Lauantai 20.7.2019

”Historiallinen vedätys” – Kokoomuslaiset haukkuvat Antti Rinteen eläkeratkaisun

Luotu: 
10.7.2019 16:40
Päivitetty: 
10.7.2019 16:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen uskoo, että Antti Rinteen vaalikampanjassaan lupaama sadan euron korotus eläkkeisiin oli monelle ratkaiseva asia eduskuntavaaleissa.
|

Oppositiopuolue kokoomuksen poliitikot syyttävät pääministeri Antti Rinnettä (sd) vaalivoiton hankkimisesta eläkelupauksella, jota tämä ei kykene kokonaisuudessaan pitämään – ainakaan toistaiseksi.

”‏Aikamoinen oli tämä demarien eläkepetos. Luvattu 100€ kuihtui nyt kymppeihin ja monet eivät saa senttiäkään. Historiallinen vedätys ja sumutus”, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Twitterissä.

”Onko eläkeläisille luvattu vappusatanen Suomen poliittisen lähihistorian suurin huijaus? On”, tviittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri Sakari Rokkanen.

Rinteen hallituksen esitys tietäisi alimpiin takuueläkkeisiin 50 euron ja alimpiin kansaneläkkeisiin 30 euron korotuksia, mutta esimerkiksi 1000 euron eläkkeisiin enää noin 19 euron korotusta. Noin 1200 euron eläkkeissä korotus olisi muutamia euroja, ja noin 1300 euron jälkeen korotusta ei tule.

LUE MYÖS: Antti Rinteen korotuksen raja onkin 1200–1300 €/kk – Tonnin eläkkeellä saa +19€/kk

Rinne lupasi alun perin kuuluisassa vappupuheessaan, että kaikkia alle 1400 euron eläkkeitä korotettaisiin 100 eurolla. Hän ei kuitenkaan luvannut korotuksen tekemistä kerralla, vaan usean vuoden ja yhden tai kahden vaalikauden aikana. Lupaus muistetaan tästä huolimatta vappusatasena.

Kokoomuslaisten kriittisyyttä on myös arvosteltu, koska pienet eläkkeet kuitenkin nousevat, ja saattavat nousta lisääkin tulevina vuosina. Rinteen hallitus on kehottanut työmarkkinajärjestöjä etsimään keinoja korottaa muita kuin takuu- ja kansaneläkkeitä. Eläkejärjestöt ovatkin kiittäneet päivän uutista suunnanmuutokseksi ja hyväksi aluksi koko vappusatasen lunastamiselle.

Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala selittää puolueensa kriittisyyttä omassa viestissään.

”Kritiikin kulma on, että etenkin SDP:n vaalivoitto merkittävältä osin otettiin lupauksilla, jotka hyvin todennäköisesti tiedettiin jo niitä annettaessa käytännössä mahdottomiksi toteuttaa. Äänestäjän kuluttajansuojan kannalta on tärkeää muistuttaa tästä”, Vesala kirjoittaa.

Alla kokoomuspoliitikkojen tviittejä aiheestä.

 

 

 

LUE MYÖS:

Rinteelle välitön palaute: Hyvä alku luvattuun 100 euron korotukseen – ei riittävä

Antti Rinteen ”vappusatanen” kutistui: 600 000 suomalaisen eläke nousee hieman

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Hakala

Mitä Rinne todella lupasi vappuna 2018 "lupaan nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400€ eläkkeisiin. No mitä Sipilän hallitus teki? Indeksijäädytyksen, joilla kansaneläke ja siihen sidotut tuet jäädytettiin 4 vuodeksi. Sellaisia tukia ovat mm. vammaistuet, rintamalisät, SV:n mukaiset vähimmäispäivärahat, työttömyysturvalain päiväraha, työmaamarkkinatuki ja lapsikorotus. No mitä kok, ja perussuomalaiset lupasivat? ei mitään. Mitä jos nämä puolueet kok, kepu ps/sin olisivat saaneet jatkaa hallituksessa? no he olisivat jatkaneet leikkauksia samoihin kansakunnan ryhmiin, mistä he leikkasivat 2015-19. Suorastaan oksettavaa puhetta kokoomuksen edustajilta ja persuilta. Rahaa on kysymys on vain miten se kohdennetaan, edellinen jhallitus kohdensi sen hyväpalkkaisille ja yrityksille, siitähän kertoo se, että viime vuonna jaettiin ennätyksellinen osingonjako 13 miljardia.

