Torstai 22.8.2019

Hallitusneuvottelija ja talousvaikuttaja: Antti Rinteellä on hankala paikka – ”Työllisyystavoite ei ole saavutettavissa ilman ikäviksi koettuja toimia”

Luotu: 
30.7.2019 10:29
Päivitetty: 
30.7.2019 10:31
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Oma käsitykseni on, että työllisyystavoite ei ole saavutettavissa ilman ikäviksi koettuja toimia”, Vesa Vihriälä arvioi.
|

Työelämäprofessori, ekonomisti ja talousvaikuttaja Vesa Vihriälä arvioi, että Antti Rinteen (sd) hallituksen on käytännössä pakko turvautua ikäviksi koettuihin keinoihin, jos työllisyystavoite halutaan saavuttaa. Vihriälä oli keskustan edustajana mukana hallitusneuvotteluissa Kestävän talouden Suomi -ilmiöpöydässä.

Rinteen hallituksen tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste ja vähintään 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä.  

LUE MYÖS: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat

”Poliittinen ongelma on, että työn tarjontaa ja kohtaantoa parantavat, mutta vain vähän kustannuksia aiheuttavat toimet ovat monelta osin ikäviä: työn ulkopuolella olevien etuuksien heikennyksiä, tukien ehdollisuuden kiristyksiä jne.  Hankalia ne ovat etenkin sdp:lle ja vasemmistoliitolle, jotka oppositiossa arvostelivat jyrkästi Sipilän hallituksen vastaavia toimia ja enemmän tai vähemmän selkeästi irtisanoutuivat kaikista ’heikennyksistä’”, Vihriälä kirjoittaa blogissaan.

”Oma käsitykseni on, että työllisyystavoite ei ole saavutettavissa ilman ikäviksi koettuja toimia”, Vihriälä kirjoittaa.

LUE MYÖS: Palkkatukeen tulossa lakimuutos – Työministeri Timo Harakka paljasti 3 hallituksen keinoa työllisyyden nostamiseksi

”Nyt tarvitaan vaikutuksiltaan vähintään yhtä voimakkaita työllisyyttä lisääviä toimia kuin edellisellä kaudella”, hän myös kirjoittaa.

Viime kaudella Juha Sipilän (kesk) hallitus toteutti muun muassa kilpailukykysopimuksen ja työttömyysturvan aktiivimallin. Vasemmistoliitto on vastustanut voimakkaasti molempia. Sdp on yhtä lailla vastustanut aktiivimallia ja luvannut, että se puretaan tällä hallituskaudella. Kilpailukykysopimusta sdp ei ole yhtä voimallisesti vastustanut, mutta hankala on sekin ollut puolueelle.

LUE MYÖS: Vihrälä: Tapaus aktiivimalli sen osoittaa – Rinteen hallitukseen ”voi syntyä toistuvia kiistoja”

Vihriälä kirjoittaa, että Sipilän kaudella tehdyt toimet johtivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mukaan arviolta 45 000 työpaikan syntymiseen ja tästä 20 000 tuli kiky-sopimuksesta. Aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa. Vaikutuksia arvioiva loppuraportti julkaistaan lokakuussa.

Vihriälän mielestä helmi-maaliskuun 2020 julkisen talouden suunnitelmaa koskeva riihi on oikea hetki linjata työllisyyspolitiikan ratkaisut.

LUE MYÖS: Ministeri Aino-Kaisa Pekonen Ylellä: Aktiivimalli puretaan, vaikka tulisi uutta tietoa työllistävyydestä

”Valmistelua helpottaa se, että täysin uusia isoja ideoita tuskin löytyy. Ratkaisuja on etsittävä jo moneen kertaan esillä olleista ajatuksista, koskivatpa ne työvoimapalveluiden kehittämistä, lyhytaikaista muunto- ja täydennyskoulutusta, työttömyysturvan tasoa ja kestoa, ml. lisäpäiväoikeuksien edelleen rajoittamista, työttömyysturvan ja muun sosiaaliturvan yhteensovittamista, perhevapaita, korkeakoulutuksesta valmistumisen aikaistamista, työehtojen määräytymisen lainsäädännöllisiä reunaehtoja, työperäisen maahanmuuton helpottamista ja maassa olevien ulkomaalaisten parempaa integroitumista Suomen työmarkkinoille”, Vihriälä kirjoittaa.

Työministeri Timo Harakka (sd) on käynnistämässä yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa kolmikantaista työryhmätyötä. Työmarkkinaedustajien kanssa etsitään keinoja työllisyysasteen nostoon. LUE LISÄÄ: Hallitus nimitti 7 työryhmää sorvaamaan työllisyystoimia – ”Kiire tulee”

Helsingin Sanomat kertoi eilen maanantaina, että neuvottelut alkavat elokuun puolivälissä, jolloin syyskuun budjettiriiheen on enää kuukausi aikaa. Tämä taas on lyhyt aika kolmikantaneuvotteluissa.

LUE MYÖS: ”Nykysosialismia aidoimmillaan, on syytä olla huolestunut” – Timo Harakan keinot ihmetyttävät kokoomuksessa

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

@2. Niitä on marginaalinen pieni ryhmä työhaluttomia. Oikeasti työkyvyttömät pitää saada pois eläkkeelle mutta kun ne vakuutuslääkärit ja Kelan lääkärit eivät anna vapautusta.

Koita itse laittaa yli 300 000 työtöntä mahtumaan avoimiin työpaikkoihin esim. TE-keskus 20 000.

