Lauantai 20.7.2019

”Älä nyt sunnuntai-iltana vastaa” – Työministeri Harakka älähti Ylellä suomalaisten roikkumisesta aina töissä

Luotu: 
9.7.2019 13:02
  • Kuva: Flickr / Finnish Government / Valtioneuvosto
    Kuva
    ”Minua aina jotenkin ottaa sydämestä, kun lähetän jollekin sähköpostin ja hän sitten sunnuntai-iltana siihen vastaa”, työministeri Timo Harakka harmittelee nykyistä työelämää.
|

Työministeri Timo Harakka (sd) kantaa huolta suomalaisten työssä jaksamisesta sekä kulttuurista, jossa moni on vapaa-ajallakin jatkuvasti kiinni työasioissa. Ministeri puhui aiheesta Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina.

”Minua aina jotenkin ottaa sydämestä, kun lähetän jollekin sähköpostin ja hän sitten [heti] sunnuntai-iltana siihen vastaa. Tekee mieli sanoa, että älä nyt ihmeessä heti vastaa, odota nyt että menet maanantaina töihin”, Harakka sanoi lähetyksessä.

Harakka totesi suoraan, että hän ei tunne erityisen hyvin ensi vuoden alussa voimaan tulevaa työaikalakia, jonka edellinen hallitus sääti. Uusi työaikalaki on herättänyt huolta pääosin siksi, että se laajentaa niin sanotun jaksotyön käyttöä uusille aloille. LUE MYÖS: ”Erittäin raskas työmuoto” – Uusi työaika kymmenille tuhansille työntekijöille huolettaa liittoja

Uuden lain on kuitenkin tarkoitus helpottaa juuri ”työntekijöiden työn ja yksityiselämän yhteensovittamista”. Laissa lisätään työpaikkakohtaista neuvotteluvaraa työajoista, säädetään uudesta joustotyöaikaa koskevasta työaikamallista töissä, jotka eivät ole ajasta ja paikasta riippuvaisia, sekä tuodaan käyttöön lakisääteinen työaikapankki.

Harakankin mukaan ”joustot lisääntyvät myös työntekijän kannalta myönteisellä tavalla”. Hän itse näkee ristiriitaiseksi sen, että työaikalain uudistuksessa suurin tarve oli lisätä varallaoloaikaa asiantuntijoita tekeville.

”Meillä on jo nyt tosi paljon ihmisiä, joiden työ- ja vapaa-ajan välinen raja on tehty liian liukuvaksi niin, ettei voi koskaan jättää sitä työtä syrjään”, ministeri sanoo.

”Ei pitäisi työaikalailla pahentaa sitä tilannetta.”

Harakan mukaan työhyvinvoinnista huolehtiminen ”unohtuu helposti numeroiden taakse” ja siihen pitäisi Suomessa kiinnittää enemmän huomiota. Tästä voisi hänen mukaansa olla apua esimerkiksi iäkkäiden suomalaisten työllisyyteen, joka on merkittävästi kehnompi kuin Ruotsissa.

Aktiivimalli

Ministeri kommentoi myös aktiivimallin purkamisen hallituksessa aiheuttamaa kiistelyä. Harakan mukaan kyse oli väärinkäsityksistä.

”Johtuen siitä, että sanoin aika huolettomasti, että poistaminen voidaan välittömästi aloittaa. Tarkoitin siis sitä, että valmistelu on syytä aloittaa odottamatta, mikä on tutkimuksen lopputulos [aktiivimallin työllisyysvaikutuksista], mutta kunnioittaen tietenkin sitä tietopohjaa, minkä saamme”, Harakka selventää.

LUE LISÄÄ: Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT tutkii parhaillaan, millaisia työllisyysvaikutuksia aktiivimalli on saanut aikaan. Sdp:n hallituskumppani keskusta on vaatinut kunnioittamaan hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan mallin mahdolliset positiiviset työllisyysvaikutukset ”korvataan” vastaavilla muilla toimilla.

Harakan mukaan näin tehdäänkin. Jos tutkimus osoittaa, että aktiivimalli lisäsi työllisyyttä, ryhdytään jälkikäteen näitä vaikutuksia laskennallisesti vastaaviin työllisyystoimiin.

”Mutta se on niin pieni osa koko tästä meidän [hallituksen] urakasta, että pitäisi saada 60 000 uutta työpaikkaa – se ei vaikuta tähän varsinaiseen tavoitteeseen, joten sitä ei ole syytä jäädä odottamaan. Varsinkin kun lainvalmistelu aina kestää oman aikansa”, Harakka sanoi.

