Lauantai 20.7.2019

”Sitä me emme katsele päivääkään” – Keskustan Kurviselta tyly ukaasi hallituskumppaneille

Luotu: 
4.7.2019 15:59
Päivitetty: 
4.7.2019 16:02
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Hallituspuolueiden välille on tullut kiistaa ministereiden irtiotoista ja avauksista. Keskustan ryhmyri Antti Kurvinen sanoo, että keskusta ei aio katsella päivääkään hallitusohjelmasta irtautumista.
|

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vaatii Uuden Suomen haastattelussa puolueen hallituskumppaneita pitäytymään hallitusohjelmassa. Kurvisen mukaan ”sooloilu ja sekoilu” ei kuulu hallitukseen.

Keskusta sai tänään huonoja uutisia, kun Yleisradion gallup antoi sille Kurvisen sanoin ”sysisurkean” 11,7 prosentin kannatuksen. Ulospäin on näyttänyt, että keskustan vaikeuksien lisäksi hankalaa on myös hallitusyhteistyö. Hallituspuolueiden välillä on ollut ristivetoa, ja riitely on ryöpsähtänyt myös julkisuuteen.

LUE MYÖS: Keskustajohtaja ryöpyttää: Aivan sysisurkea tulos – ”Suomalaisten luottamus keskustaan on rapautunut”

Työministeri Timo Harakka (sd) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) ovat olleet erimielisiä aktiivimallin hallitusohjelmakirjauksesta. Vihreät puolestaan on tuonut epävarmuutta hallituksen linjaukseen ”Isis-naisista” ja heidän lapsistaan.

Kurvinen painottaa hallituskumppaneille, että hallitusohjelmaa pitää noudattaa.

”Sellainen kuva on itselle tullut, että kaikki hallituskumppanimme eivät ymmärrä, että hallituksessa ei voi sooloilla ja että kevyesti ei voi heitellä oman puolueen kannanottoja – hallituksessa noudatetaan hallitusohjelmaa.”

”Varsinkin jos olet ministeri, ministerinä pitää mennä hallitusohjelman mukaan. Ei ole mitään muuta tietä, se on sopimus”, Kurvinen sanoo.

Hänen mukaansa keskusta ei halua muuta kuin että hallitusohjelmaa noudatetaan. Se on viiden puolueen kompromissi, jossa näkyy vahvasti keskustan kädenjälki, Kurvinen muotoilee.

”Uskon, että jos hallitusohjelmaa noudatetaan, me [keskusta] saamme kannatuksen nousuun. Mutta jos ministerit alkavat sooloilla ja rikkovat hallitusohjelmaa, voi tulla isoja vaikeuksia. Sitä me emme katsele yhtään, emme viikkoakaan eikä päivääkään. Sitten käy huonosti”, Kurvinen sanoo.

Kurvisen mielestä on kohtuullinen vaatimus, että kuukausi sitten allekirjoitettua hallitusohjelmaa noudatettaisiin.

”Mutta henkilökohtainen näkemykseni on, että kaikki hallituspuolueet eivät ole ymmärtäneet, mitä hallituksessa oleminen tarkoittaa. Jos haluaa sooloilla ja sekoilla, niin sitten pitää olla poissa hallituksessa.”

Kurvinen sanoo kaikesta huolimatta luottavansa siihen, että ristiriidat ovat pääministeri Antti Rinteen (sd) hallinnassa.

”Minä luotan pääministeri Rinteeseen erittäin vahvasti.”

Myös hallituksen ”voimakaksikon” Rinteen ja valtiovarainministeri Lintilän yhteistyö toimii hyvin, Kurvinen kehuu.

Onko hallituksessa keskusteltu näistä kurittomuuksista?

”Minulla on se käsitys, että hallitus voi hyvin ja kaikki on kunnossa, vaikka pieniä lipsahduksia on julkisuudessa ollutkin”, Kurvinen muotoilee.

Kurvinen kommentoi aiemmin Uudelle Suomelle keskustan synkkää galluptulosta.

LUE MYÖS:

Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

Ylen gallup: Perussuomalaisten kaula kasvoi lähes 3 prosenttiin – keskustalle shokkiluku

”Sanalla sanoen karmea gallup” – Keskustan puoluesihteeri: Mitä jos keskusta ei nousekaan?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Keskustahan kehui saaneensa läpi kaikki tavoitteensa. Mutta jos nämä tavoitteet eivät "natsaa" yhteen äänestäjien tavoitteiden kanssa niin näinhän siinä käy.
Esimerkkinä maakuntauudistus. Osa maaseudun kepulaisistakaan ei välitä koko kuluja nostattavasta väliportaan hallinnosta.

Jaakko Aalto

Keskusta kehui saaneensa läpi kaikki tavoitteensa. Paperille. Mutta noiden veijareiden kanssa paperin todellisuus on jotain aivan muuta kuin käytännön todellisuus. Antti Rinne saattoi olla jopa tosissaan sopimusta sorvatessaan, mutta karu todellisuus alkaa kävellä hnenkin vastaansa, hallituksessa on kaksi oppositiopuoluetta, jotka viis veisaavat siitä, mitä Antti kuvittelee heidän kanssaan sopineensa.