Unohdat myös tahallaan sen, että aktiivileikkuri iski n. 150 000 työttömiin. Ihan varmasti suurin osa työttömistä haluaisivat töitä mutta eivät onnistu saamaan eikä kaikille ole töitä eikä kurssituksiin mahdu. Aktiivimalli on alunperin ollut perustuslain vastaista.

Harry Rönnberg

Niinkuin kokoomuksessa ja hyvin toimeen tulevien joukossa henkilöt jotka myös elävät tulonsiirroilla kun ei palkka riitä vaan pitää olla bonuksia, osinkoja ja veronkevennyksiä jotka nekin ovat tulonsiirtoja. Ja jos niitä tarvitaan niin ne ajetaan läpi asiakkaitten, työntekijöitten ja valtion kustannuksella ja laitetaan työttömät syyllisiksi. Aina löytyy joku ekonomisti joka on valmis syöttämään tätä potaskaa.

Topi Rantakivi
Vastaus kommenttiin #13

@13. Luuletko, että työttömät aikoinaan lopettivat itse hommansa eikä niiden yritysten tai taloussuhtanteiden?

Ehkä sinulle tekisi hyvää, jos edes värjäisit karvasi, laitat kasvosi täyteen botomia ja valehtelet olevasi kakskymppinen ja koita etsiä töitä tai hakea tukea. Luulen, että näkemyksesi avartuu kertaheitolla, että kuvittelemasi ei ole totta.

Minkä takia sitten pitää teidän pinnallisten ihmisten uskoa mediaa, joka on lässyttänyt jo pari nyt pari vuotta laiskoista työttömistä ja ei tule mieleen, että on jokin syy?

Kuollutta hevosta ei voi piiskata kahta kertaa kauheammin, että se siitä nousisi pystyyn.

Tommi Messi
Vastaus kommenttiin #13

Niin saa myös Rinteen kokoama "toivoton hallitus" Itse olen työtön ja tee 0 tunti sopimuksella myös osa-aika työtä ja vero% on 25. Joten kyllä täällä myös maksetaan sitä veroa. Huvittavaa on näissä työllistyneiden määrässä:
Vaalien alla luku oli 100 000
Vaalipaneelissa 140 000
Vaalipaneelissa 35 000 työllistyneiden vero vaikutus on 1Me+-
Nyt kysynkin jos työllisiä on 100 000 kpl
Missä on +3Me saavutettu veroraha? Jos sitä ei ole olemassa puhuivat Kokoomus ja Keskusta
Valheita. Tuollainen proffan kommentti on väritetty keskustan värillä ja tukulla rahaa.
Yhtä värittynyt kuin Vartiaisen kommentit. Itse ui rahassa ja ei ole ymmärrystä siitä mitä on kun EI SAA työtä tai työtä EI OLE. Yksikään puolue ei LUO yhtäkään työpaikkaa, onko se edes poliittisen puolueen tehtävä? Tuolla on hyvä joka vaaleissa ratsastaa että me pojat luotiin työpaikkoja!

Kalle Veitola
Vastaus kommenttiin #12

Työtön ei maksa veroa, kaikki työttömien tulot ja verot (ja julkisen sektorin työllisten palkat) maksaa yksityisen sektorin työntekijä ja työllistäjä. Tämä pitäisi kaikkien ymmärtää. Itse työtöntä en syyllistä (paitsi sitä osaa porukasta, jolla ei työhaluja ole), olen välillä ollut joitain pätkiä ilman hommia itsekin.

Mauno Voutilainen

Antti Rinne lupasi ennen vaalia Jyväskylän työväentalolla purkaa aktiivimallin heti vaalin jälkeen.
Nyt on enemmän kuin heti vaalin jälkeen.
Kuinka paljon, heti vaalin jälkeen?
Yllytin muitakin äänestämään demareja, että saadaan aktiivimalli ja muu paha pois vaalin jälkeen, helpottaa ahdistus.
Ei ole (vielä) helpottanut.
Koska helpottaa?
Onko odotettava ensi vaalin alle, että taas luvataan?

Pertti Ikonen

Eihan nämä veijarit ole poistamassa työttömyyttä kokonaan vaan leikkivät sen verran työllistämistä, että heillä itsellään riittää töitä. On tosi ärsyttävää katsella ja kuunnella näiden työttömyyden poistajien puheita ja kirjoituksia, kun ne eivät työtöntä juuri auta - varsinkaan taloudellista ahdinkoa.

Jouko Tuhkanen

Olisiko kuitenkin hyvä antaa Rinteelle hallituksineen työrauha, ennen kuin laitetaan "mestauskirves" heilumaan? Voimme toki lohduttautua sillä, että mikäli edellisen hallituksen kaltainen hallituspohja olisi saanut jatkoa, olisi tulossa oleva kyyti köyhälle ja pienituloiselle varmasti paljon kylmempää.

Pasi Käyhkö

Eihän Rinteen hallitus vielä ole tehnyt muuta kuin kertonut kustannusten kasvua nostavista toimenpiteistä. Valtion syömävelka nousee tänä vuonnakin 3miljardia €. Joten ensi vuonna tulevat lisänä Rinteen hallituksen kaavailut.

Esko Riikonen

Rinne yrittää puheista päätellen jonkinlaista tempputyöllistämistä. Ei se työllistäminen kikkailemalla ja työnantajille tukea maksamalla onnistu. Tarvitaan oikeita työpaikkoja. Kolmikanta ei työllistämisasiaa ratkaise.