”Mutta siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö aktiivimalli poistuisi. Siitä pidetään kiinni, että tämä leikkuri poistuu.”

LUE MYÖS:

”Sitä me emme katsele päivääkään” – Keskustan Kurviselta ukaasi hallituskumppaneille

Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”

Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Mitäs Rinne sanoikaan ministereistään, kokemattomia. Kyllä Harakka oppositiossa ollessaan oli kokenut ja kaikkitietävä, että joka asiaan paras asiantuntija. Nyt ministerinä joutuu sitten tunnustumaan ettei edes tunne oikein hyvin ensi vuoden alussa voimaan tulevaa työaikalakia ja puheet aktiivimallin nopeasta purkamisesta olikin väärinkäsitys. Ministeri Harakka itse taitaa olla väärinkäsitys.

Jaakko Aalto

Kun ministeri on oikeista töistä vieraantunut, niin tuollaisia sammakoita sitten tippuu suusta. Puheiden puolella nuo jutut ovat vielä lähinnä huvittavia mutta tekojen puolella tuolla ymmärryksellä tehdyistä jutuista on todellista vahinkoa.

Outi Kivinen

Vesilasitesti voisi olla udrn tarpeen. Jos veteen jää kuoppa kun tökkää siihen sormen, niin ihminen on korvaamaton. Omissa työkavereissa on aivan liikaa kaikkivoipaisia aina työtä tekeviä. Työn jälki on kuitenkin valitettavasti juosten pissattu.

Risto Kauhala

Eipä työministeri ole tietoinen työn tekemisestä ja siihen sisältyvistä ohjaustoimista.
Puhelut varsinaisen työajan ulkopuolella ovat pienyritykselle ja työntekijälle erittäin tärkeitä koska niillä organisoidaan seuraavien päivien hommia ja ne myös auttavat työntekijää valmistautumaan hommiin ja samalla lisäävät tehokkuutta. Suurin osa "duunareista" varmaankin tuntee itsensä tärkeäksi ja hyödylliseksi osana koko teamia saadessaan ko. puhelun vaikka viikonloppuna ja samalla se auttaa valmistautumista hommiin maanantaina. Ei varmaan viikonloppu ole pilalla muilla kuin Harakalla.

Kaarlo Kunnari

Ei Harakka taida olla tehnyt tuottavaa työtä, jossa pitää tehdä muutakin kuin selittää. Siis tuottaa joku hyödyke tai siirtää hyödyke tai henkilö toiseen paikkaan tai organisoida ja suunnitella jokin toiminta tai tapahtuma.

Kyösti Tomperi

Nythän tämä Jumalan Teatterin "paskanheittäjien suojelija" vitsin murjaisi. Tänään tuli tutkimustulos, jossa kerrottiin, että työssä oleva ihminen tekee 48 % työajastaan (palkallisesta ajastaan) tehokasta työtä. Ennen työministerit yrittivät työllistää, tämä harakka kehottaa vieroksumaan työtä. Näin ne ajat muuttuvat. Rinteen malli?

Jukka Mattsson

Kaikella minkä jätätte tekemättä työllistää muita. Sillä on selvästi työllistävä vaikutus.
PS: Iltalehti tenttasi turisteilta minkälainen Suomi näyttäytyy turistien silmin? Havahduin kun yksi kommentti oli että Helsingissä näkee liikkuvan kovin vähän Suomalaisia.

Hmmm... miksi? Ovatko kaikki töissä 24/7 ?

Erkki Malinen

Taitaa kokkareita potuttavan kun tämä hutunkeittäjä on pärjänny taloudellisesti niin hyvin. Harakkahan on varsin uusi kansanedustaja, yrittäjähän väittää olleensa ennen sitä. Nämä meidän kulman kansanedustajat tuntu vain velkaantuvan kansanedustajana ollessaan. Niin Hakkarainen kun Paloniemi ei jääny kuin velkaa niistä hommista.

Pertti Ikonen

Jos työvoimavirkailija soittaa sunnuntaina työttömälle ja työtön ei vastaa puhelimeen, niin kyllä tuosta työtön selvityksen joutuu antamaan.

Minulle kerran kävi niin, että sain sunnuntaiksi "käytävä viimeistään" päivämääräksi. Perjantaina noin kello 11 huomasin, että enhän minä sunnuntaina voi käydä työkkärissä vaan nyt perjantaina pitää mennä kiireesti paikalle. Tuosta tulee karenssi jos en käy merkittyyn päivämäärään mennessä ilmoittautumassa. Että kyllä arki- ja pyhäpäivillä on merkitystä työvoimahallinnossa.