Keskiviikko 21.8.2019

”Äärioikeistoa” – Tutkijan sanat A-studiossa kuohuttavat perussuomalaisia

Luotu: 
1.8.2019 10:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Riikka Slunga-Poutsalo kiisti, että perussuomalaiset olisi äärioikeistolainen puolue.
|

Tutkija, vihreiden ehdokkaanakin ollut Oula Silvennoinen lukee perussuomalaiset puolueena osaksi äärioikeistoa. Silvennoinen kertoi näkemyksensä eilen keskiviikkona Ylen A-studiossa.

”Kannattaa tehdä selväksi katsojillekin, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan äärioikeistosta. Se on aika laaja termi, jonka alle mahtuvat oikeistoekstremistiset, Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kaltaiset uusnatsiliikkeet, että sitten oikeistoradikaalit puolueet, sellaiset kuin perussuomalaiset”, Silvennoinen sanoi.

LUE MYÖS: Perussuomalainen kehotti aamu-tv:ssä Husu Husseinia miettimään, olisiko Somalia parempi asuinpaikka ja syytti ”sosiaaliturvan päälle oksentamisesta” – Hussein: ”Miksi en voi olla suomalainen?”

”Perussuomalaiset täyttää suoraan oikeistoradikalismin määritelmän, eli kysymys on siis suhteesta autoritarismiin, hierarkkiseen yhteiskuntaan ja sellaiseen kategoria-ajatteluun”, hän jatkoi.

A-studiossa Silvennoisen kanssa keskustelemassa ollut kansanedustaja ja perussuomalaisten entinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo tyrmäsi täysin Silvennoisen sanat.

”En kyllä lähtisi laittamaan perussuomalaisia äärioikealle yhtään ollenkaan”, hän sanoi.

”Perussuomalaiset on keskilinjan puolue. Meidän puolueen poliittiset linjaukset ja ohjelmat ja asiat, mitä me ajetaan ja miten me äänestäjien kanssa toimitaan on kaikki keskellä. Semmoinen vanha vasemmisto-oikeisto-akseli on aika mennyttä maailmaa. Olemme konservatiivipuolue kyllä, mutta ei äärioikealla”, hän jatkoi.

Slunga-Poutsalo sanoi myös, etteivät perussuomalaiset ole marssineet natsilippujen alla.

”Ei natsilippujen alla, mutta natsien kanssa joka itsenäisyyspäivänä”, vastasi Silvennoinen tähän.

LUE MYÖS: Tutkijat huolissaan Suomen ääriliikkeiden salaliittoteorioista – ”Ollaan jo taistelussa, jossa jompikumpi on tuhottava”

Silvennoisen sanat ovat ohjelman jälkeen herättäneet keskustelua Twitterissä. Myös Yle on saanut perussuomalaisilta kritiikkiä.

”Millainen tutkija tosissaan väittää, että 20,7% kannatusta nauttiva Suomen suosituin puolue PS on äärioikeistolainen puolue? Tätä Oula Silvennoista kierrätetään Ylellä jatkuvasti tutkijaroolin vuoksi, vaikka hänellä on selvä poliittinen vihreä agenda”, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tviittaa.

 

 

Tynkkyselle moni on vastannut, ettei kannatuksen tasolla voi perustella sitä, onko puolue äärioikeistolainen vai ei.

Myös kansanedustaja Jani Mäkelä kritisoi Yleä Silvennoisen ottamisesta ohjelmaan mukaan ja kutsuu tätä ”patologiseksi perussuomalaisten vihaajaksi”.

Samaan aikaan moni tutkija on puolustanut Silvennoisen asemaa.

”Silvennoinen on erittäin pätevä ja arvostettu tutkija. Jos hänen analyysisssään on puutteita, mikä on tietenkin mahdollista, ei kritiikiksi kelpaa se, että hän on jonkun puolueen jäsen”, tviittaa oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen.

 

 

Perussuomalaisissa tapahtui muutos vuonna 2017, kun puolue hajosi Jussi Halla-ahon noustua puheenjohtajaksi. Puolueesta irtautunut ryhmä muodosti Sinisen tulevaisuuden. Tuolloin Yle kysyi tutkijoilta, onko perussuomalaiset äärioikeistolainen puolue. Jyväskylän yliopiston valtio-opin tutkijatohtori Tommi Kotonen sanoi, että puolue on oikeistoradikaali muttei äärioikeistolainen. Kotosen mukaan termien välinen ero on suuri.

”Perussuomalaiset toimii poliittisen järjestelmän kautta. Se on puolueena sitoutunut näihin pelisääntöihin ja noudattaa niitä. Siinä mielessä se on toista maata, kuin äärioikeistolaiset ryhmät. Suomalaisessa keskustelussa on perinteisesti käytetty käsitettä äärioikeisto aika löyhästi. Äärioikeistolaisuuteen kuuluu, että ollaan valmiit toimimaan myös parlamentaarisen järjestelmän ulkopuolella”, Kotonen kommentoi.

