Keskiviikko 24.7.2019

Laura Huhtasaari ei yllättynyt vastuupaikoilta sulkemisesta: ”Meitä pidetään nyt uhkana”

Luotu: 
7.7.2019 09:36
  • Kuva: EPA / Matteo Bazzi
    Kuva
    Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kuuluu Euroopan parlamentissa Italian Matteo Salvinin liikkeelle laittamaan Identiteetti ja demokratia –ryhmään.
|

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari kertoo osanneensa odottaa, että oikeistopopulistien Euroopan parlamenttiin muodostama Identiteetti ja demokratia –ryhmä (ID) on jäämässä ilman merkittäviä vastuupaikkoja. Suomesta ryhmään kuuluu Huhtasaaren lisäksi perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen.

Lue lisää: Lehdet: Perussuomalaisten ryhmä yritetään sulkea vastuupaikoilta europarlamentissa – ”Surullinen spektaakkeli”

”(Komission edellinen puheenjohtaja Jean-Claude) Juncker ei todellakaan vitsaillut sillä, että pidetään huolta, että ne henkilöt, joita on väärin äänestetty, kuten kansallismielisiä ja konservatiiveja, eivät tule saamaan mitään merkittäviä paikkoja Euroopan parlamentissa. Tämä pitää paikkansa. Minä osasin tätä kyllä odottaa. Käytetään epädemokraattisia keinoja. Oikeisto ja vasemmisto ovat löytäneet toisensa, jotta blokataan kansallismieliset ja isänmaalliset kokonaan kaikesta”, Huhtasaari kommentoi Facebookissa julkaisemallaan videolla

Hänen mukaansa ID-ryhmälle olisi kuulunut kaksi varapuhemiespaikkaa Euroopan parlamentissa. 

”Me saimme nolla paikkaa. Me tulemme saamaan myös nolla valiokuntien puheenjohtajuuksia. Meille kuuluisi kaksi puheenjohtajuutta ja kahdeksan varapuheenjohtajuutta. Tällainen kartellitoiminta ei voi jatkua ikuisesti. Me tulemme lisäämään paikkoja vaalit kerrallaan. Meitä pidetään nyt uhkana ja me tulemme muuttamaan EU:n suuntaa. Isänmaallisten kasvua ei voi estää. Me kestämme kyllä tämän niin sanotun eristämisen, koska me olemme itseämme isommalla asialla.”

Euroopan parlamentissa valitaan ensi viikolla puheenjohtajat muun muassa tärkeisiin maatalous- ja oikeudellisten asioiden valiokuntiin. 

”Olen kuullut, että kuka tahansa ID-ryhmän ehdokas saa vastaehdokkaan, jota muuta parlamenttiryhmät äänestävät”, Politicon haastattelema EU-virkamies sanoo.

Konservatiivisen EPP-ryhmän tiedottaja kertoo Politicolle, että näin tullaan toimimaan kaikkien valiokuntajohtajuuksien suhteen. 

”Paikat jaetaan EPP:n, sosialidemokraattien, liberaalien ja vihreiden välillä”, hän sanoo.

Lue myös:Perussuomalaisten tuoreet mepit haluavat kutistaa EU:ta – Teuvo Hakkarainen menee kielikurssille

Perussuomalaisten kansanedustajan Sanna Antikaisen mukaan kyseessä on demokratian halveksunta.

”Tämä toimintatapa halveksuu demokratiaa, mikä sinänsä ei ole yllätys tai mitenkään uutta. EU ei ole ennenkään välittänyt jäsenvaltioiden kansalaisten demokraattisissa vaaleissa ilmaisemastaan mielipiteestä, vaan on pyrkinyt painostamaan erilaisin tavoin jäsenvaltioita, joiden kansalaiset ovat äänestäneet vallanpitäjien mielestä väärin. Tällä kertaa touhun härskiys on kuitenkin noussut aivan uudelle tasolle”, hän moittii tiedotteessaan.

