Keskiviikko 21.8.2019

Ben Zyskowicz: ”Isis-aikuisia ei pidä auttaa Suomeen – pienet lapset pelastettava riippumatta huoltajan kannasta”

Luotu: 
19.7.2019 09:42
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    ”Mielestäni on selvää, että lasten pelastaminen leiriltä Suomeen on lapsen edun mukaista riippumatta siitä, miten lapsen huoltaja asiaan suhtautuu”, Ben Zyskowicz sanoo.
|

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kaipaa Antti Rinteen (sd) hallitukselta selvempää linjaa Syyrian al-Holin leirillä olevien niin sanottujen ”Isis-naisten” ja heidän lapsiensa suhteen.

”Kokoomuksen mielestä hallituksen tulee linjata, että aikuisia ei auteta Suomeen. Toisaalta tulee linjata, että varsinkin pienemmät lapset pyritään tuomaan tänne turvaan. Mielestäni on selvää, että lasten pelastaminen leiriltä Suomeen on lapsen edun mukaista riippumatta siitä, miten lapsen huoltaja asiaan suhtautuu”, Zyskowicz sanoo tiedotteessaan.

Hallitus yrittää parhaillaan ratkaista, mitä tilanteelle pitäisi tehdä. Hallitus on korostanut lasten suojelemista. Hallituspuolueiden edustajat totesivat aiemmin tällä viikolla, että koska leirillä olevat suomalaisaikuiset ovat Suomen kansalaisia, heitä ei voi estää palaamasta Suomeen. LUE LISÄÄ: ”Isis-naiset” esillä SuomiAreenassa – Antti Häkkänen varoittaa ”hallitsemattomasta tilanteesta”

”Yhtä ainuttakaan aikuista sieltä ei Suomeen pitä hakea. He ovat Suomen kansalaisia, ja jos he itse tänne tulevat, heidät asetetaan täällä rikosoikeudelliseen vastuuseen ja tullaan sitä prosessia pitkin sitten tuomitsemaan”, keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan hallitus tekee kaikkensa, että lapsen etu ja oikeudet toteutuvat.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on sanonut, että todennäköisesti kaikki leirillä olevat suomalaisaikuiset ovat jollain tavalla epäiltyjä.

”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä, ne eivät sovellu tähän laisinkaan”, Rinne sanoi kesäkuun lopulla eduskunnassa

Tilanteessa on pohdituttanut se, voiko lapsia erottaa äideistään. Tätä pohti eilen torstaina myös presidentti Tarja Halonen Porin SuomiAreenan yhteydessä. Halonen ei pidä lasten edun mukaisena sitä, että heidät erotettaisiin leirillä olevista äideistään, mutta toisaalta presidentti totesi ymmärtävänsä turvallisuusnäkökohdan aikuisten kohdalla.

LUE MYÖS: 

Jussi Halla-aho: ”Isis-naisille ei pidä tehdä yhtään mitään”

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Lehti

Mitä halonen vastaa lapsen kysymykseen "miksi halusit ne pahat ihmiset tänne" kun muutaman vuoden päästä joku hänen tänne hinkuamistaan äideistä lähtee tulisella hevosella allahin luo viedenviattomia mukanaan.

Raija Lempiäinen

Persumaista populismia! Eikö muistu mieleen suomalaisäitien lastenmurhat viimeiseltä 10:ltä vuodelta, entä pershesurmat,entä ampumisvälikohtaukset ? Köyhyys ja toivottomuus ajaa ihmiset noihin tekoihin. Persuille vain muslimit tekevät murhia ja pahoja tekoja. musta/valkoista porukkaa.
Paljastuipa keväällä ihan suomalaisten miesten pedofiilia-jengikin.
Tämäkin vaikea leiriongelma pitää tarkkaan tutkia ja myös ihmisten todellinen osallisuus terrorismiin, siitä sitten lain ja oikeuden mukaiset rangaistukset. Kyllä Suomesta löytyy pahoja ihmisiä ihan omastakin takaa, pienet lapset ovat viattomia tilanteeseensa.

Timo Virtanen

Mikä on mielestäsi pieni lapsi ? Tiedossa on, että Isis taistelijakoulutus on aloitettu jo 5-vuotiaana. Ja jopa 10-vuotiaat ovat olleet mukana teloituksissa ( murhissa). Nyt Raija hyvä ei juurikaan auta vedota tunteisiin. Ratkaisujen on perustuttava kylmiin tosiasioihin. Ja ne eivät mairittele Isis vaimoja eikä myöskään ole mitään takeita siitä, ettrikö annettu oppi ole pysyvää. Sitä ei voi pyyhkäistä pois noin vain. Kun kerran on oppinut jotain, taitaa sen myöhemminkin.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #7

Timo hyvä, oletko ollut todistamassa kuvailemaasi koulutusta ja teloituksia?? Et ehkä ole.joten ne jutut saattavat olla myös propagndaa/valetta.
Niissä olosuhteissa ei vaarmaankaan ollut valinnanvaraa, osallistu tai kuole,jos ne nyt totta olisivatkin.
Naisten kohdalla tutkinta ja tuomiot ovat tarpeen. Lapset voidaan "normalisoida" toisenlaisissa olosuhteissa. Mietithän mikä on vaihtoehto!

