Torstai 22.8.2019

Antti Rinne puhui taas sekavasti aktiivimallista – ”Tässä menee puurot ja vellit sekaisin, koko alue on miinoitettu”

Luotu: 
2.8.2019 14:14
  • Kuva: Arttu Laitala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Siinä on kolme elementtiä, jotka liittyvät tähän julmaan leikkuriin, joiden tarkoitus oli pehmentää. Kaksi ensimmäistä oli jo pohjalla. Ne koplattiin ajatuksellisesti aktiivimalliin, mutta ’by the book’ ne eivät ole osa aktiivimallia”, Ralf Sund sanoo.
|

Yksi Antti Rinteen (sd) hallituksen alkutaipaleen kuumista kysymyksistä on ollut aktiivimallin purkaminen. Välillä poliitikot ovat puhuneet koko aktiivimallin, välillä vain sen leikkurin purkamisesta. On myös sanottu, että aktiivimallin leikkuri tulee purkaa, mutta työttömien haastattelut säilyttää.

Pääministeri Antti Rinne liitti eilen torstaina Yle Uutisten haastattelussa jälleen yhteen työttömien määräaikaishaastattelut ja aktiivimallin leikkurin, vaikka nämä olivat aikanaan kaksi eri lakimuutosta.

LUE MYÖS: ”Auts, Aino-Kaisa Pekonen, et voi olla tosissasi” – Kokoomuksen kansanedustaja puuttuu ministerin sanoihin työttömyysturvasta

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Rinne liittää nämä kaksi eri asiaa yhteen.

”Kannattaa erottaa, on toisaalta aktiivimallin palvelupuoli, jossa on haastattelut mukana ja jossa haetaan sitä, että ihminen saa palveluiden kautta paluun takaisin työelämään tai työelämään ensimmäistä kertaa. Tämä on hyvä asia ja jatketaan tällaisia toimenpiteitä ja kehitetään ja viedään eteenpäin näitä toimenpiteitä. Mutta se täysin perusteeton leikkuri, joka vie toimeentuloa työttömiltä perusteetta, yrittää töihin ja palveluihin, eikä pääse ja silti leikataan. Se leikkuri otetaan pois”, Rinne sanoi Iltalehden mukaan heinäkuussa.

Haastattelut eivät kuulu aktiivimalliin, mutta ne on ajatuksellisesti koplattu yhteen. Näin sanoo entinen STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, joka on tunnustanut ehdottaneensa aikanaan aktiivimallia.

”Se, että se [aktiivimalli] synnytettiin, niin siinähän oli oikeastaan kolme sellaista pientä ehtoa tai tekijää, minkä takia sitä päätettiin kokeilla. Ja kyllähän ne lievensivätkin sen kovasti haukuttuja epäoikeudenmukaisuuksia ja vääryyksiä”, eläkkeellä oleva Sund sanoo Uudelle Suomelle.

”Ensimmäinen oli se, että määräaikaishaastattelut oli aloitettu. Oli ikään kuin ote, vaikkakin hento ote, työttömistä ja heidän yksilöllisistä tarpeistaan. No, siihen resursoitiin niin vähän, että tämä on paljon sanottu. Mutta oli kuitenkin yritystä.”

”Toinen oli se, mikä tässä keskustelussa on unohdettu. Sekin tuli ennen aktiivimallia. Se oli omavastuuosuus, eli voit tienata tietyn määrän ilman että työttömyysturva leikkaantuu. Edelleen monet näkevät niin, että pienikin työn vastaanottaminen vie kaiken, niin tässähän oli tehty ennen aktiivimallia omavastuu, jonka piti lievittää. Ja onhan se lievittänyt, vaikkeivät kaikki epäoikeudenmukaisuudet poistuneet”, Sund jatkaa.

Sundin mukaan kolmas edellytys on osa aktiivimallia ja koskee malliin liitettyjä tiettyjä työvoimapalveluita.

”Siinä on kolme elementtiä, jotka liittyvät tähän julmaan leikkuriin, joiden tarkoitus oli pehmentää. Kaksi ensimmäistä oli jo pohjalla. Ne koplattiin ajatuksellisesti aktiivimalliin, mutta ’by the book’ ne eivät ole osa aktiivimallia. Kolmas oli pienet työvoimapalveluiden lisäykset, ne ovat osa aktiivimallia”, Sund sanoo.

”Tässä keskustelussa menee yllättävästi puuroja ja vellejä sekaisin aika paljon. Ihan selvästi ei nyt tiedetä [asiasta]”, Sund pohtii.

LUE MYÖS: Aktiivimallin hyväksynyt ex-ministeri ihmettelee Rinteen hallituksen linjauksia: ”Olen hämmentynyt”

Hän ihmettelee ylipäänsä aktiivimallin ympärillä pyörivää keskustelua, joka on hänen mielestään ”emotionaalisesti ladattua”.

