Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Luotu: 
27.7.2019 15:42
Päivitetty: 
27.7.2019 16:19
  • Kuva: EPA / Szilard Koszticsak
    Kuva
    Unkarin pääministerin Viktor Orbánin mukaan Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa.
|

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on arvostellut Suomea hyvin suorin sanoin Romanian Băile Tușnadissa pitämässään vuosittaisessa puheessa.

Orbán toisti johtamansa Fidesz-puolueen jo aikaisemmin esittämät syytökset, joiden mukaan Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa.

”Meillä täytyy olla vahvat hermot, ettemme nauraisi heille tai loukkaisi heitä. Suomella ei ole edes perustuslakituomioistuinta, vaan perustuslain suojeleminen on annettu parlamentin komitean tehtäväksi”, hän sanoi.

Orbánin mukaan suomalaiset instituutiot eivät ylipäänsäole vapaita ja itsenäisiä, vaan poliittisessa ohjauksessa. Hän nostaa esimerkiksi Suomen Akatemian.

”Suomen akatemiaa johtaa ja valvoo opetusministeri. Kuvitelkaa, mitä olisi tapahtunut, jos olisimme lopettaneet keskustelun Unkarin tiedeakatemiassa panemalla opetusministerin sen johtoon.”

Orbánin kansainvälinen tiedottaja Zoltán Kovács on julkaissut puheen englanniksi tviitteinä. Puheesta on uutisoinut myös verkkolehti Politico.

Unkarissa asuva Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius kuvailee ulostuloa tietoiseksi provokaatioksi.

”Tämä nokittelu on Fideszin hyvin tietoinen provokaatio-taktiikka”, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

Fidesz-puolue on arvostellut Suomea samoin argumentein jo aikaisemmin. Puolue lähetti myös reilu viikko sitten tiedotteen pääministeri Antti Rinteelle (sd) ja EU-komission johtoon valitulle Ursula von der Leyenille korostaakseen, että kaksoisstandardeja ei tule olla oikeusvaltioperiaatteiden suhteen, vaan niiden tulisi koskea kaikkia. Lue tarkemmin: Suomen toimet hermostuttavat Unkarissa – ”Propagandajulkaisu jatkaa Suomi-sarjaansa”

Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on sitoa EU-tukirahojen saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkari on yksi EU:n tukirahojen suurimmista saajamaista. Unkari vastustaa yritystä sitoa tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Lauantaina Orbán kohdisti arvostelunsa Suomeen ensimmäisen kerran henkilökohtaisesti.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) on arvioinut STT:lle, että Suomen oikeusvaltiopainotus on kivuliasta Unkarille ja Puolalle. Kyse on siitä, että maita vastaan on käynnissä artikla 7 -menettely, joka voi johtaa sanktioihin oikeusvaltioperiatteiden rikkomisesta.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi lauantaina Orbánin puheen jälkeen, että EU:n on puututtava oikeusvaltion murenemiseen Unkarissa.

”Unkari on käytännössä muuttunut autoritääriseksi valtioksi. On välttämätöntä, että EU puuttuu viimeinkin tiukasti oikeusvaltion murentamiseen maassa. Tarvitaan EU:n sanktioita ellei tilanne muutu”, hän tviittasi.

Lue myös:

Tytti Tuppurainen: ”Ei riitä, että kansanvalta toteutuu Suomessa”

Antti Rinne EU-parlamentissa: EU on arvoyhteisö, ei varasto, josta voi noutaa vähän sananvapautta ja ihmisoikeuksia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #24

EU-parlamentissa on demokraattisten vaalien kautta kahdeksan eri poliittista ryhmää.
Ks. https://vaalitulokset.eu/

Neuvostoliitossa oli vain yksi puolue.
Lainaus Wikipediasta, Neuvostoliitto, Hallitus ja kansanedustuslaitos:
"Käytännössä Neuvostoliiton parlamentti koostui ainoan puolueen eli kommunistisen puolueen edustajista ja kannattajista."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliitto#Hallitus_ja_kansanedustusla...

Onko näin EU:ssa ?

Unkarissa lienee vielä joitakin niitä, jotka muistavat miten Neuvostoliitto vuonna 1956 hoiti satellittimaansa ruotuun, jos niissä ei ymmärretty noudattaa sosialistista mallia.

Onko EU lähettämässa divisioonia panssareineen Unkariin ?

Melkoista liioittelua verrata EU:ta Neuvostoliittoon. Mutta niinhän se on aina ollut, että väitetään valkoista mustaksi ja päinvastoin.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #35

Hieno kommentti! PerusSuomalaiset puolustavat ihannettaan lujasti ja harmittelevat ,ettei Suomessa eletä samoissa kuvioissa, surillista ja pelottavaa!
ps.Unkari ja Puola ovat hyväksyneet EU arvot kun ovat jäseniksi hakeneet, nyt kelpaisi vain rahat !!?