EPP-ryhmään kuuluvan kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen perusteli lauantaina toimintaa Ilta-Sanomille sillä, että puheenjohtajapaikkaa pitäviltä ryhmiltä täytyy voida odottaa yhteistyökykyä ja –tahtoa. Hän antoi esimerkiksi istuntotavat.

”Tämä liittyy vaikkapa välihuuteluihin tai siihen, noustaanko seisomaan, kun soitetaan kansallishymni. Voidaanko luottaa siihen, että puheenjohtaja ei käytä valtaansa väärin, eli jättää kutsumatta kokouksen koolle tai keskeyttää kokouksen. Tai vie asiallisesti sisältöesityksiä eteenpäin.”

Käytöstavat nousivat esiin myös Euractiven aihetta käsitelleessä jutussa. Pahennusta on herättänyt erityisesti Ranskan Kansallisen liittouman käytös parlamentin avajaisissa. Kaikki ryhmän 22 parlamentaarikkoa jäivät istumaan muiden meppien noustessa seisomaan Euroopan hymnin soittamisen ajaksi.  Brittiläisen Brexit-puolueen edustajat puolestaan kääntyivät selin.

”Kun näin Kansallisen liittouman edustajien toiminnan avajaisissa, se oli surullinen spektaakkeli. Nämä ihmiset eivät halua toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan”, eräs ranskalaismeppi kommentoi Euractivelle.

Antikainen pitää Pietikäisen näkemystä erikoisena. 

”Keskeinen osa politiikkaa on se, että eri puolueet ovat asioista keskenään eri linjoilla. Kaikki puolueet eivät näe liittovaltiota kotimaidensa kansallisen edun mukaisena, eikä EU:n viime vuosien kehityssuunta olekaan ollut useimpien jäsenvaltioiden edun mukainen. Mikäli jäsenvaltioita olisi aidosti kuunneltu ja eri mieltä olevien mielipiteet huomioitu, brexitiä ei välttämättä olisi tullut.”

Hän vertaa tilannetta entiseen Itä-Saksaan.

”Entistä Itä-Saksaa hallitsi näennäinen monipuoluedemokratia, jossa valtaa piti Kansallinen rintama, johon kuului viisi eri puoluetta ja muutama järjestö. Todellinen valinnanvara äänestäjiltä kuitenkin puuttui, sillä puolueet olivat olemassa vain näön vuoksi. Nyt näyttää siltä, että EPP, sosiaalidemokraatit, liberaalit ja vihreät ovat muodostamassa EU-tason kansallisen rintaman, joka tekee haluamansa päätökset liittovaltion edistämiseksi äänestäjien tahdosta välittämättä. On vain ajan kysymys, milloin EU kokee näillä toimintatavoilla saman kohtalon kuin DDR, kun kansalaiset kyllästyvät siihen, että heidän tahtonsa yli kävellään kerta toisensa jälkeen”, Antikainen arvioi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole yllättynyt suurten parlamenttiryhmien kannasta. Hänen mukaansa vastaavaa ulossulkemista tapahtui jo viime kaudella EFDD:tä ja ENF:ää kohtaan.

”Olen meidän meppiemme kanssa tästä aiheesta keskusteluja käynyt. He olivat vähän yllättyneitä siitä, että näin voidaan toimia, mutta totesin heillekin, että tämä on nähty jo edellisellä kaudella. En ole siinä mielessä yllättynyt. Tämä on eurooppalaisen päätöksenteon moraalia”, Halla-aho kommentoi Ilta-Sanomille.

Perussuomalaisten mepeistä Teuvo Hakkarainen menee täysjäseneksi ympäristövaliokuntaan ja varajäseneksi maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokuntaan. Laura Huhtasaari on täysjäsenenä perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnassa ja varajäsenenä kansainvälisen kaupan sekä kansalaisvapauksien, oikeus- ja sisäasioiden valiokunnissa.

