Lauantai 20.7.2019

Antti Rinteen korotuksen raja onkin 1200–1300 €/kk – Tonnin eläkkeellä saa +19€/kk

Luotu: 
10.7.2019 10:40
Päivitetty: 
10.7.2019 12:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Antti Rinteen hallitus nostaa pieniä eläkkeitä, mutta ei niin laajalti eikä niin paljon kuin Rinne alun perin lupaili.
|

Hallituksen keskiviikkona julkaisema esitys pienten eläkkeiden nostamisesta koskee niitä suomalaisia, joiden kokonaiseläke on suuruudeltaan alle 1200–1300 euroa kuussa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) lupasi alun perin vappupuheessaan vuonna 2018 nostaa alle 1400 euron eläkkeitä 100 eurolla kuukaudessa, jos Sdp pääsee hallitukseen. Lupauksen hinnaksi arvioitiin noin 700–900 miljoonaa euroa, eikä hallitusneuvotteluissa löydetty tällaisia rahoja. Sen sijaan eläkkeiden korottamiseen kirjattiin hallitusohjelmassa 183 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: Antti Rinteen ”vappusatanen” kutistui: 600 000 suomalaisen eläke nousee hieman

Rinne tarkoitti alun perin eläkelupauksen antaessaan, että sadan euron korotus tehtäisiin usean vuoden ohjelmalla yhden tai kahden vaalikauden aikana.  

Hallituksen esityksen mukaan pienten eläkkeiden korotus toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Korotukset koskevat kaikkiaan noin 609 000 suomalaista. Mitä pienempi eläke, sitä suurempi on korotus.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 1000 euron eläkettä nostetaan nettona 19 eurolla, esityksessä kerrotaan.

”Näitä alle 1000 euron kuukausittaisen omaeläkkeen saajia on noin 360 000 henkilöä”, esityksessä kerrotaan viitaten ihmisiin, jotka saavat vähintään 19 euron korotuksen.

Eläkkeiden alapäässä muutokset ovat useita kymmeniä euroja. Nykyinen täysimääräinen noin 784 euron takuueläke nousee maksimisummalla eli 50 eurolla 834 euroon kuussa. Nykyinen täysi noin 629 euron kansaneläke nousee 31 eurolla 659 euroon. 

Muutoksen arvioidaan lisäävän takuueläkkeen ja kansaneläkkeen saajia noin 20 000 henkilöllä, jonka jälkeen takuueläkkeen saajia on noin 116 000 ja kansaneläkkeen saajia noin 606 000.

Eläkkeiden tasokorotus laskisi hieman Suomen pienituloisuusastetta. Vuonna 2019 pienituloisia oli Suomessa noin 739 600 henkeä, mutta uudistuksen ja vuoden 2020 indeksikorotuksen jälkeen pienituloisia olisi noin 719 000 henkeä, hallituksen esityksessä todetaan. Pelkkä indeksikorotus ilman hallituksen korotusta vähentäisi pienituloisten määrää 731 000 henkilöön. Molempien uudistusten myötä pienituloisuus laskee nykyisestä 13,4 prosentista noin 13,0 prosenttiin.

Lakia ehdotetaan tulevaksi voimaan 1. tammikuuta 2020.

LUE MYÖS: Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Mutta kehitysapua pitäisi nostaa noin 600 - 700 miljoonaa, eikö niin ?
Ja Suomen puolen vuoden pesti EU-puheenjohtajana maksaa n 100 milliä ?
Entä tuo lupaus nyt, jos työllisyys- ja talouskehitys sakkaa lisää tästä päivästä ?
Vappu-vitonen ehkä luvassa kaikkien tärkeämpien menoerien jälkeen ?

Mauno Strandén

Oletko naivi? Kehitysapu menee porukalle joka on eliittiä, jopa loistoautoihin! Kehitysaputyöntekijä kertoi radiossa, ettei avustukset mene köyhälle kansalle vaan johtajille, eikä parannuksia tehdä, koska silloin rahantulo vähenisi! Hölmölät syöttää rahaa kymmeniä vuosia eikä tulosta näy!

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #60

Riippuu kait myös eri valtioista ja avustusten muodosta. Oikeinhan olisi tarkka valvonta ja vastiikkeellisuus, ellei tuloksia ei myös avustusta. Kyllä kehitysyhteistyöllä on saatu hyvääkin aikaiseksi mm. naisten koulutuksen ja yleensäkin koulutuksen edistymisenä. Rehellistä on myöntää , että jollei mitään tehdä saattaa elintason perässä lähteä liikkeelle suurikin joukko afrikkalaisia, on nyt jo näkyvissä suunta siiheen.

