Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Unkarin suurlähetystö: ”Orbán puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”

Luotu: 
29.7.2019 10:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viktor Orbán.
|

Unkarin suurlähetystö Helsingissä ottaa kantaa keskusteluun Suomen ja Unkarin välillä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán jatkoi viikonloppuna Suomi-kritiikkiä, jota Unkarissa on ollut esillä jo jonkun aikaa. Katso suurlähetystön Facebook-päivitys jutun lopusta.

Orbán toisti viikonloppuisessa puheessaan johtamansa Fidesz-puolueen jo aikaisemmin esittämät syytökset, joiden mukaan Suomi voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa. LUE MYÖS: Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”

”Pääministeri Orbán ei hyökännyt Suomea vastaan lauantaina puheessaan”, vastaa Unkarin suurlähetystö vastauksena suomalaismedian uutisoinnille.

LUE MYÖS: Laura Huhtasaari tapaus Unkarista: ”Venäjä on erittäin tyytyväinen, jos Suomi suututtaa Naton jäsenen”

”Hän kutsui suomalaiset ystäviksi puheessaan kolmekin kertaa. Samalla hän tosiaan puhui avoimesti myös Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista. Kyseessä on vastaväite, koska ensin Unkari joutui ankaran oikeusvaltioarvostelun kohteeksi, vaikka ei ole edes olemassa mitään yleistä näkemystä tai määritelmää siitä, mitä oikeusvaltio tarkoittaa. Oikeusvaltio ei ole mitään tarkka oikeuskäsite, vaan pikemminkin hämärä poliittinen väline joillekuille poliittisissä väittelyissä. Myös senkin takia Unkari torjuu Suomen pyrkimystä sitoa EU:n tukirahoja oikeusvaltioasioihin. Suomi ja Unkari ovat siis tästä asiasta eri linjoilla, mutta siitä huolimatta Suomi ja suomalaiset ovat aina Unkarin ja unkarilaisten hyviä ystäviä ja rakastettuja kielisukulaisia”, suurlähetystön Facebook-päivityksessä sanotaan.

LUE MYÖS: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteista on sitoa EU-tukirahojen saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Unkari on yksi EU:n tukirahojen suurimmista saajamaista. Unkari vastustaa yritystä sitoa tukirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) muistutti lauantaina Ylelle, että kyseessä on Euroopan parlamentin aloite. 

”Suomi tekee tässä nyt sen, mitä meille unionin puheenjohtajamaana kuuluu. Me johdamme puhetta ja emme ole minkäänlainen yleinen syyttäjä asiassa”, hän totesi.

LUE MYÖS: Tytti Tuppurainen: ”Ei riitä, että kansanvalta toteutuu Suomessa”

Keskustelua Puheenvuoro-blogipalvelussa:

Kannattaako Suomen toimia tuomarina Unkarin ja Puolan oikeusvaltio-ongelmissa?

Kumotkaa tuoreeltaan Orbánin väitteet!

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Jos haluaa säilyttää "itsenäisyytensä", siis rikkoa tekemänsä sopimukset, ei kannata olla EU:n jäsen.

Unkarin tukia ei olla poistamassa sen "itsenäisyyden" takia, vaan liberaalin demokratian vastaisista, autoritaarisista ja totalitaristisista toimista. Laine leikkii onnistuneesti tyhmää.

Panu Saarela

Jos haluaa säilyttää "itsenäisyytensä", siis rikkoa tekemänsä sopimukset, ei kannata olla EU:n jäsen.

Unkarin tukia ei olla poistamassa sen "itsenäisyyden" takia, vaan liberaalin demokratian vastaisista, autoritaarisista ja totalitaristisista toimista. Laine leikkii onnistuneesti tyhmää.

Raimo Laine

Sotehommassa nähtiin kuinka peruslakivaliokunta ei itsekään tiennyt asioista paljoakaan vaan torppasi jatkuvasti
uudelleen jo moneen kertaan korjattuja esityksiä ja siihempä se Sote kellahtikin.
Kohta alkaa samanlainen rumba uudelleen.

Kari Wallin

Orban oikoo...

Suomen oikeusjärjestelmä ei toimi Unkarissa siitä syystä, että Suomessa järjestelmä on liberaali mutta Unkarissa illiberaali. Kaikki tietävät tämän eron mutta harva ymmärtää asioiden riippuvuutta.

Illiberalismi johtaa kommunistisessa valtiossa Stalinismiin ja ei-kommunistisessa valtiossa fasismiin. Kannattaisi ennempikin keskustella liberalismista kuin sosialismista, kommunismista tai demokratiasta.

Mikään järjestelmä ei ole turvassa illiberalismin alla. Maailman johtajista esimerkiksi Putin, Trump, Erdogan ja Orban ovat selkeästi illiberaaleja ja liberalismin vastustajia.

