Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Katri Kulmuni on valmis samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon kanssa, vaikka perussuomalaisten ”taustalla voi olla myös pimeitä voimia”

Luotu: 
2.8.2019 12:25
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni pitää hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa tulevaisuudessa mahdollisena. Kulmuni kertoi näkemyksistään tänään tilaisuudessaan Apollonkadulla.
|

Keskustan johtoon pyrkivä elinkeinoministeri Katri Kulmuni olisi valmis samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Hän ei puhu arvopohjasta eikä nimitä perussuomalaista puoluetta äärioikeistolaiseksi.

LUE MYÖS: ”Äärioikeistoa” – Tutkijan sanat A-studiossa kuohuttavat perussuomalaisia

Kulmunin mukaan vaalitulos ja hallitusohjelma ratkaisevat. Hänen suhtautumisensa perussuomalaisiin tuli esiin, kun Uusi Suomi ja Talouselämä häntä aiheesta tenttasivat keskustan puoluetoimiston edustalla Helsingin Apollonkadulla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Uusi Suomi kysyi: Tällä hetkellä puolueita määrittää osin suhtautuminen gallup-johtaja perussuomalaisiin. Miten te arvioisitte, onko perussuomalaiset mielestänne äärioikeistolainen puolue, kuten eräät tutkijatkin ovat sanoneet? Voisitteko te kuvitella teidän johtamanne keskustan olevan samassa hallituksessa nykyisen kaltaisten perussuomalaisten kanssa?

”Perussuomalaiset on Suomen suurin puolue. Se että ihmiset äänestävät perussuomalaisia, kertoo toki siitä, että he ovat pystyneet tuomaan esille joitakin kipukohtia, joita ihmiset kokevat ympäri tämän maan, mutta se kärjekkyys, jolla he esiintyvät, ei ehkä ole sellaista, jota itse ajattelen yhteiskunnan eheyden ja luomisen vahvuudeksi. Siellä on ehkä pelotteluakin aika paljon. Minä haluaisin tarjota ratkaisuja sen sijaan, että pelotellaan maahanmuutolla tai siirtolaisuudella. Siihen tarvitaan ratkaisuja, ei pelottelua.”

Uusi Suomi jatkoi: Onko perussuomalaiset äärioikeistolainen puolue?

”He ovat parlamentaarisesti toimiva liike. Siellä voi olla taustalla myös pimeitä voimia, mutta eduskunnassa toistaiseksi parlamentaarisesti ja kunnanvaltuustoissa he ovat kyllä noudattaneet ihan niitä yhteisiä pelisääntöjä, mille tämä yhteiskunta on rakennettu”.

Talouselämä puolestaan jatkoi: Voitko vastata suoraan tähän kysymykseen, että voitko olla samassa hallituksessa Jussi Halla-ahon kanssa?

”Jos vaalitulos ja hallitusohjelma on sen kaltainen, että siihen pystyttäisiin sitoutumaan. On asioita, joista en ole samaa mieltä, mutta en pidä myöskään sitä järkevänä, että eristetään puolueita, vaan kyllä valta ja vastuu täytyy kulkea samassa suhteessa”.

Eli keskustan ja perussuomalaisten hallitusyhteistyö on mahdollista, jos hallitusohjelma sopii?

”Keskusta ei ole ikinä sulkenut kategorisesti ovia keltään. Me olemme tehneet yhteistyötä niin oikeistoon kuin vasemmistoon. Edellinen hallitus ja tämä hallitus ovat esimerkkejä siitä”.

LUE MYÖS: Kulmuni Suomenmaassa: ”Vihreiden tapa esiintyä ainoana ympäristöpuolueena perustuu mielikuviin – äärinationalistinen puhe on valtaamassa suomalaisuuden käsitettä”

Kulmuni ei nostanut esille ex-pääministeri Juha Sipilän vuonna 2017 käyttämää sanaa ”arvopohja”, kun Sipilä tyrmäsi yhteistyön Halla-ahon johtoon siirtyneiden perussuomalaisten kanssa.