Osmo Kaasinen

Monet Suomalaiset eivät ole kruunun kurssista tietoisia ja tuo tonni on noin 11€. Ruotsissa on ehkä toisenlainen politiikka kuin suomessa mutta yhtäläinen kurnutus opposition taholta ja myöskin niin että se haittaa hallituksen työskentelyä olipa sitten kysymyksessä porvarien tai vasemmiston hallitus.

Mark Andersson

On se vaikea nykyopposition ja sen perässä juoksevan median pysytellä tosiasioissa, mitä Rinteen "vappusataseen" tulee.

Toimittajatkin voisivat tutustua tuohon Rinteen lausuntoon ennen kuin jatkavat räksytystään.

Koska vain harva valtamedia vaivautuu informoimaan, niin kerrottakoon nyt sadatta kertaa: Rinne lupasi sata euroa korotusta alle 1400€/kk eläkeläisille vaalikauden (=4 vuotta) aikana asteittain.

Ihmetyttää, missä nämä vallan vahtikoirat edellisen hallituksen aikana luurasivat.

Arvo Tammela

Andersson, muistaakseni Rinne ei puhunut vappusataslupauksessaan mitään neljän vuoden ajasta. Kun lupaus alkoi miestä hirvittää hän perui lupauksiaan ja kertoi korotuksen tulevan asteittain 4 vuoden aikana. Ennen kuin syyllistää vallan vahtikoiria pitäisi pysyä kommenteissaan totuudessa.

Mika Leinonen
Vastaus kommenttiin #22

"Sanasta sanaan: "Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin.""

Ja missähän Rinne näin sanoi ennen vaaleja? Pistä linkki lähteeseen mistä tämän sanomisen voi tarkistaa.

Mark Andersson
Vastaus kommenttiin #25

Rinteen lupausta ovat yrittäneet väärentää oppositio, etunenässä kokoomus, ja tietysti media – onhan heinäkuu.

Kokoomus nimesi Rinteen vaalilupauksen "vappusataseksi" ja on siitedes pyrkinyt kaikin keinoin mitätöimään tämän ja myös valehtelemaan, että Rinne olisi luvannut satasen korotuksen heti ja kerralla.

Koska valtamedia on peesannut kokoomuksen pötypuheita tarkistamatta, ei ole vaikea päätellä, missä leirissä valtamedia on. Ja koska kyseessä on valtamedia, ovat nuo valheet myös suurella osalla kansalaisia ainoa tieto asiasta.

Suomihan on sananvapauden ykkösmaa – täällä saa valtamediakin valehdella suut ja silmät täyteen.

Seppo Leskinen

Rinteen lupaus on selvä katteeton huijaus. Nimittäin 1400 euron eläkkeisiin tulee satasen korotukset neljän vuoden aikana ihan inflaatiotarkistusten ansiosta ilman Rinteen lupaustakin. Tämän hän varmaan tiesi lupauksen antamisen yhteydessä ja saattaa sitten pokkana väittää että nousihan ne hänen antaman lupauksen mukaisesti...

Raija Lempiäinen

Riippuu varmaan eläkkeen suuruudesta paljonko iflaatioa sitä nostaa, oma pieni työeläkkeeni on kahdeksan vuoden aikana noussut n.12,90€ /vuosi. Elikä jos nyt saisin vaikkapa sen 19€ / kk olisin tosi kiitollinen!
Luotan siihen ,että hallitus parhaansa tekee jotta köyhyys hiljalleen poistuu ikäihmisiltä, toisin kuin oikeistohallitus joka rikastutti rikkaita ja lisäsi köyhyyttä.
ps. Taitavat juurikin he nyt mollata Rinteen hallitusta.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #41

Rinne lahjoi Keskustan hallitukseen 420milj. €:n lisätuilla maajusseille. Olisiko tämä summa kuulunut eläkerahoitukseen?
Antti Rinne ja SDP siis lahjoivat Keskustan hallituksen pystyssäpysymisen takuuryhmäksi veronmaksajien piikkiin.

Tämähän on arvoasia. Eläkeläiset hävisivät maajusseille.

Juha-pekka Naukkarinen
Vastaus kommenttiin #41

Lipposen SDP hallitus heikensi tuntuvasti eläkeläisten indeksikorotus laskuria vuonna1996,jos aikaisempi 50/50 indeksi olisi ollut voimassa,niin tänä päivänä pienimmät eläkkeet olisivat n.300€/kk korkeammat,kuin nyt ovat,joten sieltä se syyllinen löytyy,eli demarit!

