Lauantai 20.7.2019

Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista repesi julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

Luotu: 
3.7.2019 13:02
Päivitetty: 
3.7.2019 13:09
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) muistutti työministeri Timo Harakkaa (sd) siitä, että hallitusohjelmassa luvataan hallituksen perustavan päätöksensä tutkimukseen ja tietoon.
|

Hallituksen ministerit ja muut hallituspuolueiden poliitikot käyvät julkisuudessa väittelyä aktiivimallin purkamisesta. Kiista alkoi työministeri Timo Harakan (sd) ilmoitettua, että hallitus ei jää odottamaan tutkimustietoa aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ennen sen purkamista.

Harakka korosti myöhemmin, että aktiivimallin työllisyysvaikutuksia vastaaviin työllisyystoimiin kyllä ryhdytään myöhemmin, jos tutkimustieto osoittaa, että malli kasvatti työllisyyttä. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) oli joka tapauksessa eri mieltä Harakan kanssa kokoomuslehti Verkkouutisten haastattelussa.

”Ensinnäkin täytyy Harakan lausuntoon sanoa, että yksi hallitusohjelman lupauksista oli, että hallitus perustaa päätöksensä tutkimukseen ja tietoon. Se on hyvin yksiselitteisesti ilmoitettu hallitusohjelmassa lupauksena. Tämä koskee päätöksentekoa myös talous- ja työllisyyspolitiikassa”, Lintilä sanoi VU:lle.

”Siitähän on selkeästi kirjattu [hallitusohjelmaan], että aktiivimalli puretaan ja tuodaan tilalle kompensoiva keino, jolla saadaan vastaava vaikutus. Minulle ei ainakaan kukaan ole vielä mitään vastaavaa keinoa esitellyt”, Lintilä jatkoi.

LUE MYÖS: Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”

Lintilä muistutti, että lokakuussa on valmistumassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimus aktiivimallin työllisyysvaikutuksista. Tätä tietoa pitäisi Lintilän mukaan odottaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että ”Lintilä vetää omaa linjaansa”. Hän huomauttaa Twitter-tilillään, että aktiivimallin purkamisen valmistelusta ja esittelystä vastaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan, kun epäoikeudenmukaisen ja nöyryyttävän aktiivimallin purusta tulee valmis lakiesitys”, Arhinmäki kirjoittaa vastauksena keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehulalle, joka muistutti häntä hallitusohjelmasta.

Juttu jatkuu tviitin alla.

 

Arhinmäen mainitsema ministeri Pekonen esiintyy asiassa sovittelijana. Pekosen mukaan aktiivimalli puretaan aikaisintaan vuodenvaihteessa, mutta purkamista voidaan edistää jo ennen lokakuun tutkimusta.

”Ei hallituksessa kukaan sooloile”, Pekonen sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomien mukaan.

LUE MYÖS: Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seija Virta

Tämä Kokoomuksen Verkkolehti on tosiaankin hyvin kokoomuslainen. Liekö mitään aikaisempaa hallitusta arvosteltu yhtä paljon ja väännetty tyhjästä olemattomia ristiriitoja. Taidan lopettaa koko julkaisun lukemisen, niin puolueellisia tässä ollaan. Harmi etteivät kaikki lukijat ehkä tiedosta julkaisun kokoomustaustaa.

Maarit Korhonen

Arvo Tammela, onneksi näin ei tule käymään, lisäksi on SDP ja vihreät, eiköhän siinä enemmistöä riitä hallituksen sisälläkin tämän naurettavan lain kumoamiseen. jos ei ole itse kokenut sen epäoikeudenmukaisuutta, kannattaa pitää tekstinsä kurissa!

Arvo Tammela

Maarit Korhonen, SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto enemmistöhallitus. Se olisi varsinainen dreamteamhallitus. Kyllä meidän suomalaisten taviksien elämä olisi silloin auvoista. Ei olisi huolia eikä murheita huomisesta. Tosin kannatta muistaa, että rahaa ei tipu taivaalta eikä naurettavan lain kumoaminenkaan taida toteutua ainakaan tämän vuoden aikana ja voihan käydä niinkin ettei tällä vaalikaudellakaan.

Jari Koponen

Aktiivimallista saa(tte) kiittää vähintään yhtä paljon niitä, joita ei saa pysymään missään työpaikassa. Niistä osa on toki niin huonoja, ettei kukaan halua palkata, mutta on myös osa sellaisia, joilla on ihan hyvä olla toisten elätettävinä.

Mä uusisin aktiivimallin sellaiseksi, että joutuu yhteiskunnan työsiirtolaan, jos ei muuten jollakin aikataululla töitä saa.

