Keskiviikko 21.8.2019

Jussi Halla-aho väestönvaihdoksesta SuomiAreenassa: ”Meillä kaikilla on intuitiivinen näkemys siitä, onko vastaantulija suomalainen”

Luotu: 
16.7.2019 13:54
Päivitetty: 
16.7.2019 14:01
  • Kuva: Enna Rautiainen / Alma Media arkisto
    Kuva
    Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluekokouksessa kesäkuun lopulla. Halla-ahon mukaan perussuomalaisia yritetään pakottaa määrittelemään, mikä on se väestö, joka vaihtuu, eli kyse on Halla-ahon mukaan suomalaisuuden määritelmästä.
|

Perussuomalaisten puoluepäivässä Porin SuomiAreenassa keskusteltiin muun muassa väestönvaihdos-termistä, jota perussuomalaisissa on käytetty. Termin käyttö on noussut esiin tässä kuussa myös mediassa, muun muassa Helsingin Sanomissa.

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon lisäksi termiä on käyttänyt perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra.

LUE MYÖS: Antti Rinne Jussi Halla-aholle: ”Jos se 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle, niin pistetäänkö me rautaa rajalle?”

Väestönvaihdoksesta puhuu myös perussuomalaisten tuore puoluesihteeri Simo Grönroos, joka veti SuomiAreenan keskustelua tiistaina.

Jussi Halla-aho sanoi, ettei hänen mielestään voida aukottomasti sanoa, kuka on esimerkiksi suomalainen. Halla-ahon mukaan perussuomalaisia yritetään pakottaa määrittelemään, mikä on se väestö, joka vaihtuu, eli kyse on Halla-ahon mukaan suomalaisuuden määritelmästä.

”Minä en pysty antamaan tyhjentävää määritelmää sille, kuka on tai ei ole suomalainen. Se on tapauskohtaista”, Halla-aho sanoi.

”Uskoisin, että meillä kaikilla on aika lailla yhteinen, sellainen intuitiivinen näkemys siitä, että onko vastaantuleva henkilö suomalainen vai ei. Ja tämä on paljon monimutkaisempi kysymys kuin se, että mikä sen vastaantulijan ihonväri on, tai mitkä hänen sukujuurensa ovat. Me ei voida esimerkiksi lähteä siitä, että jokainen Suomessa syntynytkään henkilö kuuluisi tähän ryhmään”, Halla-aho sanoi.

”Ehkä voidaan ajatella niin, että suomalaisia ovat meidän mielestämme ne, joita lehdistö kutsuu nykyään kantasuomalaisiksi. Selvästikin jotain termiä tarvitaan sille asialle”, Halla-aho sanoi.

Myös Purra puhui intuitiivisesta näkemyksestä.

”Tässä kun nyt katselee eteensä, niin voi ajatellakin, että väestönvaihdoksesta puhuminen on täysin foliohattuilua, täällä näkyy suomalaisia ihmisiä joka puolella. Mutta kyllä se tuolla Uudellamaalla, Helsingissä ja Espoossa liikkuessa, ihan intuitiivisesti ja ulkoisten ominaisuuksien perusteella, olisin sitä mieltä, että meidän väestöpohjamme muuttuu koko ajan. Samaa argumenttia voi tukea myös tilastoilla”, Riikka Purra sanoi.

Väestönvaihdos-termistä käytävä keskustelu on osin liittynyt Perussuomalaisten Nuorten tapaukseen, kun julkisuudessa on puitu nuorisojärjestön toimijoiden etnonationalisisia kantoja.

LUE MYÖS: 

Jussi Halla-aho: Päätös 115 000 €:n potin peruuttamisesta kohtuuton - ”Eräät PS-nuorten toimijat syöttämällä syöttivät vastustajan lapaan”

Näkökulma: Syrjiviä ihonvärioppeja levittäneet PS-Nuoret saivat oikean rangaistuksen

Ex-puheenjohtaja: PS-Nuorissa jyllää pimeys, kaiken takana on Suomen Sisu – ”Emme ymmärtäneet, millaisesta voimasta on kyse”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Paavo Heiskanen

Se tärkeämpi kysymys, joka jälleen kerran jäi kysymättä, on se onko näillä aistinvaraisesti havaittavilla suomalaisilla joitain etuoikeuksia tai velvollisuuksia verrattuna niihin Suomen kansalaisiin jotka eivät tätä kriteeristöä täytä? Jollei niin tästä asiasta ei tarvitse poliitikkojen puhua, jos taas kyllä, niin mitä puolue haluaisi asialle tehdä?