Raimo Laine

Unkarin koko hallinto on demokraattisesti valittu vapailla vaaleilla. Tätä EU eikä nyt Suomikaan voi hyväksyä
vaan yrittävät pakottaa Unkarin EU:n komentoon osaksi liittovaltiota.
Suomiko oikeusvaltio ?
Sananvapaus =vihapuhe+sähköpostien ja tekstiviestien avaaminen sekä puhelieminen kuuntelu
Intimiteetti=menorekisteri+tulorekisteri
Rahaliikenne=rahanpesun valtaisaa kyttäämistä
Edes Neuvostoliitossa tällainen ei ollut viranomaisille mahdollista.

Juhani Nissilä

Raimo Laine, on valittu demokraattisilla vaaleilla kuten Turkissakin mutta kummassakaan maassa kyseiset hallinnot eivät käytä hallitessaan demokraattisia menetelmiä kuten lehdidtönvapautta ym. ! Ja korruptio rehottaa. Unkarissa vielä eu:n antamilla rahoilla !

Mikko Toivonen

En tiedä onko Suomessa edes sallittua objektiivisesti keskustella maan oman oikeuslaitoksen tilasta ja perspektiiveistä, kun meidän "virallisen" politiikkamme mukaan Unkari ja erityisesti Orbanin Fidesz ovat rasistisia ja diktatuurisia.
Haluanpa kuitenkin nähdä sellaisen kasvot joka sanoo, että Orban olisi ollut yhtään väärässä huomauttaessaan ihan faktoista, että meillä ei ole perustuslakituomioistuinta vaan poliitikkojen elin tulkitsee vallasa olevien tahdon mukaan perustulakia eduskunnan valiokunnassa.
Ja, että presidentti valitsee tuomarit poliittisen oikeusministerin esityksestä niine oikeuskäytäntö seuraamuksineen, minkä ainakin objektiivisimmat oikeuslaitoksemme poliittisesta suuntautumisesta ymmärtävät. Ei onneksi joka asiassa, mutt ihan kohtuullisesti on taoauksia missä oikeuslaitoksen ja kansalaisten oikeustaju ei lainkaan kohtaa.

En tällä mitenkään puolusta Orbanin muuta huonoa politiikkaa kuten lehdistön "vaientamista, jne, mutta Suomea koskien hän puhui 100% faktaa. Myös maahanmuuttoasioissa missä meidän ja Länsieuroopan maailmasyleilijät ja jokaikisen vapaasti maanosaan ihan reilusti eläteiksi päästävän, jopa haluavan, on Unkarin oikeasti kuunneltu perustelu tasapuolisesta ja laillisesta maahantulosta täysin asiallinen.
Ei pitäisi hypätä muiden silmille jois omat jauhot eivät edes pysy pussissa.

Janne Rantala

90-luvun lamassa Mauno Koivisto kutsui tuomarit kahveelle ja kertoi että pankit ja muut verenimijät voittavat sitten kaikki keissit että semmosta.Ja joku voisi kyseenalaistaa päätoimittajien kokoontumisen missä sovitaan median linjat että onkohan ihan normaalia.Kyllähän DDR vain muutti itä-saksasta Suomeen käytäntöineen.

Raimo Laine

Miten on meidän lehdistömme? Kaikki vaan toitottavat samaa ja jos joku poikkeaa, muut lyövät halolla päähän ja tulee vaikka syyte vihapuheesta ja rangaistus rikoksesta.
Sananvapaus on enää huono vitsi. Ei Unkarilla voi huonomin olla.

Jaakko Hakala

Perustuslakituomioistuin on mm. V- Venäjä, Egypti, Iran, Myanmar, Turkki ja Uganga. Näissä maistahan me voimme ottaa oppia. Pohjoismaissa ei ole, eikä toistaiseksi ole tarvetta, vaikka kieltämättä joskus talonpojan järki ei ymmärrä päätöksiä.

Raija Lempiäinen

Kirjoitat nyt demokratiaa vastaan ja puoluediktatuurin puolesta, sillä sitähän Unkarin perustuslakituomioistuin Orbanin komennuksessa edustaa, kaiken lisäksi toisin ajattelijoiden vaientaminen ja lehdistön vapauden puuttuminen. Ei sovi Suomeen!

Raija Lempiäinen

Jussila todistaa väärin! SUOMI ON VAPAA MAA! Täällä saa keskustella.
Vapaus edellyttää myös vastuuta ja tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja kanssaihmisten kunnioitusta. Yhteistyökyky on tärkeässä roolissa kun vapaata Suomea rakennetaan vielä paremmaksi!

