Keskiviikko 21.8.2019

Rikosoikeuden professori Husu Husseinin tapauksesta: ”Poliittisten toimintavapauksien suojaksi on muuta sääntelyä”

Luotu: 
27.7.2019 11:01
  • Kuva: Pasi Liesimaa / Alma Media arkisto
    Kuva
    Helsinkiläispoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin tviitti puhuttaa oikeustieteilijöiden piirissä.
|

Helsinkiläispoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin (sd) tviitti puhuttaa oikeustieteilijöiden piirissä. Hussein tviittasi viime viikon perjantaina, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät ovat rasisteja. Kannanotosta on tehty rikosilmoitus.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi Helsingin Sanomille, ettei tviitti riko lakia.

”Mielestäni tämä on poliittista keskustelua kovilla panoksilla. Somalialaistaustaisen Husseinin viesti kumpuaa varmaankin hänen omista kokemuksistaan, että rasismia on paljon, ja se liittyy jotenkin perussuomalaisiin”, hän kommentoi.

Lue myös: Näkökulma: Suomessa on paljon rasismia ja perussuomalaisissa tutkitusti eniten rasisteja

Nuotio jatkaa asian pohtimista Twitterissä ja huomauttaa, että Husseinin tapauksessa esiin nostettu kiihottaminen kansanryhmää vastaan on alaltaan rajattu säännös.

”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on alaltaan rajattu säännös, joka perustuu olennaisesti Suomen kv. velvoitteisiin, alunperin YK:n rotusyrjinnän vastaiseen yleissopimukseen. Sittemmin myös mm. EU:n rasismipuitepäätökseen. Säännös ei ole kaikenkattava.”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi aikaisemmin Helsingin Sanomille, että kyseessä voisi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan, koska tviitillään Hussein leimaa kaikki perussuomalaiset ja puolueen kannattajat rasisteiksi.

”Onhan se ilman muuta siihen ryhmään kuuluvia solvaava ilmaus, eikä sillä ole mitään muuta tarkoitusta kuin loukata.”

Kimmo Nuotio korostaa, että poliittisten toimintavapauksien suojaksi on muuta rikosoikeudellista sääntelyä. 

”Mutta siinä vaaditaan paljon enemmän.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen arvioi, että Nuotio hahmottaa tilanteen oikein.

”Mutta tässä ajassa rationaaliset perustelut eivät riitä ps:n kaltaisten puolueiden kannattajille. Populismin ydin on demokratian ja oikeusvaltion vastaisuudessa”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Työelämäprofessori, oikeustieteen tohtori ja asianajaja Toni Malminen sanoi aikaisemmin viikolla Uudelle Suomelle, ettei usko Husseinin tviitin johtavan rikostuomioon. Malminen ei näe, että rikoslain tunnusmerkistöt täyttyisivät. Lue tarkemmin: Oikeustieteen tohtori: Husu Husseinin tviitti perussuomalaisista tuskin johtaisi tuomioon – ”Laajassa mielessä vihapuhetta”

Pääministeri, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tuomitsi aiemmin tällä viikolla Husseinin kannanoton.

”En missään olosuhteissa keneltäkään halua kuulla sellaista, että ihmisiä arvioidaan äänestyskäyttäytymisen perusteella tai ylipäätään, että perusteetta ja tietämättä leimataan mihinkään suuntaan. Minusta meidän poliittinen kielenkäyttö ei kaipaa tällaista”, Rinne sanoi.

Lue lisää: 

Husu Hussein: ”Olen täysin samaa mieltä Antti Rinteen kanssa – emme kaipaa tekstiä, jota olen käyttänyt”

Jussi Halla-aho vastaa Husu Husseinin ulostuloon – vertaa muslimien yleistämiseen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Ana María Gutiérrez Sorainen
Ana María Gutiérrez Sorainen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Onko vaikea hyväksyä sitä tosiasiaa ,että Hussein puhui paljolti oman kokemuksensa kautta, perusteli myös twiittiään PerusSuomalaisten käytöksellä,puheilla ja asenteilla joita on itse kohdannut ja kuullut varmaankin kokemuksia muiltakin tummaihoisilta. Tosiasia on ,että Persut ratsastaa maahanmuutoinvastaisuudella ja "Suomi takaisin" provokaatioillla, oppi-isänä Trump. EU:ssa ihannevaltioina Unkari ja Puola.
Siis voidaan sanoa .ettei "Husun" twiitti ollut turhasta kumpuavaa ,vaan epämielyttävien kokemustan kautta syntynyttä hätähuutoa!

