Keskiviikko 24.7.2019

Lehdet: Perussuomalaisten ryhmä yritetään sulkea vastuupaikoilta europarlamentissa – ”Surullinen spektaakkeli”

Luotu: 
6.7.2019 10:52
  • Kuva: EPA / Stephanie Lecocq
    Kuva
    Identiteetti ja demokratia –ryhmällä on 73 edustajaa Euroopan parlamentissa ja se on parlamentin viidenneksi suurin ryhmä. Arkistokuva ryhmän puoluejohtajien tiedotustilaisuudesta kesäkuussa.
|

Oikeistopopulistien Euroopan parlamenttiin muodostama Identiteetti ja demokratia –ryhmä (ID) on Euractiven ja Politicon mukaan jäämässä ilman merkittäviä vastuupaikkoja. Suomesta ryhmään kuuluuvat perussuomalaisten europarlamentaarikot Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.

Pahennusta on herättänyt erityisesti Ranskan Kansallisen liittouman käytös parlamentin avajaisissa. Kaikki ryhmän 22 parlamentaarikkoa jäivät istumaan muiden meppien noustessa seisomaan Euroopan hymnin soittamisen ajaksi.  Brittiläisen Brexit-puolueen edustajat puolestaan kääntyivät selin.

”Kun näin Kansallisen liittouman edustajien toiminnan avajaisissa, se oli surullinen spektaakkeli. Nämä ihmiset eivät halua toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan”, eräs ranskalaismeppi kommentoi Euractivelle.

Euroopan parlamentissa valitaan ensi viikolla puheenjohtajat muun muassa tärkeisiin maatalous- ja oikeudellisten asioiden valiokuntiin. 

”Olen kuullut, että kuka tahansa ID-ryhmän ehdokas saa vastaehdokkaan, jota muuta parlamenttiryhmät äänestävät”, Politicon haastattelema EU-virkamies sanoo.

Konservatiivisen EPP-ryhmän tiedottaja kertoo Politicolle, että näin tullaan toimimaan kaikkien valiokuntajohtajuuksien suhteen. 

”Paikat jaetaan EPP:n, sosialidemokraattien, liberaalien ja vihreiden välillä”, hän sanoo.

Perussuomalaisten mepeistä Teuvo Hakkarainen menee täysjäseneksi ympäristövaliokuntaan ja varajäseneksi maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokuntaan. Laura Huhtasaari on täysjäsenenä perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnassa ja varajäsenenä kansainvälisen kaupan sekä kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunnissa.

Lue lisää: Perussuomalaisten tuoreet mepit haluavat kutistaa EU:ta – Teuvo Hakkarainen menee kielikurssille

ID-ryhmällä on 73 edustajaa Euroopan parlamentissa ja se on parlamentin viidenneksi suurin ryhmä. Ryhmään kuuluvat Ranskan Kansallinen liittouma, Italian Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre, Tanskan kansanpuolue ja Suomesta perussuomalaiset.

Lue myös: 

Tutkija Jussi Halla-ahon uudesta kansallismielisten ryhmästä: ”Laajamittaista yhdistymistä ei näkyvissä”

Europarlamentin johtoon italialainen sosiaalidemokraatti – Vihreiltä vastalause

Heidi Hautala Euroopan parlamentin kokoonpanosta: ”Olemme aivan uudenlaisessa tilanteessa”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvi Hagelin

Länsimainen demokratia on enemmistödiktatuuria. Näin on ollut aina, vaikka Platon on tuon tuostakin kääntynyt haudassaan. Susi lammasten vaatteissa, pukki kaalimaan vartijana ihan miten vaan. Aitoon demokratiaan on vielä matkaa, vaikka on opeteltu jo pari tuhatta vuotta.

Erkki Aho

Euroopan ihmisoikeussopimus kieltää syrjinnän
14 artikla
Syrjinnän kielto
Tässä yleissopimuksessa tunnustetuista oikeuksista ja vapauksista nauttiminen taataan ilman minkäänlaista sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, kansalliseen vähemmistöön kuulumiseen, varallisuuteen, syntyperään tai muuhun asemaan perustuvaa syrjintää.

Mikko Toivonen

Jos yleisö pyrkisi asioita objektiivisesti ja rationaalisti analysoimaan, niin sillä ryhmällä mihin persut valitsivat kuulua on kaikissa olissa ne 71 ääntä EU parlamentissa. Riittääkö se mihinkään on toinen asia.

Yhtä selvää myös se, että Suomen persudelegaatiolla tällä kertaa ei olut riittävästi henkilökohtaisia kykyjä tulla valituksi mihinkään vaikutusvaltaiseen rooliin.

Molemmat ovat kuitenkin kansan äänisllä sinne valittuja. Onhan se tietysti normaalikansalaisesta aika kammottava maan mainostus valita yksi joka pärjää jotenkin englannilla maapallon muodon small talkissa mutta toinen ei millään kielellä missään.

Kyllä sinne meni muistakin puolueista läpi aika kevyttä edustusta.
Näissä olisissa ilomielin luovutan vaikutuspaikat sellaisille liiton muiden maiden edustajille joita tunnen sekä päteviksi, että kohtuullisiksi.
Von der Leyen tulee varmaan olemaan kohtuullinen komission puheenjohtaja ja tulee hiljaa siirtämään alusta paremmalle reitille ja unionin asukkaiden edulle.