Keskiviikko 24.7.2019

Sisäministeri Maria Ohisalo: Nuorten viesti on ”vavahduttava” – Päättäjien reagoitava ilmastohuoleen

Luotu: 
12.7.2019 13:03
Päivitetty: 
12.7.2019 13:29
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Viesti päättäjien suuntaan on vavahduttava. Nuorten tulevaisuudenusko, jaksaminen ja turvallisuuden tunne ovat koetuksella”, Maria Ohisalo sanoo.
|

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mielestä hallituksen on osoitettava nuorille, että heillä on oikeus luottaa tulevaisuuteensa.

Ohisalo kommentoi tiedotteessaan Lasten ja nuorten säätiön julkaisemaa selvitystä 13–16-vuotiaiden käsityksistä tulevaisuudesta. Selvityksestä ilmenee, että 85 prosenttia suomalaisnuorista uskoo, että vuonna 2050 Suomi on radikaalisti erilainen paikka.

Nuoret pitävät ilmastokriisin torjuntaa hyvinvoinnin edellytyksenä, mutta vain kuusi prosenttia nuorista uskoo, että ilmastonmuutoksen torjunnassa onnistutaan.

”Viesti päättäjien suuntaan on vavahduttava. Nuorten tulevaisuudenusko, jaksaminen ja turvallisuuden tunne ovat koetuksella. Luottamus yhteiskuntaan ja usko tulevaisuuteen ovat tärkeimpiä asioita, joita meillä ihmisinä ja yhteiskuntana on siirrettävänä uusille sukupolville”, Ohisalo sanoo.

LUE MYÖS: Ääniviestejäsi todella kuunnellaan – Suomalainen työntekijä HS:lle: ”Oli se jotenkin sairasta”

Ohisalo toteaa, että nuorisobarometrien mukaan 15–29-vuotiaiden luottamus yhteiskunnan reiluuteen on rapautunut. Tuoreen selvityksen mukaan kolmasosa nuorista kokee, että heitä ei kuulla riittävästi heidän tulevaisuutensa kannalta tärkeissä aiheissa, kuten ilmasto-, koulutus- tai työelämäkysymyksissä.

”Päättäjien vastuulla on osoittaa nuorille, että heillä on oikeus ja mahdollisuus luottaa tulevaisuuteensa. Hallitusohjelmassa on sitouduttu hiilineutraalin Suomen saavuttamiseen vuonna 2035. Ilmastokriisin torjunta ja koulutukseen panostaminen antavat meille mahdollisuuden näyttää nuorille, että heidän tulevaisuudestaan kannetaan huolta ja heidän äänensä on kuulunut ja kuuluu Suomen päätöksenteossa”, Ohisalo sanoo.

Nuoret: Myös teknologia ja maahanmuutto muuttavat Suomea

Lasten ja nuorten säätiön, Tulevaisuuskoulun ja Tiedon tekemään Suomi vuonna 2050 -kyselyyn vastasi yli 4 300 nuorta. Nuorista 67 prosenttia uskoi, että ilmastonmuutos kuuluu Suomea eniten vuoteen 2050 mennessä muuttaviin asioihin. Samassa kysymyksessä 58 prosenttia nimesi teknologian kehityksen muutoksen aiheuttajaksi, ja 49 prosenttia maahanmuuton lisääntymisen.

67 prosenttia nuorista katsoi, että ilmastonmuutos on merkittävin ”muutosilmiö” Suomen tulevaisuuden kannalta. Samalla he pitävät ilmastonmuutoksen hillintää tärkeimpänä asiana, jotta Suomessa olisi hyvä elää vuonna 2050, selvityksessä kerrotaan.

”Tämän valossa ei ole ihme, että nuorten ilmastoahdistus on noussut viime aikoina yhteiskunnalliseksi ilmiöksi”, selvityksen tekijät kommentoivat.

Selvityksen mukaan nuorten mielestä on selvää, että elintapojen muuttaminen ja rajoittaminen on hyväksyttävää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Suuri enemmistö pitää todennäköisenä (56 %) ja toivottavana (64 %), että tulevaisuudessa ihmisten valintoja rajoitetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Erittäin epätoivottavana tätä pitää ainoastaan yhdeksän prosenttia nuorista”, selvityksessä kerrotaan.

Vain kolmasosa nuorista uskoo, että heillä on tulevaisuudessa samat mahdollisuudet kuin heidän vanhemmillaan.

LUE MYÖS:

”Lentohäpeä” yleistyy – Jopa suuri lentoyhtiö kehottaa nyt menemään junalla

Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille: Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla – ”Suuria muutoksia kaikkiin arjen tapoihin”

Tutkijatohtorilta viesti suomalaisille: ”Huoneenlämpö max +20°C, vietä autottomia päiviä, kokeile fleksitarismia – yksilöiden pitää muuttaa elämäntapojaan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Eikös Koben yliopisto Japanissa vieläpä vahvistanut tuon turkulaisten tutkimuksen?