Myöskään Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares ei halunnut kutsua perussuomalaisia äärioikeistolaiseksi, kun taas populismia tutkinut Emilia Palonen totesi perussuomalaisten olevan äärioikeistolainen puolue.

LUE MYÖS: Kohu kesäleiristä: Terhi Kiemunki erotettu perussuomalaisten valtuustoryhmästä

Perussuomalaisten sijoittumisesta poliittisella kartalla keskusteltiin myös keväällä, kun eduskunnassa päätettiin istumajärjestyksestä.

Poliittisen historian professori Timo Soikkanen kuvaili tuolloin Uudelle Suomelle, että perussuomalaiset sijoittuu oikeiston ja vasemmiston väliin kulkevalle ”herravihalinjalle”. LUE LISÄÄ: Tähän kuvaan perussuomalaiset nyt vetoaa - Professori: ”Keskellä kulkee Suomen herravihalinja”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Lauri Kiiski, Vihreät eivä ole eivätkä koskaan tule olemaankaan äärivasemmistoa, koska Suomessa ei äärivasemmistoa ole, ei edes Vasemmistoliitto ole ääripuolue. Ainoa puolue Suomessa joka on jotain #"ääri" on Perussuomalaiset jotka ovat äärisänmaallisia, julistautuvat ainoaksi suomalaisten puolta pitäväksi puolueeksi täten mitätöiden muiden puolueiden arvon, se on vääristelyä ja epärehellistä kannatuksen kalastelua. Tavallaan kansankiihotusta muita puolueita vastaan, että sellainen keskitien kulkija.

Mark Andersson
Vastaus kommenttiin #12

Koska monet pitävät kokoomustakin vasemmistolaisena, suhteessa siihen persut ovat selkeätä konservatiivista äärioikeistoa. Ultraliberaalitaloutta kannattavan marginaaliporukan voi myös talousmielessä katsoa olevan äärioikealla.

Äärioikeistoa sen kansainvälisessä merkityksessä Suomessa on vain kourallinen.

Jaakko Aalto

#11:
Mitäs jos Lempiäinen lukisit sen Oikeusministeriön tutkimuksen suomalaisista äänestäjistä. Suomen ainoa ääripuolue on Vasemmistoliitto, joka on selvästi äärivasemmistolainen. Perussuomalaiset sijoittuvat pääosin keskusta-oikeistoon.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #92

Puuttuu edestä ääri-, me olemme kaikki isänmaallisia, persut ei voi sitä tosiasiaa omia itselleen. Millähän muulla keinolla Persut erottuisivat muista jollei juurikin äärimmäisillä keinoillaan, pelottelulla, vääristelyllä ja toisten puolueiden jatkuvalla halventamisella.
Kahden asian liike maahanmuuton vastaisuus ja ilmastonmuutoksen väheksyntä, huomaateko? kaksi negatiivista asiaa, Persujen agendana.

Markku Savikivi

"Slunga-Poutsalo sanoi myös, etteivät perussuomalaiset ole marssineet natsilippujen alla.

”Ei natsilippujen alla, mutta natsien kanssa joka itsenäisyyspäivänä”, vastasi Silvennoinen tähän."
-----------------------------------
Kyllähän vihreistökin on valmis marssimaan kommareitten ja yhteiskunnan vastaisten anarkistien ja muun sekalaisen väen rinnalla koska tahansa vastustaessaan isänmaanhalaajia.

Iiro Orava

Perustele.

Eipä ole yllättävää, että persut rientävät tännekin totuutta kiistämään. Kuten Poutsalo itsekin on sanonut: "onko tarina tosi vai ei, näin ne asiat koetaan".

Persut on äärioikeistolainen ääriliike, ja sitä ei teidän vastaan vänkääminen muuta

Arto Heikinaro
Vastaus kommenttiin #76

Jaakko. Katsopa tutkimuksen sivulta 21. Persut ei todellakaan ole missään poliittisen kartan oikeassa laidassa. On inhottavaa kun on näitä Jaakkoja jotka ei tosiasioista piittaamatta muuta kuin toistavat omia väitteitään. Tosiasia on, että Suomessa on äärivasemmisto mutta ei kunnollista oikeistoa. Ja näitä äärivasemmiston Jaakkoja piisaa. Jaakko Neuvostoliitto hajosi jo. Tiedän, että se ottaa koville näille Suomen vannoutuneille kommunisteille kun aate meni. Mutta silti ei pitäisi herjata valheilla toisia.

Jaakko Aalto

"2:
Itse asiassa kansa ei jakaudu äärilaidoille vaan painotus on keskustassa ja keskustaoikeistossa. Median ja ammattipoliitikkojen todellisuus vain ei vastaa enää kansalaisten todellisuutta. Tämä kertoo, että demokratiamme toimii huonosti.

Vesa Huhtanen

Keskikenttä ei saa välitettyä ääntään medioihin. Erottuminen sieltä on vaikeata. Koko hallitus on tavallaan keskikenttää. Persuilla on selkeä agenda, mutta kokoomuksella vaikeutta sen määrittämisessä. Verotus tulee varmasti nousemaan ja siihen pitäisi kokoomuksen tarttua.