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #59

Jokaisella oikeiston johtamalla hallituksella olisi ollut mahdollisuus purkaa Lipposen määräaikaiseksi tarkoitettu indeksilaskuri entiselleen, miksi eivät ole näin tehneet??
Yksi syy voi olla, että sehän on hyvä "astalo" SDP:n mollaamisessa, pitäisi kehitellä uusi tilalle. Elikä, pata kattilaa soimaa, mustakylki kummallakin!

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #27

Häh, vai persut ne tänne kutsuivat? Kaikenlaista voidaan vakavalla naamalla väittää, mutta jo murjaisit vitsin. Tämä väärien väitteiden esittäminen heikentää totuuden havaitsemista. Pysy totuudessa niin maailmakin paranee.

Jussi Rajaniemi

Juu +19 €/kk neljä vuoden välein, eli 20 vuoden 3 kk päästä homma kunnossa. Tämä kaikki sillä ehdolla että talous sallii. Suurin osa edun saajista yli 75 vuotiaita. Ihmisten elinajanodot 81,5 vuotta, eli aika hoitaa Rinteen lupauksen suurelta osin jo tällä vaalikaudella.

Raili Sergejeff

Miten "ihmeessä kutistuneen"? Eihän Rinne edes luvannut sitä kerralla, vaan vähitellen.

Ihmeellisesti media hokee tuota, ehkä tarkoituksellisesti, että asiasta saataisiin väärä kuva.

Journalistin täytyisi pitäytyä faktoissa eikä vinklata asioita "sopivaan" suuntaan kohteena tietenkin ne, joka haluavat lukea negatiivisia asioita uudesta hallituksesta.

Katsotaan nyt asia loppuun saakka, arvostellaan vasta sitten kokonaisuutta.

Pienikin korotus alle tonnin eläkkeeseen on suuri raha köyhälle eläkeläiselle, kymppikin on tärkeä, täytyy muistaa sekin. Siinä voi käydä niin, että esim. jotakin lääkettä ei enää tarvitse jättää ostamatta.

Panu Saarela

Kehitysyhteistyön määräraha nousee noin 150 miljoonaa, minkä jälkeen se on 989 miljoonaa. Tämä on 0,41 prosenttia bruttokansantulosta. Laskua on tapahtunut, sillä vuonna 2014 vastaava määräraha oli 0,6 prosenttia.

Kehitysyhteistyön määrärahan voi tietenkin populistisesti asettaa vastakkain kaikkien mahdollisten ja minkä tahansa menokohteen kanssa ja saada näyttämään siltä, että kehitysyhteistyö on syy kaikkiin ongelmiin. (Kuten tehdään usein pakolaisten suhteen).

Näinhän sinäkin teet: eläkeläisten pienet tulot johtuvat EU:sta, tällä kertaa erityisesti puheenjohtajamaana toimimisestamme. Säälittävää populismia.

Panu Saarela

Kuten sanoin, minkä tahansa voi väittää olevan pois mistä tahansa. Tällainen vertailu on populistista.

Eikä asia muutoinkaan ole niin yksioikoinen. Vaikka Suomeen ei olisi tullut ainuttakaan pakolaista 2015 - tai ylipäätään -, se ei tarkoita, että pienet eläkkeet, työttömyyskorvaus tai toimeentulotuki olisivat senttiäkään parempia.

Miksei kaikkia Suomen ongelmia korjattu jo ennen pakolaiskriisiä, jos kerran juuri heihin käytetyt rahat ovat syy kaikkiin ongelmiin?

Panu Saarela

Kuten sanoin, minkä tahansa voi väittää olevan pois mistä tahansa. Tällainen vertailu on populistista.

Eikä asia muutoinkaan ole niin yksioikoinen. Vaikka Suomeen ei olisi tullut ainuttakaan pakolaista 2015 - tai ylipäätään -, se ei tarkoita, että pienet eläkkeet, työttömyyskorvaus tai toimeentulotuki olisivat senttiäkään parempia.

Miksei kaikkia Suomen ongelmia korjattu jo ennen pakolaiskriisiä, jos kerran juuri heihin käytetyt rahat ovat syy kaikkiin ongelmiin?

