Keskiviikko 21.8.2019

”Isis-naiset” esillä SuomiAreenassa – Antti Häkkänen varoittaa ”hallitsemattomasta tilanteesta”

Luotu: 
17.7.2019 12:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Häkkäsen (kok) mielestä olisi hallitsematon tilanne, jos jokainen EU-jäsenmaa itsenäisesti ottaisi Syyrian leirillä olevat aikuiset omaan oikeusprosessiinsa.
|

Porin SuomiAreenassa tiistaina käydyssä puheenjohtajatentissä vilkasta keskustelua herätti Syyrian leirillä olevien suomalaisten, niin sanottujen ”Isis-naisten” tilanne.

Hallitus ei tällä hetkellä suunnittele leirillä olevien niin sanottujen ”Isis-naisten” tai heidän lastensa evakuointeja leiriltä Suomeen. Toisaalta hallitus on kertonut selvittävänsä tilannetta ja ratkaisumahdollisuuksia. Leirin olot ovat karut ja omaisten sekä avustusjärjestöjen mukaan etenkin pienet lapset ovat vaarassa leirillä.

”Me tiedämme, että [Syyrian] leiri kokonaisuudessaan on internointileiri, jossa kurdihallinnolla… on käsitys siitä, että tuolla leirillä olevat aikuiset ihmiset ovat epäiltyjä. Meillä ei ole tietoa, ovatko suomalaiset epäiltynä. Todennäköisesti ovat”, pääministeri Antti Rinne (sd) kuvasi tilannetta SuomiAreenan tentissä.

LUE MYÖS: Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps), Antti Häkkänen (kok) ja Sari Essayah (kd) olivat sitä mieltä, että jos leirillä olevat aikuiset tulevat tai otetaan Suomeen, todisteiden hankkiminen Suomesta käsin tutkinnan aikana on miltei mahdotonta. Entinen oikeusministeri Häkkänen varoitti hallitsemattomasta tilanteesta, jos jokainen maa käsittelee ”Isis-aikuiset” erikseen.

”Suomen kannattaa EU:n puheenjohtajamaana ottaa prioriteettilistalle tietyt maahanmuuttoon tai Syyrian sotaan liittyvät kysymykset, edistää niitä prioriteettilistan kärkipäässä, niin että oikeasti kansainvälinen rikostuomioistuin saadaan aikaiseksi, niin että oikeasti tähän löytyy kansainvälinen ratkaisu ja niin että oikeasti ei synny hallitsematonta tilannetta, jossa jokainen jäsenmaa ottaa omien oikeusvaltioperiaatteidensa mukaisesti puhdasoppiseen oikeusprosessiin kotimaahan, jossa tiedetään, että todisteiden hankinta on jo aiempina vuosikymmeninä Suomessa ollut – niin Ruanda-keisseissä kuin monissa muissakin – aivan mahdotonta. EU-puheenjohtajuutta pitää käyttää nyt tähän asiaan”, kokoomuken varapuheenjohtaja Häkkänen sanoi.

”On aivan selvää, että jos nämä naiset käydään hakemassa leireiltä Suomeen, ketään heistäkään ei saada tuomittua, koska näitä rikoksia on mahdotonta käytännössä tutkia Suomesta käsin siten, että meidän meidän standardimme täyttävällä tavalla voitaisiin syyllisyys osoittaa. Tästähän tässä on kyse”, Jussi Halla-aho sanoi.

”Olisi äärimmäisen järkevää, että Suomi edistäisi sitä kansainvälistä niin sanottua ad hoc -tuomioistuinta, jota Ruotsi esitti, jotta siellä paikan päällä voitaisiin tutkia nämä teot, jolloinka nämä todisteet olisi myöskin mahdollista paljon helpommin saada kuin täältä Suomesta käsin”, Essayah ehdotti.

LUE MYÖS: Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Hallituspuolueiden edustajat olivat sitä mieltä, että suomalainen oikeusprosessi toimii. He korostivat lasten näkökulmaa asiassa.

”Suomi on oikeusvaltio ja oikeusvaltiossa noudatetaan oikeusvaltion periaatetta.