Timo Virtanen
Vastaus kommenttiin #7

Niin, tämäkin on vielä vain pelkkä lupaus. Killinkiäkään ei ole edes lähiaikoinakaan kilahtamassa eläkeläisten kukkaroon. Rahat ovat edelleenkin hakusessa. Asioilla on tärkeysjärjestys näköjään. Välittömästi kyllä löytyi hyville tovereille rahakkaita valtiosihteerien paikkoja sekä poliittisia avustajia kolminkertainen määrä edelliseen hallitukseen verrattuna. Ministereitäkin tarvitaan kolmasosa enemmän.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #12

Timo, juuri näin. Antti Rinteen ja SDP:n arvomaailma tulee esiin myös lupaamalla Keskustalle maatalouteen lisää tukea 420milj.€.
Olisihan tämän summan voinut siirtää esim. eläkeläisten avuksi.
Kyseinen 420 milj.€ on pelkkä Rinteen lahjonta Keskustalle saadakseen.puolueen hallituksen takuumieheksi. Tietenkin summa menee veronmaksajien piikkiin. Näin meitä suomalaisia vedätetään.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #15

Pienenä vihjeenä Käyhkö, otappa selvää paljonko tuista meneen tuottajajille ennenkuin kirjoitat maataloustuista. Toiseksi kyllähän ne voi lopettaa viljan, perunan ja kaikki muut tuotannot, mikäli haluat syödä kumiperunoita Puolasta, sikaa ties mistä, hullua lehmää tai vaikka saastunutta siipikarjaa, muuten jota löytyy jo Hollannista kun tuet ovat pieniä.

Juha-pekka Naukkarinen
Vastaus kommenttiin #20

On oikein että pieniä eläkkeitä korotetaan,mutta mistä rahat otetaan,kun ollaan valmiit antamaan ulkomaalaisille yli 3 miljardia joka vuosi,niillä rahoilla korjaisi kummasti suomalaisten vähäosaisten joka päiväistä elämää,he ovat Suomea rakentaneet,uhranneet terveytensä ja elämänsä Suomen hyväksi,haitta maahanmuuttajat eivät ole osallistuneet,eivätkä juuri osallistu suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin kohentamiseen,ainoastaan sen hyväksi käyttöön!

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #32

Niin näköjään olet, en olisi tiennyt kuinka paljon viljelijä ansaitsee keskimäärin vuodessa, paljonko on keskimääräinen tilakoko, paljonko keskimäärin satoa saa ha:lta, paljonko on tuotantokustannukset, vuokrakustannukset ha:lta paljonko maksetaan keskimäärin ha:lta viljelijälle. Kiitos kun kerroit minulle?? Seuraavan kerran kirjoita ne niin että näkyvät.

Raija Lempiäinen

Samaa mieltä Hakalan kanssa. Muistutan lisäksi ,että kyllä edellisen hallituksen koulutusleikkaukset olivat lähihistorian suurin vedätys, valtavat ongelmat on syntyneet koko kolutusjärjestelmälle! Turhaa huutoa lupauksien pettämisestä koska nyt ollaan vasta päästy alkuun!
Paljon on korjattavaa "kokoomus" vetoisen hallituksen jäljiltä! (Orpon ilmaisu)

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #26

Muistan kyllä 2011-2014 oli Kataisen sinipunahallitus, juurikin oikeiston vaatimuksesta kouluksen rahoitusta "järkeistettiin", siksipä Sipilä,Stubb lupasivat opiskelijoille kyltit kourassa ettei koulutuksesta enää leikata, pettivät heti kättelyssä, samoin kuin pienituloiset ,myös palkansaajat maksaa osuutensa, vai yritykset (suur) ja vauraampi väestö säästyivät, elintaso heillä nousi muilla laski, joillakin jopa alle köyhyysrajan.
Sateenkaarihallitukseksi kutsuttiin Lipposen 1995-2003 hallituksia, "lamasta" koetettiin selvitä ja taas maksajina olivat samat yhteiskunnan vähäisimmät ja palkansaajat. Näissäkin mukana kokoomus.

