Lauantai 20.7.2019

Kokoomusveteraani lähetti viestin Antti Rinteelle: ”Näin rahoitetaan vappusatanen, eikä vie valtiolta senttiäkään!”

Luotu: 
30.6.2019 09:45
  • Kuva: EPA / Toms Kalnins
    Kuva
|

Pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja, ylipormestari Raimo Ilaskivi kertoo lähettäneensä pääministeri Antti Rinteelle (sd) sähköpostilla ratkaisun niin sanottuun vappusataseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. 

”Lähetin 27.6. klo 17.54 pääministerillemme sähköpostia otsikolla "Näin rahoitetaan vappusatanen, eikä vie valtiolta senttiäkään!" Ja mikä oli sisältö? Tällainen se oli: korjataan kaikkien, siis kaikkien,  työeläkkeen saajien taitettu indeksi paremmalla taikka kertaluonteisella noin 2 prosentin korotuksella”, Ilaskivi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Annetaan valtiovarainministeriön taitavien virkamiesten laskea, paljonko korotusta tarvitaan, jotta siitä saatava verotulo on sitten niin suuri, että se riittää vappusatasen rahoittamiseen. Kun tarkistukset koskevat kaikkia, myös niitä ns. hyväosaisia, niin heiltähän se verojen tuottokin korkeinta on. Vain kateus voi olla toimenpiteen esteenä, ja kateudesta kärsivät puolestaan ne kaikkein vähäosaisimmat, joita eläkelisän korotus vappusatasella koskee. Pallo on heitetty. Ottaisiko pääministeri siitä kopin?, hän jatkaa. 

Keskustelu Rinteen lupaamasta niin sanotusta vappusatasesta on käynyt kuumana, kun eduskunta on valmistellut tämän vuoden toista lisätalousarviota. 

Rinne lupasi alun perin sadan euron korotuksen pienituloisten eläkkeisiin.  Hallitusohjelmassa pienten eläkkeiden korottamiseen on kuitenkin varattu vain 183 miljoonaa euroa. Rinne kertoi tiistaina tämän tarkoittavan sitä, että pieniä, alle 1000 euron kuukausieläkkeitä korotetaan 50 euroa kuudessa.

Lue lisää: Eduskunnassa uusi äläkkä Antti Rinteen vappusatasesta: ”Teemme päätöstä pussi päässä”

”Kateus vie kalatkin vedestä, sanoivat vanhan kansan ihmiset aikanaan. Palautui mieleeni, kun pohdiskelin tämän vappusatasen kohtaloa. Pohdiskelin siksi, että kansan- ja takuueläkkeiden varassa elävillä tilille tulevat summat eivät todellakaan ole suuria. Jos leipään ja asumiseen käytetään, ei lääkkeisiin - huvituksista ja vastaavista puhumattakaan - paljoa jää. Osa kolkuttaa sosiaalitoimiston ovea, osalle kynnys on liian korkea. Liekö tässä taustaa sillekin, että luottotiedot menevät yhä useammilta, veli on ollut velkaa otettaessa mutta veljenpoikana se olisi ollut maksettava”, Ilaskivi kommentoi.

Hän huomauttaa, että vaikka ajatus vappusatasesta oli alun perin poliittinen, sen esittäjästä Antti Rinteestä on tullut pääministeri ja vastuu lupauksista on kasvanut. 

”Ja kyllähän keinoja löytyy, jos eräs suomalaisten perisynti raivataan pois tieltä. Se on kateus. Kateus hiemankin parempiosaisia kohtaan, joille ei suoda edes sellaista, jolla voisivat osallistua vappusatasen rahoitustalkoisiin”, Ilaskivi sanoo.

Rinne vakuutti omassa vastauspuheenvuorossaan torstaina eduskunnassa, että hallitus tulee helpottamaan eläkeläisten asemaa. 

”Eläkeläisten ensimmäinen osio tästä satasesta tulee toteutumaan 2020 vuoden alussa. Lähtökohta on se, että sinne 1 000 euroon asti 50 euroa ja sen jälkeen useita kymmeniä euroa sinne 1 400 euroon asti. Tämä tullaan toteuttamaan tavalla tai toisella”, hän sanoi.

Lue lisää: 

Antti Rinteen vappusatasesta heti äläkkä eduskunnassa: ”Kutistuuko keskikesän kympiksi?”