Ari Mikkola
Vastaus kommenttiin #20

Jos olisit perehtynyt yhtään asiaan niin tietäisit että maakuntien syntyessä joidenkin laskelmien mukaan liki 400 erilaista kuntayhtymää yms väliportaan epädemokraattista, osa selkeästi perustuslain vastaista organisaatiota lakkautuu.

Timo Virtanen

Turha selitellä, että vanhaa nm puretaan. Veikkasn, että ensiksi jokaiseen maakuntaan valitaan "maaherrat" ja vähintään 5 - 10 muuta isoa päällikköä. Jäsenkirja kaikilla plakkarissa sopivuuden takeena. Pudonneille kansanedustajille ym palkkiovirkoja. Ja yhtään virkaa ei lakkauteta koko maakunnan alueelta. Nämä tietenkin tarvitsevat suuren joukon erilaisia paperien pyörittelijöitä ympärilleen. Veikkaan, että koko lisäbyrokratiä maksaa 1-2 %:n verran lisäveroja. Ja palvelut eivät lainkaan parane. Jonot pysyvät ennallaan, elleivät kasva ? Mutta onhan selittelijöitä lisää.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #31

Asiantuntijoiden mukaan 18 maakuntiin on tulossa yli 4000 virkamiestä ja naista lisää. Olen Timo samaa mieltä, että kunnista ei sanota yhtään viranhaltijaa irti.
Jotkut vielä valehtelevat, että mitään väliportaan hallintoa ei tule.

Pasi Käyhkö

Rinteen mummojen ja ukkien vappusatanen on muuttunut. On jäämässä sekin pelkäksi lupaukseksi. Tämä yhtenä nolona esimerkkinä.

Mutta 15 valtiosihteerin palkkaamiseen kylläkin rahaa riittää. Hyväveli on demareillakin hyväveli. Samoin lisättiin eduskunta-avustajien määrää, joka on jo 70. Näin työllistävät demarit.

Ari Mikkola
Vastaus kommenttiin #28

Vedätettävä kansanosa tuli vedätetyksi.. Eikös kukaan kuullut tai todellakaan ymmärtänyt kun antti sanoi taikasanat, talouden niin salliessa sekä useamman vaalikauden aikana.
Itse keskustalaisena nauroin kun antin vappulupauksen kuulin että meidän pitää luvata ainakin 500 lisää, ja sanoa myös että talouden salliessa ja useamman vaalikauden aikana koska jos talous sen sallii niin miksei..

Pekka Lanerva
Vastaus kommenttiin #22

Ymmärrän että joskus ideologia sumentaa silmälasit niin ettei oikein näe lukea tai ei lukemaansa ymmärrä, mutta yritä vielä! ;)
Mitä Rinne oikein sanoikaan: ”Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin”

Raimo Laine

Vihreät torppaavat uudet puunjalostuslaitokset ja metsien käytön, joita Kepun kannattajat ja metsänomistajat pitivät hyvin tärkeinä. RKP toi pakkoruotsin, pakolaisten maahantuonnin ja muuta mukavaa ja Demarit hillittömän rahanjakelun sekä lisää veroja. Hallitukseen vain mentiin ja nyt nähdään tulos.
Aina pelastus on lähteä hallituksesta tai muuten Kepu putoaa pienpuolue sarjaan, mistä nousua ei enää ole.

Kauno Vastinesluoma

Kepun kannatus voi nousta kunhan pääsee Sipilästä eroon.Hallituksessa on Vihreillä ihan oma näkemys pakolaispolitiikasta jota Vasemmisto kannattaa..Kurvinen on oikeassa,nämä kaksi puoluetta ovat jo nyt laukalla,hallitusohjelma voi olla kovilla

Pekka Siikala

Valitettavasti keskusta ajaa ihan itse itsensä näillä kurvisilla unholaan ja pienpuolueeksi. Ei moisen minipuolueen kannattaisi isotella. Jos isottelu jatkuu niin kannatusluvut vajoavat alle 10 prosentin. Sen ymmärtäminen ei todellakaan ole rakettitiedettä.

Heikki Karjalainen

Minusta taas näkyy, että SDP, keskusta ja RKP ovat aika selkä suorana rivissä, mutta vihreät ja vasemmisto yrittävät sooloilla. Keskusta ja RKP näyttävät olevan uskottavimmat, koska ne pitävät sanansa poiketen siitä ex-sloganista "kepu pettää aina". On kepulla pääministeripuolueena nielemistä taksiuudistuksesta, kikystä ja SOTE:st jne. ja saavat niellä tuskansa, mutta kokoomus oli siellä nekin hyväksymässä.

Timo Virtanen

Ongelma on siinä, että rahaa ei riitä kylvettäväksi kaikkien puolueitten kaikkiin vaalilapsuksiin (lupauksiin). Demarit ja vihervassarit ovat heikoilla, kun kepu pitää koyttä koko ajan Rinteen kurkulla. Ja kiristää sitä kyllä tuskaa tuntematta. Silloin kaikkien muitten on oltava hiljaa rivissä. Hallitus on ns taantumushallitus, joka ei panosta maan kehittämiseen. Jakovara käytetään omien lyhytnäköisten etujen ajamiseen.