Liberalismi on toimivan demokratian pohja. Yllättävää kyllä kommunismissa voi myös olla liberalismia mutta sen kadotessa järjestelmä muuttuu autoritaariseksi.

Markku Lehto

Nyt tulee muistaa, että tässä Unkarin EU:n arvojen noudattamisen poikkeamisesta, on kyse Unkarin, EU:n jäsenmaan, ja EU:n välisestä ristiriidasta. Siis ei ole kyse Suomen ja Unkarin välisestä ristiriidasta. Nyt Unkarin johtaja haastaa asiassa Suomea , ei EU:ta.

Tokihan myös mm. Venäjän ja USA:n nykyhallinnot, yrittäessään vähätellä EU:n merkitystä, ovat pyrkineet hoitamaan neuvotteluita ohi EU:n suoraan yksittäisten EU-maiden kanssa. Tämä on linjassa näiden maiden johdon pyrkimyksissä murentaa EU:n yhtenäisyyttä.

Panu Saarela

Asiaa on käsitelty EU:ssa jo vuosia. Romania, jolla on samoja ongelmia kuin Unkarilla, ei halunnut edistää käsittelyä.

Eikö Rautomäen mielestä EU:n pidä puuttua diktatuuria kohti siirtyvän jäsenvaltionsa "sisäisiin" asioihin?

Pitäisi vain jatkaa tukien maksamista sääntöjä rikkovalle valtiolle, joka kaiken lisäksi mitä ilmeisimmin työntää ison osan tuista hallitsevan eliitin, siis Orbanin ja hänen kumppaneidensa taskuihin?

Ai niin, ne ovat itsenäisen ja suvereenin valtion sisäisiä asioita.

Jaakko Hakala

Katsotaampa mitä arvoisa Orban on väittänyt Suomesta. Suomi on maailaman oikeusvaltioindeksissä sijalla 3, Unkari sijalla 57.
-Freedom house-demokratiajärjestö antaa Suomelle 100pistettä, Unkarille 70pistettä. Heikoimmat pisteet Unkari saa nimenomaan OIKEUSVALTIOPERIAATTEEN noudattamisesta, sananvapaudesta ja poliittisesta moninaisuudesta.
-Orban on sanonut , että haluaa muuttaa Unkarin valtioksi, joka vastustaa liberaalia demokratiaa, eli vastustaa Suomen kaltaista edustuksellista demokratiaa.
-Maailman talousfoorumin indeksin mukaan Suomen oikeuslaitos on maailman riippumattomin, Unkari on sijalla 103.
Se pitää paikkansa, että Suomella kuten yhdelläkään pohjoismaalla ei ole perustuslakituomioistuinta. Orbanin johtamapuolue on nimittänyt 15:sta tuomarista 11, joten toteuutuko demokratia Unkarissa? ei todellakaan.
Orban väittää että 70% Suomen mediasta on vasemmistolaisuutta, joo. Toimittajat ilman rajoja-järjestön lehdistövapausindeksissä Suomi on sijalla 2 Unkari sijalla 87
-Unkarin Fidesz- puolueeseen kytköksissä olevat mediat omistavat valtaosan TV-radio-sanomalehdistöstä. Unkarin - valtion mainosrahat menevät juuri Fidesz puoluetta suosiville medioille. Unkarissa on medianeuvosto, joka valvoo mediaa, neuvoston jäsenet nimitti Orban. Väite että Suomen opetusministeri ohjaa Suomen Akatemiaa, ei todellakaan pidä paikkansa, Andersson ei päätä mitä aiheita Suomessa tutkitaan.
- Suomen yliopistojen autonomia tilastossa, Suomi on sijalla 5, Unkari 22.
En todellakaan väitä, että Suomi olisi täydellinen esimerkki maa demokratiasta, mutta Unkariin verrattuna, sanoisin näin "Suomi lapsi kävelee ja tulee itsenäisesti toimeen, Unkari lapsi konttaa edellee,"

Ilkka T Arvola

Järjestelmästä riippumatta voi toimia joko demokratian periaatteiden mukaisesti tai sitten demokratian periaatteiden vastaisesti. Suomen ja Unkkarin ero on tässä, ei järjestelmässä.

Mikä melu täällä nousisikaan, jos Suomen presidentti alkaisi nimittää kavereitaan tuomarin virkoihin ja erottaa itseään arvosteleita tuomareita.

Rinteen hallitus eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen edustamana toimi kuin tottelemattomuudesta kiinni jäänyt lapsi: "en se ollut minä, vaan tuo iso tyttö vieressä pakotti".

Miten muuten voi tulkita lausuntoa "Tässä ei ole kysymyksessä mikään Suomen aloittama prosessi Unkaria vastaan, vaan kysymyksessä on EU:n parlamentin tekemä aloite siitä, että Unkarin asioista neuvosto kävisi keskustelun ja Unkaria kuultaisiin. Parlamentti on tehnyt tämän aloitteen jo vuosi sitten, Tuppurainen kertoo.

