voi soittaa suutaan kuten tekivät oppositiossa. Se hermostuttaa puolueen kansanedustajia. Pääministerikin osoittautuu kokolailla heikoksi johtamaan sateenkaariseurakuntaa. Ainoastaan rkp on nöyrä takiaispuolue hallituksessa. Hallitustyö tulee takkuilemaan kaiken aikaa.

Marita Suo

Suomen EU puheenjohtajakausi alkaa ja otetaan 8 turvapaikanhakijaa. Oliko ko. henkilöt äskettäin kumiveneellä matkustavia ja Välimerestä pelastettuja? Jos näin, eikö tällöin Suomen nykyhallitus tukisi salakuljetusta vai oliko ko. henkilöillä ohituskaista muutoin? Lienee kaikki miehiä, vaikka naiset ja lapset ovat haavoittuvampia.

Marita Suo

Jokainen hallituksessa oleva täyttyy noudattaa yhdessä päätettyä/sovittua hallitusohjelmaa.
Ei auta vihreitten omaa agendaa "piipertää".
Kummallista, etteivät ole ikääntyneitten asioita ajamassa, vaikka osan hoivayrityksen taso on retuperällä ja vaatisi paljon töitä Isänmaamme rakentajien hyväksi, jotta he saisivat laadukasta ja hyvää hoitoa.

Taisto Pihlajamaa

Soisin, että jopa ministerin tehtävään joutuneet ja kaikki muutkin, lähestyisivät näitä kansainvaelluskysymyksiä myös tutustumalla kulttuureihin, ajattelumaailmaan ja arvoihin, joita nämä mahdolliset tulijat sisällään pitävät.

Emme enää ole tilanteessa, jossa katsailemme asiaa vain vanhasta kotosuomalaisesta lähtökohdasta käsin.

Taisto Lehti

En ymmärrä yhtään Ohisalon ja muiden vihreiden ja vasemmistolaisten jatkuvaa aktiivista Isis-naisten surkuttelua. Paljon suurempi ongelma on se mitä he ovat olleet aiheuttamassa ja syyllisiä koskien kaikkia ”vääräuskoisia” kalifaatissaan 4 vuoden aikana.
Silmitöntä kidutusta, päiden katkaisuja ja nuorten tyttöjen raiskausta ja kidutusta. Miehet ja pojat tapettiin ja naiset orjuutettiin. Isis naiset mukana tässä. Tästä pitäisi puhua ensin.

Marko Kivelä

Et ymmärrä et, sillä ohisalo ja muut vihreät eivät surkuttele Isis-naisia. Sen sijaan vihreät pitävät kahta asiaa esillä, eli laillisuuden toteutumista ja lasten etua. Tämä jää monelta huomaamatta jostain kummasta syystä.

Timo Laine

Ja muistetaan myös, että Syyriassa laillisuus tarkoittaa tässä tapauksessa mahdollisesti hirttolavaa, sekä että lapsia leirillä on viitisenkymmentätuhatta.

Suomella ei ole toimivaltaa vieraiden valtioiden alueilla.

Juhani Norbäck

Tuo "laillisuuden toteutuminen" tässä asiayhteydessä muistuttaa mielestäni lähinnä jotakin sellaista, mistä englannin kielessä salapoliisitarinoiden juonenkäänteisiin liittyen käytetään termiä "red herring".
Suomi on oikeusvaltio, mikä on eri tahoilta jo ties kuinka moneen kertaan tullut todetuksi. Siihen taas kuuluu, että täällä ei ketään voida syyttää tai vangita ilman todisteita. Tuskinpa tulemme Syyriasta tai Irakista sellaisia saamaan, joten lopputulos "Isis-naisten" Suomeen tuomisen jälkeen tulisi olemaan se, että he kulkisivat täällä vapaina. Tuskinpa vihreidenkään istumalihakset (tai kannatus) sitä mahdollisuutta lopulta kestäisivät.

Taisto Lehti

Marko Kivelä. Kyllä ymmärrän aivan hyvin laillisuusperiaatteet myös. Miksi sitä ei tuoda esille kun puhutaan Jesideistä ja kaikista ”vääräuskoisista”, joita Isis sai tappaa vapaasti. Olisivat Suomen vihreät Ohisalot edes hieman tasapuolisempia.