”Yleisesti sanon sen, että joka kerta kun poliitikot puhuvat aktiivimallista ja rupeavat perustelemaan, niin siinä yhdistellään asioita, jotka ovat ainakin minulle hyvin vieraita”, Sund sanoo.

Hän sanoo jopa olevansa toivoton asian suhteen.

”Koko alue on miinoitettu”, Sund kuvaa keskustelun tunnelmaa.

Sund ihmettelee, miksi juuri aktiivimalli on nostanut niin valtavan äläkän, vaikka Juha Sipilän (kesk) hallitus teki sadan päivän leikkauksen työttömyysturvaan.

”Mutu-tuntumalla se on ainakin viisinkertainen menetys työttömälle verrattuna aktiivimalliin, mutta aktiivimallin saama huomio on viisinkertainen verrattuna työttömyysturvan leikkaukseen. Tämä on loistava esimerkki politiikasta. Toisaalta ymmärrän, miksi näin on”, entinen vasemmistopoliitikko Sund sanoo.

Työttömyysturvakeskustelussa esiin on nyt noussut ajatus ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta siten, että taso olisi aluksi korkeampi kuin nyt, mutta laskisi portaittain. Ajatuksena on, että kokonaissumma työttömälle pysyisi kuitenkin samana. Eilen torstaina A-studiossa tätä mallia kannatti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo suhtautui siihen myönteisesti.

LUE MYÖS: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat

Sund huomauttaa, että aktiivimallissa oli tavallaan sama ajatus.

”Aktiivimallissahan työttömyysturvaa nostettiin 9,3 prosenttia alkupäästä, koska poistettiin kaksi karenssipäivää. Kaikki työttömäksi joutuneet saivat kahden päivän korvauksen till. Eli työttömyysturvamenoja kasvatettiin. Ajatus oli, että [se tasoittuu leikkureiden johdosta].”

”On syytetty, että aktiivimallin 4,65 prosentin leikkaus on epäoikeudenmukainen. No siinä [ansiosidonnaisen työttömyysturvan] porrasmallissa se on vielä epäoikeudenmukaisempi. Siinä vain työllisyys armahtaa. Esitetyt portaathan ovat ihan eri suuruusluokkaa kuin 4,65, ne ovat selvästi isompia. Että ojasta allikkoon”, Sund naurahtaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Kauppinen

Koettaisitteko yksinkertaistaa näitä työvoimatoimiston palveluja ja poistaa näitä eri sidonnaisuuksia ja jopa päällekäisyyksiä - yksi vaikuttaa toista ja toinen kolmanteen.
Samat ongelmat myös Verohallinnon omavero palveluissa. Asiakkaan pitää tietää ja hallita lian laajoja kokonaisuuksia ja sisältöjä, eikä neuvoja muuten saa mistään.
Muuten tämähän näkyy entisen opposition ja nyt sitten hallituksen johtavien ministereiden lausunnoissa.

Timo Virtanen

Voi, voi sentään. Tämä Hallitus on kyllä kaikkea mahdollista mieltä lähes jokaisesta asiasta. Sius ministerit. Pitemmän päälle voi olla vaikeaa, ellei nyt sitten kansa (äänestäjät) ole tosiaankin niin yksinkertaista väkeä kun arvellaan. Siinä vaiheessahan asia aina selviää, kun joku päätös on tehty. Kenen sana on pitänyt ja kuka taas on puhunut ihan lämpimikseen kannattajilleen. Nythän noita päätöksiä ei juurikaan ole tehty, vain puhuttu.

Maarit Korhonen

Tämä hallitus on kesälomalla eikä vielä ole edes aloittanut toimintaansa, että pikkasen ennenaikaista alkaa arvostelemaan päätöksien tekoa.
Edellinen hallitus ei taas muuta tehnytkään kuin työttömiä alistavia ja rapauttavia päätöksiä.

Pekka Makkonen

Ei se Anttilaan taida tietää mitä aktiivimalli edes tarkoittaa. Se pitäisi purkaa, mutta kun ei tiedä mitä pitäisi purkaa. Avustajia pitäisi nyt olla riittävästi, mutta kun ovat olisi pitänyt ottaa niitä muuten kuin eduskunnasta tippuneita.

Timo Virtanen
Vastaus kommenttiin #14

Yhtä suurella varmuudella kuin Sinäkin kehittelet salaliittoteorioitasi , minä taas sanoisin, että idean äiti on Hertta Kuusinen, joka esitti Suomelle Tsekkislovakian tietäkin. Sund lienee löytänyt Hertan muistiinpanot SKDL:n arkistoista vasemmistoliiton puoluesihteerinä toimiessaan.

Ville Syrjälä

Apinoita on helppo vetää höplästä. Sen SDP osaa oikein loistavasti, ja voitti sillä vaalit.