Juhani Nissilä
Vastaus kommenttiin #14

Raija Lempiäinen, solvaava puhetta ei voi koskaan perustella toisen/toisten käyttäytymisellä. Toisaalta rasistiksi leimaamisella yritetään eseimmissa tapauksissa tukkia ihmisten suita, kun he ottavat aiheellisesti esille tapahtuneita väärinkäytöksiä.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #22

Siis tarkoitat ,että Persut saavat yleistää kaikki maahanmuuttajat raiskaajiksi,eläteiksi ja haittamaahanmuuttajiksi?? Eikö se ole solvaavaa puhetta?
Koulukiusaajakin voi jopa joskus "lyödä" takaisin!
PerusSuomalaiset "ottavat esille tapahtuneita väärinkäytöksiä" toistaen samoja mantroja kuukaudesta toiseen. Lisäksi en kovin suurta "huutelua" kuullut suomalaismiesten pedofiilirenkaasta, miksei se nostattanut Persujen tunteita, minulla ainakin inhon tunne heräsi. Persujen arvomaailma arvelluttaa.

Marjatta Marttila
Vastaus kommenttiin #14

Onko sinun Raija Lempiäinen vaikea hyväksyä sitä TOSIasiaa, että analyyttisen kriittisesti argumentoitu eriävä mielipide, ei ole yhtäkuin Perussuomalaiset. Ei vieläkään haluta myöntää vuoden 2015 epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksia. Meillä vaietaan kuoliaaksi virheet valtamedioiden tuella. Rakentavaa debattia ei tulla koskaan saamaan aikaan, mikäli arvostelu yleistetään koskemaan heitä, joita asia ei koske. Vallitseva ilmapiiri haluaa määrittää ketkä saavat puhua, ketkä eivät? Suomiko sananvapauden, demokratian mallimaa?? Onko kukaan kyseenalaistanut "husulaisten" kielenkäyttöä ennen tätä? En hyväksy missään nimessä väkivaltaa en sanallista enkä fyysistä, mutta tasapuolisuutta arvosteluissa kannatan.

Juhani Kleemola

Oletetaan, että Suomessa toimisi Islamilainen Puolue. Puolueella olisi pieni kannatus. Kenties yksi kansanedustajakin.

Jonkin toisen puolueen kaupunginvaltuutettu twiittaisi: "Islamilainen puolue on täynnä terroristeja".

Kysyn: Onko kyseessä siis normaali, lain suojan piiriin kuuluva poliittinen kannanotto?

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #15

Naiskortti vedetty esiin. Kumma juttu kun naismuslimien asemasta muka niin huolestuneet persuilijat ovat itse usein sovinisteja.

Sillä, ettei vastaa typerään kysymykseen, ei ole mitään tekemistä kaksoisstandardien kanssa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #38

Katso yllä minun komnenttini 40 ja Lempiäisen 12. Miksi minun tai meidän pitäisi pohtia teoreettista juridista kysymystä, joka ei tuo aiheeseen mitään lisävaloa?

Jos välttämättä vastaus halutaan, niin voinhan vastata: en tiedä. En tiedä varmasti Husunkaan kommentin seurauksia, vaikka oikeusoppineiden lausuntojen pohjalta oikeuteen päätymistä epätodennäköisenä pidänkin.

Juhani Norbäck

Aiempien lausuntojensa perusteella Nuotio on tainnut jonkin kummallisen erehdyksen kautta päätyä hoitamaan väärää oppituolia. Hänhän on esimerkiksi pitänyt rikosoikeutta ennen muuta sosiaalipoliittisena kysymyksenä. Sosiaalipolitiikalle on nähdäkseni omat oppituolinsa. Ovatko nämäkään lausunnot sitten kovin vakavasti otettavia.