Elämme outoa poliittisen hysterian aikakautta: esimerkkeinä tuo juuriaan myöten täysin näennäis- tai jopa epätieteellinen ilmastonmuutos-hömppä, ja laajemminkin jonkinlaista (poliittisia ja taloudellisia) romahdusta enteilevää "lopunajan meininkiä", hetkeä ennen ilmeisen suurta kriisiä.

Rationaalinen ihminen ei voi kuin pudistella päätään.

Juha Kuikka

"Maria Ohisalon mielestä hallituksen on osoitettava nuorille, että heillä on oikeus luottaa tulevaisuuteensa."

Olen samaa mieltä. Vihreiden on syytä lopettaa pelottelu ja koulujen myös. Sellainen on suorastaan edesvastuutonta.

Mitä nuorten käsitykseen maailmasta vuonna 2050 tulee, niin aikoinaan minulle vuosi 2000 oli sellainen ajatus, että maailma on ehtinyt siihen mennessä tuhoutua jo moneen kertaan ydinsotiin, jääkausiin, ilmansaasteisiin, otsonikatoon, happosateisiin y.m.

Juha Kuikka

"Nuorten viesti on ”vavahduttava” – Päättäjien reagoitava ilmastohuoleen"

Tuokin pitää paikkansa. Viesti on vavahduttava ja hallituksen pitäisi välittömästi ryhtyä toimiin tervehdyttävän psykoterapian tarjoamiseksi yhden aivopesun kohteeksi joutuneen sukupolven mielenterveyden hyväksi.

Timo Virtanen

Muistelisin, että nämä Eduskuntatalon pylväisiin pelottelumielessä kiivenneet olivat ulkomailta tänne vartavasten tuotuja ammattikiipeilijöitä. Kukahan maksoi laskun ? Toivottavasti ei mennyt valtionavustuksista. Supo varmaan on jäljillä ?

Topi Rantakivi

Tuossahan selvityksessä tarkoitettiin sitä, että ilmastonmuutos on sellainen ilmiö, mitä media ja muut lässyttävät ihan liian paljon ja sen toivoisi jo loppuvan. Media sekä Uusi Suomi ymmärsi tämän väärin, niin ymmärsi Ohisalokin, jotta turpa kii nyt, lehmänkello!

Jarmo Lius

Päättäjien olisi syytä tehdä muutakin kuin reagoitava nuorten hätään. Esimerkiksi Vihreiden olisi syytä reagoida. Kun puheenjohtaja Touko Aalto luopui kruunustaan, niin kruunusta alkoi kilpailla kaksi vihreää. Toinen löytyi Japanista perheensä kanssa lomamatkalta, ja toinen lensi heti välittömästi Afrikasta puolueen käytettäväksi.

Melkoista lentokonerumbaa "älkää tehkö kuten teen, vaan ahdistukaa". Vihreät teot loistaa poissaoloaan. Tyhjänpäiväistä kunnianhimoa ja reagointia kyllä tarjotaan kansalle.

Tapani Tuominen

Kuka on tämän hallituksen pääministeri? Rinne vai Ohisalo?

Jälkimmäinen tuntuu ottavan kantaa ja ohjaavan kaikkia ministeriöitä mielensä mukaan. Vai onko hän niin tehdessään skipannut ministeriyden ja vaihtanut vihreän liikkeen johtajan hameen päälleen?

(Anteeksi, jos juuri oletin hänen sukupuolensa ja vahvistin stereotypiaa, että vain naiset käyttävät hametta).

Kaarlo Kunnari

Ohisalo, voit neuvoa nuoria menemään maihin, joissa ilmaston- ja ympäristönhoito on retuperällä ja tekemään siellä parhaansa ongelmien ratkaisemiseksi. Suomessa on asiat jo hoidettu esimerkillisesti, joten meidän ei tarvitse tehdä kuin pieniä säätöjä jo aloitettuihin toimiin. Euroopan komissiokin jo kehui meitä esimerkillisistä toimista. Tämä pitäisi ministerinkin kertoa lapsille, etteivät he luule meillä olevan nämä asiat hoitamatta.

Mikko Toivonen

Kaarlo! Vaikka Ohisalolta ja "nuorilta" puuttukin kokonaisuuden ja suhteellisuuden ymmärrys, niin kyllä meilläkin siitä huolimatta että EU kehui on merkittävästi parantamisenpaikka nimenomaan ilmasto ja vesipäästöpolitiikassa. Metsiämme hoidetaan nimittäin maailmanlaajuisesti arvioituna hyvin heikosti ja ylikäytetään väärään tarkoitukseen liian suurelta osin (kaupallinen lämmöntuottaminen kunnissa puulla ja turpeella)
Maatalous myös toimii kohtiuuttoman suurena vesistöpäästäjänä, vaikka karjatilojen "jätteestä" voitaisiin tuottaa hyödyllistä biokaasua sen sijaan että lanta valutetaan jokiin ja sitä kautta mereen.