ID-ryhmällä on 73 edustajaa Euroopan parlamentissa ja se on parlamentin viidenneksi suurin ryhmä. Ryhmään kuuluvat Ranskan Kansallinen liittouma, Italian Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre, Tanskan kansanpuolue ja Suomesta perussuomalaiset.

Lue lisää:

Professori: Yksi asia yhdistää Vladimir Putinia, Donald Trumpia ja Euroopan oikeistopopulisteja

Europarlamentin johtoon italialainen sosiaalidemokraatti – Vihreiltä vastalause

Tutkija Jussi Halla-ahon uudesta kansallismielisten ryhmästä: ”Laajamittaista yhdistymistä ei näkyvissä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Sanna Antikainen ei ymmärrä, mikä nyt ei kovin paljoa yllätä, tässä asiassa Pietikäisen lausumaa. Puheenjohtajien ei kuulu olla ensisijaisesti oman ryhmänsä edustajia, vaan toimia tasapuolisesti kaikkia valiokunnan jäseniä kohtaan.

ID-ryhmän käytös on ollut muita edustajia kunnioittamatonta. Minusta on selvää, etteivät muut ryhmät luota tämän tapoja rikkovan ryhmän jäseniin.

Raija Lempiäinen

Protestoinnillakin on vivahteita ja tasoja, vaatimuksena pitäisi kuitenkin olla vaihtoehtoisuus, totuudellisuus, ihmisoikeudet ja oikeudenmuksisuus, protestoijan kannattaa myös opetella yhteistyökykyä, ei pelkkä populismi ja suunsoitto ole järkevää.
Kiihkokansallimielisyys on tympeää ja pelottaa suurinta osaa ihmisiä, Hitlerin muisto ei ole hiipunut,eikä kansalliskiihkon kammottavat seuraukset unohdu ikinä.
Kaksinaamaista on ainainen uhriutuminen,tarkoituksena vain lisätä kannatusta säälin avulla,arvelluttavaa.

Mikko Toivonen

Onhan Huhtasaarelle huomautewttava, että ei se poissulkeminen välttämättä johdu jonkun rthmän eristämisestä, mikä onkin äärettömän typerää missä sitä harrastetaan, kuten erittäin "demokraattisessa" Ruotsissa.
Kyse on myös edustamiseen valittavien henkilöiden ymmärryksestä ja osaamisesta. Ei millekään edustuspaikalle voida valita ihmisiä jotka pitävät maailmaa "litteänä" tai eivät osaa mitään kieltä tai ylipäätänsä juurikaan mitään. Ei vielä auta että on kansan äänestämä johonkin luottamuselimeen

Mikko Toivonen

Kysymys ei Hakala ollut prosenteista vaan siitä, että Ruotsissa muut puolueet ovat demokratian fundamenttien vastaisesti päättäneet tietoisesti ja julkisesti sulkea yhden suuren kansanryhmän yhteisen päätöksenteon ulkopuolelle..
Saan sellaisen vaikutuksen, että niin sinäkin tekisit jos sinulle valtaa olisi jaettu!

Mari Mattila

Perussuomalaiset puhuvat useinsiitä, miten heitä ei kuunnella eikä heidän mielipiteitään otettu huomioon. Nyt parlamentin ensimmäistä istuntoa juhlallisesti avattaessa Huhtasaari ja Hakkarainen osoittivat istumaan jäämisellä, että vastustavat yhteisiä arvoja (tässä musiikin symboloimana), ja aikovat edistää työllään protesteja ja ristiriitoja. Heidän viestinsä kuultiin ja otettiin huomioon, mikä näkyi heille tarjotuissa luottamustehtävissä, tai pikemminnin siinä, että arvokkaampia tehtäviä kuin työryhmäjäsenyyttä ei tarjottu. Perussuomalaiset ovat usein käyttäneet sanontaa:sitä saa, mitä tilaa.

Mikko Toivonen

Tuossa ylempänä totesin, että eivätpä olleet persujen ehdokasmepit suunnattomilla älyn ja ymmärryksen lahjoilla varustettuja ja siksikin saattoivat jäädä näkyvistä paikoista ja tehtävistä sivuun.