”Uskon, että hallitusohjelman yksityiskohdista ja myös maahanmuuttopoliittisen ohjelman toimeenpanosta olisimme päässeet yhteisymmärrykseen… Hallitusohjelmaan on kuitenkin täysin mahdoton kirjata kaikkea sitä, mitä eteen tulee, vaan meillä täytyy olla riittävän lähellä toisia oleva arvopohja. Tässä tuli se kysymysmerkki, olisiko näin. Silloin, kun asiasta on suuri epäily, että tämä arvopohjassa oleva ero on nyt kasvanut suuremmaksi kuin se aikaisemmin oli”, Sipilä perusteli tuolloin.

Keskusta oli tuossa vaiheessa valtansa kukkuloilla ja gallup-kannatuskin oli vielä 17–18 prosentin maailmassa. Viime kevään eduskuntavaaleissa keskusta jäi neljänneksi. Sen kannatus vaipui tuoreimmassa Ylen kyselyssä jo 11,7 prosenttiin, kun huhtikuun vaalien kakkonen, perussuomalaiset, seilasi ykkösenä 19,7 prosentissa.

Lappilainen keskusta-aktiivi, Kulmunin uraa rakentamassa ollut Janne Kaisanlahti kuvailikin tänään Apollonkadulla keskustan tilannetta historian hirvittävimmäksi.

”Toivon, että tästä syntyy, ei ainoastaan nyt tätä puheenjohtajavaalia varten vaan laajempikin ryhtiliike, että Keskustapuolue, joka on todella historiansa hirvittävimmässä tilanteessa tällä hetkellä, saadaan tästä vielä nousemaan”, Kaisanlahti sanoi.

Antti Rinteen (sd) hallituksessa elinkeinoministerinä toimivan Kulmunin kanssa keskustan puheenjohtajuudesta kamppailee puolustusministeri Antti Kaikkonen. Keskustan ylimääräinen puoluekokous valitsee Juha Sipilälle seuraajan 7. syyskuuta Kouvolassa.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho väestönvaihdoksesta SuomiAreenassa: ”Meillä kaikilla on intuitiivinen näkemys siitä, onko vastaantulija suomalainen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

"Hän ei puhu arvopohjasta eikä nimitä perussuomalaista puoluetta äärioikeistolaiseksi."

Nähdäkseni Keskustalla ei ole varaa puhua ainkaan arvopohjasta, sillä heillä ei itsellään ole viimevuosina ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä koko sana edes tarkoittaa. Ja, jos heille ovat kelvanneet kaikki muutkin puolueet hallituskumppaniksi, niin miksi ei sitten kannatuslukujen kunkku PerSut. Tuskin heillä on enää väliä, kenelle he kumppanuutensa myyvät, kun kakki, mikä heille on joskus ollut tärkeää, on jo moneen kertaan häpäisty.

Irma Asikainen

Hyvä pointti. Nythän siellä ovat sekä Keskusta, että Demarit - molemmat omat arvonsa hukanneet puolueet, kantamassa korteaan Vihreiden ja Vasemmistopuolueen yhteiseen kekoon. Siinä menevät viemäriin niin maalaisten, kuin työläistenkin edut.
Aika outoa vanhoilta "peruspuolueilta", joita hyvällä syyllä voi kutsua sekä iltalypsyjen, että vedätysten äideiksi ja joiden luomusta nämä nyky-yhteiskunnan, niin työllisyys- sosiaali-, kun terveyspolitiikkakin pitkälti ovat.
Nyt näitä, viimevuosisadan suuriksi saavutuksiksi kutsuttuja monumentteja ollaan näiden kahden "äidin" armollisella myötävaikutuksella tuhoamassa ja tekemässä suomesta koko maailman sosiaalitoimistoa, oman kansan vähäosaisten kärsiessä paskoissaan ja nälissään, kenenkään piittaamatta vähääkään.

