Lauantai 20.7.2019

Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”

Luotu: 
2.7.2019 12:43
Päivitetty: 
2.7.2019 12:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työministeri Timo Harakan mukaan aktiivimalli puretaan kaikissa tapauksissa eli silloinkin, jos sen mahdollisia työllisyysvaikutuksia joudutaan korjaamaan muilla toimilla. Hallituspuolueissa mallia pidetään epäoikeudenmukaisena työllisyysvaikutuksista riippumatta. Arkistokuva.
|

Ekonomisti Olli Kärkkäinen kritisoi sitä, että hallitus ensin lupaa tehdä työllisyysvaikutuksiltaan vastaavat toimet aktiivimallin purkaessaan, mutta ei sitten selvitäkään aktiivimallin työllisyysvaikutuksia.

Twitterissä aktiivinen Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi tviitissään työministeri Timo Harakan (sd.) aikeita heivata niin sanottu aktiivimalli romukoppaan sen työllisyysvaikutuksia arvioivia tutkimustuloksia odottelematta. Rinteen hallitus vannoo ohjelmassaan tutkimustietoon pohjautuvan päätöksenteon nimeen.

”Tietoon perustuvaa päätöksentekoa painottava hallitus ei ehdi tutkimustuloksia odotella”, Kärkkäinen ihmettelee tviitissään. Hän viittaa Harakan lausuntoon, josta muun muassa Uusi Suomi kertoi maanantaina.

LUE MYÖS: Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”

 

Kärkkäinen ja sai aikaan vilkkaan keskustelun. Muun muassa oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja, taloustieteilijä Juhana Vartiainen ihmettelee piittaamattomuutta tutkimustiedosta.

”Kuulkaas Juha Sipilä ja Vesa Vihriälä, näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa monia, luottoluokittajia myöten”, Vartiainen kyselee keskustan hallitusneuvottelijoihin viitaten jakaessaan Kärkkäisen tviittiä.

 

Valtion taloudelliselta tutkimuskeskukselta on syksyllä valmistumassa vaikutusarvio aktiivimallin työllisyysvaikutuksista. Tähän asti vaikutusten erittely on ollut hankalaa.

 

Pitäisikö siis uuden hallituksen yleisemminkin odotella edellisen hallituksen toimien tuloksia ennen kuin ryhtyy oman agendansa mukaisiin toimiin? Kauanko olisi sopiva odotteluaika?

Ei Kärkkäinen aivan tätä tarkoittanut, selviää puhelimessa.

”Kysymys tulee hallitusohjelman kirjauksesta, että mallin purkamisen yhteydessä päätetään toimista, joilla on vastaavat työllisyysvaikutukset”, Kärkkäinen sanoo.

Hallitusohjelmassa lukee näin: ”Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.”

”Tällä hetkellä työllisyysvaikutuksista ei ole tietoa, ja toivottavasti sitä saadaan lokakuussa. Itse tutkijana toivoisin, että tätä käytettäisiin päätöksenteon tukena. Mutta paras tutkimustieto joka tällä hetkellä on olemassa, on VM:n laskelma, joka tehtiin ennen mallin käyttöönottoa, ja siinä arvio oli noin 5000–12000 uutta työpaikkaa.”

Tätä arviota hallitus voisi Kärkkäisen mielestä toki käyttää päätöksenteon pohjana. Ongelma on vain, että arvion määrä on aika iso.

”Ymmärrän hyvin, että moni [hallituspuolueen] kansanedustaja on sanonut, että vaikutus oli nolla. Jos se onkin 5000–12000, se vaatii ihan eri lailla kompensoivia toimia. Varsinkin kun osa nyt puhutuista toimista on niin sanottuja pehmeitä keinoja, kuten palkkatuki, ja niiden työllisyysvaikutuksia on vaikea arvioida.”

Työministeri Harakka on sanonut aktiivimallin työllisyysvaikutusten olleen vaatimattomia.

”Jos ei pystytä sanomaan myöhemminkään kauhean tarkkaan, mikä vaikutus jollain toimella on ollut, se ei ole todiste, että vaikutusta ei ole ollut ollenkaan. Nämä monesti menevät sekaisin”, Kärkkäinen sanoo.