Marko Kivelä

Et näytä ihan ymmärtävän. Laillisuusperiaate koskee Suomen lakeja ja Suomen viranomaisten toimintaa. Kansainvälisten konfliktien suhteen tilanne on toinen, pohjimmiltaan ei ole tahoa tai viranomaisia joiden tehtävänä olisi varmistaa vaikkapa ihmisoikeussopimuksen toteutuminen - tätä kyllä kannattaisi edistää, mutta se on toinen tarina. Ja mitä Jesdeihin ja muihin sorrettuihin ryhmiin tulee, niin tässäkin vihreät ja vasemmistoliitto on kyllä ollut suomalaisista puolueista kärkipäässä ajamassa näiden auttamista. Tässä asiassa SOS-hallitus oli muuten yllättävänkin hiljaa. Eipä silti, suomen mahdollisuudet ovat tällaisissa tapauksissa varsin rajatut.

Taisto Lehti

Näyttää Marko Kivelän ymmärryskin puutteelliselta. Rikokset tuomitaan siinä maassa missä ne on tehty. Isis naiset avustivat murhia ja itse kiduttivat kymmeniä tuhansia syyttömiä, mm. Jesidejä. Suomalaiset olivat siinä mukana. Antaa Irakin viranomaisten hoitaa tutkiminen ja tuomiot Irakin lain mukaan. Ei kuulu Suomen oikeus ja sosiaaliviranomaisille eikä poliisille, jos eivät tule tänne.

Kai Häppölä

Hallitusohjelma on kirjattu, mutta kirjatun tulkinta hakee muotoaan. Politiikan teko on haastavaa tilassa, jossa kansainväliset sopimukset, oma lainsäädäntö ja arvopohja hakevat samanaikaisesti tilaa linjan löytymiselle erisuuntaisten EU-tavoitteiden, opposition ja populismin ristiaallokossa.
Mieliin muistuu vanha rippikoulun aikainen kirkon tulkintaselitys - siis, mitä se on?! Rinteen ensimmäisiä haasteita. Eteenpäin on päästävä - kuinka?

Markku Peltola

No peijooni, korjaan nimen Mikko Kivelä -> Marko Kivelä
(Mikko Kivinen taisi kummitella taustalla.)

Marko Kivelä:"Laillisuusperiaate, ihmisoikeussopimus"

Kertoisitko keskustelun selkeyttämiseksi, mitä ajattelet, että mitä näitten ISIS-suomalaisten kohdalla tarkoittaa?
- laillisuusperiaate
- ihmisoikeusopimus

Martti Pitkänen

Tämä oli arvattavissa silloin, kun sisäministerin salkku annettiin vihreille. Ei typerämpää salkkujakoa voinut olla. Ja taustalla odottaa vuoroaan vielä suurempi pommi. Oikeusministerinä henkilö, joka oli riekkumassa lentoasemalla, kun laillisen oikeuden päätöksellä oltiin toimeenpanemassa käännytystä. Oi aikoja, oi tapoja...

Kisu Salo

Tämä ISIS-naiset jupakka on täysin turha. Tuomiot annetaan siinä maassa, missä rikoksetkin on tehty. Suomella ei ole mitään toimivaltaa vieraan maan kamaralla, esim hakea lapsia pois. Mielestäni nämä ISIS-naiset ovat hylänneet Länsimaisen kulttuurin ja elämäntavan hetkellä, jolloin lähtivät rakentamaan omaa Paratiisiaan, kalifaattia. Näitä "suomalaisia" ISIS-naisia haastateltaessa yksi oli sitä mieltä, että päiden katkominen on ihan ookoo, jos "Koraanissa näin sanotaan". Kuka luulee, että tämä ääriajattelu pyyhkiytyy pois hetkellä, jolla saavuttavat Suomen lihapadat? Nämä isis-naiset ovat aivan yhtä vaarallisia, elleivät jopa vaarallisempia, kuin isis-miehet. On ihmeellistä, että Suomesta löytyy rahaa näiden kenties loppu elämän kestoiselle kuntouttamiselle yhteiskunnan rehelliseksi ja rakentavaksi jäseneksi, mutta suomalaiset, me kaiken kustantavat, emme apua saa.
Ja Ohisalolle lähtöpassit hallituksesta. Ei mulla muuta.