Tuppuraisen mukaan Suomi noudattaa siis ainoastaan Euroopan parlamentilta saatua mandaattia."

Janne Rantala

Mitään melua noussut 90-luvullakaan kun Mauno Koivisto pyysi tuomarit luokseen ja ohjeisti että pankkien ja muiden verenimijöiden tulee voittaa kaikki jutut yrittäjiä ja muita laman uhreja vastaan.Media oli hiljaa,oikeusoppineet oli hiljaa vain ddr:n kummitukset huokailivat kateellisina nurkissa.

Ari Ohvo

Sipilän terveysuudistus kaatui juuri perustuslain vastaisuuteen. Ei tarvittu tuomioistuimia puuttumaan lainsäädäntötyöhön. Suomessa ylin päätäntävalta on eduskunnalla eikä jollain tuomioistuimilla. Ihan hyvin on pärjätty ilman tähän mennessäkin.

Jaakko Hakala

Kyllä Montesquien kolmijako toimii ihan hyvin meillä ja muilla pohjoismailla ja ainahan jonkun täytyisi ne tuomarit nimittää, hallitusko ja mitä sitten kun hallitus vaihtuu nimitetäänkö uudet vai olisiko ne ikuiset paikat??

Markku Lehto

Lainaus Wikipediasta, Vallan kolmijako-oppi:

"Täydellistä vallan kolmijakoa harjoittavassa maassa kaikki kolme vallankäytön elementtiä ovat riippumattomia toisistaan. Tällöin jokaisella elementillä on oma tehtävänsä. Suomessa vallan kolmijako tapahtuu seuraavasti: lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, toimeenpanovaltaa käyttää presidentti sekä hallitus ja tuomiovaltaa käyttää riippumattomat tuomioistuimet. Suomessa vallan kolmijako ei toteudu täydellisesti, sillä samat henkilöt voivat olla säätämässä ja toimeenpanemassa lakeja."

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vallan_kolmijako-oppi

Unkarissahan pääministeri ja hallitus ovat toimillaan kiistäneet Unkarin tuomiovallan riippumattomuuden.

EU:n puuttumisesta maan sisäisiin asioihin voi mainita Brexitin. EU on jättänyt päätöksen Brexitin toteutumisesta yksinomaan Iso-Britannian asiaksi. Sopimus on allekirjoittamista vaille.

Unkarin osalta ei ole kyse EU:n sekaantumisesta Unkarin sisäisiin asioihin. Unkari on itse liittyessään sitoutunut noudattamaan EU:n periaatteita. Jos se ei halua noudattaa EU:n periaatteita, niin sitten ei ole enää kuin yksi vaihtoehto. Erotessaan EU:sta Unkari olisi vapaa tekemään ihan mitä haluaa. Ystävänsä se voisi sitten hankkia vaikka sieltä missä sen "ystävä" oli toisen maailmansodan jälkeen aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka. Harva taitaa enää muistaa, että Unkari oli 80-luvun lopulla monelle se takaportti Itä-Euroopasta länteen.

Vapaasana Kaikille

Urban on kuin Kekkonen aikoinaan, joka oli suuresti kunnioitettu isänmaan ystävä. Nykyään kaikki "Kekkoset" luokitellaan rasisteiksi ja vihapuhujiksi. Jonkin sanan hokeminen vuodesta toiseen kääntyy lopulta totuudeksi, kun propaganda koneisto vain hokee riittävän kauan argumenttejaan. Samaa taktiikkaa käytti Stalin ja Hitler sekä monet muut halutessaan kääntää ihmismielet asialleen otolliseksi.

Mark Andersson

Syyttömien suojelu on oikeusvaltioperiaatteen mukaista.

Tiitisen listassa on käsittääkseni henkilöitä, joita DDR piti potentiaalisina yhteistyökumppaneina, ja siski näistä osa ei edes tiedä nimensä olevan tuolla listalla.

Jos lista julkaistaisiin, moni täysin viaton joutuisi median ja kaltaistesi lynkkaamaksi.

Sellainen olisi täysin vastoin oikeusvaltioperiaatetta.

Hannu Kallonen

En tarkoittanut, että Tiitisen lista pitäisi julkaista Iltasanomien etusivulla. Vaan, että se pitäisi tutkia ja käsitellä oikeudessa. Nythän Tiitinen on ollut se "tuomari" joka on tuomion asiakirjan salassa pitämisestä antanut. Onko tällainen menettely oikeusvaltion periaatteiden mukaista.