Pasi Käyhkö

Osingot maksetaan sijoittajille ja yritysten omistajille jotka ovat laittaneet omaisuuttaan likoon yrityksen menestymisen eteenpäin viemiseksi ja tietenkin myös työllistämiseksi.
Näillä asioillahan yhteiskunta menestyy. Ei kenenkään tarvitse kadehtia.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #17

Totta, yhteiskunta menestyy, jos yritykset menestyvät. Mutta jos yritykset maksavat suurempia osinkoja kuin mitä yritys voi "kannattavasti" maksaa osinkoina eikä investoi tulevaisuuteen vaan kasvattaa ainoastaan omistajiensa rahakukkaroa, tai osinkoja maksetaan käytännössä palkansaajien ja pienyrittäjien maksamista veroista eli erilaisten valtion maksamien yrityksille maksettavien tukien muodossa (koska yritykset eivät juurikaan osallistu verotuottojen kasvattamiseen, eivät myöskään suuryritysten pääomasijoittajat) tai jos yritys ei maksa tuotoista riittävää osaa myös työntekijöilleen (palkkoina siis), voi mielestäni kyseenalaistaa sen, onko yritys yhteiskunnalle menestystä tuottava yritys - vai onko yritys yhteiskuntaa rapauttava / verorahoja väärin käyttävä yritys.

Voi myös kysyä, mikä on kohtuullinen korvaus pääoman tuotosta - ennen vanhaan pääomasijoittajat vaativat huomattavasti vähemmän "omaa osuuttaan" kuin tänä päivänä. Ennen vanhaan yritystä pidettiin hyvin tuottavana sellaisilla tuotoilla, joita tänä päivänä pidetään niin huonona, että se pistetään konkurssiin - ja lisäksi palkkataso on (tai on ainakin useamman vuoden ollut) ennemmin lasku- kuin noususuunnassa, vaikka osinkoja maksetaan tosiaan ennätysmääriä (ja on maksettu jo useita vuosia). Tästä voisi jopa saada sen kuvan että sijoittajat ovat käyneet ahneiksi.

Tapio Tuomisto

KOK on koko kevään ja kesän itkenyt, miten hallitus lisää velkaa ja hassaa veronmaksajien tahoja. Eikö KOK urpot ja orpot pitäisi olla tyytyväinen, jos viestinne on mennyt perille ja menoja tältä osin hallitus leikkaa..koittakaa nyt päättää sekoomuslaiset.

Mark Andersson

US voisi jo lopettaa näiden opposition valheiden uutisoinnin totena.

Rinne ei vappuna 2018 luvannut 100 €/kk käteen heti ja kerralla. Silti oppositio ja sen perässä juokseva media jatkaa valehteluaan tästä.

Ei media ollut vähääkään kiinnostunut edellisen hallituksen aikaisen opposition kritiikistä, ei edes tosiasioihin perustuvasta. Mitä se kertoo median sijoittumisesta puoluekartalle?

Mark Andersson

Jotkut ihan vakavissaan ajattelevat noin.

He eivät uhraa ajatustaan siihen, mistä, ja kenen työllä, rikkaat ovat sen verotettavan tulonsa tienanneet.

On järjetöntä kierrättää köyhän kansan toimeentulovarat rikkaiden kautta kun ne voisi maksaa suoraan köyhille.

Tulonjaosta on kyse. Eikä kannata mainostaa sitä, että muualla on huonommin.