Se toimi 60-luvulla (tietyömaat) kun siihen oli pakko mennä. Fixummat opiskeli pikapuolin jonkun muun homman kuin lapioon nojaaminen. Loput nojasi.

Pasi Käyhkö

Ongelmana on kun joillain aloilla ei riitä kotimainen työvoima. Esimerkiksi siivous- ja rakennusala ovat sellaisia. Samoin koodaripula on akuutti, sekä tarvitsemme enemmän sairaanhoitajia.

Samoin ihmisten muuttohalukkuus työn perään on Suomessa vaisua.

Antero Metso

Jos koodaripula on akuutti, minua saa kysyä niihin töihin. Viimeksi olen saanut tietotekniikan DI:n koulutuksella ohjelmointiin liittyviä töitä vuonna 2008. Olen ymmärtänyt, että pitäisi olla parikymppinen viidentoista vuoden kokemuksella, niin sitten töihin ohjelmointialalle on mahdollista päästä puolen vuoden halpa- tai työnantajan kannalta ilmaistyön jälkeen.

Maarit Korhonen

Sorry vaan Martti Kaisto, me viiskymppisetkin tarvitsemme tukea, koska vielä on eläkepäiviin aikaa vai haluatko maksaa pieneläkeläisten köyhyydestä tulevaisuudessa, Lässytyksen sijaan odottaisin rakentavia ehdotuksia, millä hallitus saa työnantajat palkkaamaan myös ikäsyrjonnän uhreja, että meilläkin olisi oikeus vielä säälliseen elämään ja työntekoon, ja juu, veroja on makseltu muidenkin puolesta, eli olisi aika myös tukea ihmistä työttömyyden kohdatessa, eikä kupata valtion kassaan rahaa pienistä tuista, mitä aktiivimalli on räikeimmillään tehnyt ja tekee edelleen, sillä kaikille ei riitä työtä, piste.

Raimo Kehusmaa

Niin, olisihan se hyvä, jos saataisiin suomalaiset nuoret töihin,- vaan kun ei saada. Heillä ei tunnu olevan minkäänlaista halua tehdä töitä. Sen sijaan rahaa he kyllä haluavat, ja vieläpä runsaasti, jotta voisivat harrastaa puhelimien, tablettien ja tietokoneiden "näpyttelyä". Nyt vielä, kun oppivelvollisuusikää nostettaan ja kaikista tehdään 2. asteen koulutettuja, niin sillähän heidän työllisyysmahdollisuuksia paranne-taan toden teolla. Ne samat "lorvijatko" tulevat aktivoitumaan lorvimisessa ja sitten saavuttavat samalla korvaamatonta ammattitaitoa. Sittenhän tietysti heille on makset-tava "kunnon palkkaa", jotta jaksaisivat lorvia ja jatkaa jo loputonta näpyttelyä osoitta-matta vähääkään mielenkiintoa itse työhön. Näitä me näemme jo ihan liikaa kaikkialla. Kyllä ulkolainen työvoima on meille todella tarpeen, -suorastaan välttämätöntä, jotta saisimme edes jotakin teetettyä ja tehdyksi. Itse olen reilun 20 v toiminut ja teettänyt töitä pelkästään ulkolaisella työvoimalla ilman yhtäkään suomalaista työntekijää, ja tulosta on tullut. Tiedän todella mistä puhun.
Lopettakaa tuollainen tyhjänpäiväinen "uumoilu" suomalaisten nuorten työllistämises-tä, ellei menetelmät muutu. Itse työssä oppiminen on tehokkainta opiskelua ammat- tiin kuin ammattiin. Vanha apumies / kisälli ja mestari - menetelmä, eli nykyisin parem-min oppisopimuskoulutuksen kehittäminen sellaiseksi, että oikealla asenteella tehdään työtä ja osoitetaan selkeästi halukkuus oppia itse työssä ja kaikki turha teoreettinen "lässytys" jätetään poissa. Teoriakoulutus tulee itsestään työssä oppimisen ohessa aidosta uteliaisuudesta "miksi näin", ja kun siihen saadaan ammattinsa osaavalta ihan käytännössä opittu tieto, miksi näin, eikä keneltäkään itse työtä päivääkään tekemättö-mältä kirjanoppineelta "maisterilta" tai tohtorilta. Mennään näin eteenpäin ja tulosta tulee. Sitten heidän kohdalla, jotka haluavat jatkaa vain lorvintaansa, annettakoon heidän sitä tehdä omin, ei yhteiskunnan kustannuksin. Kyllä nälkä opettaa jopa työtä tekemään.

