Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Jussi Halla-aho: ”Vihreillä on suvereeni yliote”– Ennustaa paniikkireaktioita hallituksessa

Luotu: 
30.7.2019 14:09
Päivitetty: 
30.7.2019 14:14
  • Kuva: Inka Soveri / Alma Media arkisto
    Kuva
    Jussi Halla-aho.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho analysoi puoluekannatustilannetta Facebookissa. Helsingin Sanomien gallup kertoi tänään perussuomalaisten jatkavan suurimpana puolueena ja myös vihreiden nostattavan kannatustaan.

Gallupien trendi kertoo Halla-ahon mukaan poliittisen kentän kaksinapaistumisesta.

”Vaikka vihreät ovat vielä kokoomuksen ja demareiden takana, he ovat trendsettereitä ja todellisia tahtipuikon heiluttajia niin hallituksessa kuin liberaalissa kentässä muutenkin”, Halla-aho kirjoittaa.

LUE MYÖS: Tutkimuspäällikkö ennustaa lehdessä: Vihreät nousee pian suurimmaksi puolueeksi – sitä ennen tulee ”sinimusta oikeistohallitus”

Hänen mielestään kokoomus, sdp ja keskusta pyrkivät kaikessa jäljittelemään vihreitä.

”Myötäilemällä vihreitä muut puolueet tunnustavat vihreiden agendan oikeaksi mutta ajavat sitä kömpelömmin kuin vihreät. Tämän vuoksi ne menettävät kannatustaan sekä vihreille että toisesta laidasta perussuomalaisille. Perussuomalaiset ovat ainoa vastavoima liberaalille klusterille, jossa vihreillä on suvereeni aloite ja yliote”, Halla-aho jatkaa.

”Vihreiden nousu kepun ohi ja kohta demareiden ohi muuttaa henkisiä asetelmia hallituksen sisällä. Paniikkireaktiot varsinkin kepun suunnalta ovat todennäköisiä, jos (kun) trendi jatkuu”, hän jatkaa.

Antti Rinteen (sd) hallituksessa ovat sdp:n ohella keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS: 

Antti Rinne Jussi Halla-aholle: ”Jos se 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle, niin pistetäänkö me rautaa rajalle?”

Katri Kulmuni: Tämä on keskustan kohtalonkysymys

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Klonkku ei ole keksinyt mitään uutta, sama pakkoliikeinen ortodoksinen liturgia, vain heiluva savumalja puuttuu.
Kepu oli ollut kaksi päivää hallituksessa kun ensimmäinen perinteistä meininkiä ennustava verhottu hallituksen kaatouhkaus jo jonkin lypsyjakkaran suunnasta tuli.
._.

Kaarlo Erjala

Näin nyt meillä. Saksassa nousi 1930-luvulla valtaan ääripuolue 33 %:n kannatuksella, mutta 12-vuotinen valtakausi vei katastrofiin. Italiassa ääripuolueen gallup-kannatus on nyt 38 %, mutta aikaansaannoksista ei ole vielä tietoa. Perussuomalaiset ja vihreät ovat mielestäni ääripuolueita. Toivon suomalaisten vielä tulevan järkiinsä.

Mikko Toivonen

Minun kuten niin monen muunkin mielestä persut ovat merkittävästi vähemmän ääripuolue kuin vihreät.
Taatusti perussuomalaiset eivät ole maallemme vastaavaa vahinkoa saaneet aikaiseksi kuin vihreät.
Maailmaa joutuu nimittäin lopulta aina hallitsemaan pragmaattinen kansallisen ja yhteisen edun linja, eikä kulttihiihhulimaisuus tai eturyhmäpolitikointi, mitä monet puolueet puhtaasti taas edustavat:
Kepu-maajussit, Sdp-Ay liike, Kokoomus-Pörssirahastus, RKP-ruotsinkielisten kieli ja muut privilegiot ainoana asianaan. Vihreät-kultinomaiset huuhaa uskomukset! Mitä jää jäljelle yhteisen edun yleispuolueiksi? Näyttää gallupeiden valossa ihan siltä että varsin moni on mietiskellyt ihan samoja asioita!