Kaarlo Kunnari

Mielestäni suomalainen voi väittää olevansa suomalainen, jos isä tai isoisä on taistellut maamme puolesta talvi-ja jatkosodassa ja suomalaiseksi katsottava henkilö on maksanut veroja, vakuutuksia ja vastaavia koko ikänsä Suomeen, vaikka olisi asunutkin osan ajasta ulkomailla. Ihonväri tai muun habituksen näkymillä ei ole isompaa merkitystä. Nyt tämäkin yksinkertainen asia vääristellään niin, ettei todellinen suomalainen saa kotimaansa palveluja, vaan ne suunnataan muille jos et asu kotipaikkakunnalla. Ihmellinen maa täytyy sanoa. Onneksi Espanja ottaa meitäkin muualtatulleita taakakseen. Terveisin vaan Rinteelle.

Jari-Pekka Vuorela

Minun isoisistäni nuorempi kyllä oli talvi- ja jatkosodassa, mutta lapsenlapsieni sukupolvesta ei varmasti löydy ketään, joka täyttäisi kriteerisi; eikä niitä täyttäisi selvä enemmistö elävistä suomalaisista yleensäkään. Varsin koominen kommentti tämä #11.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #18

Minäkään en ole silloin Suomalainen. Opiskeluni jälkeen halusin vahvistaa ruotsin-kielen osaamistani ja muutin töihin 6. kuukaudeksii Ruotsiin. Maksoin tietenkin veroni sinne. Nyt olen siis menettänyt suomalaisikseni.
Olikohan kyseinen kommentoija ihan tosissaan.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #19

Kelalle ilmoittauduttaessa maahantulosta, vastataan ettei teille mitään neuvota tehän olette suomalainen. Kysytty miten asioita pitäisi hoitaa ja millaisia neuvoja annatte sekä mitä papereita pitäisi täyttää. Ongelmia esim. terveydenhuollon osalta eli tuntuu ettei ole toivottu kansalainen.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #24

Vai menee koomiseksi, jos yrittää kertoa että kansalaisuudesta on jotain korvausta tuotettu eli juuri se häiritsee minua ja monta muuta ettei yli 50 vuoden veronmaksut ja eläminen ilman yhteiskunnan tukea ole minkään arvoista, vaan olet huonommassa asemassa kuin maahanmuuttaja tai kotimainen elätti, joka ei ole tuottanut yhteiskunnalle vielä mitään. Maksajan rooli v..ttaa. Veroja on alettu maksaa v 1958 15 vuotiaana.

Mauno Strandén
Vastaus kommenttiin #26

Olet Kaarlo oikeassa! Eläke alkoi kertyä vasta 23v piti saavuttaa hyväntyömiehen maine, niin töitä ja ruuankin sai just just, ei ollut työvoimatoimistoja, vaan piti käydä työpaikoilla kyselemässä toitä. Niistä pienistä tuloista piti oppia säästämään työttömyysaikojen varalle. Nyt on kaikki helppoa, rahaa tulee ja eläke kertyy vaikka ei panisi rikkaa ristii!

Markku Peltola

Kaarlo Kunnari kirjoittaa
16.7.2019 16:34
uusi

"Mielestäni suomalainen voi väittää olevansa suomalainen, jos isä tai isoisä on taistellut maamme puolesta talvi-ja jatkosodassa ja suomalaiseksi katsottava henkilö on maksanut veroja, vakuutuksia ja vastaavia koko ikänsä Suomeen, vaikka olisi asunutkin osan ajasta ulkomailla. Ihonväri tai muun habituksen näkymillä ei ole isompaa merkitystä. Nyt tämäkin yksinkertainen asia vääristellään niin, ettei todellinen suomalainen saa kotimaansa palveluja, vaan ne suunnataan muille jos et asu kotipaikkakunnalla. Ihmellinen maa täytyy sanoa. Onneksi Espanja ottaa meitäkin muualtatulleita taakakseen. Terveisin vaan Rinteelle."

