Lauantai 20.7.2019

Kansanedustaja nostaa esiin oudon Alko-kierrätyksen: ”700 km – Uusi alkoholilaki näyttää luoneen myös turhaa byrokratiaa”

Luotu: 
12.7.2019 13:53
Päivitetty: 
12.7.2019 14:07
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Valamon luostarin viinejä.
|

Edellisen hallituksen tekemä, kokoomuksen vahvasti ajama alkoholilain uudistus näyttää luoneen myös turhaa byrokratiaa, harmittelee kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Heinonen on jättänyt uudelle hallitukselle kirjallisen kysymyksen erikoisesta kiertotiestä, johon Valamon luostarin omavalmisteinen ehtoollisviini on joutunut alkoholilain uudistuksen vuoksi. Luostariviinin 700 kilometrin byrokratiakierros Alkon kautta on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun sanomalehti Karjalainen kertoi asiasta.

”Uusitun alkoholilainsäädännön myötä Valamon luostari joutuu verotuksellisista syistä kierrättämään viinitilansa tuottamat viinit Alkon Vantaalla sijaitsevan keskusvaraston kautta ennen kuin tuote tarjoillaan Valamossa ehtoollisjuomana. Tästä hyvästä viini matkaa yli 700 km:n matkan ennen saapumistaan takaisin Valamoon”, Heinonen toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

Viini ei myöskään pääse keskusvarastolta suoraan Valamon luostariin, vaan se toimitetaan tilauksen jälkeen Heinäveden Alkoon valamolaisten noudettavaksi.

Heinonen huomauttaa, että edellinen hallitus pyrki kokoomuksen ja keskustan johdolla purkamaan turhaa sääntelyä ja byrokratiaa norminpurkutalkoillaan, ja tähän tähtäsi myös alkoholiuudistus.

”Uudistus näyttää kuitenkin luoneen myös joitain uusia ja erikoisia tulkintoja ja on siten myös aiheuttanut turhaa byrokratiaa tavoitteistaan huolimatta. Tästä yhtenä esimerkkinä on Valamon luostarin tuottamien viinien kierrätys Alkon kautta, vaikka tuote käytettäisiin luostarin omassa toiminnassa.”

Alkoholilainsäädännön muutoksen myötä luostari menetti myös ehtoollisjuomansa myyntiluvan. Täten kaikki Valamon luostarin tuottamat kirkkoviinit ostetaan nykyisin Alkon kautta.

”Muiden kirkkojen onkin perusteltua tilata ehtoollisjuomansa Alkon kautta, mutta Valamon kohdalla kyse on enemmänkin tuotteiden omasta käytöstä, joten pullojen kierrättäminen ja verottaminen Alkon kautta osoittaa sekä turhaa että toimimatonta byrokratiaa”, Heinonen jatkaa.

Hänen mukaansa Valamon luostarin viini tulisi nähdä omavalmisteisena, luostarin omaan käyttöön tulevana tuotteena, kun kyse ei ole myyntitapahtumasta.

”Kirkon tarjoama ehtoollisjuoma ei ole myyntituote, eikä siten myöskään sitä tulisi lainsäädännöllisesti niin verottaa tai kohdella”, Heinonen toteaa.

”Onko hallitus valmis korjaamaan lakia niin, että aiempi toimiva käytäntö omavalmisteisten alkoholituotteiden käytöstä voidaan palauttaa mahdollisimman pian?”

LUE MYÖS:

Kansanedustaja avautuu Suomen alkoholipykälistä: ”Absurdia – yritämme estää kotimaisia firmoja menestymästä”

”Tämä on esimerkki sääntö-Suomesta” – Viinibaarin avaava K-kauppias löysi erikoisuuden alkoholilaeista

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Luulevatkohan virkailijat ja lehtimiehet, että kansa ei osaa tehdä itse omiaan alkoholijuomia. Jos omistaa hyvät tislauslaitteet (laatulaitteet n. 1000€), niin kirkasta n 95% til-vol alkoholia on helppo valmistaa pelkästään sokerista ja hiivasta. Viinin tekeminenkin maksaa noin 1€ per litra (n. 12%.til-vol). Ei tarvitse lähteä pihapiiriään kauemmaksi. Mutta pitää osata vähän ennemmän kuin hakea viina kaupasta.

Risto Salonen

Väärä teonsana. Ei kiusaaminen vaan työllistäminen. Tuolla 700 kilometrin matkalla työllistyy muutama kuski ja Alkossa muutama lisää.
Vastaavaa liian monessa asiassa, eihän muuten Suomessa tarvittaisi niin montaa byrokraattia. Täytyyhän heille tekemistä muutakin keksiä kuin papereiden siirtäminen naapurin pöydälle.

Martti Immonen

Pari pointtia:
* Alkon verkkokauppa . Tilaa nestistä ja hae itse ne jostain Alkosta tai jakelupisteestä. Järjenvastaista toimintaa. Tavarat voi aivan hyvin toimittaa kotiin. Siihen on jo useammalla kuljetusalan toimijalla systeemit valmiit. Henkilöllisyyden/ iän voi kuka tahansa normaalijärkinen tarkistaa ja ottaa kuittauksen .Näin Ruotsi taas teki ja suomi ihmettelee...

** On aivan uskomatonta ja järjenvastaista, että alkoholi viedään ulkomaille pilkkahintaan . Se aiheuttaa niitä ilmansaasteita, verotulojen menetyksiä, turhaa matkustusta ja turhia tukia laivayhtiöille. Sitten suomalaiset hakevat alkoholinsa takaisin kotiin ! Järki hoi !

*** purkakaa koko Alko ja antakaa kansan päättää omista juomistaan ja ostaa ne lähikaupastaan. Kyllä siellä osataan ikä kysyä, jopa tupakin ostossa, miksei sitten alkoholin osotssa???? Turha rekkaralli Viroon päättyy ja KAIKKI verotulot jäävät Suomeen. THL "puskalaiset " tosin laskevat montako suomalaista kuolee lisää, tosin sitä ei tiedä nytkään kukaan, koska luultavimmin vaikkapa se maksakirroosi laitetaan heti viinan syyksi, kukaan ei puhu vaikkapa lääkkeistä tms . Jos suomalainen alkoholisti haluaa pullon tai pari viinaa, kyllä se sen saa aina hankituksi.

Olisi varmaan viisapaa ostaa se lähikaupasta kuin pimeiltä markkinoilta, josta saattaa saada mitä lientä sattuu.

Kun yllämainitut kohdat yhdistää ,Suomesta voi vihdoinkin tulla Eurooppalaistunut valtio.