Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Ex-diplomaatin huomio Viktor Orbánista HS:ssa: ”Jos ei muu auta, viedään EU-tuet”

Luotu: 
4.8.2019 10:57
  • Kuva: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
    Kuva
    Petri Tuomi-Nikulan mukaan Unkari saa EU-maista eniten tukia kansalaista kohden laskettuna.
|

Suomen entinen Unkarin-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula linjaa, että pitkään jatkunut arvojen polkeminen eräissä EU:n jäsenmaissa on saatava loppumaan. Tuomi-Nikula nostaa esimerkiksi Unkarin.

”Unkarin hallituksen mukaan entisiä sosialistimaita pitäisi EU:ssa arvioida eri mittareilla kuin muita maita. Näkemys omista säännöistä on absurdi. Jos ei muu auta, viedään näiltä mailta EU-tuet”, hän sanoo mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Tuomi-Nikulan mukaan EU-tukien menettäminen olisi erityisen hankalaa Unkarin pääministerille Viktor Orbánille.

”Vallassa pysyäkseen hän tarvitsee rahaa EU:lta. Lähes neljä prosenttia maan kansantulosta syntyy EU-tukien generoimana. Kansalaista kohden laskettuna Unkari saa EU-maista eniten tukia. Rakennetuet ovat mahdollisuus ylläpitää laajaa, institutionaalista korruptiota. Unionimaiden joukossa Unkari on yksi korruptoituneimmista.”

Unkari nousi puheenaiheeksi Suomessa, kun maasta alkoi kuulua Suomi-kriittisiä kannanottoja. Viktor Orbán hyökkäsi suoraan Suomea vastaan viikko sitten. Syynä tähän on se, että Suomi nostaa oikeusvaltioasiat vahvasti esille EU-puheenjohtajuuskautensa aikana. LUE LISÄÄ: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Orbánin mukaan Suomi ei voi vaatia EU-mailta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, koska Suomessa oikeuslaitos on poliittisessa kontrollissa.

”Meillä täytyy olla vahvat hermot, ettemme nauraisi heille tai loukkaisi heitä. Suomella ei ole edes perustuslakituomioistuinta, vaan perustuslain suojeleminen on annettu parlamentin komitean tehtäväksi”, hän sanoi.

Unkarin suurlähetystö huomautti maanantaina, ettei oikeusvaltio ole tarkka oikeuskäsite, vaan pikemminkin hämärä poliittinen väline joillekuille poliittisissa väittelyissä. 

”Myös senkin takia Unkari torjuu Suomen pyrkimystä sitoa EU:n tukirahoja oikeusvaltioasioihin”, suurlähetystö sanoi.

Lue tarkemmin:Unkarin suurlähetystö: ”Orbán puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”

Oikeustieteilijöiden mukaan suurlähetystön näkemys ei pidä paikkaansa. He nostavat esiin Euroopan neuvoston alaisen Venetsia-toimikunnan tekemän yksityis­kohtaisen listauksen siitä, mitä oikeusvaltion käsitteeseen kuuluu. 

”Keskeisiä asioita ovat muun muassa tuomioistuinten riippumattomuus, mielivaltaisen hallinnollisen vallan estäminen ja perusoikeuksien kunnioittaminen”, listauksen tekemiseen osallistunut oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori kommentoi Helsingin Sanomille.

Toimikunta on myös antanut Unkarin tilanteesta useita lausuntoja. Se on ilmaissut huolensa esimerkiksi maan perustuslakituomioistuimen toimivallan rajoittamisesta, tuomareiden nimityksistä ja tiedotusvälineiden toimintaa rajoittavasta lainsäädännöstä.

Lue myös:

Henna Virkkunen Pointissa: ”Viktor Orbán tietää mistä on kyse – tämä koskee kaikkia EU:n jäseniä ja parlamentti hyväksyi sen jo”

Laura Huhtasaari tapaus Unkarista: ”Venäjä on erittäin tyytyväinen, jos Suomi suututtaa Naton jäsenen”

Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Ai ovatko ministeri Tuppurainen ja Rinteen hallitus EU:n keskusvaltaista johtoa? Näkemys on vähintään erikoinen.

Rautomäen mielestä ilmeisesti EU:n tukirahoja pitää Unkarin antaa vapaasti käyttää korruptioon ja eliitin rikastuttamiseen.

Samoin Rautomäen mielestä Unkarin pitää antaa vapaasti rikkoa sopimuksia, joihin se on EU:hun liittyessään sitoutunut. On se "keskusvaltaisuus" niin kamalaa.

Vesa Kiljunen

"Rautomäen mielestä ilmeisesti EU:n tukirahoja pitää Unkarin antaa vapaasti käyttää korruptioon ja eliitin rikastuttamiseen.
Samoin Rautomäen mielestä Unkarin pitää antaa vapaasti rikkoa sopimuksia, joihin se on EU:hun liittyessään sitoutunut. On se "keskusvaltaisuus" niin kamalaa."

Euuhan on rikkonut omia sopimuksiaan alusta lähtien ,esim valtioiden velka-asioissa.
Ja eliitit ovat rikastueet muissakin maissa tukirahoilla,joten siinä on turha huudella vain Unkarin tekevän näin.

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin.
Jokaisen EU-maan piti olla yksivanvastuussa omista veloistaan.
EU rikkoi heti oman perussopimuksensa Kreikan velkakriisin ilmaantuessa.
Siinäkin EU harjoitti vilppiä, kun Kreikan ylivelkaantuneeksi yliluotottaneiden suurpankkien vastuut siirrettiin euromaiden veronmaksajille.

Tuomas Sikander

Kyllä Viron, Unkarin ja muidenkin Itä-Euroopan deekujen pitää harjoittaa fasismiaan omalla kustannuksellaan, ei EU:n rahoituksella.
Natsihommiin voi hakea rahoitusta venäläiseltä oligarkialta tai kääntyä asiassa USA:n republikaanipuolueen puoleen.
._.

Erkki Malinen

Orbanin ihailioiden kannattais lukea tän päivän keskisuomalaisessa Orbanista kertova juttu. Siinä haastatellaan Unkarilaista liikemiestä joka on elänyt niin komnismissa kuin nyky Orbanismissa se on varsin analyyttinen. Se antaa perspektiiviä mikä mies se Orban oikein on.

Esko Riikonen

Onhan se tiedossa, miksi Unkaru ja Puola ovat liipaisimella.

Mutta miksi esim Romania ja Bulgaria eivät ole liipasimella. Nämä maat saavat EU- tukea vähemmistön olosuhteiden parantamiseksi, mutta ovat ratkaisseen homman niin, käytännössä lähettävät kansalaisiaan kerjäämään ja myös rötöstetelemmään Eurooppaan, jotta nämä saavat hankittua elantonsa ja vielä lähettävät organisaatiolleen rahaa kotimaahansa. Tämä on siis kunniallinen toimi, Stubbkin piti kerjäämistä ihmisarvon mukaisena toimena, kun aikoinaan eduskunnassa asiasta väännettiin.