Kalervo Niementaus
Vastaus kommenttiin #27

H.K:"Tarkistappa lukkusi. Taitaa veroprosentit lähestyä nollaa."

" Kela pidättää työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta 20 % veroa
työttömyyskassat käyttävät ansiosidonnaisen päivärahan ennakonpidätysprosenttina palkan prosenttia. Prosentti on kuitenkin vähintään 25 %."

Kannattaa myös Kallosen käyttää kotvanen aikaa googlen parissa ennen avautumistaan. Työttömien veroprosentit ovat huomattavasti korkeampia kuin työllisten, kun kyse samansuuruisista rahoista.

Kalervo Niementaus
Vastaus kommenttiin #33

P.K:"Kela ei päätä verotuksesta.."

Ehkä se nyt ei oleellista kuka siitä päättää. Pointti lähinnä veroprosentin suuruudessa. Ehkä kommentoija Käyhköllekin tekisi hyvää tutustua elävään elämään hieman..jos ei muuten niin vaikka googlettamalla asiasta jotain tietoa, kun sitä ei itsellä tunnu olevan.

Verohallinnon sivuilta poimittua;

"Kun alat saada työttömyyspäivärahaa, saatat tarvita uuden verokortin. Vaikka tuki on pienempi kuin palkka, jota olet saanut aiemmin, veroprosenttisi ei välttämättä pienene. Tämä johtuu siitä, että tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta."

Omakohtaista kokemusta myös näistä prosenteista. Kommenttien perusteella tätä ei luultavasti PKlla ole.

Maarit Korhonen

Raimo Kehusmaa elää ilmeisesti viime vuosisadalla, tilastot kertovat, että se on hyvin pieni prosentti, joka kotona näppäilee vaan luuriaan ja heillekin sen ovat mahdollistaneet kaiken antavat vanhemmat, suurin osa suomalaisista haluaa edelleen tehdä työtä ja saada itselleen kodin ja perheen. Ja mikähän vika on varttuneemmissa työntekijöissä? Kokemuksessa ja tietotaidossa? Kun ei tunnu kelpaavan työnantajille, ei edes väkisin töihin menemällä? kovin on loukkaavaa kirjoittelua hyvin yksipuolisella näkemyksellä tämän hetken tilanteesta. Kannattaa kokeilla puoli vuotta sitä työttömän elämää, niin saattaa itsekin viisastua ja oppia jotain turhan kirjoittelun sijaan. Samaa mieltä olen siitä, että työssäkin oppii, mutta työnantajat eivät ole valmiita maksamaan enää koulutuksesta vaan kaikkien pitäisi olla valmiiksi AMK-tutkinnon omaavia tai maistereita, että kelpaisi. Jotain on mätää ja paljon jossain. Työnantajilla asenteet kuntoon!

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #43

Petri, isot rakennusliikkeet ovat jo oppineet mitä tarkoittaa halpatyö. Jätkäsaaressa 3% ovat jo uutena asumiskelvottomia.
Eräät ovat tehneet päätöksen että rakentavat pelkästään kotimaisin voimin koska kokonaiskulut ovat kuitenkin pienemmät.

Nämä halpistyövoiman käyttäjät ovat niitä laaduttomimpia rakentajia.

Juha Keltti

Kuten työministeri Harakka sanoi, työllisysvaikutuksia ei akitivimallilla ollut, joten ei voi olla niitä korvaavia toimenpiteitäkään. Muutokset työllisyydesssä ovat riippuneet pääasiassa avoimien työpaikkojen määrän muutoksista eikä muiden muuttujien mahdollisia vaitkuksia edes pystytä helposti erottamaan jos lainkaan (jos niitä edes oli). Varmaa sen sijaan on että moni maalla, syrjäseduilla ja taantuvissa taajamissa kärsii ilman omaa syytään aktiivimallin leikkurista koska työpaikkoja ei vain ole. Lintilä jatkaa Sipilän ja Bernerin aloittamaa työtä Keskustan kannatuksen murentamisessa.

Timo Virtanen

Niin että lyödään lossiksi vaan. On tosi erikoinen työministeri nyt. Ei ole ennen nähty vastaavaa. Rinteen hätävara, kun ensiksi pyydetty kieltäytyi. Tiesi nähtävästi, ettei tämän hallituksen resurssit riitä työllisyyden nostamiseen. Ja koko hallituksen ohjelmahan on laadittu 75 % työllisyysasteen varaan. Päästäänkö edes talven yli tämän hallituksen voimin ?