Jaakko Hakala

Ei Rinteen hallitus pysty kyykyttämään vähäosaisia kuten edellinen hallitus teki. Sen lisäksi että se jäädytti eläkkeet ja niihin sidotut tuet, joita on mm. vammaistuet, rintamalisät, SV:n mukaiset vähimmäispäivärahat, työttömyysturvan peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus. Kunnallisen terveyshuollon maksukaton poistaminen. Toisinsanoen aikaisemmin 3:n kerran jälkeen lääkärissä käynti oli ilmainen, nyt tämä poistettiin. Tämä katon poistaminen jos mikä iski ennenkaikkea vähäosaisiin. Tällaisia iskuja köyhiin ei ole Rinteen hallitukselta tulossa.

Raija Lempiäinen

Voipi myös olla ,että normi palkansaaja maksaa enemmän veroja kuin eräät omistajat ja rikkaat sijoittajat, jotka hyödyntävät kaikki verokierto keinot!
Yitystuet ovat myös eräänlaista sosiaalitukea, tämä on ohitettu hiljaisuudessa oikeiston mekkaloinissa.

Raija Lempiäinen

Voipi myös olla ,että normi palkansaaja maksaa enemmän veroja kuin eräät omistajat ja rikkaat sijoittajat, jotka hyödyntävät kaikki verokierto keinot!
Yritystuet ovat myös eräänlaista "sosiaalitukea", tämä on ohitettu hiljaisuudessa oikeiston mekkaloinissa.

Jouko Tuhkanen

Vaikuttaa siltä, että kokoomuslaisia todellakin närästää, kun ei kelvannut Rinteen hallitukseen...
Niistä kokoomuksen pettämistä lupauksista, joilla on vedätetty mm. sairaanhoitajia, opiskelijoita ym., voisi kirjoittaa niin paksun kirjan, jota tuskin kukaan jaksaisi lukea loppuun asti.

Hallitus on ollut koossa vasta muutamia viikkoja, ja kokoomukselta näyttää jo unohtuneen, että asioiden huolellinen valmistelu vie aikansa.

Toisaalta, onhan se hyvä, että kokoomus on nyt "aidosti" huolissaan niiden asioiden hitaasta valmistumisesta, jota se itse oli kynsin ja hampain vastustamassa omina hallituskausinaan. Mutta kokoomuslaisten huoli on turhaa. Hoitajamitoitus tulee, koulutuksesta ei enää leikata, eläkeläiset saavat luvatun bruttosatasen, ja se eniten kokoomusta närästävä, kikyn purkaminenkin etenee. Ei sitä Roomaakaan rakennettu päivässä.

Jairi Palonen

Taitaa olla suurin vedätys suomen historiassa kun kokomus lupasi "Sari" sairaanhoitajalle 500 € Tehy onnistui sillä 2007 kiristämään korotukset, jotka liiton oman laskelman mukaan olivat nelivuotiskaudella peräti 22–28 prosenttia.Tämähän levisi kulovalkian tavoin koko palkkasektorin. Tätä sitten velalla maksettiin 10-vuotta. Kiky sopimuksessa tuli takaisin ottoa.Velkaa kuitenkin oli kertynyt miljardeja.

Petri Väänänen

Sari Sairaanhoitaja, koulutuslupaus ja hillotolppalaiset siniset, ovat suurimpia kusetuksia politiikassa sitten 90-luvun laman. Kokoomus on ollut vahvasti mukana noissa kaikissa ja Katainen painaa Brysselissä uraa vieläkin Sari Sairaanhoitaja kusetuksen valtaan nostamis meriiteillään. Ainut vaan kun suomi rupesi velkaantumaan kovaa tahtia ko. operaation takia (tehyn lakko) kun julkisen puolen palkat kohosivat nopeammin kuin vientisektorin ja nyt meillä on suuret ikäluokat vanhenemassa, niin velka vaan kasvaa, kalliiksi on tullut ja tulee vielä pitkään Kokoomuksen nousu suurimmaksi puolueeksi Kataisen aikaan, vaalikamppanjan perustuessa kusetukseen. Onneksi viimekaudella ei mennyt läpi Kokkare lääkärifirmojen lobbaama sote, jossa yhteisiä verorahoja olisi mennyt monikansallisille "hyvinvointi" ketjuille piikki auki tyyliin, ilman että ko. laitokset maksaisivat edes yhteisöverojaan suomeen.