Ongelma ei siis ole aktiivimallin purkaminen sinänsä, vaan hallitusohjelma. Kärkkäinen huomauttaa, että siellä on toinenkin vahva kirjaus työllisyystoimien vaikutuksista:

”Hallitus ei tee työvoimapolitiikassa toimia, joilla on negatiivinen työllisyysvaikutus ilman, että se tekee samanaikaisesti työllisyyttä parantavia tehokkaampia toimia.”

Tämä tarkoittaa, että työllisyysvaikutuksia saadaan arvioida lähivuosina aika paljon.

”Kuinka nopeasti tutkimustieto pystyy vastaamaan näihin tavoitteisiin, sitä tullaan tällä hallituskaudella varmasti seuraamaan tarkkaan.”

Timo Harakan mukaan Kärkkäisen ja muiden keskustelijoiden kritiikki perustuu väärinkäsitykseen.

”Toki tehdään korvaavia toimenpiteitä, jos uskottavia vaikutuksia osoitetaan”, Harakka tviittasi.

 

Aktiivimalli puretaan kaikissa tapauksissa, Harakka korostaa. Hallituspuolueissa sitä pidetään epäoikeudenmukaisena mallina työllisyysvaikutuksista riippumatta.

LUE MYÖS:

Sanna Marin romutti Anne Bernerin junasuunnitelmat – ”Se oli meille yllätys, että Järvenpään ratkaisu sai niin suuren roolin”

Anne Bernerin junasuunnitelman jyrännyt Sanna Marin käy nyt taksilain kimppuun

Pettyneet taksiyritykset: Laki toimii päinvastoin kuin piti – ”Suomalaisten pitää nyt miettiä, kenen kyydissä he kulkevat”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Jonkun pitäisi kertoa Nordean Kärkkäiselle, että lopettaa tuollaiset typerät viisastelut kun jokainen vähänkään järkevä ihminen tajuaa, että aktiivimalli ei oikeata työllisyyttä lisää. Tässä maassa on muitakin pankkeja kuin Nordea ja eteisen hiekat ovat vielä muistissa.

Kari Saari

Joka kodissa on tietäjä, joka tietää kaiken paremmin. Turha sitä on enää työttömyydestä kärsiä, arvotaan vain kaikki työpaikat, kun ihmiset ovat syntyjään niin hemmetin viisaita ja päteviä joka alalle.

Mauno Strandén

Ai Ikonen luulee olevansa järkevä, kun kannattaa Harakan mielipiteitä,? Kohta kaikki hallituslupaukset on kuin menneen talven lumia! Vihervasemmisto, onko kellään oikeaa yrittäjäkokemusta, heidän mielestä paras yrittäjä on entinen yrittäjä, heistä ei ole yrittäjiksi!

Markku Koivisto

Jaa, työllistämistoimia pitää tehdä ihan riippumatta jostakin aktiivimallista, sitä kautta aktiivimalli peruuntuu luontojaan kun sen kohteet saavat töitä.
Että verotusta kiristetään, jotta mahdollisesti kasvavalla verotulolla voidaan luoda veroilla palkkatuettua työtä, voi johtaa työllisyystavoitteeseen. Mutta samalla se ei johda tärkeimpään eli valtiontalouden tasapainoon. Velkaantuminen siis jatkuisi.
Harakan äärimmäinen kiintymys verokikkailuun olisi saatava työllisyysasioihin suuntautuvaksi. Muuten hänestä muodostuu käänteinen Urpo Leppänen, joka ilmeisesti uskoi lupauksiinsa. Harakka sen sijaan näyttää nostavan kätensä pystyyn jo heti alkajaisiksi. Yhtä hyödyttömiä molemmat.

Timo Virtanen

Eivät johda, mutta määrittelevät korot ja lainaehdot. Normaali tilanne. Kun Sinäkin haet lainaa pankista, tutkitaan Sinunkin taloudenpitosi ja luottokelpoisuutesi. Ja jos joskus vippaat muille ( taitaa olla epätodennäköistä ? ) Sinunkin olisi silloin syytä varmistaa, että saat rahasi takaisin.

