Lauantai 20.7.2019

Antti Rinteen ”vappusatanen” kutistui: Hallituksen esitys julki – 600 000 suomalaisen eläke nousee hieman

Luotu: 
10.7.2019 10:12
Päivitetty: 
10.7.2019 12:16
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen esitteli hallituksen esityksen.
|

Noin 609 000 eläkeläistä tulee saamaan pienen korotuksen eläkkeeseensä, ilmenee hallituksen keskiviikkona antamasta esityksestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa korotettaisiin pieniä verorahoitteisia eläkkeitä. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Mainittujen summien kokoiset korotukset koskevat vain aivan alimpia eläkkeitä. Korotukset pienenevät eläkkeen noustessa kohti 1200-1300 euron rajaa, jonka jälkeen korotusta ei enää tule. LUE LISÄÄ: Antti Rinteen korotuksen raja onkin 1200–1300 €/kk – Tonnin eläkkeellä saa +19€/kk

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on päätetty käyttää 183 miljoonaa euroa vuodessa pienimpien eläkkeiden korottamiseen. Hallitusohjelman mukaan korotus kohdistuisi noin 1000 euron kuukausieläkkeeseen saakka.

Rinteen alkuperäinen vaalilupaus, niin sanottu ”vappusatanen”, lupasi pidemmällä tähtäimellä eli useamman vuoden aikana 100 euron korotuksen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin. Nyt julkaistun esityksen tuomat korotukset ovat pienempiä.

”Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme esittää tuntuvaa 50 euron korotusta pienimpiin eläkkeisiin”, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoo toteutuneesta esityksestä.

Tiedotteen mukaan pienten verorahoitteisten eläkkeiden korotus toteutettaisiin niin, että korotus ei juurikaan vaikuttaisi eläkkeensaajan asumistukeen.

LUE MYÖS: Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Kyllähän se oli Vappuna aluksi kaikille heti satanen käteen ( alle 1500 saaville) ja Arajärvi vielä petrasi siitäkin, että enemmänkin saavat jotain vielä. Sittemmin näköjään joku ryhtyi jopa laskemaan, mitä koko lysti maksaisi. Ja Rinnekin joutui menemään ns puihin... nostetaankin vasta vuosien saatossa. Nyt totuus sitten alkaa valkenemaan. Bluffi paljastuu.

Heikki Manninen
Vastaus kommenttiin #22

Raija Lempiäinen suora lainaus SDP vaaliohjelmasta: "Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin...""

"Lupaan 100 euroa NETTONA KUUKAUDESSA" Eikö tuo sinun mielestäsi tarkoita, että 100 euroa kuukaudessa nettona suoraan käteen?

https://sdp.fi/fi/blog/puheenjohtaja-rinteen-vappupuhe/ Voit ihan itse lukea tuolta.

Pertti Ikonen

Alkaa vaikuttamaan siltä, että poliitikotkin ovat pian perillä kuinka eläkkeen nostaminen pienentää esim. eläkkeensaajan asumistukea. Ensin lupailtaiin satasasta ja sitten viittäkymppiä nettona ja nyt viisikymppinen tulee melkein nettona jos korotus ei vaikuta eläkkeensaajan asumistukeen.

Juha-pekka Naukkarinen

Liian kallis investointi vihervasemisto hallituksen mielestä niille jotka ovat heitä äänestäneet ja Suomen rakentaneet,varattu on vain 183 miljoonaa,sen sijaan haittamaahanmuuttoon laitetaan joka vuosi 3 miljardia,onko Rinteen mainostama arvopohja kohdallaan?

Pertti Ikonen

@7

Vappusatanen on oma lukunsa ja lausuttu vapputunnelmissa. Mutta tämä on vakavavasti otettatva lupaus :

”Jokaiselle alle 1000 euroa tienaavalla eläkeläiselle tulee 50 euroa nettona käteen kuukaudessa lisää rahaa tällä hallitusohjelman päätöksellä. Se tarkoittaa, että siihen rahaan ei tehdä asumistukileikkauksia eikä muitakaan leikkauksia – se on puhtaana 50 euroa käteen”, Rinne sanoi Oodin tiedotustilaisuudessa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/281968-antti-rinne-julisti-se-50-euroa-...

Heikki Manninen

Siinähän nimenomaan lukee "Lupaan 100 euroa NETTONA KUUKAUDESSA" Miten saat tosta sen käsityksen, että tarkoittaa jotain muuta kuin 100€ nettona käteen kuussa? Tiedätkö mitä nettona kuukaudessa tarkoittaa? Jos mun kuukauden nettopalkka on 2000 euroa, niin se ei tarkoita sitä, että tienaan 2000 euroa vuoden aikana jaettuna 12 kuukaudelle.

Heikki Manninen

Kyllä Rinne nimenomaan on luvannut satasen korotuksen NETTONA KUUKAUDESSA. Lue itse: https://sdp.fi/fi/blog/puheenjohtaja-rinteen-vappupuhe/

"Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin"

Mitä sun mielestäsi 100 euroa nettona kuukaudessa tarkoittaa muuta, kuin 100 euroa puhtaana käteen kuukaudessa?

Timo Hietanen

Haittamaahanmuuttoon muutama sata miljoonaa. Kehitysapuun + 600 miljoonaa
lisää. Sudaniin muutama kymmenen miljoonaa, koska Haavisto käy sopimassa jne.
Ei tunnu missään, siis veronmaksajien rahojen kylväminen aina päiväntasaajalle
asti. EU:n puhejohtajuus puolivuoteen ja kestitsemiseen noin 100 miljoonaa. Saa tosin monta pulloa 300 euron punkkua, kun halvempi ei EU-eliitille kelpaa...