Erityisesti vanhemmille ihmisille tarjottava liitonpäivät täyttävä turha työ on se kaikista naurattavin juttu. Ideana ei ole työllistää ihmisiä vaan hyväksikäyttää tyhmää järjestelmää.

Pertti Ikonen

Kyllä olisi aika jo lopettaa turhat sähläilyt työvoimatoimistossa. Itse juuri olin toimistolla tekemässä suunnitelmaa, niin päädyin sekaannuksen takia lähes konekirjoitustaidottaman ja äkkipikaisen virkailijan puheille. Sitten suunnitelmia laaditaan uudestaan ja taas uudestaan, niin ei voi kuin ihmetellä, että mihinkä järki ja logiikka on työkkärin touhuissa jäänyt.

Maarit Korhonen

Ei kannata yleistää! Minulla taasen oli erittäin ammattitaitonen asiantuntija ja itse tein kyllä suunnitelman ihan verkossa, jonka hän sitten hyväksyi. Suunnitelmia laaditaan uudestaan, jos osa suunnitelmassa sovituista asioista on täytetty, tai jopa kaikki. Tokihan silloin on tehtävä aina uusi suunnitelma.

Maarit Korhonen

Sekavia puhuva suomen mestari oli kyllä Sipilä, kaiken sen valehtelun jälkeen, monikaan ei pärjää samassa sarjassa. Myös Orpo selitteli aikoinaan, että aktiivimallilla haetaan 12 000 uutta työpaikkaa, nyt hän onkin vallan toista mieltä tuoreessa Kalevan kirjoituksessa.
Kyllä nämä herrat osasivat ja osaavat myös sähläämisen ja harhauttamisen taidon.
Aivan turha arvostella ketään, kun hallitus ei vielä ole edes päässyt työn alkuun.

Topi Rantakivi

@19. Sekä sen, että työsopimus piti olla TES-sopimuksella, jossa tuntipalkka on 6,91 euroa tunnilta. Kuntoutuksella tai muulla termeillä on heidät laitettu tekemään töitä 9 euron päiväpalkalla.

Tässä näkee ne edellytykset: https://www.aamulehti.fi/a/200645073

On aika selvää, että varmaan suurin osa ei täyttynyt, koska yksi suurin ongelma on se, että työttömät on alistettu niin paljon, että eivät uskalla olla vastaan tai tulee penaltteja, joiden kanssa on entistä vaikeampaa taistella.

Topi Rantakivi

@20. Vastaan tähän siihen yrittäjyyteen, jossa puhutaan 4 kuukaudesta. Todellisuudessa yrittäjyyden homma kannattaa lopettaa 3 kuukauden jälkeen, jotta voitaisiin lopetella nämä kaikki yrittäjyydestä. Näin voidaan varmistaa, että ettei 4 kk jälkeenpäin ole useampi kuukausi ilman rahaa, kun pitää vielä odotella rahojen saapumista tilille.

Olen käynyt tuon yrittäjyyden helvetin läpi aikoinaan eikä se ole miksikään nykyään muuttunut, kun on samat säännöt. Jos odottaa 4 kk, niin voi vahingossa tulkita sen, että olet pääsääntöisesti yrittäjä, siitä huolimatta, että tienaisit 241 euroa kuukaudessa. Siinä tahallaan jätettiin kertomatta ne pakolliset maksut ja niiden jälkeen käteen jäävän puhtaana olevan rahan. TE-toimistossa ei osata yhtään sitä sivutoimista hommaa arvioida vaan kaikki pidetään yrittäjyytenä.

Siksi on nykyään ihan hyvä asia, että säännöllistä palkkaa saava työntekijä näkisi palkkanauhassaan kaikki se, että mitä työnantaja joutuu maksamaan sekä mitä työntekijä joutuu ja paljonko jää rahaa puhtaana käteen. Se palkkanauha antaa realiteetit suoraan. Pelkkä palkkamäärä ei kerro kaikkea, kun työntekijä ei siinä muuta näekään.

Tämä olisi tärkeää palkkanauhalle lisättäväksi ja korjattavaksi, jotta iskoutuisi jokaisten päähän ne todelliset summat.

Maarit Korhonen
Vastaus kommenttiin #21

Vai palkkanauhalle lisää tietoa? Kyllä nykyajan koulutettu ihminen monikin tietää, mitä ovat työnantajien maksut? Kannattaa puhua myös niistä helpotuksista samassa yhteydessä, esimerkiksi koska alkaa alvit. Iost yritykset saavat myös yritystukia, olisikin mielenkiintoista nähdä niiden hintalappu omassa tilinauhassa.

Maarit Korhonen

Kyllä täällä uskalletaan ottaa vastaan töitä, jos vain olisi palkanmaksajia.
Työttömät eivät ole mikään aivoton homogeeninen ryhmä, vaan osa meistä/heistä osaa
myös ajatella ja laskea. Ikäsyrjinnälle ei monikaan voi mitään, vaikka päällään seisoisi!