Juhani Iivari

Juhani Kekkosen twiittiin liittyen täytyi tarkistaa GoogleScholarista, että kuinka arvostettu Oula Silvennoinen on tutkijana. Hän on tietysti nuori mies ja tutkijauransa alkupäässä, mutta ei hänen julkaisuihin ole juuri viitattu.

Mutta itse asiaan, minusta Tommi Kotosen luonnehdinta, että Perussuomalaiset puolueena on oikeistoradikali on osuvampi kuin äärioikeistolainen. Mutta kyllä persujen piirissä tai ainakin liepeillä pyörii äärioikeistolaisiakin porukoita.

En ole itse koskaan toiminut politiikassa, joten minulla ei ole kokemusta siitä, että kuinka vaikeaa on yhdistää tutkijan rooli - ehdoton pyrkimys totuudellisuuteen - ja politiikon rooli - poliittinen tarkoituksenmukaisuus, jos ne ovat ristiriidassa. Kuitenkin toivoisin, että kun ihminen esiintyy tutkijana, hän myös myös toimiin kuin tutkija.

Ilari Kiema

En kannata persuja, mutta tutkijan perustelut on kyllä ihan persusta. Kun kyse on (myötämielisestä) ”suhteesta autoritarismiin, hierarkkiseen yhteiskuntaan ja sellaiseen kategoria-ajatteluun”, feministiset tai vihreät tutkijat itse ajavat autoritaarista, hierarkkista yhteiskuntaa ja erityisesti kategoria-ajattelua, jossa he tulevat ylhäältä käsin määrittelemään ihmisiä ja määrittämään niitä normeja, jotka määräävät siitä mitä yhteiskunnassa milloinkin pidetään todellisena ja mitä ei.

Heikki Jokinen

Perussuomalaiset on selkeän äärioikeistolainen puolue. Jos todisteita haluat, kannattaa kurkistaa puolueen äänenkannattajan Suomen Uutisten tarjontaan ja kommentteihin. Jos missään tai milloinkaan maassamme arvostellaan äärioikeiston ajatusmaailmaa tai vaikkapa Euroopan äärioikeistopuolueiden toimintaa, paikalle lehahtaa parvi perussuomalaisia pahastumaan äärioikeistolaisten puolesta. Perussuomalaisten nuoriso-osasto on luku sinänsä, missään muussa kuin äärioikeistolaisessa puolueessa ei sallittaisi mokomaa nuorisoa.
Mutta eivät kaikki perussuomalaiset tai heitä äänestäneet ole äärioikeistolaisia. Esimerkiksi Poutsalo-Slungaa on vaikea pitää ääriajattelijana. Näiden maltillisempien pitäisikin löytää itselleen uusi poliittinen koti.

Arto Savolainen

Tämä "tutkija" on vihreiden politikko. Tutkijoidemme taso on todella ala-arvoinen kun eivät tunnu tietävän sanan äärioikeisto määritelmää. Perussuomalaiset on keskustakonservatiiveja. Suomen selvästi oikeistolaisin puolue on Kokoomus, eikä sekään ole lähelläkään "äärioikeistoa". Vihreät puolestaan ovat lähempänä äärivasemmistoa.

Jussi Linjama

Toimittajien kannattaisi pitää ideapalaveri; ääri-adjektiivit kun loppuivat kesken jo ensi metreillä. Sellaisia olisi pikimmiten keksittävä, jos tilanne yhtään äärevöityy.

Jos kerran tavallinen perussuomalaisten kannattaja on äärinatsi, niin silloin jos joku oikeasti kannattaa kansallissosialistista aatetta, hän olisi vaikka super-mega-natsi. Jos kannattaminen johtaa johonkin konkreettiseen, silloin henkilö olisi hyper-kuunatsi.

Odotan mielenkiinnolla, minkälaisen ilmauksen keksivät.

Mikko Toivonen

Kuuntelin a-studiosta 31.07 illalla jutustelua missä olivat muunmuassa Suomen akatemian "tutkija" Silvennoinen ja persujen Slunga-Poutsalo keksustelemassa ääriliikkeistä jne.
Slunga-poutsalo kyllä aivan asiallisesti perusteli missä perussuomalaisten puolue puolueena poliittisesti on ja mitä se on tehnyt siivotakseen ja kouluttaakseen omia "alkujäseniään"
Aivan hyväksyttävät kertomukset.
"tutkija" Silvennoinen sen sijaan oli ihan puhtaan ja 100% poliittisesti värjäytynyt ja totaalisen pihalla objektiivisyydestä. Itse asiassa heräsi kysymys, että miten on edes mahdollista että missään lajissa Suomen akatemialla on omissa nimissään täysin asennoitunut ja subjektiivine tutkija jolta ei kukaan koskaan voi saada todellista ja rehellistä tutkimusta.
Kyllä tällaisten henkilöiden pito palkkalistoilla valitettavasti asettaa koko Akatemian kyseenalaiseksi

tapio mäkeläinen

Katsoin juuri äsken tuon ohjelman. Silvennoisen hyökkäys avitettuna toimittaja sivustatuella oli aika tykitystä. Hänen koko olemuksensa huokui antipatiaa toista haastateltavaa kohtaan.
En kannata Vihreitä enkä PS mutta nyt meni pisteet täysin Slunga-Poutsalolle. Hän ei provosoitunut.