Jaakko Hakala

No tulihan sieltä esiin kunnon Suomen Sisun jäsen, joka vähän aikaan sitten ei tuntenut koko järjestöä. Alkaa pikkuhiljaa kristallit tulla esiin, rautakorkoisten saappaiden kopina alkaa kantautua pikku hiljaa lähemmäksi.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #32

En edelleenkään tunne koko Suomen sisua kuten en tuntenut Siitoimenkaan liikettä, puhumattakaan niiden kahden bussilastillisen Pohjolan vaputusliikkeen tai mikä heidän nimensä oli, jotka vastasivat lähinnä nuoruuteni imatralaisten moottoripyöräjengiläisiä jotka pyöränketjujen kanssa kävivät naapurikylissä "valtaansa"
esittelemässä.
Hakala vaan taitaa kuulua siihen kovaan punikkiytimeen mikä ei sallisi ihmisten vapaasta ajattelevan mitä toiset tekee tai mihin pyrkii. Taso on koko ajan heikennyt Persu raijan sujnttaan jolta ei tähdo mihinkään aiheeseen löytyä enää muuta kuin persu persuilee tai persu persu persu!

Sensijaan voin ihan objektiivisena analyysinä koska vaan kertoa, että en ole toistaiseksi havainnut persujen tehneen Suomelle suurtakaan vahinkoa hallitustoimissaan tai asenteissaan ja tavoitteissaan verrattuna perinteellisesti toimineeseen kaartiin. Ne ovat sisältäneet myös hyvin myrkylliset todelliset kansanvallan alistajat ja lastinpilaajat

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #34

Tämä Hakala tuntuu keskittyvän vain muiden kommentoijien mielipiteiden ja myös kommentoijien mollaamiseen , eikä keskity itse lehden artikkelin sisältöön ollenkaan.
On tämä vasemmistolaisten tapa käsitellä asioita?

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #79

Taitaa mennä rauhoitteluyritykset puihin. Jotkut ovat rationaalin järjen tavoittamattomissa. Niitä on sekä miehiä, että naisia. Oma uskomus tai kuvitelma ajaa yli kaiken. Ideologinen viha on iso voima! Sellaisesta on aina pahin rasismi ja sodat syttyneet.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #81

Toivonen jatkaa lokerointia ja nimittelyä, nyt listaan liittyy rationaalisen järjen puute.
Et tietenkään usko kun vakuutan ,etten tunne ideologista vihaa ketään ,enkä mitään kohtaan, olen vain sattumoisin eri mieltä. Käsittääkseni tässä kommenttiketjussa ei puhuta Raija Lempiäisestä eikä Hakalasta. Rasismi ja sen hyväksyntä tai olemassa olo pikemminkin on puheenaihe. Rauhoituhan itsekin ja pysy asiassa.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #34

Ai että olet oikein objektiivinen kommenteissasi, no olet sitten ainutlaatuinen. Esiinnyt kommenteissasi muutenkin toisiin sivustolla oleviin ylimiemisesti ja vähättelet heidän tasoa. On suorastaan naivia väittää ettei tiedä Sisun toiminnasta, kun istuu tietokoneen ääressä. Silloin kun Sisun kaltaisen järjestön puheenjohtajana on PS kansanedustaja ja myös muita puolueen jäseniä, jopa PS puheenjohtaja, niin voidaan oikeutetusti kysyä mitä arvoja puolue edustaa. Perussuomalaiset ratsastavat sexuaaliroksilla, joka minusta on etovaa, sinä näköjään pidät sitä normaalina. Kaiken lisäksi he kehtaavat väittää, ettei heillä ole mitään tekemistä 2015 tapahtumiin, vaan Soini oli syypää. Mikäli asia olisi näin, täytyy ihmetellä miksei Halla-Ahon porukka eronnut välittömästi 2015? En tiedä mistä punikkiryhmästä puhut, mutta en ole missään kommentissani kieltänyt ketään ajattelemasta, tekemästä tahi kirjoittamasta kunhan pysyy lain puitteissa. Mitä tulee Husun ja A-Taeen kirjoituksiin ne eivät missään tapauksessa edusta minun arvojani sosialidemokraattina.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #48

Ilmastonmuutos on tosiasia se on faktaa. Miten me voidaan vaikuttaa asiaan on sitten jo vaikeampi asia. Se asenne joka persuilla on, että olemme niin pieni tekijä ettei meidän kannata tehdä mitään on väärä. Meidän pakolaispolitiikka, ilman 2015 ryntäystä on ollut hyvin maltillista.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #48

Ilmastonmuutos on tosiasia se on faktaa. Miten me voidaan vaikuttaa asiaan on sitten jo vaikeampi asia. Se asenne joka persuilla on, että olemme niin pieni tekijä ettei meidän kannata tehdä mitään on väärä. Meidän pakolaispolitiikka, ilman 2015 ryntäystä on ollut hyvin maltillista.