Raili Sergejeff

Se kammoamasi "haittamaahanmuutto" ehkä vähenee, jos esim. Sudanissa saadaan rauha aikaan.

Mielestäni on parempi ehkäistä pakolaisten kotimaastaan pakenemista toimilla, jotka vähentävät pakenemisen tarvetta.

Kohta meille tulee ilmastopakolaisiakin jollei ole jo tullut.

Voi sitä katsoa vähän nenäänsä pidemmällekin edes joskus.

Outi Kivinen

Koittakaa hyvät ihmiset päättää suhtautumista hallituksen tekemisiin: jos lisätään tai luvataan jotain niin kyseessä on joko höttö tai lupausten pettäminen. Aivan hysteerinen asenne. Hallitus on ollut kasassa nyt pari kuukautta mutta kuraa tulee niskaan. Oliko entisen hallituksen kokoonpano ollut niin paljon ylivertainen vai onko joku huono häviämään?

Raili Sergejeff

Miten ihmeessä "kutistui"? Eihän Rinne edes luvannut sitä kerralla, vaan vähitellen.

Ihmeellisesti media hokee tuota, ehkä tarkoituksellisesti, että asiasta saataisiin väärä kuva.

Journalistin täytyisi pitäytyä faktoissa eikä vinklata asioita "sopivaan" suuntaan kohteena tietenkin ne, joka haluavat lukea negatiivisia asioita uudesta hallituksesta.

Katsotaan nyt asia loppuun saakka, arvostellaan vasta sitten kokonaisuutta.

Pienikin korotus alle tonnin eläkkeeseen on suuri raha köyhälle eläkeläiselle.

Kymppikin tärkeä, täytyy muistaa sekin. Siinä voi käydä niin, että esim. jotakin lääkettä ei enää tarvitse jättää ostamatta.

Jukka Mattsson

Kyllä. En hyväksy minkään puolueen tai yksittäisen poliitikon vaalivalheita. Pacta sunt servanda olipa sitten Persu, Demari, Kokkari tai Vihervassari.

Arvaat varmaan tunteeni kun luen tuon iltalehdestä: "Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme esittää tuntuvaa 50 euron korotusta pienimpiin eläkkeisiin.

Totuus max. 31€
VMP!

Keskustalle annettiin satoja miljoonia maataloustukeen lisää ja yritystuet lähentelevät 5 miljardia!

Raili Sergejeff
Vastaus kommenttiin #16

Hyvä ettet hyväksi valheita puolueesta riippumatta! Nostan virtuaalista kukkahattuani! :)

Rinteen hallitus ei kuitenkaan luvannut tuota korotusta kokonaissummana, vaan vähitellen.

Täytyy katsoa, mikä on lopputulos. Jos lupausta ei pidetä, yhdyn samaan valituskuoroon, valittaminen on silloin täysin aiheellista.

Minäkään en hyväksy kaikkia maataloustukimiljardeja. Jos ne olisivat tarveharkintaisia, ja Herlinin suurteollisuuden kaltaiset maatalousyritykset eivät saisi enää mitään, oikeasti niitä tarvitsevat voisivat saada jopa enemmän - ja kokonaissumma pienenisi varmasti.

Iltalehti 20.03.2019
"Ruokaviraston mukaan Herlinille maksettiin viime vuonna viljelijätukea 412 000 euroa. Toissa vuonna Herlin sai tukea suurin piirtein saman verran (400 000 euroa). Vuosina 2013–2018 Herlin on saanut tukea yhteensä 2,1 miljoonaa euroa."

Paljon tehokkaampi ja oikeaan osuvampi tapa eläkeläisköyhyyden poistoon olisi se, että pienennetään/porrastetaan/poistetaan lääkkeiden omavastuuta ja toisena konstina se, että porrastetaan terveydenhoitomaksuja maksukyvyn mukaan.

Silloin ei tarvitse puuttua esim. asumistuen uudelleen arviointiin ym.

Josa Jäntti

Sekä työeläke että kansan - ja takkueläkkeet olisi voitu korottaa näin toimien: Työeläkkeitä olisi korotettu 2- 3 % : a eli n. 540 - 720 miljoonan lisäys kokonaiseläkkeisiin = 27 miljardia. Niistä olisi saatu verotuloja n. 300 -350 miljoonaa ( kotimaisen kulutuksen kasvun myötä = alv ). Näillä verotuloilla olisi korotettu kansan - ja takuueläkkeitä. Samalla olisi luotu uusia työpaikkoja ikäihmisten siivous- kuntoutus - yms . yrityksiin . Varat korotuksiin työeläkerahastojen ( n. 200 miljardia ) sijoitustuotoista. Ne ovat olleet pitkällä aikavälilläkin ( 1997 - 2017 ) hyvät n. 6 %. Ko. rahastopotti tuottaa jo 3 % : n korolla 6 miljardia + korkoa korolle seuraavina vuosina . Miksi tätä siirtoa työeläkerahastojen tuotoista ei hyödynnetä ?

Seppo Simonen

Takuu eläkkeeseen tämä 50 € on hyvä lisä sillä se nousee 834 €:oon kk ja kun vero % on 0 ei veroa mene olle kaan sillä eläkeläisvero on 11000 € saakka verotonta.
Maaseudulla monet ovat vain tämän takuueläkkeen varassa jotenkin on ilkeät tämä Antti Rinteen mollaaminen muka sivistyneitä kokoomuslaisilta ja heitä liikuttamiltaan.
Toivotan kaikkea positiivistä hyvää punamulta hallitukselle nyt alku kipuilujen jälkee on aika hitsautua yhdeksi metalliksi.