Kyuu Eturautti

Onkohan tämä joku juttu että kaikesta pitää saada ääri-ilmiöitä? Ei, persut eivät ole äärioikeisto, vihreät eivät ole äärivasemmisto ja jokainen mielipide-ero ilmaisutyylistä ei tee jokaisesta ihmisestä ääripahista.Eikä joka kerta kun joku sanoo harkitsemattomasti, ole mikään kansalaisvelvollisuus mennä haukkumaan tämä sanoja pataluhaksi.

Kasvakaa nyt hittovie aikuisiksi, joka puolen poliittista kenttää. Silvennoisellakin on oikeus mielipiteeseensä, mutta kahta typerämpää on todistaa hänen pointtinsa oikeaksi massiivisella vihakampanjalla.

Uskokaa vaan: Ihan jokaisen ei ole pakko vihata.

Olli Parviainen

Kappas vain, Persut on nyt useamman hallituspuolueen voimin sanoitettu rasistiseksi äärioikeistoksi.

Nyt kun sanat on saatu ojennukseen niin ei muuta kuin odottamaan rankaisutoimia. Persut pitävät autoilusta ja lihansyönnistä mutta eivät maahanmuutosta, joten odotettavissa hallitusrintamalta budjettiriiheen mennessä: autoilua ja lihansyöntiä kovasti verolle sekä rajoja auki, niin että tuhmat rasistiset äärioikeat saavat tuta punavihreyden mahdin.

Seppo Simonen

Oikealla on eduskunnan suuren salin puhemiehen paikalta katsottuna Perussuomalaiset ja vieressä Kokoomus joten se on äärioikeiston puolelta selvä peli.
Vasemmalla on Vasemmistopuolue ja vieressä Vihreät joten sekin on äärivasemmiston puolelelta selvä peli.

Voiton tulee viemään keskeltä Keskustapuolue siis näin se tulee menemään vielä tällä vaalikaudella sillä ei kansa haluaa neutraalia vapautta olla oma itsensä.

Vesa Kaitera

Mark Andersson kirjoitti: "Koska monet pitävät kokoomustakin vasemmistolaisena, suhteessa siihen persut ovat selkeätä konservatiivista äärioikeistoa."

Jos otamme huomioon kaikki politiikan osa-alueet, niin useankin tutkimuksen perusteella PS kuuluu oikeistoon, mutta Kokoomus on sitäkin hieman oikeistolaisempi. Jos siis määrittelemme Perussuomalaiset äärioikeistolaiseksi puolueeksi, niin silloin Kokoomuskin on sitä. Olen ollut Kokoomuksen jäsen jo liki 50 vuotta, enkä tuon kokemukseni perusteella pidä omaa puoluettani äärioikeistolaisena. On myös hyvin vaikea kuvitella, että Suomen hallituksissa olisi viimeisimpien 32:n vuoden aikana ollut äärioikestolainen puolue noin 87% ajasta.

Jos kuitenkin jaamme Suomen puoluekentän niin, että vasemmistoa edustavat radikaalit ja globaalit puolueet, ja oikeistoa konservatiiviset ja lokaalit puolueet, niin puolueet sijoittuisivat vasemmalta oikealle järjestykseen: Vihreät, Vasemmistoliitto, SDP, Kokoomus, Keskusta, KD ja PS. RKP sijoittuu ideologisesti niin laajalle alueelle, ettei sitä oikein kunnolla voi tässä esittää. Vihreät ja PS ovat ääripäät, jolloin toisen nousu epäsuorasti auttaa toistakin, ainakin jonkin aikaa. SDP ja Kokoomus ovat ideologisesti hyvinkin lähellä toisiaan, mistä kummankaan puolueen jäsenkunnat eivät ole järin mielissään. Kuluvan vuoden aikana sekä SDP että Kokoomus ovat menettäneet kannatustaan sekä Perussuomalaisille että Vihreille. Keskusta vuoti niin suuressa määrin (29% omasta kannatuspotentiaalistaan) Kokoomukseen, että ilman tätä äänisiirtymää Keskusta olisi eduskuntavaaleissa saanut 44 paikkaa ja Kokoomus vain 25 paikkaa.

Jaakko Hakala

Täytyy ihmetellä, että onko jollekkin ollut vielä epäselvää mihin perussuomalaiset kuuluvat?? He ovat itse paikkansa valinneet EU:n ryhmistä, äärioikeiston ryhmään. Slunga-Poutsalon kanssa olen samaa mieltä persut on siivonnut puoluettaan jonkin verran, mutta ei niin että se olisi uskottavaa. Suomen Sisua, jota suojelupoliisi pitää äärioikeistolaisena, johtaa persujen kansanedustaja Olli Immonen sen lisäksi ainakin edustaja Eerola kuuluu järjestöön, Halla-Aho on sanonut eronneensa mutta sitä ei voi tarkistaa. Perussuomalaisten nuorisojärjestö on jo sitten ihan oma lukunsa, tässä vain yksi esim. "ei valkoiset" eivät voi olla suomalaisia ja että ei suomalaiset kuten juutalaiset, romanit tulisi ohjata pois suomesta. Eiköhän asia ole niinkuin Silvennoinen totesi. En malta olla sanomatta, että Kekkosen twiitti on kuin tehty Toivoselle.