Meidän pitää tutkia, meidän viranomaiset tutkivat, poliisi tutkii. Jos nämä ihmiset tulevat Suomeen, niin varmasti alkaa esitutkinta ja jos on riittävästi todisteita, niin he joutuvat syytteeseen ja tuomioistuimet tuomitsevat. Tärkeää on se, että Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi.

”Yhtä ainuttakaan aikuista sieltä ei Suomeen pitä hakea. He ovat Suomen kansalaisia, ja jos he itse tänne tulevat, heidät asetetaan täällä rikosoikeudelliseen vastuuseen ja tullaan sitä prosessia pitkin sitten tuomitsemaan”, keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan viranomaiset, lastensuojelu ja koulutoimi tekevät yhteistyötä mahdollisesti Suomeen palaavien suhteen.

”Suomen valtion tehtävä on totta kai tehdä kaikkensa siinä, että lapsen etu ja oikeudet toteutuvat, ja sitä hallitus selvittää”, Ohisalo sanoi.

LUE MYÖS: Väittely ”Isis-naisista” jatkuu hallituksen sisällä: ”Kanta nojaa pohjoismaiseen linjaan, josta Suomi ei voi poiketa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Hys, hys, nyt ihan hiljaa. Puhkeaa pian köyhyystutkijan johdolla huolella rakennettu kupla. Kyllä nämä naiset on sinne huijattu, ellei ihan puoliväkisin viety, ymmärtämättöminä. Varmaan pahoittelevat sitä, että monta Suomen itsenäisyyspäivän sinivalkoisen lipun salkoon vetämistä on jäänyt väliin.

Raimo Laine

Isis-naiset ovat Kalifaatin kansalaisia ja Kalifaatti on julistanut sodan mm. Suomelle. Vaikea on ymmärtää, että olisi meillä olisi vastuu heistä. Leirillä on varmaan vaikeat olot ja Suomi voisi inhimillisistä syistä myöntää rahaa olojen parantamiseksi etenkin kun hallitus muutenkin kylvää rahojamme ympäriinsä.

Tuomas Sikander

Kristinuskon keskeisiä elementtejä on armon antaminen , erityisesti katumuksen osoittajaa kohtaan.
Herää kymysys että edustavatko nämä hartaana rukoilevat trumpit ja pompeot kristinuskoa vai onko siinä joku muu, siis aivan eri kultti harjoittamisen kohteena?
._.

Johnny Loikkanen

Niihin maihin oikeuteen joiden toiminta on aiheuttanut ja mahdollistanut ISIS-kalifaatin synnyn. Suomella ei ole osaa eikä arpaa näihin sotiin joten ei ole vastuutakaan. Suomessa näitä ei saada vastuuseen mistään. Ei ainakaan ennen kuin syyllistyvät uusiin rikoksiin Suomessa. Kuka päättäjistä silloin ottaa vastuun?

tapio mäkeläinen

Häkkänen on täysin oikeassa. Jotenkin noiden yltiösuvakkivssemmistolaisten isänmaa/kotimaa käsite poikkeaa normaalista.
On käsittämätöntä ettei edes sisä(poliisi)ministeri koe ensisijaiseksi kotimaan turvallisuutta vaan jauhaa kaiken maailman huolista ja oikeukdista joka ikisessä puheenvuorossa. Ja ilmastakattaus päälle.
Suomellla ei ole mitään velvoitteita noita maamme lait ja arvot hylänneille ihmisille. Miten ne lait heitä nyt kiinnostaa kun riemusaatossa lähdettiin kalifaattiin ??

Mulle ei mennyt ihan jakeluun mitä Trump ja Pompeo tähän al-hol juttuun kuuluu.

Marita Suo

Eikö hallituksella ole muita aiheita kuin kumiveneellä Europpaan pyrkivät nuoret miehet ja Isis- naiset?
Suomi ei saa tukea ihmiskauppaa. Mikä oikeus kumivenepojilla on käyttää ohituskaistaa?

Suomen hallitus voisi laajentaa käsittely/teema-alueitaan, jotta kantasuomalaistenkin asiat tulee hoidetuksi.