Aivan loistava kommentti!
Just näin!
- Suomen puolesta sotineet
- verot, vakuutukset
- palvelut

Kovin helposti ovat jotkut antamassa pois sitä, mitä jotkut kävivät 5 vuotta tykistökeskityksessä, kylmässä, sateessa, pakkasessa taistelemassa ja pitämässä suomalaisille. Ja mukana oli vapaaehtoisia myös Eestistä ja Ruotsista.

Antti Rinne Jussi Halla-aholle: ”Jos se 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle, niin pistetäänkö me rautaa rajalle?”
Niin, Antti Rinne, mietipä sinä sitä. Sinä se olet pääministeri.
Mitäs jos emme laita rautaa rajalle?
Mikä nyt olisi "vastuunkantoa"?
Jos 200 miljoonaa vaeltajaa on kulkemassa Suomen rajan yli, niin, Antti Rinne, mitä siinä enää auttaa rauta rajalla?
Tilanne olisi pitänyt hoitaa jo paljon ennen, kuin 200.000.000 lähti vaeltamaan suuntana Suomi. Ja hittojako minä sinua neuvomaan. Te siellä hallituksessa olette viisaita ja lahjakkaita ihmisiä.

Somon muchos quienes viajaron a Espanja!

Erkki Johansson

Minun naapurini kyllä ainakin sopii suomalaiseksi hyvin, vaikka hänen suomenkielensä on vieläkin kovin takeltelevaista. Noh, kaikki eivät vain ole kielineroja. Mutta hän tekee töitä aina kun voi, asuu omistusasunnossa ja suhtautuu positiivisesti naapureihinsa.

Minä voin hyvin sanoa häntä suomalaiseksi. Muista tämän lähiön maahanmuuttajista en voi olla varma; minulla ei ole riittävästi tietoa heistä.

Airi Pulkkinen

Lähiöongelmasta Nazima Razmyar varoittaa maahanmuuttajien rinnakkaistodellisuudesta: "Ei ole tavatonta, että yhteisö painostaa kunniaväkivaltaan". Razmyar on huolissaan siitä, että tuo vähemmistö kasvaa tulevaisuudessa. Ulkomaalaisväestön määrä pääkaupunkiseudulla on ylipäänsä kasvanut huimaa vauhtia. Kyseiset yhteisöt ovat etenkin pääkaupunkiseudulla yleistyviä rinnakkaistodellisuuksia, joissa erityisesti tyttöjen ja naisten asema on kaukana suomalaisesta kulttuurista. Esimerkki: Vuoden 2018 alussa Helsingissä asui miltei 100 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä. (Länsiväylä 12.3.2019)
meillä on tällä hetkellä Helsingissä iso massa naisia ja nuoria tyttöjä, jotka eivät voi elää vapaata elämää. Kunniaväkivalta pakottaa monet elämään pelossa myös Suomessa.

Se tarkoittaa sitä, että joka seitsemäs helsinkiläinen on ulkomaalaistaustainen

Mauno Strandén

Vihervasemmisto haluaa naisten aseman heikentämistä, pahimmista asioista naisiin kohdistuvina valtamedia vaikenee? Esimerkiksi jos Helsinki rakennuttaa 10 000 uutta asuntoa, eihän sinne sovi edes Sipilän vieraat, heillä on täysylöspito ja eläke kertyy joutenollessakin!

Mika Riekki

Koetko, että Bruce Oreck on suomalainen? Kokeeko hän itse olevansa suomalainen?

Suomessa monta sukupolvea asuneet suomenruotsalaiset kokevat itsensä yhä suomenruotsalaiseksi. Oletko itse etupäässä mielestäsi suomalainen ruotsinkielisellä sukunimellä, vai ennemmin suomenruotsalainen?

En tiedä, miksi afrikkalaiset maahanmuuttajat haluavat kutsuttavan itseään suomalaiseksi, eikä esim. suomensomaleiksi.

Mika Riekki

Koetko, että Bruce Oreck on suomalainen? Kokeeko hän itse olevansa suomalainen?

Suomessa monta sukupolvea asuneet suomenruotsalaiset kokevat itsensä yhä suomenruotsalaiseksi. Oletko itse etupäässä mielestäsi suomalainen ruotsinkielisellä sukunimellä, vai ennemmin suomenruotsalainen?