Maarit Korhonen

Ei vain maalla ja syrjäseuduilla, vaan ihan täällä eteläisessä suomessakin ja yksi kärsivä ryhmä olemme me varttuneet, joita ei huolita, ei sitten millään työelämään takaisin, jos yksi työnantaja on YT:t käynnistänyt ja eroon päässyt. Sitten kärsit, vaikka olet maksanut vuosikymmeniä itsesi kipeäksi työttömyysvakuutusmaksuja, jäsenmaksuja, että saisit ansaitsemaasi tukea, kun työnantajat hylkäävät.

Raimo Kehusmaa

Kyllähän nuo Harakan näkemykset hyvin kelpaa sellaisille, jotka eivät haluakkaan töitä tehdä, kun saa hyvän toimeentulon tekemättä mitään. Meillä on myöskin kohdannon ongelma. Avoimia työpaikkoja on runsaasti samaan aikaan, kun työttömiä "työnhakijoita" on reilusti 4 kertainen määrä. Eikö tuosta luulisi löytyvän työtä todella etsiviäkin, mutta ei vaan osu kohdalleen. Olen koko eläömäni (71 v ) uskonut ja kokenut, että työtä aina tekevälle löytyy. Asenne vain ratkaisee, haluaako ottaa olevaa
työtä vastaan. Jos asenne on jo työtä etsiessään negatiivinen ja sen esittää työnantajalle vieläkin negatiivisemmassa sävyssä, niin voi olla varma, ettei työnantaja millään tavalla innostu edes kokeilemaan, tuleeko tuosta heille sopivaa työntekijää.
Ei todellakaan halua ottaa sellaista riskiä. Toinen ongelma on ammattiyhdistysliike. Työstä osasipa tai ei on maksettava kovaa palkkaa. Työnantajan työvoimakustannuk-
set ovat jo sitä luokkaa, ettei niillä "lusmuilijoita" elätetä. Jokaisen on tuotettava sen
mitä kustantaa työnantajalleen. Jos kannattavuus ei ole riittävä, työt loppuu yrityksissä kaikilta, - ei ainoastaan siltä tuottamattomalta yksilöltä.
En kyllä ymmärrä myöskään, miksi keskustapuolue lähti tuohon muuten täysiin vasem-mistolaisen porukkaan. Aikooko se menettää sen vähäisen kannatuksensakin. Sitä ei kyllä ole enää lisää menetettäväksi, ettei häivy koko puolueukartalta. Tulkaa hyvissä ajoin poissa, ennenkuin menette niin pitkälle, ettei silläkään mitään voiteta. Tuo Rinteen porukka on kyllä jo alkajaisiksi "tuhoon tuomittu". Ei Suomi tarvitse tuollaisia
johtajia, ministerejä, joilla ei ole vähintäkään taitoa / osaamista johdettavallaan alalla.
Se on ihan selvää, mikä on lopputulos, - täydellinen kaaos.

Jaakko Aalto

”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan, kun epäoikeudenmukaisen ja nöyryyttävän aktiivimallin purusta tulee valmis lakiesitys”
Ylimielinen öykkäröinti tekee hyvää hallitusyhteistyölle. Tai ainakin Arhinmäki niin kuvittelee. Mutta kannattaako oikeasti leikkiä Napoleonia noilla hartioiden leveyksillä?

Pertti Ikonen

On täysin käsittämätöntä että aktiivimalli on saanut noin suuret mittasuhteet kun itse asiassa se on varsin mitätön asia koko tässä työttömyyspaskassa. Aktiivimallin on ennustettu työllistävän 5000-12000 ties sitten mihin, mutta kyllä nyt on ryhdytty ampumaan kärpästä tykillä. Noinhan siinä toki käy kun ei ole oikeata työtä tarjolla.

Juha Keltti

Kansan Uutiset mainitsee tällaisen pikkuseikan: "Esimerkiksi toukokuussa julkistettu Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitys kertoi, että aktiivimallin tuloksia ei edes pystytä erottamaan nousukauden ja tilastojen siivoamisen tuloksista." Miten mitoiteraan korvaavat tomenpiteet, jos ei kyetä mittaamaan vaikutuksia jotka on tarkoitus korvata?

Tiina Arlin

Aktiivimallin vaikutuksista tiedetään että se on leikannut tuhansien aktiivisesti työtä ja koulutusta hakeneiden työttömien päivärahoja ilman että he itse ovat voineet asiaan vaikuttaa!

Työttömät eivät tarvitse kidutusta ja kuritusta vaan PALKKAtöitä!

Hallitus voisi keksiä vaihteeksi yrittäjille aktiivimallin jotta ne palkkatyöllistäis ihmisiä jos kerran noin kovasti jotain aktiivimallia kaipaavat.

Työttömien kyykytykselle on tultava loppu pian.