Pasi Pulkkinen

Miksi kukaan jaksaa enää puhua aktiivimallista. Se oli vain osa pääoman sotataktiikkaa palkkatuloja vastaan tulonjakotaistelussa.

Aktiivimallin tarkoitus oli pelotella nimenomaan työtätekevää köyhällistöä. Kun työttömyydestä tehdään entistäkin pelottavampaa, taipuu työläiset helpommin tulonjakotaistelussa. Eihän kukaan oikeasti usko aktiivimallin lisäävän työllisyyttä. Työllisyys lisääntyy jos talouden likviditeetti lisääntyy, ja aktiivimalli teki juuri toisin päin eli heikensi talouden likviditeettiä eli efektiivistä ostovoimaa.

Ei pääomatulojen haltiat eli nykyinen tulonjakotaistelussa voitolla oleva valtaeliitti halua työttömyyttä poistaa. Työttömyyden poistuminen johtaisi palkkatulojen aseman vahvistumiseen tulonjakotaistelussa.

Suhtautuminen aktiivimalliin ja sen kuviteltuun työllistävyyteen kertoo ekonomisteistakin juuri sen minkä "koulukunnan" edustajia kukin on.

Jukka Laine

En ymmärrä ollenkaan mitä aktiivimalli kuuluu Nordean Kärkkäiselle. Ei Nordean Kärkkäistä kansa ole valinnut eduskuntaan. u Kärkkäinen sitten pitää päästä kiinni.

Monilla duunareilla on muuten tili Nordeassa. Minulla jo STS-pankin ajalta periytynyt. Nordean asiakkaat voivat suutahtaa tämmöisistä Nordean Kärkkäisistä.

Mikko Järvinen

Nordean arvosta on hävinnyt kahdessa vuodessa yli 40 prosenttia ja osakekurssi laskee laskemistaan. Työttömyysturvan aktiivimalli ei työllistä, vaan on työttömyysturvan leikkuri. Aktiivimalli lisäsi toimeentulotuen menoja yli 1,2 miljoonalla eurolla. Aktiivimalli siis köyhdyttää kansalaisia siitäkö nordea hyötyy ?

Lauri Kiiski

Onhan se jo selvä, että nykyisem hallituksen hallitusohjelma pudottaa Suomen luottoluokitusta Kreikan suuntaan.

Missä ovat ne rakenneuudistukset, joita mm. Standard ja Poor's piti viime maaliskuussa ehtona edes nykyisen luokituksen ylläpitämiseksi ?

Jorma Nordlin

Ei jäädä odottelemaan arvioita vaikutuksista, koska ne olisivat vain arvioita, eivätkä tietoa ja aktiivimalli on niin epäoikeudenmukainen.

Aktiivimallilla ehkä saadut hyödyt ovat epäoikeudenmukaisuuden vuoksi merkityksettömiä ja niitä voi saada järkevimmilläkin tavoilla.

Markus Kujala

Kyllä mä uskon, että työllistymiseen vähän keppiäkin tarvitaan.
Ruotsissa ei työttömät saa rahaa ihan niin automaattisesti ja siellä on väki päätynytkin töihin paremmin.
Kyllä esim. siivojan hommia pääkaupunkiseudulla olis. Mutta ei vaan monilla motivaatio riitä.

Topi Rantakivi

Et taida tietää, että miten todellisuudessa siivoojia tarvitaan. Ei se motivaatio ainoastaan ole syy kuten luulet.

Kaverini suoritti laitossiivoojan tutkinnon. Siinä sisältyi siivousaineiden ja -laitteiden osaamista, ensiapukurssi, hygieniapassi, työturvallisuuskortti. Ylläpitosiivoojia yritykset eivät halua vaan vähintään laitossiivoojia.

Yksikään firma ei tahdo sellaisia työttömiä, joilla ei ole sellaista tutkintoa, sillä jos tulee jossakin siivottavassa kohteessa vahinko, niin vakuutusyhtiö kysyy näitä papereita ja kortteja ja kuka tuon vahingon on tehnyt.

Ennen vanhaan ei ole tarvittu tuollaisia vaatimuksia mutta nykyään on paljon vaatimuksia.