Arvi Hagelin

Suomalainen oikeusvaltio on pelkkä sanapari. Saamelaisten veromaiden riistäminen hallinnollisilla isojakotoimituksilla ja riistämisen laillistaminen muuttamalla lainsäädäntö jälkikäteen on kaukana oikeusvaltioperiaatteesta. Tuolla manööverillä mm. valtaväestön huvikalastelu tehtiin yhdenvertaiseksi saamelaisten ruoan hankkimisen suhteen. Kansalaisten yhdenvertaisuuden periaatteen toteuttaminen vähemmistöä riistämällä on oikein vain Suomessa ja ehkä Venäjällä.

Erkki Aho

Tässä minun kokemkseni ja käsitykseni oikeusvaltio Suomesta: From: Erkki Aho
Sent: Tuesday, July 30, 2019 8:57 AM
To: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Subject: asia L19/14048

Oulun käräjäoikeus käräjätuomari Minna Leikas asia L19/14048 , valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen

Valtiopetosasia on osa kokonaisuutta asiassani L19/14048. Vaadin valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista tutkimaan valtiopetosasian seuraavien tietojen ja linkkien perusteella jotta asia voidaan käsitellä Oulun käräjäoikeudessa. Pyydän kiireellista tutkintaa asiassa:
Valtiopetos on tosiasia nettikirja
http://valtuustoaloite.blogspot.com/ ja tämän blogin kaksi muuta kirjoitusta.

Koiviston konklaavi – SSP-sopimus ja muut salatut sopimukset
http://kalajokinen.blogspot.com/2017/06/koiviston-konklaavi-ssp-sopimus-...

Avoin kirje pääministeri Antti Rinteelle
http://pankkikriisi.blogspot.com/2019/06/avoin-kirje-paaministeri-antti-...

From: Erkki Aho
Sent: Sunday, July 28, 2019 2:28 PM
To: [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Subject: eduskunta kiireellisesti koolle

Eduskunnan puhemiehille

Suomi ei noudata oikeusvaltioperiaatetta. Meillä ei ole perustuslakituomioistuinta eikä ole selvitetty 1990-laman asioita ja valtiopetosta. Suomi voi menettää EU-rahoitusta tämän takia, sillä uskon, että Unkari ei anna asiassa periksi. Rinteen hallituksen muodostajat olivat tietoisia Suomen oikeusvaltiotilanteesta mutta eivät puuttuneet asiaan. Nyt eduskunnan puheenmiehen Matti Vanhasen on kutsuttava eduskunta kiireesti koolle ja Rinteen hallituksen on erottava. On pidettävä uudet eduskuntavaalit ja on perustettava perustuslakituomioistuin ja totuuskomissio.
Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta kuten muissa maissa on. Perustuslakituomioistuin
https://fi.wikipedia.org/wiki/

Perustuslakituomioistuin . Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen ja totuuskomission, mikä selvittää 1990-luvun pankkikriisin tapahtumat sekä valtiopetos
http://valtuustoaloite.blogspot.com/

Pankkikriisistä tarkemmin http://pankkikriisi.blogspot.com/
ja oikeuslaitos ja poliisiblogissani http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/ sekä velallisten Tuki ry:n

linkstä https://www.velallistentuki.fi/

Suomi on palautettava oikeusvaltioiden joukkoon.

Erkki Aho
www.erkkiaho.com

Juha Lapveteläinen

Suomi ei voi vaatia muilta EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, sillä meillä Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta, jonka yhtenä tehtävänä on turvata meidän jokaisen Suomen kansalaisen yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset perustuslailliset yksilönoikeudet eri oikeusasteissa. Unkarin pääministeri Victor Orban on väitteessään oikeassa, suomalainen oikeusjärjestelmä on poliittisessa kontrollissa, joka käytännöllisesti katsoen tarkoittaa sitä, että poliittiset puolueet päättävät mitä sinun pitää tehdä puolueen hyväksi toimivassa yhteiskuntajärjestelmässä, eikä niin, että mitä sinä voisit tehdä isänmaasi hyväksi perustuslaillisin yksilönoikeuksin maasi puolesta. Haluaisin vastasta myös Mark Anderssonin mielpiteeseen asiasta, missä hänen mielestään lakia pitäisi säätää poliittisin toimin: Lakia perustuslaillisten yksilönoikeuksien ja muiden perustuslaillisten oikeuksien osalta voi säätää vain ja ainoastaan pariton lukumäärä (9,11,13) perustuslaillisia tuomareita täysivaltaisessa perustuslakituomioistuimessa, jonka jälkeen mahdollinen lakimuutos toimitetaan Suomen Tasavallan Presidentin allekirjoitettavaksi. Kenelläkään muulla Suomen kansalaisella, järjestöllä tai yrityksellä ei ole mitään oikeuksia säätää lakeja tasavaltalaisessa yhteiskuntajärjestelmässä, joka on edelleen perustuslaillisten oikeuksien osalta kesken.