Lauantai 20.7.2019

Ministeri Saarikko opiskelijoille Ylellä: ”Tässä maassa on monia jotka kaipaisivat lomaa”

Luotu: 
11.7.2019 09:56
Päivitetty: 
11.7.2019 10:02
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Annika Saarikko näkee, että ”työnteko opintojen aikana ei ole pelkästään toimeentulon lähde”.
|

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) korosti Ylen haastattelussa, että työnteolla opintojen ohessa on muutakin arvoa kuin toimeentulo.

Hän kommentoi Suomen ylioppilaskuntien liiton vaatimusta, että opiskelijoiden tulisi saada taloudellista tukea myös kesäisin, jotta kesätöiden sijaan olisi mahdollisuus myös lepäämiseen. Saarikko ei tyrmännyt opiskelijoiden tarvetta levättä, mutta ei antanut toivoa, että vaatimukseen vastattaisiin.

”Mä ymmärrän hyvin [toiveen]. Tässä maassa on monia, jotka kaipaisivat lomaa: yksinyrittäjät, pätkätyöläiset, opiskelijat. Kaikille sitä soisi ja kaikille se kuuluisi. Mutta näen, että työnteko opintojen aikana ei ole pelkästään toimeentulon lähde vaan myös osa sitä matkaa kasvamisessa työelämän jäseneksi”, ministeri Saarikko sanoo.

”Kyllä silläkin on arvonsa sillä työelämän kokemuksella. Harva meistä on työllistynyt pelkällä tutkinnolla.”

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) on todennut MTV:llä, että suuria parannuksia opiskelijoiden asemaan ja opintotukeen ei tässä taloustilanteessa pystytä tekemään.

Saarikon mukaan opintotuki on nykyisellään monen eri hallituksen muokkaamana ”monimutkainen systeemi”, jossa on muun muassa tulorajojen kaltaisia elementtejä, jotka eivät kannusta.

Saarikko iloitsi hallitusohjelman pienistä parannuksista erityisesti perheellisten opiskelijoiden asemaan. Hallitusohjelma tuo niin sanottuun huoltajakorotukseen 25 euron korotuksen. Ministeri ymmärsi kuitenkin, että maltilliset korotukset eivät tyydytä opiskelijajärjestöjä.

Yleisemmin Saarikko iloitsi nuorisokeskustelussa siitä, että Suomen nuorelle sukupolvelle mielenterveyden oireet ja murheet ovat aihe, josta voi puhua ja johon voi hakea apua. SYL:n avaus nostatti keskustelun opiskelijoiden hyvinvoinnista ja mielenterveyden ongelmista.

Opetusministeri Li Andersson kertoo Helsingin Sanomien mielipidesivuilla torstaina, että hallitus on lisäämässä opiskelija- ja oppilashuollon rahoitusta 29 miljoonalla eurolla.

”Tavoitteena on vahvistaa nuorten psykososiaalisen tuen palveluita ja siten parantaa myös koulujen matalan kynnyksen palveluita”, hän kertoo.

LUE MYÖS:

Tutkimus: Valtaosa opiskelijoista voi hyvin – Mielenterveyshäiriöiden määrä vastaa muuta väestöä

Kansanedustaja: ”Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?” – Opintotuki remonttiin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Turhaan kitisevät, pilalle hemmotellut kakarat. Kun itse olin opiskelija tein töitä kaikki kesät ja talvisinkin ilta/yötöitä jotta saisin rahat riittämään. Etenkin sinä vuonna kun opintolainapäätökset siirrettiin entisestä manuaalisesta tietokonepohjaisiksi ja päätös tuli vasta joulukuussa syyskuun sijaan... Minun ylpeyteni ei sallinut mennä vanhempien luokse rahaa ruinaamaan jatkuvasti. Jos oikein muistan, tasan yhden kerran, tuona vaikeana syksynä jotta sain vuokran maksettua.

Marina Äimä

Vanhemmillani ei koko elämänsä aikana ollut kesä tms. palkattua lomaa. Minä taas nautin jo lakisääteisistä lomista työssäoloaikanani. Opiskelija voi toki hengähtää opinnoistaan kesällä tai muuna sopivana aikana, mutta lomarahat ja vastaavat on ansaittava, niitä ei suoriteta sen vuoksii, että on masentunut tai muutoin ei voi hyvin. Koko ajatus on nurinkurinen. Lisäksi tilastojen mukaan näitä ongelmia opiskelijoilla ei ole suhteessa enemmän kuin muulla väestöllä, eli mitään opintotukea tai muuta oleskelutukea ei kyllä voida maksaa ajalta, jona ei aktiivisesti opiskella. Voidaan myös kysyä, onko henkilö oikealla alalla eli opiskelemassa johonkin tulevaan ammattiin, jos opiskelu näin ahdistaa. Kaikille ylemmän asteen opiskelu ei valitettavasti sovi, vaikka nyt poliitikkojenkin taholta tavoite tuntuu olevan pakottaa koko väestö hankkimaan ylemmän asteen koulutus ja tutkinto.

Ari Ohvo

Opiskelijat pakotetaan työntekoon kesällä, mutta sitten kun valmistut niin saat Kelalta rahaa elämiseen vaikket tee mitään. Työelämästäkin saat palkallista vuosilomaa, mutta opiskelu ei ole mukamas työtä niin et saa palkallista lomaa. Aika nurinkurista. Opiskelijat ovat Suomen kaikista kyykytetyin ihmisjoukko. Valitettavasti.

Asko Telinen

"mutta sitten kun valmistut niin saat Kelalta rahaa elämiseen vaikket tee mitään."

Jos suostut olemaan työmarkkinoiden käytettävissä 24/7, lähetät jatkuvasti työhakemuksia, käyt palkattomassa 9€/päivä työharjoittelussa jos käsky käy, niin silloin ehkä vois harkita...

"mutta opiskelu ei ole mukamas työtä niin et saa palkallista lomaa."

Ei olekaan. Se on 95%:sti yhteiskunnan sulle kustantama koulutus, jotta sä jatkossa pääsisit palkalliselle lomalle..