Martti Mykkänen

Jukka Kekkonen ei tunnu olevan olennaisen ytimessä, siinä, että kohdellaanko meitä lain edessä samalla tavalla. Lyhyt vastaus, EI TAATUSTI KOHDELLA! Sen "kansa" tietää.
Islamin sharia-laki määrää muslimeja valloittamaan maailman miehittämällä sen, tappamaan vääräuskoiset ihmiset, islamista eronneet, avionrikkoja naiset ja raiskauksen kohteeksi joutuneet lapset ja naiset jne. Oppi on julmin ja brutaalin maailmassa. Tätä imaamit saavat vapaasti opettaa ympäri maailman.
Seurauksena on Euroopassa tuhat murhattua ja tuhansia loukkaantuneita sekä maailmalaajuisesti kymmeniä miljoonia. Suomessakin kymmenkunta muutaman vuoden ikäisistä lapsista alkaen.
Tämä on siis jokaista muslimia velvoittava, valtioiden maallisen lain yläpuolelle menevä laki.
Kun Jussi Halla-aho sanoi, että kaikki muslimit pitäisi lähettää takaisin kotimaahansa, niin HÄNET tuomittiin.
Loogisuuden nimissä on tehtävä johtopäätös, että Suomen oikeusjärjestelmä ja Jukka Kekkonen sallivan edellä mainitut teot.
On merkille pantavaa, että islamiin perehtynyt tietokirjailija norjalainen Hege Storhaugen ja useat islamista eronneet naiset eivät ymmärrä tätä kauhistuttavaa ristiriitaa Islamin ja läntisten valtioiden välillä, varsinkaan eivät ymmärrä sitä toimettomuutta julman rikollisuuden edessä omissa maissaan.
Tämä EI OLE mikään perusduomalaisuuteen liittyvä asia. Nämä ex-muslimiaktivistit eri puolilla Eurooppaa (maailmaa) EIVÄT OLE perussuomalaisia.

Markku Palonen

Meillä suomalaisilla on oma kulttuuri.Se on syntynyt asuinpaikan ja olosuhteiden mukaan.
Rehellisyys juontaa agraari yhteiskunnasta jossa talot ja mökit olivat toisistaan matkojen päässä ja vain luuta kertoi oliko joku kotona.
Kun katovuosi koitti ja asukkailta loppui eines.Jos oli ollut epärehellinen naapurille,saatoi olla niin että apua ei saanut ja kohtalona oli kerjuu tai nälkäkuolema.
Tsuhna sanoi venäläinen suomalaisesta(tyhmä maalainen)
Meillä kuten muillakin kansoilla,uskonto saattaa kehoittaa tappamaan vieraan uskonnon kannattajat.Myös islam on kehoittanut tekemään näin.

täytyy muistaa että kaikki koirat ovat koiria lajiin katsomatta . niitä on vain jalostettu eri tarkoituksiin.Susi ja hyeenä taitaa olla ääripäitä,en tiedä .Mutta ihmisissä on samoja ominaisuuksi riippuen siitä mikä on uskonto tai kulttuuri.

Tuikku Karhu

Raija Lempiäinen, eihän tuo husukaan ole kaikilta persuilta kysynyt mitään. Ovatko rasisteja vai ei. Kaikki persut ja persuja äänestäneet. Samalla tavalla Harry Jussila hienosti heitti, että husu on pelkkä nolla. Ja Sinulta ei kysytty, heh. En olis uskonut, että aikuiselle pitää rautalangasta vääntää. Raija, vähän huumoria elämään.

Timo Laine

Kekkosen twiittiä täytyy sen verran täsmentää, että populimin ydin on vappusatasissa, ja on ollut niissä jo siitä lähtien kun roomalaiset termin lanseerasivat leipää ja sirkushuveja jakavia poliittisia pyrkyreitä tarkoittamaan.

FINMrCurly .

Tässähän on kyse enemmänkin vaan tökerösta käytöksestä , kunnianloukkauksesta jos näin kokee. PS ei ole kansa tai rotu ym vähemmistö. Nimenomaan se ei ole vähemmistö parahin Husu joten jos näin koet niin kukaan ei sinua pakota suomeen jäämään. Täällä on paljon ihmisiä joita sanotaan junteiksi ym ja niin olkoot kaikilla on oikeus luoda mielipiteensä, omalla osallasi vahvistit ainakin kaikkia minun Ps asenteita. On se kumma kun maahanmuuton tai uskonnon vastaisuus leimataan heti rasismiksi...