En tiedä, miksi afrikkalaiset maahanmuuttajat haluavat kutsuttavan itseään suomalaiseksi, eikä esim. suomensomaleiksi.

Kaarlo Erjala

Tunnen itseni Petteri Palokarin määritelmän mukaan kantasuomalaiseksi, vaikka DNA-perimäni mukaan olen yli 51 prosenttisesti skandinaavi. Olen 168 cm:n pituisena kuitenkin korkeintaan kuivettunut viikinki enkä ole koskaan puhunut kunnolla muuta kuin suomea. Perussuomalaisen suhtautumisessa suomalaisuuteen näen vaarallisia ja vastenmielisiä piirteitä.

Janne Rantala

Sulle luultavasti liian vaikea mutta kun kysytään on kohteliasta vastata.Mutta nyt kun kerran kansalaisuus voidaan vain ilmoittaa pitäisikö valtion alkaa jakamaan passeja sen mukaan miltä minäkin päivänä tuntuu?Vai eikö tämä koske suomalaisia ollenkaan jos vaikka tuntuu että tänään voisin olla hmmm.vaikka somali ja huomenna saamelainen jne......

Hans Parvikoski

Miksi Suomalainen ei saa olla Suomalainen.Isäni oli molemssa sodissa mukana ja haavoittui vakavasti Suomalaisuuden itsenäisyyden puolesta. Koen vahvasti isänmaatani kohtaan oikeata Suomalaisuutta joka on saatu isiemme veren kautta. Ne jotka vastustavat Suomalaisuutta ja Suomalaisia . Mielestäni ne ihmiset voi lähteä täältä pois ei tartte olla täällä. Suomi on liian hyvä maa ja Suomalaisuus on kunnia asia .Paremmasta ei ole väliä.Elämäni Suomalaisena on niin hyvää että paremmasta ei ole väliä.

Pasi Käyhkö

Minulla on työn kautta ja muutenkin tulleita ystäviä jotka ovat muuttaneet tänne esim. Ruotsista, Norjasta, Venäjältä, Libyasta jRanskasta jne . Osa on syntynytkin Suomessa. Yhteinen nimittäjä heillä on Suomen kansalaisuus ja puhuvat melko hyvää Suomea. Minulle he ja heidän täällä asuvat perheet ovat suomalaisia.

Mikko Toivonen

Halla-aho on tohtorin tasoinen analyytikko. Hän usein ilmaisee asioita varsin filosofisesti. Sitä mielestäni turhan monet tietoisesti jättävät ymmärtämättä, eli tarkoituksellisesti väärin ymmärtävät. Onhan sekin eräänlainen poliittisen moraalin laji. Ei kuitenkaan minua erityisemmin viehätä, kun todellisuus ja realismi viehättävät paljon enemmän siinä missä ajatuksellinen ja sisällöllinen filosofiakin
Siis en tulkitse myöskään Halla-ahon fundeeraamista puhtaasti omalta henkilökohtaiselta näkökulmaltani vaan yritän olla objektiivinen

Raija Lempiäinen

Ei ole mitään tarvetta keskustella vakavasti "väestönvaihdoksesta" tai siitä kuka on oikea suomalainen. Persut keksivät tällaisia aiheita hämäysmielessä. Haetaanko pelkästään syytä/hyväksyntää rajat kiinni -politiikalle ?
Paljon tärkeämpiäkin asioita on keskusteltavaksi.

Mauno Strandén

Lempiäisen mieli ajatus tuntuu olevan, että rajat poistetaan kokonaan? Tulijat ei ole yhtään tehdasta väsänneet pystyyn eikä sahaa, he on tulossa valmiille! Melkein kaikki mitä he tekee on sellaista pääasiassa näennäistekemistä, esim, olla toistensa tulkkeja, ym, ym. Ensimäinen vuosisata menee kotoutuessa. Kokemusta on joistakin heimoista jotka on olleet yli 400v ja kotoutuminen on vielä kesken

Raija Lempiäinen

Mauno Stranenille ilmoitan ,että tulikintanne on väärä , valtioilla on rajat ja niitä kunnioitan. Taantumusta en, joka on persujen politiikalla tulevaisuutta suomalaisille. Kiihkoisänmaallisuus on vastenmielistä , tietynlaista henkistä väkivaltaa, persut eivät millään jaksa ymmärtää/hyväksyä, ettei suurin osa suomalaisista halua toimia niin.
Maahanmuutostakin jaksetaan populismia jauhaa ,vaikka asia on normaalilla sopimusten mukaisella tasolla. Pelottelua, propagandaa, vääristelyä, mollaamista yms. näillä persut ratsastaa!