Vastapainoksi Perus Raija esittää meille toistuvasti puhtaan demagogista ja muun kuin putkiaivoisen ajattelunsa poissulkevaa "ajattelua" On varsinainen elämän filosofi!

Raija Lempiäinen

Mikko Toivonen on ottanut oikeudekseen arvioida toisten kirjoittajien henkilökohtaisia ominaisuuksia melkoisen alentavasti, tässäkin ketjussa mm.Jaakko Hakala ,sekä minä saamme häneltä voimakkaan arvion mahdollisesta toiminnastamme ja kohdallani lisäksi aivotoiminnasta. Onko Toivoselle ihan mahdoton ajatus jättää henkilökohtaisuudet väliin!? Käsittääksini on tarkoituksena kommentoida kyseisiä artikkeleita ja niissä ilmeneviä mielipiteitä. Miettii tässä putikiaivoinen elämänfilosofi!
ps. Toivon myös ,että jätät nimeni yhteydestä "Perus" sana pois, , se on herjaamista tietyllä tpaa.(Somekiusamista)

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #27

Luin tuolta Lempiäisen kommentin, mikä siinä ei pitänyt paikkansa? PS edustajien toiminta oli ala-arvoista ja lapsellista. Jos kerean ovat EU kielteisiä, mitä he siellä tekevät? Persut ovat hokeneet sanontaa "sitä saa mitä tilaa". No nyt kävi näin.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #20

Käytin ilmaisuissani aivan yleistä ajattelutavan laajuuden kuvaajaa.
Perus Raija taas syntyy siitä, että olet systemaattisesti ja kritiikittä yhden suuren kansalaisryhmän kimpussa.
Minun ilmaisujeni adjektiivit muuttuvat kyllä jos niihin ei ole perusteltua syytä. Se syy on tähän asti löytynyt aina kirjoituksista joihin olen henkilönimellä viitannut ja syy aivan poikkeuksetta sama eli suuren kotimaisen ihmisryhmän tarkoituksellinen ja sytemaattinen leimaaminen, mille jonkun on selkosuomella vastattava. Jonkun sellaisen jolle kaikilla on sama sanomisen ja äänioikeus ja kaikki soutavat samassa isossas kirkkoveneessä. Kun löydät peilin kotoa niin sen jälkeen en edes lue juttujasi! Tämän enempää en tähän aiheeseen itse osallistu mutta jos jäi hampaankoloon joku natsi tai muu vastaava hitler kortti niin käyttäkää ihmeessä jos siitä kuluneesta ja valheellisesta kortista riemua lohkeaa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #26

Natsi-kortti kulunut ja valheellinen? Totta kai sitä, kuten mitä tahansa termiä, voidaan käyttää väärin. Mutta ajatus, että fasismi, natsismi ja kansallissosialismi olisivat hävinneet maailmasta, on valheellinen ja naiivi.

Natsi-kortin käyttö ei siis ole kategorisesti väärin. Suomen Sisu ja vaikkapa Putin regiimeineen käyköön esimerkkinä kyseisen kottin oikeutetuista kohteista.

Airi Pulkkinen

EUta johtavat Saksa ja Ranska. Ja muut maat saavat olla samaa mieltä heidän kanssaan. Aina ennen "tärkeitä kokouksia" nämä maat palaveeraavat keskenään ja hakevat yhteisen kannan. Oletteko huomanneet, että se olisi juuri sitten yhteisissä kokouksissa muuttunut? Tämäkö on sitten demokratiaa.

Euroalueen valuvikojen takia nyt tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä, ministerit Ranskan Emmanuel Macron ja Saksan Sigmar Gabriel kirjoittavat. Heidän mielestään on Ranskan ja Saksan velvollisuus näyttää tietä muulle Euroopalle. Siis liittovaltio kehitystä; https://yle.fi/uutiset/3-8046426