Raija Lempiäinen

Jos Jukka Mattson haluaa välttämättä tietää miltä minusta nyt tuntuu niin , voin kertoa, en tunne tulleeni petetyksi, tiedän, että eäkkeeni nousee ja 100€ tulee kun on tullakseen!
Kokoomuksen kyykytykset satutti paljon enemmän. (siis SSS/SOT-hallituksen)

Jaakko Hakala

mitä kokoomus ja persut teki hallituksessa? indeksijäädytyksen, joilla kansaneläke ja siihen sidotut tuet jäädytettiin 4vuodeksi, sellaisia ovat mm. vammaistuet, rintamalisät, SV:n mukaiset vähimmäispäivärahat, työttömyysperusraha, työmarkkinatuki ja lapsi korotus. Tässä vain muutama vähäosaisiin kohdistunut leikkaus.

Timo Hietanen

Tarkennus Panu Saarelan kommenttiin 10. Just tavoite kehitysyhtesityössä on
0,7 % bruttokansantulosta, ehkä kahden hallituskauden alussa = noin 600 milj.
Afganistania tuetaan 20-30 miljoonaa joka vuosi + rauhaturvajoukot ajasta
ikuisuuteen. EU-herrojen kestitseminen noin 100 miljoonaan / puoli vuotta.
Esitin vain suhteellisuutta tähän peräti 183 miljoonaa, jotka siis uhrataan oman
kansan hyväksi, jos uhrataan, jos talous ei sakkaa ja työllisyystilanne huonone.
Mitä tekemistä tällä on populismin kanssa ? 100 euroa eläkeläisille -lupaus
oli pahinta populismia ja köyhien ihmisten silmään viilausta, jos mikä.
Demareiden arvopohja on tullut nyt ensimmäisen kuukauden kuluessa
ihan selväksi. Muu maailma ensin, Sudania ja Isis-neitoja myöten, sitten
ehkä joskus kaikessa maailman parantamisen kiireessä ehkä oma maa.

Panu Saarela

Lue kommenttini 32. Kaikki vertailusi ovat sekä populistisia että idioottimaisia.

Ehkä typerin kaikista on väitteesi, että "oman kansan hyväksi uhrataan 183 miljoonaa". Harmi, että Suomen valtio käyttää kaikkien muiden valtioiden hyväksi noin 60.000 miljoonaa, omalle kansalle vain tuo 183. Voiko populismi olla pöyristyttävämpää?

Tällaisia "viisauksia" jakelemalla persujen kannatus on lähtenyt nousuun. Katsotaan, miten sitten käy, kun pääsevät/joutuvat hallitusvastuuseen. Taitaa paratiisi jäädä tavoittamatta. Rooman populistijohtaja ei ole onnistunut ratkaisemaan edes jäteongelmaa, kaduilla haisevat vuoret vain kasvavat.

Heikki Jokinen

Tästä se lähtee, hyvää työtä. Se, että toistetaan vappusatasta, johtuu siitä, ettei SDP:n vaalilupausta ja hallituksen ohjelmaa ole luettu. On vain luettu iltalehtien kolumnistien puolueellista vaahtoamista. Kurjimmassa taloudellisessa asemassa olevien eläkeläisten aseman parantaminen tuskin ilahduttaa kokoomusta äänestäviä, mutta luulisi perussuomalaisten ilahtuvan, että nyt nimenomaan suomalaisten pientuloisten asemaa parannetaan. Epäilen kuitenkin, että ps-kannattajat huutavat kuorossa, että väärin sammutettu.

Paljon tehokkaampi ja oikeaan osuvampi tapa eläkeläisköyhyyden poistoon olisi se, että pienennetään/porrastetaan/poistetaan lääkkeiden omavastuuta ja toisena konstina se, että porrastetaan terveydenhoitomaksuja maksukyvyn mukaan.

Silloin ei tarvitse puuttua esim. asumistuen uudelleen arviointiin ym.

Jaakko Hakala

Olen ihan samaa mieltä. Olin 3vk siskoni luona Ruotsissa ja "katkerana" kuuntelin jälleen heidän pieniä omavastuutoita ja kuinka eläkeläiset saavat alennuksia yleisiin kulkuneuvoihin. Meillä lääke-ja sairaalamaksut yht.1200€/v. Viime vuonna kun paukkui minullakin nuo rajat, kyllä se söi miestä. Ei meillä sentään tarvitsisi mennä 150-200€/v mutta jos vaikka 50% maksuista saisi pois, niin monelle eläkeläiselle se olisi parempi etu kuin 50€/kk korotus.