Irma Asikainen

Miksi PerSut itse tekevät aina suuren numeron kaikesta ja, niin kuin tässäkin tapauksessa vääntävät itse asiat entistäkin pahempaan solmuun. Sitä toisten "trollaamista" pitäisi oppia käyttämään hyväksi, eikä aina mennä siihen halpaan, että aletaan uhriutua ja haukkua takaisin. Ehkä pieni herja vastapelurista tai vain hymähdys, ja näyttäisi paljon fiksummalta.
Eikö kannattaisi asettua tällaisen halpamaisen loanheiton yläpuolelle, mieluummin kuin lähteä siihen mukaanja antaa toisille sitä kautta suoraan "avaimet käteen".

Mikko Kangasoja

"onko perussuomalaiset mielestänne äärioikeistolainen puolue, kuten eräät tutkijatkin ovat sanoneet?"

Itse tiedän erään vihreän tutkijan väittäneen äärioikeistoksi mutten tiedä olevan useita, kuten eräät tutkijat sanavalintana viittaa.

Seppo Simonen

Voi hyvänen aika tuota politiikkaa puolueet kiertää Perussuomalista puoluetta kuin kissa kuumaa puuroa, joko tuo jäähtyisi ja sen hyväksyttäisiin hallituskumppaniksi selkeäti puoluekartan ei vasemmistolaisella puolella.

Kokoomuksen vapaavuorelaisuus ilmeisesti häivytetään koska se jyrkästi kielsi samaan hallitukseen menon PS-n kansa on aikansa elänyttä ja polittisesti syrjivää.

Päätoimittaja Markku Huuskon paha pelko olisi jo saattanut toteutua nyt hallituksen muodostuksessa jos Jussi Halla-aho olisi ollut terävä ja ryhtynyt muodostamaan hallitusta ohi Antti Rinteen sillä Petteri Orpo jo osin oli halukas neuvonpitoon. Mutta Markku Huuskonpelkäämä hallitus voi syntyä jos nykyiset hallituskumppani ei luota toisiinsa.

Tämä nykyinen hallitus on ihan ok ja odottaa sopisi että Uusi-Suomi päätoimittaja Markku Huusko myö tukisi mutta mistäs sitten keskusteltaisiin.

Seppo Simonen

Sehän oli vasemmiston Li Andersson joka sanoi että lähtökohtaisesti ei sulje mitään puoluetta vaikka hallituskumppanikseen, josta kylläkin sai kovasti nenilleen omiltansa. Jotenka arvoisa Jari-Pekka Vuorela eikös se ollut aika suvaisevaisuutta Li Anderssonilta.

Eero Nevalainen

Henriksson on se pimeämpi, koska hän on se joka tosiasiallisesti vaatii omaa kieltään kaikilta muilta siksi että häntä harmittaa ne seuraukset mitä tulisi jos voisi sallia sen että ne muut eivät olisi pakkotoimien kohteena.

En ole koskaan käsittänyt miksi pakkoruotsin kritisointia pidetään "pakkosuomettamisena"; kyllä se pakkosuomi voidaan myös lopettaa. Vai onko tässä siis tosiaan kyse siitä että suomenkieliset ovat jotenkin "liian vahvoilla"? Ei jossain Pohjoismaissakaan pistettäisi ruotsalaisia lukemaan suomea, jotta he eivät pakkoruotsittaisi...

Pasi Käyhkö

Auringonlaskun laskun puolueelle nyt kelpaakin kaikki. Taitaa olla paniikki puoluetoimistossa.
Kun ovat nyt haukkuneet entisen hallituskumppanin Kokoomuksen, niin kävisikö heille Kokoomus-Perussuomalaiset-Keskusta-RKP-koalitio? Kyllä varmaankin.