Antti Rinne julisti: ”Se on 50 euroa puhtaana käteen”

Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Rinne sanoi tarkoittavan sitä,että alle 1000 eläkkeisiin 50 eur/kk ja alle 1400 muutamia kymppejä lisää.Pyöreä vastaus kuin kananmuna.Ilaskivellä täsmällisempi ehdotus joka tuo jokaiselle jotakin.Miten se nyt menikään Antti Rinne,jokainen ihminen on yhtä arvokas?

Pasi Käyhkö

Tässähän tulee ongelmaksi demari -ideologian mukaan juuri se, että kaikki pääsevät mukaan kun on kyse rahasta. Sama koskee kylläkin koko vasemmistoa.
Olisihan se mukavaa jos yhteiskunnan kaikki veronmaksajat pääsisivät mukaan.

Erkki Malinen

Näissä vanhankaartin kokoomuslaisissa onkin ihmisiä jotka ymmärtää vähempiosaisia. Mutta tämä nuorempi kaarti on syntynyt kultalusikka suussa, ja kuvittelevat että kaikki on omaa syytä jos ei pärjää. Ja sen takia tämä meno ja henki on sitä mitä on.

Kalervo Niementaus

Ilaskiven eläkkeeseen 5sadan korotus, josta sitten maksaa 20% veron ja näin ollen kuittaa yhden pieneläkeläisen "vappusatasen". Eikös tämä 5sadan korotus kuitenkin kustanna jotain valtiolle? Jotain tässä on sellaista mitä en ymmärrä, tahi sitten olen vaan kateellinen.
PS luultavasti Ilaskivi jää ilman tästä satasesta, tahi edes niistä muutamista kympeistä ja hänen metodinsa kuitenkin toisivat itselleen isommankin korotuksen. Näin sitä porvari on taas köyhien asialla.

Kalervo Niementaus

T.V:"Et taida tuntea noita veroprosentteja."
Hiemankaan paremmalla aivokapasiteetilla varustettu olisi ehkä havainnut, että kommentissani ei ollut prosentit pääosassa, vaan Ilaskiven ehdotus. Jos sinulle RI on kertonut tienaamansa eläkkeen ja siitä menevän veron, niin itselleni ei ole näin tehnyt.

Simo Tamminen

Todennäköisesti Ilaskivellä vappusatanen nostaisi hänen eläkeverotustaan niin, että satasesta menisi yli puolet veroina pienten eläkkeiden maksuun. Vastaavasti pieneläkkeestä ei vielä menisi valtiolle veroina senttiäkään.
Suurista eläkkeistä kun menee myös sitä "raippaveroa" ja kokonaisverotus huitelee suurimmissa 60% tietämissä. Vastaavasti pieneläkeläinen ei maksa tuhannestaneljästäsadasta valtionveroa ja kunnanveroja vain hyvin vähän jos ollenkaan. Niinkuin ei maksa palkansaaja reilun 30 000 euron vuosipalkastakaan kun viranpuolesta tehdyt vähennykset on huomioitu. - En ole tämän Ilaskiven esityksen johdosta hyvätuloisille kateellinen. En myöskään ole syntynyt kultalusikka suussa.

Tapio Jyrkynen

Miksi aina pitää olla joko köyhät kyykkyyn asenne, porvarieläkeläisten puolesta hautaan asti, veteraaneja ei jätetä asenne tai sitten demareiden verot korkealle, ja vappusatanen kaverille... Vaikka olen äänestänyt kokoomusta, olen kuitenkin Antti Rinteen puolella, että kaveria ei saa jättää, vaikka se olisi kuinka köyhä. Raha ei ole mikään ihmisarvon mittari. Kaikkia tarvitaan. Kuvitellaanpa tilanne, jossa Helsinkiläinen tulee landelle jouluksi kotia, tai menee Leville perheineen viettämään joulua. Jos kukaan ei ole lämmittänyt uunia, ja huoneita valmiiksi, tai tehnyt polttopuita, niin perhe olisi kusessa joulukiireineen. Puhumattakaan taloyhtiöstä, jossa asuu porvareita, ja niiden pihaan ei hiekotettaisi talvisin. Eli duunari tarvitaan, tai sitten sitä eläkeläismummoa ja vaaria, tai poikamies tai poikanais- palvelijoita, että herrojen elämä olisi turvattu. Kuka vaihtaa esim. renkaat herrojen autoihin, ellei duunarit sitä tekisi? Siksi on järjetöntä aina olla viemässä tikkaria duunareiden lasten suusta, kun niistä kasvaa kuitenkin ihan tärkeitä kansalaisia yhteiskunnan rattaita pyörittämään. Duunareiden palkat ovat myös nykyään niin korkeita, että varsinkin teollisuudessa töissä olevia duunareita voi pitää ihan potentiaalisina veronmaksajina ja yhteiskunnalle ne ovat helvetin tärkeitä ihmisiä. Ilman duunaria vienti ei vedä, eikä laivat ja junat kulje mihinkään. Oli puolue, mikä tahansa veronmaksajien rahat kuuluvat kaikille, ei vain korkeasti koulutetulle eliitille. Kaikilla ei kuitenkaan ole rikasta isää, eikä ikuisesti voi elää pappa betalar asenteella. On tienattava itse leipänsä, ja jos työtä ei ole, on pystyttävä elämään avustusten tai tukiaisten varassa.