Hannele Salmela

Jos persut (ainakin suuri osa ja se näkyvä) ajattelevat, puhuvat ja kirjoittavat äärioikeiston tavoin....miksi ihmeessä he aina tuohtuvat, kun heidät siitä syystä nimetään äärioikeistoksi? Miksi he eivät haluaisi olla äärioikeistoa? Laskeeko se heidän ajatuksissaan kannatuslukemia? Mitä he sitten haluaisivat olla? Keskustaksi ei voi kyllä mitenkään lukea tätä äärimmäisen oikeistolaisesti käyttäytyvää 20% suomalaisista, jonka aatteissa ei ole pohjimmiltaan myöskään mitään yhteistä työtä tekevien ihmisten kanssa. Heidän ajatuksensa eivät tue myöskään syrjäytyneitä, työttömiä tai muullakaan tavalla erilaisia kansanjoukon osia (esim. ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvatkin ovat saaneet osansa heidän syrjimisellä pelottelustaan). Näillä äärioikeistolaisilla on olemassa vain yksi näkemys tavasta elää ja näyttää "kunnolliselta oikearotuiselta, oikeauskoiselta, oikeakulttuuriselta suomalaiselta" ja siihen ei kuulu mitään heikompia tai jollain tavalla "vääriä suomalaisia". Lisäksi tämä ääripää pitää puoluettaan koko isänmaan pelastajana (johdattamalla suomalaiseen puhtauteen) ja kaikkia muita puolueita vihollisinaan. Tästä jatkuva toisten väheksyminen, vikojen etsiminen, mitätöiminen ("Onko Silvennoinen edes oikeanlainen tutkija?") ja puoluekasvua ruokkiva vihapuhe. Tunnetusti, jos mikään muu ei saa ihmistä liikkeelle, niin viha sen tekee. Eniten itse karsastan puolueen tapaa asettaa itsensä muiden yläpuolelle, tyyliin "kansa on puhunut", meidän totuus on voittanut pelkällä 20% kannatuksella. Se on VAIN VIIDESOSA ei mikään Kansa. Pelkkää propagandaa ja tyypillistä populistipuolueelle.

Vesa Kaitera

Vihreiden edustajana tomivalla Oula Silvennoisella oli tietenkin oikeus määritellä Perussuomalaiset äärioikeistolaiseksi puolueeksi, mutta kun hän Ylen haastatteluohjelmassa esiintyi politiikan tutkijana, niin olisin toivonut häneltä kiihkottomampaa suhtautumista tähän asiaan. Jos vertaamme Perussuomalaisia Euroopassa esiintyviin avoimen äärioikeistolaisiin puolueisiin, niin ero on sangen merkittävä, ja se olisi syytä tunnustaa. Myönnän, että PS pitää jäsenistössään sellaisiakin henkilöitä, joilla on taipiumusta ääriajatteluun, mutta jokaisessa puolueessa on hyvin monenlaisia sukankuluttajia.

Koska Vihreät ovat radikaali ja globaali puolue ja PS kaikkea muuta, niin molemminpuolinen inho ja viha näiden puolueiden kannattajien välillä on ymmärrettävää.

Jussi Lammi

Tämä Silvennoinen on sama mies joka jäi kiinni vääristelystä Lauri törniä koskevassa tutkimuksessa, että tutkija hän voi toki olla, mutta objektiivisuuden kanssa saattaa olla vähän niin ja näin. Mutta näin persuna minua ei haittaa olla Ylen ja tovereiden mielestä äärioikeistoa.

Mikko Kangasoja

Toimittajalta kattava artikkeli.

Nämä ovat varsin kiistattomia:
- toimittajat ovat enimmäkseen vihervasemmistolaisia
- perussuomalaiset ovat keskustalaisia

Perustelu: molemmat on niin moneen kertaan tutkittu todeksi.

Jos niputtaa perussuomalaiset äärioikeistoon, miten heidät voi käsitteillä erottaa natseista? Moinen käsitteiden sotkiminen johtuu vain poliittisesta leimaamisesta, eli valtapelistä.

Oulan tuoreehko tutkimus SS-sotilaista sai kritiikkiä, joka asettaa tutkijan objektiivisuuden pahasti kyseenalaiseksi.

Jaakko Hakala

Miksi teidän persujen pitää jättää osa olellista pois, kun kirjoitatte jostain. SS-sotilaista tehtyä tutkimusta varten perustettiin projektiryhmä, johon kuului 7 jäsentä, pj. oli Kansallisarkiston pääjohta Jussi Nuorteva ja Oula oli vain yksi jäsen. Itse tutkimus oli erittäin hyvä, vai väitätkö, että suomalaisilla SS_miehillä kukat piipussa.