Raimo Koskelo
Vastaus kommenttiin #48

Lisäksi väite seksuaalirikoksista puhumisen etovuudesta!! Kyllä mielestäni alaikäisiin kohdistuva seksuaalirikollisuus on etovuudessaan vertaansa vaiilla oleva rikollisuuden laji. Jos tallaisella väitteellä pitää Perussuomalaista aatetta väheksyä, niin kyllä on eväät vähissä!!

Raija Lempiäinen

Mikko Toivonen luettelemiisi eturyhmiin kuuluu suurin osa suomalaisista, siis myös perussuomalisista?? Eturyhmäpolitikoinniksi kutsumasi toiminta on yhteistyökykyisten politiikojen neuvotteluja ja kompromisseja joissa kaikkien suomalaisten etuja punnitaan ja tasa-arvoisesti huomioon otetaan. Jos kerran luokittelet, kertoisitko mihin eturyhmään Persut kuuluu, ellei edellisiin ? Demokratiassa ei ole "yhteisen edun yleispuolueita", yksinkertaisesti siksi ,että arvomaailmoja on monia, yhteistyökyky ratkaisee toimivuuden, sekä toisten ihmisten kunnioitus ja tarpeiden arvostus , puoluediktatuurilla saadaan aikaan sulkeutunut , ahdistunut,pelottava yhteiskunta, tästä on näyttöä.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #49

Riikoselle: Valitettavasti Perusuomalaiset kokevat erimieltä olevien puheet aina haukuiksi, osoittaa todeksi uhriutumisen käytön suosionkalastelussa, joihinki ihmisiin se puree, onneksi ei läheskään kaikiin.
Perussuomalaisilla on ohjelmassaan paljon hyviäkin asioita joista olen samaa mieltä. Kiihkokansallismielisyyttä en kannata, rakastan silti Suomea ja suomalaisuutta, Perussuomalaisten väheksymää ilmastonmuutoskeskustelua en myöskään ymmärrä, koska muutokset ovat jokaisen nähtävillä, Suomi on pikku tekijä, mutta hyvä esimerkki, eikä keneltäkään olla viemässä eliehtoja ilmastoasian vuoksi, sitäkään väitettä en hyväksy.
Olen erikoistunut olemaan valveilla!

Jorma Peltonen

Eräs investoinpankkiirituttavani sanoi että puoluekenttä vaatisi yritysjärjestelyn. Vas ja Vihr voisi ihan hyvin yhdistyä. Demarit voisi kerätä kokoomuksen sosiaalisiiven ja persujen smpläiset. Sitten kd kesk ps konservatiivit voisivat muodostaa kristillisdemokraatit. Kokoomuksen ja persujen markkinaliberaalit sitten jonkun vapauspuolueen.

Eli kenttä olisi vasemmalta oikealle. Vasemmistovihreät, sosiaalidemokraatit, kristillisdemokraatit, ja vapaat demokraatit.

Mikko Paavola

Perussuomalaiset ovat pitäneen Keskustaa läheisempänä puolueenaan nyt. Jos se on isoin seuraavien eduskuntavaalien jälkeen on Keskustalla hyvä mahdollisuus päästä taas hallitukseen. Vai ottaako Perussuomalaiset mieluimmin kokoomuksen joka aina voittaa oikeistolaisuudessaan muut hallituspuolueet. SDP:n jonka kannattajat ovat suurin kilpailija heidän äänestäjiensä kanssa vai - nuo vihreät että pääsevät itsekin vihertymään - ns. hyväksymään itsensä ilmastonmuutospuolueena - uutena vihreänä.

Esko Riikonen

Paras yhdistelmä olisi PS, SDP ja kokoomus. Jos jokainen joustaisi vähän, niin pystyisivät Suomen kannalta järkevimpään politiikkaan, kuin muut vaihtoehdot. Perussuomalaiset ovat jo uudistuneet, sama pitäisi tehdä kokoomuksessa ja demareissa. Mutta maan paras pitäisi kaikile kelvata, eikä puoleen paras.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #70

Jos oikein olen ymmärtänyt emme me eurooppalaiset enää ole korkean teknologian hallitsijoita. Se korkea teknologia on jo viety ja parannettukin aasialaisissa maissa mm. Japanissa, Eteläkoreassa, Kiinassa ja Intiassa. Asenteet voidaan vielä sinne viedä, jos oikein toimitaan. Pakottamaan emme pysty.