Rauno Kujala

Vapaa Suomi ....huutonaurua. missäköhän Suomessa sä elät ??? Täällä saa keskustella ?? Eikö Unkarissa saa keskustella ?
Eiköhän kyse ole juuri päinvastoin, Suomi Eu:n rakkikoirana yrittää estää keskustelun Eu:n tilasta ja sen jatkuvasta puuttumisesta itsenäisen maan asioihin. Mitä tarkoitat Suomea rakennetaan vielä paremmaksi ??? Ilmeisesti liittovaltio ilman kansantahtoa houkuttaa ja kutkuttaa.

Minna-Maaria Lax

Onneksi meillä on ministeri, joka ei yhtä Orbania pelkää. Tuppuraisessa näyttää olevan ainesta vaikka mihin. Loistaa on sekin, että Orban saa vastaansa naisen. Sekös näitä setäihmisiä ottaa päähän, jopa läpiä päähän -tasolle. Saamme nähdä vielä monen monta avautumista Unkarin suunnalta, mutta toivottavasti rahahanat oikeasti myös suljetaan, jos julkisten EU-tukien ohjeita ei osata noudattaa.

Sami Saxelin

Tuppurainen pakitti heti kun vastareaktio tuli. Normipoliitikko.
Olisi pitänyt linjansa. Nyt Orban pääsi niskanpäälle.
Eiköhön Unkarin suurlähetystössä seuratta ylen uutisoinnin johdonmukaisuutta.
Toisaalta ihan sama jos EU ei toimi johdonmukaisesti vaan priorisoi asioita.
Eiköhän Luxemburgin veroparatiisi status ole suurin probleemi EU -tasolla eikä jonkun unkarin sisäpolitiikka. No jos Unkarilta otettaan EU rahat pois noin 4 % GDP.stä se ei myöskään maksane jäsenmaksuaan .

Olli Juntunen

On aika hupaisaa, ettei suomalaisilla ole esittää mitään vasta-argumentteja unkarilaisille, koska he ovat täysin oikeassa. Suomalaiset haluavat ainoastaan tuomita unkarilaiset, eivätkä millään suostu myöntämään, että syyllistyvät itse täsmälleen samoihin asioihin.

Lauri Kiiski

Suomessa länsimaisen oikeuskäytännön vastainen peikko Koiviston konklaavi tapahtui ennen maan liittymistä Unioniin.

Myöskään Tiitisen listoja ja päättäjien tiedossa olevia kytkentöjä Tehtaankadulle ei olla julkistettu, vaan salattu tarkoituksin vuosikymmeniksi eteenpäin.

Orban on ikävä kyllä täysin oikeassa ainakin osittain osoittaessaan suomalaista omituista oikeuskäytäntöä historiallisessa mielessä lähivuosikymmenien aikana.

Timo Harju

Oikeustaistelija Orban on litistänyt Unkarin lehdistön ja oikeuslaitoksen tasan tarkkaan peukalonsa alle. Onko tässä asiassa jotain epäselvää?

Unkarin perustuslaillinen diktatuuri pelkää nyt EU:n rahavirtojen sulkeutumista. Mäihä valuu näkyvästi puntista. Suomalaisen oikeusyhteiskunnan arvostelu olisi jotenkin vakuuttavampaa, jos se tulisi muulta suunnalta kuin Euroopan törkeimpiin kuuluvalta hallinnolta.

Perustuslakivaliokunta on itse asiassa toiminut hämmästyttävän hyvin. Koko Sipilän hallintokausi oli osoitus tästä.

Erkki Aho

Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta kuten muissa maissa on. Perustuslakituomioistuin
https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustuslakituomioistuin . Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen ja totuuskomission, mikä selvittää 1990-luvun pankkikriisin tapahtumat sekä valtiopetoksen
http://valtuustoaloite.blogspot.com/ . Pankkikriisistä tarkemmin http://pankkikriisi.blogspot.com/ Suomi on palautettava oikeusvaltioiden joukkoon.

Juha Kajander

Mitä Suomen Akatemiaan tulee, sehän on tutkimusrahoitusta hallinnoiva valtiollinen elin, jonka tehtäviin ei varsinaisesti kuulu tieteellinen keskustelu. Orbanin mielessä näyttää olevan hieman toisenlainen instituutio, jota Suomessa lähinnä vastaavat Suomen Tiedeseura ja Suomalainen Tiedeakatemia. Niiden toimintaan ministerillä ei ole sananvaltaa, mutta ne ovat kyllä riippuvaisia valtionavusta. Kannattaa myös huomata, että niitä on meillä historiallisista syistä kaksi, eli alalla on jonkinlaista kilpailua.

Ritva Englund

Kyllä me persut ehitään sinne,tänne,tuonne,kaikki johtuu persuista varmaan myös nämä unlaron totuudet suomessa sananvapaus mennyt jo aikoja sitten ja oikeus valtiosta ei voi puhua todellakaan pieni ryhmä typeryksiä päättä koko kansan puolesta asioita mitä ei haluta