Jaakko Hakala

meinaatko tosissasi, että lääkekatto 572€ ja terveydenhuollon katto 683€ ovat ihan ok eläkkeensaajalle, jonka eläke 0n 1200€/kk. 2016 oli jo yli 400.000 terveyshuollon maksua ulosotossa ja luku tulee koko ajan kasvamaan sitä mukaan kun ihmiset tipahtavat köyhyssrajan alapuolelle. Nyt rajan alapuolella on lähes 800.000

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #48

Tämähän on arvomaailman asia. Maajusseille Rinne lupasi 420milj.€. Olisin itsekkin laittanut summan eläkeläisten tilanteen korjaamiseen. Pitihän Rinteen Keskusta saada hallituksen takuumieheksi. Veronmaksajien piikkiin tämäkin.

Mikko Toivonen

On kuiternkin hyvä, että noinkin "kohtuullisen" eläkkeensaajat saavat ede 19 euroa. Sillä syö jo muutaman päivän jos vähänkin ruokataloutta osaa.
Minä en ainakaan Rinnettä tuosta vähästäkään ryhdy arvostelemaan, sillä se on mennyt tarpeeseen.
Sensijaan rahallinen kehitysapu on täyttä hukkaa joka sentiltään ja vaib vaikeuttaa kehitysmaiden ongelmien ratkaisua. Ne ongelman on ratkaistava ihan muulla tavalla kuin syytämällä rahaa ja ruokaa lautaselle. Siteeraan taas kerran Kuwait Fundin mottoa: We help people to help themselves. Niin sen täytyy toimia.
Kiinalaisten tapakaan ei ole oikea sillä kiinalaisten motto taas on we help chinese to get richer at cost of poor people!

Pertti Ikonen

Aktiivimalli- ja vappusatanan lupaus

"
Me tulemme parantamaan työttömien asemaa vahvistamalla palveluita ja turvaamalla työttömyyden aikaisen toimeentulon. Tässä uudistan lupauksen poistaa nk. aktiivimallin raipan eli 5 % perusteettoman työttömyysturvan leikkauksen.

Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, lupaan keventää esimerkiksi lääkkeiden ja asiakasmaksujen alennuksilla kustannuksia ja lupaan, että SDP korjaa eläkkeensaajien verotuksessa suhteessa samojen tulojen palkansaajiin olevat epäkohdat.
"

https://sdp.fi/fi/blog/puheenjohtaja-rinteen-vappupuhe/

Tässä lupaus 50 eurosta käteen

"
Jokaiselle alle 1000 euroa tienaavalla eläkeläiselle tulee 50 euroa nettona käteen kuukaudessa lisää rahaa tällä hallitusohjelman päätöksellä. Se tarkoittaa, että siihen rahaan ei tehdä asumistukileikkauksia eikä muitakaan leikkauksia – se on puhtaana 50 euroa käteen”, Rinne sanoi Oodin tiedotustilaisuudessa.
"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/281968-antti-rinne-julisti-se-50-euroa-...

Itse uskoisin että nettosatanen vaalikaudessa toteutuu mutta saapa nähdä millä tavoin oikeisto tulee asiaa vaikeuttamaan.

Jorma Saarinen

Muistetaan nyt kuitenkin, että pienten eläkkeiden saajat ovat käytännössä pelkän kansaneläkkeen saajia. Meitä työeläkkeen saajia isketään joka vuosi ns. taitetulla indeksillä.
Tämän johdosta yksityiset eläkelaitokset lihovat ja vaurastuvat. Jopa 200 miljardin euron suuruisten rahastojen tuotot valuvat yhä enemmän ulkomaisille sijoittajille.
Jos meidän työeläkkeemme maksettaisiin alkuperäisten lupausten mukaisesti, valtiokin saisi lisää verotuloja. Ne voisi sitten käyttää vaikka pienten kansaneläkkeiden korotuksiin. Eikä kukaan häviäisi.

Tapio Santala

Eikö toimittaja tai kukaan muukaan ole lukenut alkuperäistä lupausta? Teksti on tässä: Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, lupaan keventää esimerkiksi lääkkeiden ja asiakasmaksujen alennuksilla kustannuksia ja lupaan, että SDP korjaa eläkkeensaajien verotuksessa suhteessa samojen tulojen palkansaajiin olevat epäkohdat.

Huomioitavaa: "Useamman vuoden ohjelmalla" Ei siis nyt heti koko määrää, eli mistään kutistumisesta tai petetystä lupauksesta ei voi puhua ennen kuin neljä vuotta on kulunut