Jairi Palonen

Uusi valta puolua on vanhan puoueiden uhka. Vuosikymmeniä rehottanut korruptio sekä tulonjako omille kannattajilleen , alkaa näkymään jo suomen taloudessa. Tätä uhkaa yritetään nyt taittaa eri "asiantuntijoiden" avulla kuten nyt nähtiin. Eduskunnan tuolileikki oli Rkp:llä osoitus, miten tukea haetaan keskeltä ja vasemmistopuolueista. Omalle kieli ideologilleen, jonka juuret löytyvät äärioikeisto ajattelutavasta.

Hannu Rautomäki

Perussuomalaisien suosio on perinteisille valtapuolueille, joihin vihreät kuuluvat, suoranainen kauhistus, joten lokaa pyritään heittämään vaikka minkä tittelin takaa ja millä verukkeella hyvänsä.
Itse asiassa perinteisien valtapuolueiden paniikki on takuu perussuomalaisien kannatukselle.

Kalle Veitola

Ylen toiminta on kyllä säälittävää. Lähes jokaisessa A-studiossa tai vastaavassa ohjelmassa on paikalle raahattu "tutkija", jonka taustat ovat joko vihreistä tai vassareista/demareista. Ja ei ehkä kaikki, mutta suurin osa toimittajista tuntuu ajavan samaa agendaa. Onko tällainen toiminta tasapuolista ja hyvää journalismia...?? Ei ole.

Mark Andersson

Mistäs matolaatikosta tuollainen harhakäsitys kumpuaa?

Jos jossain Ylen ohjelmassa on poikkeuksellisesti vihervasemmistolainen haastateltava, nousee heti kaamea älämölö siitä että niin muka olisi KAIKISSA ohjelmissa.

Ei ole. Valtaosa Ylen haastattelemista on oikeistolaisia, heistä eniten tietenkin kokoomuslaisia, koska kokoomus on kaapannut YLEn uutis- ja ajankohtaisohjelmat jo kymmenen vuotta sitten.

Kannattaisi päivittää nuo vanhentuneet ennakkoluulot.

Mikko Toivonen

Tuo on kautta vuosien ollut yksi YLE toimitusten isoimmista ongelmista. He pyytävät asiantuntijoiksi joko jonkun aiheen kauppiaita tai sitten poliittisesti leimaantuneita tutkijoita, kuten tuo Silvennoinen.
YLE pitäisi saada opettua tunnistamaan asiantuntija kauppiaasta tai poliitikosta. Sitä YLE ei vielä ole oppinut, ei alkuunkaan.

Marina Äimä

Olisi mielestäni aihetta YLEn palata tähän teemaan uudelleen ottamalla keskusteluun mukaan useampia asiantuntijoita, nyt teeman käsittely jäi hämmentävään vaiheeseen. Tutkija vastaan ent. puoluesihteeri ei muutenkaan ole erityisen tasapainoinen keskusteluasetelma.

Pentti Westerholm

PerusS kuten muillakin puolueilla on laadittu oma ohjelmasisältö.SDP on aika ympäripyöreä puhutaan missiosta,visiosta ja ajassa seuraamisesta.PerusS on erittäin tarkasti luetteloidut tavoitteet .Ei siinä kyllä äärioikeiston tavoitteita löydy.Vihreät pyrkivät omimaan myös keskustan ympäristö tavoitteet.Kokoomuksella laajin suunnitelma talouden ja työllisyyden parantamiseen.Jotkut kutsuvat tätä ohjelmaa äärioikeistolaiseksi.Minusta se on järkevää politiikkaa mikä koituu koko kansan hyväksi.

Mikko Toivonen

Tuon saman olen minäkin todennut ja lisäksi sen, että persut ovat ainoa puolueistamme joilla ei ole negatiivistä näyttöä asioiden huonosti hoitamisesta systemaattisesti. Pieni piipahdus Sipilän hallituksen puunukkena ei voida miksikään näytöksi laskea, kun puolue siihen ilmeisesti Orpon halusta hajosi ja siniset jäivät kertakäyttöpuolueeksi kyynisessä kalkyylissä
Onhan persuissa ollut alkuajoillaan merkillisiä yksilöitä joita kai voi luonnehtiä yli ymmärryksensä yrittäjiksi. Hyvin on sisäinen koulutus kuitenkin toiminut ja lähes kaikki "Kiemungit" ovat nyt poissa puolueen toiminnan toteuttamisesta. Minä näen puolueen myös kaikkea muuta kuin äärioikeistolaisena tai rasistisena, mutta esimerkiksi maahanmuuttoasioissa lopulta pragmaattisena, vaikka heiltä ei sellaista maahanmuuttajin kanssa operointi malleja ja tietoa olekaan kuin pelkästään minulla. Aktiivipolitiikkaan en tietenkään enää voi mukaan lähteä kun tuota ikääkin on kohtuullisesti. Se ikä on kuitenkin mahdollistanut erilaisten ilmiöiden seuraamisen kautta planeetan vuosikymmeniä sekä sopassa mukana, että sen yläpuolelta katsellen. Todelliset suomalaiset vihaajat, jopa toisten suomalaisten vihaajat eivä löydy nytkään persuista vaan demareista, vihreistä, mikä aidosti syntyi Adolfin puistoliikkeena kunnes nielaisi stalinistit mausteeksi, RKP'stä katoamisen pelossaan