Mauno Strandén

Demokratiassa pitää olla vasta voima, nythänvallassa olevia puolueita viedään kuin litran mittaa, ne haluaa kokonaan eu komentoon, mitä eduskunnalla tehdään vai onko se vain rahanreikä? K aikki valtamedia ja muut puolueet haukkuu persuja, nyt kansa on tajunnut ps on ainoa puolue joka on suomalaisten puolta, muilla on mielessä vain kansan vaihto paperittomiin joille tarjota asunnot ja eläminen ilmaiseksi. Ei kysytämistä olet kotoisin kaikki uskotaan Nerg sanoi tietävänsä kaikkien taustat?

Raija Lempiäinen

PerusSuomalaisten gallupkannatus on 20,7% jostain ?? Se on vain n. viidesosa 100:sta, elikä n.80% kansasta on erimieltä kuin Persut.
Lisäksi M.S. valehtelee taas jälleen kerran Persujen olevan ainoa suomalaisten puolta pitävä puolue, eikä myöskään mediassa tai muissa puolueissa Persuja haukuta.
Kansaa EI OLLA vaihtamassa, koko kommentti on silkkaa propagandaa ja vääristelyä!

Esko Riikonen

Ei olla kansaa vaihtamassa, vaan tuomalla tänne porukkaa niin paljon, että suomalaisista tulee vähemmistö. Mutta voihan senkin vaihtamisena ymmärtää. Olemme Ruotsin tiellä, jossa jo vuonna 2050 on suuria väestöongelmia.

Mikko Toivonen

Juuri noin. Lisäät joukkoon vielä Panulan ja Pakalan, niin siinä meillä on koko viherpunikkiryhmän älymystö kansallinen edustus.
Jankkaamista ja jankkaamista samalla alunperinkin väärin äänitetyllä levyllä ja takertumista kirjaimeen ja sen silppomiseen kun asiaa ei ole tai ei kyetä sitä esittämään.
Hirvittävä on kuitenkin huuto kun enemmän ja enemmän ihmisiä alkaa käyttää aivojaan ja ymmärtää missä mennään.

Jesse Karhu

"..he ovat trendsettereitä ja todellisia tahtipuikon heiluttajia niin hallituksessa.." "Myötäilemällä vihreitä muut puolueet tunnustavat vihreiden agendan oikeaksi mutta ajavat sitä kömpelömmin kuin vihreät"

Hetkinen. Kehuiko Halla- Aho juuri vihreitä edes? Edes vähäsen?
Nyt vaikka Pekka Haavisto voisi löytää jotain kaunista sanottavaa Persuista.

Pasi Veistonen

Tuskin muistan enää aikaa, jolloin tällä foorumilla käytiin rakentavia ja analyyttisiäkin keskusteluja. Nyt on kommenteissa lähinnä vittuilua ja lärvien aukomista..... Jospa lukisitte itse jonkun ketjun alusta loppuun, niin huomaisitte miten olematonta lätinää saatte aikaiseksi!

Mikko Toivonen

Olet kyllä aivan oikeassa, mutta ihan asioiden suhteellisen tilan vuoksi on välillä pakko käyttää joistakin kommentoijista edes lievästi kuvaavia adjektiivejä ja siten yrittää saada heitä avaamaan "ajatuksenjuoksuaan" edes nimelliseen tuuletukseen.

Johanna Sirén-Kaplas

Niin, kukapa nyt ei haluaisi luonnonsuojelussa mukana olla? Kaikkihan me metsiä, merta ja järviä rakastetaan.

Onhan luonnonsuojelu- ja ympäristönsuojelulainsäädäntökin niin ainutlaatuinen, että sen vaikutus voi ulottua kaikille muille oikeustieteen lohkoille, toisin kuin minkään muun lohkon.

Mutta. Jännä juttu. Jotenkin tämän kaiken luonnon- ja ympäristönsuojelutietoisuuden keskellä pitäisi myös hoidella maan taloutta.

How to?

Kas siinäpä kysymys. Etenkin, kun kaikista talouteen vaikuttavista aiheista ei ole edes soveliasta keskustella.

Etenkin haittamaahanmuuton mainitseminen ääneen kokee olla jonkinlainen vihapuherikos. #haittamaahanmuuton yhteydessä ei saa puhua mitään kuluista. Niin vieraskoreita me olemme.

Ruotsissa asuva, Ruotsin kansalaisuuden avioliiton vuoksi ottanut, ja täten Suomen kansalaisuuden aikoinaan menettänyt, henkilö pohtii nyt kovasti kaksoiskansalaiseksi ryhtymistä. Hän haluaa Suomen kansalaisuuden takaisin, jotta mahdollinen muutto takaisin Suomeen sujuisi helpommin.