Kauko Aalto

Suomalaisäitien lastenmurhat, perhesurmat ja ampumavälikohtaukset eivät perustu mihinkään ideologiaan. Isilin suorittama kansanmurha ja ihmisarvojen halveksunta perustuu koraanin tulkintaan, ja siten islamiin, joten nämä rikokset on tehty vakaasti harkiten ja suunnitelmallisesti. Nämä Suomesta lähteneitä ei ajanut köyhyys, eikä toivottomuus, he ovat pääasiassa pakolaisia tai pakolaistaustaisia muslimeja, – tämä tekee asian heidän kohdallaan erityisen kuvottavaksi – , jotka todennäköisesti loisivat yhteiskuntamme kustannuksella, joukossaan heillä on islamiin palanneita kantasuomalaisia, moraalisesti selkärangattomia mielipuolia. Halonen on huolissaan heidän lapsistaan, kun pitäisi olla täällä olevista suomalaisista lapsista. En usko, että nämä sodan karaisemat ja isilin aivopesemät lapset tulevat olemaan vaarattomia leikkitovereita.

Markku Peltola

Nuo vanhemmat ovat lähteneet sotatoimialueelle omin neuvoin ja ehdoin tahdoin oma-aloitteisesti. Suomi ei kehottanut eikä pakottanut menemään Kalifaattiin, ihan oma päätös oli heillä, ja ottivat vielä lapset mukaan, josta teosta joku voisi heitä kovasti moittia. Suomessa nettipoliisi olisi saattanut tehdä huostaanottoilmoituksen tuollaisesta päätöksestä. Suomessa riittää, että kirjoittelee nettiin kärkevää arvostelua jostain uskomuksesta, niin heilahtaa huostaanotta-kortti.
Mutta Syyrian autonomisella alueella Suomen nettipoliisilla ei ole toimivaltaa, eikä Suomen sosiaaliviranomaisilla.
Nuo lapsetkin ovat saattaneet syyllistyä rikoksiin, joista kurdialueen hallinto voi heidät tuomita paikallisten lakien mukaan. Kurdialueen lainsäädäntö ja oikeudet ratkaisevat sillä alueella. Suomi ei voi puuttua toisen valtion sisäisiin asioihin. Noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia. Se on sitä vastuunkantoa.
Oikeasti en tiedä, mitä kansainväliset sopimukset sanovat siitä, että jonkun sodan ulkopuolisen maan kansalaiset muuttavat asumaan keskelle sisällisotaa sotatoimialueelle. Ehkä sotatuomioistuin osaa ratkaista nuo kysymykset?

Harri Vauhkala

Itselleni on jäänyt epäselväksi, mikä on tilanne, jos Syyria päättää karkottaa kaikki Syyrian hallinnon mielestä Syyriassa rikolliseen toimintaan osallistuneet lähtömaihinsa? Esimerkiksi suomalaiset Daesh-kalifaatin kannattajat eli Isis-vaimot Al-Holista lapsineen Suomeen.

Hannu Kauppinen

Kolme juristia ja liuta muita päättömiä (Rinne, Häkämies ja Zyskowicz sekä lukuisat oikeusoppineet professoreista alkaen) eivät näköjään tunne Suomen lainsäädäntöä ja mm. huostaanottolakia. Täysin selväähän on, että Suomen viranomaisilla ei ole mitään valtuuksia eikä oikeuksia ko. leirillä olevien lapsien huostaanottamiseksi. Tätä asiaa ei edes tule eikä tarvitse ratkaista eikä käsitellä hallituksessa.
Hallitus ja pääministeri voivat delegoida asian professionaalisen ja virkavastuullisesti hoidettavaksi ao. virastoille, joissa pitää olla kaikki tarvittavat resurssit, osaaminen sekä tarvittavat kansainväliset yhteydet ko. maan viranomaisiin. Kyseessähän on erityinen talteenottoleiri issis kalifaattien jälkeläisistä ja terrorismiin epäiltyjen tutkintaleiristä. Nyt pitäisi nostaa enemminkin keskiöön, että missä ovat näiden perheiden miehet ja lasten isät!? Median mukaan issis terroristit ovat alkaneet jo terrorisoimaan leiriä ja yllyttämään leiriläisiä aktivoitumaan. Tätäkö pesäkettä ollaan väkisin tuomassa Suomeen. Lyhyt on työmuisti ja mm. Turun tapahtumat. Entäpä Ruotsissa - ei koske meitä. Koskeepa kun katsoo tätä vapaata liikkuvuutta ja laivaliikennettä.