Jaakko Hakala

Toivonen kiermurtelee kuin "kastari" koukussa. Alun perin Toivonen väitti, ettei hän tiedä että perussuomalaisissa on ääriliikkeeseen kuuluvia, nyt hän kertoo, että puolue on siivonnut "Kiemuran" pois sieltä. Tosiasia on kuitenkin, että perussuomalaisissa hyvinkin merkittävällä paikalla on suojelupoliisin pitämän äärioikeistolaisen jäsen. Tämän perussuomalaisten varapuheenjohtajan avustaja on SVL:n jäsen. Näitä ihmsiä löytyy vaikka kuinka puolueen sisältä. Täytyy ihmetellä miksi Halla-Ahi vei Eu-ryhmänsä ID ryhmään jota KOKO Eurooppa pitää äärioikeistolaisena, joka niin paljon, ettei Ruotsindemokraatit liittyneet siihen. Totuuden nimessä on todettava, että toki PS:ssa on niitä joita ei vois sanoa ääoikeistolaisiksi. Toivonen on aikaisemmissa kommenteissaan kieltänyt kannattavansa perussuomalaisia, nyt ne ovatkin" maamme pelastus, niin muuttuu maailma Eskoseni" Kuinkas ollakkaan, nyt vihreät ja SDP onkin maan ääriliikkeet. Onneksi katkeran perussuomalaisen Toivosen mielipiteen voimme jättää omaan arvoonsa.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #105

Sinun kanssasi on kenenkään järkevän oikeasti mahdotonta keskustella. Haluta vääristää joka sanan ja kirjaimen vain omaa uskomustasi tukevaksi. Kun olet niin taitava demagogi ja asioista perillä niin menepä nyt alkajaisiksi etsimään minua mistään perussuomalaisten jäsenyydestä! Ainoa mitä olen poliittisesta asemoitumisestani julkisesti näilläkin ketjuilla sanonut on, että äänestin Zyskowicziä siihen asti kunnes Katainen valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi. Sen jälkeen olen ollut liikkuva äänestä joka joka vaalissa puntaroi äänestä parhaan mahdollisen polittisen balanssin tueksi. Sellaisestahan sinä lumoutunut punikkijyrä, et mitään ymmärrä kuten et siitäkään, että minä myös luen artikkeleista ja saatan jonkun tiedon niiden mukaan kommentoida kuten Kiemungin erottamisen!
Olet kyllä into punikiksikin todella halpa ihminen. Hellitä jo vähän, vaikka eihän se auta sinua mitään uskottavuutta palauttamaan enää!

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #106

Seli, et edelläkään kommentoi persujen yhteyksiä Sisuun, joka on äärijärjestö, supon mukaan. Näytäppä se kommentti jossa väitän sinun olevan persujen jäsen. Voin kyllä ykskantaan todeta että en äänestä oikeistoa, vasemmistoliittoa kylläkin. Meille kotiin tuli n.kymmenen lehteä, joten opin lapsesta lähtien lukemaan eri puolueitten lehtiä, joten minun ei tarvitse sitä erikseen ilmoittaa. Mitä uskottavuuteen tulee, niin sinä muutat mielipiteitä koko ajan kuin kameleontti. Olen johdonmukaisesti pitänyt kiinni siitä, että persuissa on edelleen ääriaineksia, joita sinä et pysty kumoamaan, vaikka jätät sen totuuden huomioimatta. Sinulle tiedoksi yhdelläkään puolueella ei ole yhtä paljon jäseniä, kuin äänestäjiä. Joten persua voit äänestää ilman jäsenyyttä. Kuten olen jokaisessa kommentissani todennut, luulet olevasi yläpuolella muitten se kertoo sinusta todella paljon.

Kyösti Honkala

Ihan sama mitä Tynkky huutelee, olet arvottomaksi haukkumasi kansanedustuslaitoksen julkisuusohjautuva äärioikeistolainen. Kansan kiihotuksesta tuomittu. Onko kaikki äärioikeistolaisesta poikkeava argumentointi sinulle arvotonta tai tuomittavaa.

