Tiistai 23.7.2019

Rinne ja Juncker: Komission ja Suomen yhteistyö erityisen tärkeää juuri nyt – EU:sta ilmastoneutraali 2050 mennessä

Luotu: 
5.7.2019 11:46
  • Kuva: Flickr / Lauri Heikkinen / Prime Minister's Office
    Kuva
    Pääministeri Antti Rinne ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tervehtivät torstaina.
  • Kuva: Flickr / Finnish Government / Valtioneuvosto
    Kuva
    EU-kokousväkeä perjantain istunnossa.
|

Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja komission jäsenet tapasivat pääministeri Antti Rinteen (sd) ja Suomen hallituksen Helsingissä torstaina ja perjantaina. Perjantaina osapuolet tiedottivat pyrkimyksestä tiiviiseen yhteistyön Suomen alkaneella EU:n puheenjohtajakaudella.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan kahden päivän keskusteluissa pohjustettiin yhteistyötä, jolla hallitus ja komissio edistävät Suomen puheenjohtajakauden ja EU:n uuden strategisen ohjelman prioriteetteja.

Eurooppa-neuvosto sopi kesäkuussa EU:n strategisesta ohjelmasta, joka määrittelee unionin prioriteetit seuraavalle viidelle vuodelle. Suomi on ensimmäinen puheenjohtajamaa, joka toteuttaa uutta ohjelmaa neuvoston työssä.

”Tiivis yhteistyö puheenjohtajamaan ja komission välillä on erityisen tärkeää nyt, kun puolustamme Euroopan integraation kulmakiviä: rauhaa, turvallisuutta, vakautta, demokratiaa ja hyvinvointia”, pääministeri Rinne sanoo tiedotteessa.

Rinne nostaa keskeisenä tavoitteena esiin sen edistämisen, että EU:sta tulee ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Muita tärkeitä teemoja ovat EU:n monivuotinen rahoituskehys, EU:n ja Afrikan kumppanuus, oikeusvaltioperiaate sekä kasvu ja turvallisuus.

”Haluamme tehdä komission kanssa yhteistyötä erityisesti ilmastoasioissa. Pidämme tärkeänä, että EU puhuu yhdellä äänellä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ja pääsee yksimielisyyteen tavoitteesta tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä”, Rinne sanoo.

Valtioneuvoston mukaan komission ja Suomen hallituksen jäsenet jakaantuivat Säätytalolla kolmeen ryhmään, joiden aiheita olivat monivuotinen rahoituskehys vuosille 2021–2027, oikeudenmukainen, kestävä ja kilpailukykyinen Eurooppa sekä vaikutusvaltainen ja suojeleva Eurooppa.

”Johtopäätökset keskusteluista käytiin läpi hallituksen ja komission yhteisessä istunnossa”, tiedotteessa kerrotaan.

Euroopan komissio vierailee perinteisesti puheenjohtajamaassa puheenjohtajuuden alkaessa valmistelemassa yhteistyötä. Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vallu Novanto

Rinne höpöttää, että tavoite on tehdä Euroopasta ilmastoneutraali 2050, .
Ilmastoneutraali koskien mitä, rikkiä, metaania, hiilidioksidia...????
Onko tuo Rinteen itsekeksimä sana?
Kaikesta tehdään neutraaleja, sukupuolesta, ilmastosta, päästöistä, valtionvelasta, Suomesta, ....

Markku Vähätalo

Höpöttämiseltä tuntuu tuo juttu. Pääasia että alkoholisoitunut Jucnker joutuu vihdoinkin lopettamaan. Kummallista että saisin potkut jos 2-3 kertaa tulisin työpaikalleni päihtyneenä, mutta yhdessä maailman merkittävimmistä viroista saa vapaasti horjua ja kaatuilla humalassa ilman että kukaan uskaltaa/haluaa puuttua.