Raija Lempiäinen

Mauno Stranenille ilmoitan ,että tulkintanne on väärä , valtioilla on rajat ja niitä kunnioitan. Taantumusta en, joka on persujen politiikalla tulevaisuutta suomalaisille. Kiihkoisänmaallisuus on vastenmielistä , tietynlaista henkistä väkivaltaa, persut eivät millään jaksa ymmärtää/hyväksyä, ettei suurin osa suomalaisista halua toimia niin.
Maahanmuutostakin jaksetaan populismia jauhaa ,vaikka asia on normaalilla sopimusten mukaisella tasolla. Pelottelua, propagandaa, vääristelyä, mollaamista yms. näillä persut ratsastaa!

Jukka Mikkola

Pääkaupunkiseudun horisontista katsoen meillä ovat nyt alkaneet ”kansanvaihtovuodet.” Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta se tulee tapahtumaan ajan kanssa. Siitä ei ole vähäisintäkään epäilystä ja sitä edesauttaa erittäin hedelmällinen maaperä höveline ja ihan jopa lakiin kirjattuine sosiaaliturvineen tänne saapuneille/saapuville tulijoille.

Suomalaisten syntyvyys on täysin ymmärrettävistä syistä heikentynyt. Esimerkkinä tästä on jo pelkästään asumisen hinta suomalaiselle kantaväestölle varsinkin pääkaupunkiseudulla. Tulijoilla tilanne on täysin toinen. Kulut maksetaan jopa velkarahalla. Tätä voisi kutsua ”tomppelipolitiikaksi”, jota vaaleilla valitut edusmiehemme pyrkivät voimakkaasti tukemaan.

Kari Pelkonen

Siirtolainen on siirtolainen uudessa maassa, vaikka olisikin saanut uuden maan kansalaisuuden. Esim Suomessa syntynyt suomalainen on Australiassa siirtolainen. Ehkä hänen lapsensa tai lapsenlapsensa voisi sanoa itseään australialaiseksi, jos siteet vanhempien kotimaahan ovat löysät tai tyystin katkenneet.

Esko Riikonen

Minusta suomalaisuuteen kuluu se, että ainakin toinen vanhemmista on kantasuomalainen. Suomen passi ei tee kenestäkään suomalaista. Sen passin voi saada niin monilla perusteilla. Suomalaisuus tarkoittaa mielestäni sitä, että henkilöllä on suomalaista taustaa. En ymmärrä, mikä aiheuttaa sen, että jostakin muualta maailmasta tullutta pitäisi kutsua suomalaiseksi, tai miksi hän itse niin haluaisi.

Risto Apajalahti

En ole perussuomalainen, enkä tarkkaan perehtynyt väestönvaihdos käsitteen sisältöönkään, mutta selvää lienee, että maan voi valloittaa joko aseellisesti kertarysäyksellä tai pitkän tähtäimen suunnitelmalla hitaasti huomaamatta, vuosien kuluessa ujuttautumalla väestöön ja kasvattamalla osuuttaan väestöstä. Tästä, scifiltä kuulostavasta ajatuksesta ovat jotkin tahot käsittääkseni vakavasti huolissaan Manner-Euroopassa.

Kysymys kuka sitten on oikea suomalainen - ellei pitäydytä viranomaisten myöntämässä kansalaisuudessa - on aika akateeminen ja menee samoille linjoille kuin mistä Amerikassa parhaillaan tapellaan: Trump käskee "väärän" värisiä, Amerikassa syntyneitä Amerikan kansalaisia palaamaan takaisin sinne mistä ovat tulleet. Lyhyellä tähtäimellä he siis ovat Amerikasta "tulleita", mutta kun tarpeeksi kauas katsotaan, niin kaikki olemme lähtöisin samoilta juurilta. Kuka siis on pätevä määrittelemään missä raja kulkee.