Timo Virtanen

Sellainen, joka ei myisi valtionyhtiöitä 3.000 miljoonalla pysyvien kulutusmenojen kattamiseen. Menot ovat pysyviä, tulo kertaluontoinen. Ja tekisi jotain työllisyyttä kohentamiseksi. Nythän työttömyys jo hypähti nousuun, kun tämä hallitus astui remmiin. Lienee yritysten ja yrittäjien usko parempaan mennyt ? Veronkorotukset syövät kansan ostovoimaa. Lisäävät työttömyyttä. Pian kiitellään Sipilän hallitusta, joka sentään yritti saada rattaat pyörimään ja nosti työllisyysastettakin. Nyt tuntuu siltä, että emme enää lähesty muitten Pohjoismatten tasoa, joka on ainoa mahdollisuus elintason ylläpitämiseen. Lisävelanotolla sitä asiaa ei hoideta.

Lauri Kiiski

Rinteen hallitus on paras ikuna oletusarvoltaan, mutta ...

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, jotta voisi todeta työllisyyden romahtavan, julkisen velan kasvavan ja luottoluokituksen sukeltavan v. 2023 kevääseen tultua.

Sampo Honkala

Kurvinenhan tuossa nyt sooloilee enemmän kuin kukaan. Kun on kerran menty hallitukseen, niin kyllä ensimmäinen sääntö on, että siellä pysytään ellei epäluottamuslausetta eduskunnasta tule. Ministerit voivat sen sijaan sananvapauden perusteella kertoa mitä itse haluavat edistää, se on sitten eri asia mihin hallitus oikeasti ryhtyy.

Markku Lehto

"Myös hallituksen ”voimakaksikon” Rinteen ja valtiovarainministeri Lintilän yhteistyö toimii hyvin, Kurvinen kehuu."

Eli että perinteinen puna-multa "sulle - mulle " -jatkuu. Tukiaisautomaatteja voidellaan ja keksitään uusia sekä valtion talouden kannalta kalliiksi tulevia "inhimillisiä" helpotuksia keksitään lisää. "Jos te ( kesk) saatte uusia tukiaisia, niin me ( sd + vas ) vaadimme lisää helpotuksia ja ymmärtämystä sille, että kaikki eivät jaksa/viitsi käydä duunissa.

Tähän vielä mukaan lisää valtion budjetista ylläpidettäviä merelle rakennettavia tuulimyllyjä ja maanviljelijöille peltojen kipsittämisestä ( sitoo peltojen CO2- päästöjä ) maksettavia tukia.

Muuthan toimijat, jotka aiheuttavat CO2-päästöjä, eivät saa niiden vähentämisestä tukiaisia, vaan heitä rokotetaan aiheuttamistaan päästöistä, jotka ovat jokapäiväisen elämisen kannalta väistämättömiä, entistä rajummin erilaisilla maksuilla ja veroilla.

Tulee muistaa, että kaikki uudet verot ja kuluttajille suunnatut pakolliset maksut ovat pois kansalaisten ostovoimasta ja vapaasta kuluttamisesta. Mitä enemmän meille näitä taloudellisia rasitteita laitetaan, sitä enemmän taloutensa kunnolla ja vastuullisesti hoitavat joutuvat laittamaan oman taloutensa "suu säkkiä myöten". Että kun bensan verotusta nostettiin, niin jätin käymättä bensa-asemalla kahvilla ( pitkillä reissuilla keitän kahvit termospulloon kotona ja teen eväät ). Ja entistä enemmän katson elintarvikkeita ostaessani - en kotimaisuutta - vaan kilo- ja litrahintaa. Näin se menee.

Kalevi Siikonen

Vihreiden suosio tulee pääsääntöisesti kaupungeista..se pois sulkee todellisen luonnon suojelun ja monikäyttöisyyden. Kehottavat toisia noudattamaan omia "lakejaan" noudattamatta niitä itse. Holtittomat taksimatkat ym. Ulkoministerinä on moneen maahan edustuskelvoton henkilö, ajaako se Suomen etua?
Vasemmistoliitto ja vihreät nopeasti pois hallituksesta ja suomalaisen demokratian kunnioitus puoluevalintoihin

Vapaasana Kaikille

Mitäs lähditte vihervassareiden kelkkaan? Eikös teidän puoluetoimistossa tunneta "kukkakaali pirtelön" voimalla päätöksiä tekeviä vihervassareiden ja antifa miniterien järjenjuoksua, jossa luonnollinenkin järki on otettu pois. Sen saa, kun hylkää ikiaikaiset arvot! Nyt tulee kansalle kylmää kyytiä, ainakin "kehäkolmosen" ulkopuolelta katsottuna, jossa, edes vielä jollain on tallella ihan tuikitavallinen maalaisjärki.