Kaarlo Kunnari

Oletteko te jo vaihtamassa hallitusta, vaikka nykyisen toimista ei vielä tiedä mitä se tekee tai jättää tekemättä. Odotellaan nyt syksyn budjettia ja ensi vuoden vaihteeseen, ehkä silloin jo kirkastuu jotakin uuden hallituksen tekemisestä. Saattaahan olla tietenkin että jo ennakoitte seuraavien vaalien jälkeistä aikaa, johon on vajaa neljä vuotta ellei tule välivaaleja. Kyllä keskusta tuosta nousee, onhan se kuitenkin järkipuolue, eikä irti maasta kuten jotkut leijaillijat.

Seppo Simonen

Kokoomusliputtajaa kohtaan tulee kohta surku kun liputtamasi Kokoomus Petteri Orpon sanoin on keskustaoikeistolasella linjalla. Viime hallituskauden Kokoomus sitten oli keskustaoikeitolaisessa hallituksessa mukana kuten Keskusta ja Siniset mutta mutta se oli kummaa kun jotkut kokoomus liputtajat oli oppositiossa vasemmiston kansa koko ajan.

Pasi Käyhkö

Keskustaliputtajia kohtaan on jo tullut surku. Viimeinen YLE: n galluptulos 11,7% ja vaalit menivät päin p..tä.
Puolueessa ei vieläkään ymmärretä, että ajat ovat muuttuneet. Ryhmän asema tulee olemaan maanviljelijöiden edunvalvojaryhmän n. 5-8%:n kannatuksella.
Nuorisosta kannattaa jo nyt puoluetta n. 6%. Tämä luku näyttää tulevaisuuden suunnan.

Jarmo Huhtamella

Kaikista asioista ei tietenkään kukaan voi aina olla täysin samaa mieltä toisten kanssa. Eikä pidä. Kulmunin kanssa en ole samaa mieltä kaikesta, mutta jalat maassa oleva ihan järkevä ihminen on monessakin asiassa hän. Ei varmasti ole esim. Ensimmäisenä taksikorttia vinguttamassa omiin matkoihinsa. Silti pidän ihan järkevänä ihmisenä, vaikka asiat sotii välillä eri suuntaan hänen kanssaan.

Pertti Rinne

Ompa saatu pitkä ja turha juttu siitä, että hallitukseen mennään hallitusohjelmaneuvottelujen tuloksen perusteella. Median tapa rakentaa draamaa siitä onko joku valmis menemään hallitukseen jonkun toisen kanssa on minusta ollut typerää niin kauan kuin muistan; alkaen jo 1960 luvun SKDL:sta, jatkuen SMP:n kohdalla ja sitten tietenkin Soini ja Halla-aho

Mark Andersson

Otsikossa: "Katri Kulmuni on valmis samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon kanssa"

Tekstissä: (Kulmuni:) ”Keskusta ei ole ikinä sulkenut kategorisesti ovia keltään."

Haloo.

Edes vähän journalistista ammattitaitoa, kiitos. Jopa otsikoihin.

Kaarle Akkanen

Ja vielä tuo; "kuten eräät tutkijat ovat sanoneet"? Yksi oli tietysti tämä vihreiden vaaliehdokas ja mitä lienee nämä muut? Yliopistoistahan nykyisin löytyy joka lähtöön näitä ns. tutkijoita. Media hyväksikäyttää näitä aina halutessaan väkisin vääntää Perussuomalaiset ääriliikkeeksi!

Airi Pulkkinen

Kaarlo Kunnari: " Kyllä keskusta tuosta nousee, onhan se kuitenkin järkipuolue, eikä irti maasta kuten jotkut leijaillijat." No, en eipä ihan kaikessa. Esim. Juha Sipilä: "Haluan olla rakentamassa monikulttuurista Suomea." Sitäköhän me nyt tässä tarvitaan, ongelmaesimerkkejä löytyy vaikkapa naapurimaasta Ruotsista. Samoin Kepujen halu nostaa kehitysavun tasoa nykyistä 989 miljoonaa lisää 600 milj. vaalikauden 2023 mennessä ja samaan aikaan nostaa kiintiöpakolaisten määrä jopa 10 000:een. Näin esitti keskustanuorten pj. Suvi Mäkeläinen. Rikas Suomi auttaa.