Raija Lempiäinen

Väestövaihdosta kummasteleville olisi hyvä tietää tutkimuksista joissa maapallon koko väestö sulautuu satojen, ellei tuhansien vuosien kuluessa yhdenmukaisiksi ulkonäöltään, koskee siis koko maapalloa.
Tulee olemaan "ihmisten asuttamia " valtioita/ yhdyskuntia.
Ilmastonmuutos tulee jouduttamaan tätä muuntumista, koska sen vaikutuksesta tuhoutuneilta alueilta lähtee suuren massat elinkelpoisimmille maapallon alueille.
Tältä kantilta katsoen persujen kannatuksen vahvistamiseksi keksimät "väestönvaihdos" puheet tulevat todeksi ,muttei tapahdu Suomessa lähitulevaisuudessa,siis ei akuutti ongelma, joten populismista on hyvin pitkälle kyse.

Henri Järvi

ennen Suomalainen osasi itse tehdä kaiken puusta lusikasta taloon

elimme omavaraistaloudessa

sitten alkoi Suomen sopeuttaminen kansainväliseen talousjärjestelmään

jonka tuloksena Suomalainen ei osaa enää tehdä itse mitään, työt tekee itäeuroopan halpatyöläinen ja alkuperäisasukkaat työnnetään kortistoon jossa heistä tehdään 9 euron päiväorjia

Vapaasana Kaikille

Kansalaisuus ei perustu "musta tuntuu" olla jonkun maan kansalainen. Miksi tämä itsestäänselvyys ei aukea kaikille? Vastaus: 80% kolujemme opettajista, journalistista ja filosofista, jotka ovat vihervasemmiston edustajia/kannattajia on opettanut vain omaa näkemystään. Missä on tutkiva journalismi tänäpäivänä? On palkattu vielä " vihapoliiseja" niin poliisivoimien, kuin mediavalvojien avustuksella viedään toisinajattelijoita jopa vankilaan, vain väärän mielikuvan ja mielipiteen tähden. Mitä vielä vaaditaan että kansa herää?

Jarno Luostarinen

Tottahan tuo on, että ihmisestä pystyy päättelemään onko tämä Suomalainen vai ei. Kun pakolaiskriisi oli pahimmillaan 2015-2016 niin minua seuranneet ja outoa kieltä huutelevat itämaisen näköiset miehet mitä luultavammin eivät olleet Suomalaisia.

Johanna Sirén-Kaplas

Ottamatta kantaa Uuden Suomen uutisointiin tai tässä threadissa esitettyihin näkemyksiin kerron oman kenttätutkimukseni viimeaikaisista tuloksista:

Henkilö X muutti Ruotsiin, koska puoliso löytyi Ruotsista. Hän sai kyllä Ruotsin kansalaisuuden, mutta siihen maailman aikaan joutui luopumaan Suomen kansalaisuudesta.

Tapasin tällaisen ihmisen tänä kesänä.

Hän on siis suomalainen, mutta hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta vaan Ruotsin kansalaisuus, eli hän on virallisesti ruotsalainen.

Lapsuudestaan asti hän on kuitenkin viettänyt kaikki kesät Suomessa. Muun ajan vuodesta hän asuu Tukholmassa.

Nyt hän on alkanut harkita, että pitäisikö hänen hakea Suomen kansalaisuutta, sen lisäksi, että on ruotsalainen.

Hänestä meno Ruotsissa alkaa olla varsin levotonta. Hänen mukaansa asiasta ei kuitenkaan ole soveliasta keskustella Ruotsissa ääneen. (Kerroin hänelle, että ei Ruotsin tilanteesta keskustella julkisesti Suomessakaan.)

Vertailupisteet hänen elämässään ovat pysyneet samoina kaikki nämä vuodet: suomalainen kaupunki ja ruotsalainen Tukholma. Joka kesä siis sama suomalainen kaupunki, lapsuudesta asti.

Jos hän nyt sitten hakee tätä mainittua Suomen kansalaisuutta, ja mahdollisesti muuttaa takaisin Suomeen, niin mikä hän on?

1) Paluumuuttaja, 2 )ruotsalainen suomalainen vai 3) elintasopakolainen, joka havittelee parempaa elämänlaatua Suomesta, ja on siksi hakenut (ja todennäköisesti aikaisempaan Suomen kansalaisuuteen perustuen myös saanut) Suomen kansalaisuuden?