Jukka Vellonen

Äärioikeisto täytyisi ensin määritellä ja sitten keskustella siitä, mitkä organisaatiot ovat äärioikealla. Määritelmässä täytyisi huomioida äärioikeiston historia (tämän aiheen spesialisti Oula Silvennoinen on) ja erilaiset äärioikealle sijoittuvat agendat. Mitä nämä nykyiset agendat sitten ovat? Tietenkin suhde maahanmuuttoon on yksi. Mitä radikaalimmin rajoja ollaan sulkemassa, sitä oikeammalla ollaan. Historiastakin tuo maahanmuuttokysymys nousee esiin. Olihan natseillekin maahanmuutto keskeinen ongelma (Muuttoliike Itä-Euroopasta). Toinen asia on suhtautuminen poliittiseen vasemmistoon ja sen agendoihin. Kolmantena suhtautuminen liberalismiin ja sen agendoihin. Näissä kahdessa viimemainitussa sitä kauemmas äärelle ajautuu, mitä ponnekaammin vastustaa kyseisiä agendoja. Liberalismin kautta esille nousevat sellaiset kysymykset kuin suhde globalisaatioon tai suhde oikeusvaltioon. äärioikeistolle nuo ovat vihan kohteita. Näitä tällaisia poliittista asennoitumista osoittavia aiheita silmällä pitäen voisimme määritellä kunkin ryhmittymän sijainnin oikea-vasen-akselilla. Ai, mitäkö oikea-vasen-jaotteluun kuuluu liberalismi? Kysykää sitä Trumpilta. Hän tietää.

Tuomas Sikander

Persuuus tuli päivittämään rajametsien änkyräkommunismin tsaristiseksi änkyräkapitalismiksi, ideaalina edelleen suuret harhaanjohtajat ja itämainen kurinpito .
Jokaisessa persussa asuu pieni Örban Turban, lihava valkoinen kerjäläispoika.
._.

Taisto Pihlajamaa

Jossakinhan ne ääret eli reunat eli laidat aina ovat. Tämä jankkaus panee kysymään, keitä on persujen oikealla puolella ja keitä vihreiden vasemmalla.

Toisaalta, yksi jana ei pysty kuvaamaan poliittista kenttää kovinkaan hyvin. Lisätä pitäisi ulottuvuuksia. Heti ensimmäiseksii olisi realismi tarpeen. Kannattaisi arvuutella, kuinka korkealla maasta eri ismit leijailevat.

Hans Parvikoski

Olen hyvin hämmästynyt YLETV osasta Suomalaisia äänestäjiä kohtaan veronmaksajien rahoilla. Ylen tpomittajat ja koko johto on äänestäjiä vastaan. Miksi meillä on puolue joka on Suomen suurin joka ei saa sen arvostamaa arvoa .Ylen kaikissa ojelmisaan joissa on hiukankin politiikaa pyritään molaamaan yhtä ja samaa puoluetta. Ei äänestäjät ole väärässä mutta Ylen toimittajien viha on enemmän kuin rasisti sana ja loppua ei näy. Tamperelainen toimmittaja koulu on jäänne Repolaisen opista nyt on vuosi 2019. Olen edeleen sitä mieltä että Yle on myytävä tasapuolisuuden nimissä kun ei palvele veronmaksajia.

Tapani Pollari

Ensinnäkään Perussuomalaispuolue ei hajonnut, vaan siitä erkani osa eduskuntaryhmää.
Kenttä jäi ja on likipitäen ihan sama mitä ennenki on ollut, ja näin muutosta tuskin paljoakaan.

Enkä koe koskaan olleeni mikään natsipuolueen jäsen, en lähelläkään sitä.

Jos joku muutama jäsen sekoilee, niin se tekee sen ihan omana itsenään.

Perkule kun ei mahu muutamien päähän tämä..

Veikko Virkkunen

On se merkillistä, kun kaikilla on aina ns. natsikortti käytössä. Natsit olivat pahoja, siitä ei pääse mihinkään, mutta kommarit ovat olleet paljon pahempia. Stalin tapatti varmaan yhtä paljon juutalaisia kun natsit.
Kerran eräs virolainen urheiluvalmentaja, joka oli kokenut saksalaisten ja venäläisten miehityksen sanoi, että Hitler oli vain Stalinin oppipoika. Oppipoikahan työelämässäkin tekee vai osittain kunnon työtä mestariin verrattuna.

Markku Palonen

Onko unohdettu Vennamon perustama pientaloinpoikais puolue ?
Kyseessä on sama puolue joka oli suomen ensimmäinen luonnonsuojelun puolue.Sen jälkeen tuli Suomen maaseudun puolue, joka ei ollut nähnytkään oikeisto populismia,enkä minäkään ole nähnyt natseja kokouksissamme, vaikka olen siellä käynnyt 40-50 vuotta.Olen telakka työläinen ollut eläkeikääni asti.Enkätunnista täällä kirjoitetuista oikeistopopuleista ryhmittymiä yhtään .Natseja ei ole koskaan kokouksissamme käynyt,en ainakaan tunnistanut . Vaikuttaa että toisilla puolueilla on suuri pelko Persujen kannatuksen noususta.

Pekka Tiira

"Äärioikeistolaisuuteen kuuluu, että ollaan valmiit toimimaan myös parlamentaarisen järjestelmän ulkopuolella”, Kotonen kommentoi." Eikös tässä juuri vähän aikaa sitten ammuskeltu kyseenalaisia maalitauluja? Mielestäni silloin on toimittu parlamentaarisen järjestelmän ulkopuolella, herra Kotonen.