Jaa, miksikö hän haluaisi muuttaa takaisin Suomeen? Yaix, koska Ruotsi, koska Tukholma.

Mutta Ruotsista ja Tukholmasta ei ole soveliasta keskustella ääneen siellä missään, jos aihe menee Miljöpartiet-puolueen agendan listan vierestä.

Sanoi siis tänä kesänä ääni Ruotsista, tehdessään vuotuisen kesävierailun Suomeen.

Kerroin hänelle, että ei tästä aiheesta voi keskustella Suomessakaan. Rasistin ja vihapuhujan leima pamahtaa otsaan välittömästi.

Sinilevä, mehiläisten hyytyminen, paahdelajien yöunet, kultashakaalien invaasio Suomeen ja moni muu aihe ovat paljon "lähiympäristöystävällisempiä" keskustelunaiheita. Ei tule eriäviä näkemyksiä mistään, kun kaikki nyökyttelevät tasatahtiin.

Ympäristötietoista toki, mutta en silti menisi väittämään, että Ylen uutisten ykkösaiheet olisivat valtakunnan kohtalonkysymysten kannalta aina niitä tärkeimpiä uutisaiheita.

Todellinen uutisaihe on se, että suomalaiset ovat uhanalainen laji, joka tulisi asettaa suojelukohteeksi. Gäller också Svenskfinland.

Vesa Kaitera

Jaakko Hakala kirjoitti: "Kokoomuksen puoluetoimistossa ollaan niin sekaisin, ettei kommentteja anneta. Puolue on oppositiossa ja kannatus sen kun laskee."

Vaan eipä laske enää kauaa. Sellaisia suomalaisia, jotka voisivat joissain olosuhteissa äänestää Kokoomusta, on merkittävästi enemmän kuin niitä, jotka saattaisivat äänestää Perussuomalaisia. Viime aikojen hyvin pieni kannatuksen lasku lienee johtunut siitä, että Perussuomalaiset ja Vihreät koetaan toistensa antipodeina, jolloin siinä välissä oleville puolueilla kuten SDP:llä, Keskustalla ja Kokoomuksella on hieman hankala tilanne.

Sotien jälkeisenä aikana on ollut kolme tilannetta, jolloin Kokoomus on pudonnut hallituksesta ja ollut sen jälkeen kokonaisen vaalikauden oppositiossa. Seuraavissa vaaleissa se on voittanut keskimäärin yhdeksän paikkaa. En usko, että kevään 2023 eduskuntavaalit tulevat olemaan poikkeus tästä säännöstä.

PS on aivan liian kapea-alainen puolue, joka suhtautuu kovin kielteisesti Euroopan Unioniin ja jonka propaganda on sangen negatiivista perustuen paljolti pelkoon ja vihaan. PS:n poliittiset aikaansaannokset ovat hyvin vähäisiä. Siksi en usko suureen äänisiirtymään Kokoomuksesta Perussuomalaisiin. Vime eduskuntavaaleissa tätä jonkinverran esiintyi, koska PS pystyi esiintymään Vihreiden kaikkein oudoimpien ideoiden torppaajina pontevammin kuin Kokoomus, jota pitkään jatkunut hallitusvastuu painoi.

Hallitusvastuun vuoksi Vihreiltä siirtynee jonkinvarran äänestäjiä Kokoomukselle. Myös Keskusta ja SDP ovat menettäjiä Kokoomukselle, mutten usko, että enää kovin suuressa määrin. Sekä SDP:n että Keskustan oikeistosiivet ovat jo nimittäin kutistuneet kovin pieniksi.

Käsittääkseni on vain kaksi skenaariota, jotka voisivat estää Kokoomuksen suuren voiton. Rankka sisäinen riitely olisi yksi tällainen syy, mutta kun olemme suhteellisen hyvin pystyneet pitämään rivimme koossa pitkän hallitusvastuun oloissa, niin tuskinpa me suhteessa helpommissa oloissa oppositiossa sortuisimme moiseen.

Toinen syy, joka pudottaisi kannatusta tuntuvasti, olisi selvä siirtymä oikealle. Kokoomuksen oikealla puolella on hyvinkin pieni määrä äänestäjiä verrattuna siihen joiukkoon, joka sijoittuu Kokoomuksesta vasemmalle. Tietysti merkittävä osa tuosta jälkimmäisestä poppoosta ei ikimaailmassa äänestäisi Kokoomusta. Siksi mahdolisessa siirtymässä kohti poliittista keskustaa täytyy pitää suhteellisuudentaju mukana. Kotipesälle ei saa missään tapauksessa kääntää selkäänsä.