Kai Häppölä

Ilaskiveltä mielenkiintoinen haaste, eläkeyhtiöiden- ja valtiovarainministeriön matemaatikoille. Näinkö yksinkertaista se on !!!???? vai hoituuko sittenkään edes korvamerkityillä veroilla uudelleensijoitettuna eläkeyhtiöiden portfolioihin ja minkälainen tuottovaatimus tällöin tälle erälle tarvitaan!?

Kalervo Niementaus

K.H:" Näinkö yksinkertaista se on !!!????"

On tietysti, kumma kun tätä ei ole aiemmin kukaan keksinyt. Hieman kun mennään pitemmälle, niin kannattaa lisätä hyvätuloisten palkkoja, ansioita, pääomatuloja, yms. ja näin saaduilla lisääntyneillä verotuloilla voidaan maksaa vähempiosaisten tt-tuet sun muut tulonsiirrot.

Kalle Paloheimo

Porvari on käsityöläinen alunperin. Proletariaatti on kai ammattikunta. Köyhä on jostain syystä köyhä. Prolet ja porvarit tekevät tuotannon ja vaihtavat sen pankinjohtajien kanssa rahaan, josta he antavat osan köyhille, koska sitä pidetään oikeana tekona.

Raili Pajula

" Pohdiskelin siksi, että kansan- ja takuueläkkeiden varassa elävillä tilille tulevat summat eivät todellakaan ole suuria. Jos leipään ja asumiseen käytetään, ei lääkkeisiin - huvituksista ja vastaavista puhumattakaan - paljoa jää. "

Tämä vappusatanen käytetään hyödykkeisiin, jolloin pyörät pyörivät. Näistä ostoista palautuu myös valtion kassaan alvin verran tuloa. Koko raha ei siis ole kassasta pois.

Markku Savikivi

Uusissa eläkkeissä ongelma on helppo korjata käyttämällä tarkempaa elinajan odotetta vastaavaa kerrointa.
Nyt kerroin alenee vuosiluokkien mukaan. 1956 syntyneillä kerroin on noin 0,96. Elinajan odote riippuu kuitenkin enemmän tulotasosta kuin syntymävuodesta.

Uusissa eläkkeissä pitäisi siis käyttää tulotasosta riippuvaa korjauskerrointa, joka Ilaskiven tulotasolla voisi olla kenties 0,7 tai pienempikin ja alimmassa tuloryhmässä kenties 1,3 tai suurempikin.

Uudessa järjestelmässä olisi se vika, että porhot saattaisivat ruveta kadehtimaan köyhempiensä parempaa elinaikakerrointa. Korjattu kerroin mahdollistaisi kuitenkin nykyistä paremmin sen, että kukin saisi entistä tarkemmin hyväkseen hänelle korvamerkityn eläkesäästönsä.
Mutta kaikille ei hyvä kelpaa, tässä tapauksessa este voisi olla tuo hyvätuloisten kateus köyhiä kohtaan. Heidän mielestä ei ole välttämättä oikein, että köyhät saisivat hyväkseen korvamerkityt eläkesäästönsä.

Ilpo Nummela

Näkee selvästi että täällä on moni joka ei ole vielä eläkkeellä tai sitten on pienellä eläkkeellä. Eläkeläisten verotus on huomattavasti kovempi kuin palkansaajalla. Ilaskiven eläkkeessä se on varmaan lähellä 50 %. Minulla se on 22.5 ja eläken n 2000e. samasta työtulosta maksetaan n. 16 prossaa korkeintaan veroa. Se on vääryys. Minäkin maksan yhden kansaneläkeläisen eläkkeen vielä nytkin, vaikka olen itse eläkeläinen...Aika outoa että toisten eläkkeitä nostetaan, vaikka lähes koko ikänsä eläneet tulonsiirroilla.