Tiistai 20.8.2019

Entinen SPR-johtaja Seuralle: ISIS-naisia ei tule hakea Suomeen – tai kaikki muutkin suomalaiset pitää hakea

Luotu: 
1.7.2019 10:40
Päivitetty: 
1.7.2019 10:49
  • Kuva: EPA / AHMED MARDNLI
    Kuva
    Isis-terroristijärjestön toiminnassa mukana olleita naisia lapsineen pidetään al-Holin pakolaisleirissä pohjoisessa Syyriassa. Leirillä, jonka olot ovat kehnot, on myös Suomen kansalaisia lapsineen. Kuva kesäkuun alusta.
|

Suomen Punaisen Ristin (SPR) entinen viestintäjohtaja ihmettelee Seura-lehden haastattelussa keskustelua niin sanottujen Isis-naisten evakuoimisesta Suomeen.

”Verenpaineeni nousi, kun luin oikeusoppineiden näkemyksen siitä, että valtiolla olisi velvollisuus organisoida ISIS-äideille ja lapsille erityiskuljetus kotiin”, eläkkeelle jäänyt SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho lehdelle.

Lue lisää oikeustieteilijöiden kannanotosta: Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”

Jos valtion piikki avataan ISIS-äideille, se pitää Laihon mukaan avata kaikille muillekin – esimerkiksi Thaimaan vankiloissa huumetuomioita istuville suomalaisille.

Laihon mukaan valtio ei koskaan kustanna vaikeuksiin joutuneiden kansalaisten pääsyä takaisin kotimaahan. Sen sijaan konsulipalvelulain mukaisesti Suomen edustustot ja konsulaatit voivat avustaa ihmisiä paikan päällä.

”En ihan ymmärrä, miksi ISIS-naisiin pitäisi suhtautua poikkeuksellisesti. Al-Holin leirillä on kyllä hirvittävät olosuhteet. Mutta niin ovat myös Thaimaan tai Indonesian vankiloissa, ja niissäkin on suomalaisia”, Laiho sanoo Seuralle.

Laiho varoittaa kauaskantoisista seurauksista, jos nyt tehdään poikkeuspäätös.

”Jos valtio nyt lähtee kustantamaan ja järjestämään naisille kotiinkuljetusta, kaikille muillekin vaikeuksissa oleville pitää tehdä sama.”

LUE MYÖS:

Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

Nyt tuli Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

”Ei tarvittu kuin yksi twiitti ihmisoikeusjärjestöltä ja sisäministeri jo hämärtää pääministerin lupausta eduskunnalle”

Maria Ohisalo joutui kovaan ryöpytykseen: ”Tässä ei auta itku markkinoilla - Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Lehmusruusu

Sellainen joka on omaa syyttään joutunut vaikeuksiin kuuluu ilman muuta konsuliavun piiriin.

Mutta kun tietoisesti lähtee terroristien mukaan on hylännyt ne arvot joita Suomessa noudatetaan.

Perustuslakia ei noudata presidentti, hallitus tai eduskunta, joten siihen on turha vedota. Eikä sekään edellytäkään noutoa, vain että päästetään rajan yli jos jotenkin tänne pääsee.

Markku Peltola

Entäs jos Kalifaatti olisi perustettu Suomeen, ja Kalifaatin asukkaat olisivat tehneet hirmutekonsa Suomessa, niin miten mahtaisivat suhtautua Suomessa olevat uhrit kaikkiin Kalifaatin julmuuksiin osallistuneisiin ?

Ottaisiko esim sisäministeri kotiinsa asumaan Kalifaatin kansalaisen?
Tai ottaisiko hän naapurikseen Kalifaatin kansalaisen?

Mauno Strandén

Jos näitä isis ihania uhkaa vankila ja ne halutaan tänne ilmaiseen täysihoitoon, olisi kait oman maan kansalaisen joita uhkaa vankeus sama oikeus asunto ja täysylöspito loppuelämäksi? Vai onko hallitus rasistinen, vaikuttaa, että ministeri on isiskiimassa, tuskin lotkauttaa korviaan suomalaisia kohtaan?

Marko Koskenkorva

Katsotaan.
Hallitus lupasi, Rinteen suulla, ettei ketään haeta tänne.

Jos joku tulee, niin häntä ei tietenkään voi estää.

Kun tiedetään et nuo mustakaavut on vankileirillä, ja vapauduttuaankin rahattomia, niin niistä ei yksikään ole tänne tulossa.

Mikäli tulee, niin hallitus on valehdellut ja rahaa on lähetetty, kuten sen somalin tapauksessa, joka leikkasi opiskelijan kurkun auki.
Suomen valtiohan maksoi miehen vapaaksi, siksi että hän on asunut kauan Suomessa, vaikkei kansalainen olekkaan.

Johannes Hissa

Luultavaa on, että kurdit ja Syyrian hallitus karkottavat lopuksi vankileirillä olevat kotimaihinsa eli eivät he halua pitää heitä maassa yhtää pitempää kuin on tarvis eli heidän tekemisensä pitää ensin tutkia ja heidät pitää tuomita, mikä voi kestää vielä useita vuosia.

Ari Koivisto

Peräänkuuluttaisin keskustelussa myös sitä kuuluisaa tasa-arvoa. Miksei puhuta Isis-miesten hakemisesta kotiin? Vai joko ne kaikki tuli tänne ihan itse? Vai onko tasa-arvo sitä että miehet ovat tietenkin vaarallisia terroristeja mutta naiset vain viattomia uhreja?