Raija Lempiäinen

Melkoista propagandaa kirjoitat, kyllä niitä pettureita löytyy tasaiseen tahtiin, milloin mistäkin puolueesta. Ei ole vielä mitään näyttöä SDP/ Rinteen petturuudesta, se on pelkkää Kokoomuksen ja Persujen kitkeryyttä moisia huudella!

Taisto Pihlajamaa

Ryhtyisinkö minäkin talousasiantuntijaksi. Olen ymmärtänyt, että nykyään isoilla markkinoilla lainakorko on nolla tai jopa negatiivinen. Sehän mahdollistaa sen, että voidaan ottaa lisää syömävelkaa ja levittää lisää tätä nykyistä elintasoamme, joka on nyt korkeampi kuin historiassamme on koskaan aikaisemmin nähty.

Ja mitä takaisinmaksuun tulee, sehän nämä kaikki maksaa, joka tänne viimeiseksi jää.

Jouko Tuhkanen

Rinteen vappupuheesta irrotettu, pieneläkeläisten eläkkeiden korotukseen liittyvä asia on innovatiivisten kokoomuslaisten jatkojalostamana saanut nimen Vappusatanen®.
Asia harmittaa kokoomusta varmasti siksikin, että vaikka kokoomus markkinoi Rinteen Vappusatasta® "historiallisena vedätyksenä", on varsinainen kohderyhmä, johon tuo "vedätys" kohdistuu, varsin tyytyväinen Rinteen aikaansaamiseen.

Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtajan Jan Koskimiehen tiedotteen mukaan keskiviikkona esitellyn korotuksen ensimmäisenä askeleena kohti luvattua korotusta. Koskimiehen mukaan eläkeläisköyhyyteen puututaan vihdoinkin tehokkaalla ja oikeudenmukaisella keinolla, kun takuueläkkeen lisäksi korotetaan myös kansaneläkettä. Näin korotuksesta hyötyvät myös ne, jotka saavat pienen työeläkkeen lisäksi osittaista kansaneläkettä.

"Pienten eläkkeiden korottaminen on suunnanmuutos vuosien indeksijäädytysten ja muiden leikkausten jälkeen. Edellisestä tasokorotuksesta on aikaa jo yli 10 vuotta", toteaa Koskimies.

Topi Rantakivi

Jos te kansalaiset ette ole tyytyväisiä mihinkään, niin äänestäkää sitten raikkaita, uusia puolueita. Vanhoilla puolueilla on levy jäänyt kiinni ja heillä on liikaa luurankoja kaapeissaan, että eivät voi kertoa totuuksia vaan jatkavat edelleen valehtelemista.

Samuli Vapaasalo

Vaalivoitto ostettiin vappulupauksella. PÄSSIT! SDP:n kannatus oli kuukausitolkulla ennen vappua yli 20%. Pikemminkin loppuvaiheen kannatus suli, mutta onneksi ei niin paljoa, että PS olisi ehtinyt kasvaa ohi. Muistatteko tahallaan väärin?

Mitja Heiskanen

Historiallista on ainoastaan KOKOOMUKSEN koulutuslupaus, ei pitänyt leikataa, leikattiin miljardi. Rinne ei ole koskaan luvannut 100 euron KERTAKOROTUSTA pienimpiin eläkkeisiin, ei koskaan. Rinne on luvannu että em. eläkkeitä korotetan vaiheittain. Tähän mennessä hallitus ei ole rikkonut yhtään antamaansa lupausta, edellinen rikkoi melkein kaikki omansa heti alkuun.

Alpo Siipola

Pata kattilaa soima.Kokoomus käätelee takkia tarpeen mukaa, ollen jopa maan paras thöväen puolue. Se vain kyrsii meitä, kun meidän maksamat vero eurot jaetaan puoluetukina ym. ym. ym. yhteisten asioiden hoitajien kuluihin ja mamujen elättämiseen.